Lion izlazi danas!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion izlazi danas!

03.08.2011 | 22:09
dpasaric kaže:
Bitno je da imaš u App folderu originalni Mac OS X Install file (onaj od 3.7 giga) i temeljem njega se onda izradi i USB. Skini Lion Disk Maker 1.2 i sve ide glatko.

Hvala. No, morat ću ga ponovo skinuti budući da sam se vratio na SL i napravio bootabilni Lion DVD. Lion mi nije dobro radio (alu iMac 2009. 4 Gb rama). Sve je bilo nekako trzavo (clean install). Čekam "service pack" pa da probam ponovo.
04.08.2011 | 23:58
izgleda da cu se i ja vratiti na SL. Sad mi je temp. na 75 stepeni , a na SL nije prelazila 55.kad izadje update onda ponovo instaliram Lion.
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.08.2011 | 15:27
DrAle kaže:

Može li se nekako iskoristiti bootabilni Lion DVD za izradu bootabilnog Lion USBa?

Makar si reko da ćeš pričekat service pack, ovo bi trebao moć napravit sve u Disk Utilityju....

Ubaciš DVD i unutar Disk Utilityja klikneš na optiku pa na File -> New -> Disk Image from (ime uređaja)

vrsta je CD/DVD master
bez kompresije

kad sejva imiđ na disk, u Disk Utilityju odabereš USB stick pa tab Restore i u tabu pod Source odabereš sejvani imiđ i u destination si odvučeš stick iz lijevog dijela prozora i kliknut Restore naravno.

Mislim da bi trebao prije toga svega formatirati USB pod Partition tabom kao 1 particiju i onda kad odabares 1 (u padajucem meniju jer inace neće nudit options), pod Options stavit GUID Partition Table.
08.08.2011 | 01:14
Srecno sam se vratio na SL.Bilo je malo muke oko vracanja aplikacija i dokumenata sa time machine ali uspio sam. Evo danas posmatram temparaturu i da li je moguce da se meni imac grije citavih 25 stepeni vise na Lion-u nego na SL. druga stvar koja me je natjerala na povratak je automatsko startanje aplikacija prilikom restarta. A poboljsanja nisam neka osjetio. ok znam da je ovo prva verzija ,ali ipakizgleda da je bolje sacekati da se neke greske ili bug-ovi isprave.
08.08.2011 | 01:41
Meni su sve temperature jednake, a na Mac Pro pratim čak oko 80 senzora putem Hardware Monitora. Možda je nešto specifično baš za tvoj Mac.

Automatsko pokretanje aplikacija koje su bila aktivne prije gašenja je samo click-away on/off opcija, dakle ništa strašno, ja sam to odmah isključio.

Zapravo, kada sve skupa posložim jedini nedostatak u odnosu na SL iz moje perspektive je glupavi šminka-iPad-look adresar. Mislim ok, super za one koji dolaze s iPada, ali izgubili su desktop funkcionalnost kakvu je imao stari, sada imam više klikova i nepregledniju situaciju.
08.08.2011 | 09:04
dpasaric, kod mene su temp stvarno za 25 stepeni porasle,a gledao sam koje su aplikacije upaljene i nista cudno nisam nasao. na stranim forumima ima jos korisnika koji se zale na iste probleme sa temperaturama. kod mene su se posebno puno grijali GPU Diode i Power supply 2.ipak mislim da je ralika od 25 stepeni puno. a sto se tice automatskog pokretanja aplikacija , stavljao sam na off ali koju stranicu ostavim na safari-u , ta mi se i otvori prilikom restarta. A jos sam uradio cistu instalaciju lion-a. za sad ostajem na SL pa cu vidjeti sta ce se desavati sa narednim update-om.
09.08.2011 | 02:23
Lion Recovery Disk Assistant

support.apple.com/kb/DL1433
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
09.08.2011 | 12:52
Možda glupo pitanje, ali ne koristim App store...
Da li se Lion može samo skinuti, a da ga ne instaliram odmah ?
09.08.2011 | 15:00
Može.
09.08.2011 | 22:14
Riba kaže:
Može.

kako? ja bih ga skinuo dok mi je jos besplatan (nekih 10-ak dsna). a s instalacijom bih jos malo pricekao. Btw, update pagesa sto mi nudi na apstoreu me funkcionira bez liona ili...?
09.08.2011 | 23:26
Za pages ne znam, ali kada kupiš Lion skine ti se 4GB installer u /Applications i to je to. Pokreneš ga kada želiš, i prije toga ga snimi na DVD ili stick jer se samouništi kod instalacije.
10.08.2011 | 00:18
Liona mi nudi kroz softver update pa ne znam hoce li ga sam odmah instalirati.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.08.2011 | 01:36
Ja sam skinuo zadnji update iWorks i sve radi i na SL osim naravno onih mogućnosti koje dolaze s Lionom (full screen, auto save itd.)

Liona kada skineš sa App Storea, on se automataki pokrene, ali ga možeš prekinuti, pa napraviti sigurnosnu kopiju u obliku bootabilnog DVDa ili USBa, ili samo kopirati na neki drugi disk, pa onda napraviti instalaciju kad tebi odgovara, da li kao upgrade ili na čisto.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.08.2011 | 12:14
Instalirali ste Liona i sve je super, samo vas smetaju neke sitnice i voljeli bi to izmjeniti. Da bi to učinili što lakše evo što sve možete napraviti sa Lion Tweaks:

Lion_Tweaks.jpg

Više o mogućnostima možete pročitati ovdje: www.redmondpie.com/lion-tweaks-for-os-x-...possible-annoyances/

Besplatni Lion Tweaks možete skinuti ovdje: ifredrik.com/applications/
10.08.2011 | 13:41
Strašno. Skoro sve to koristim.
16.08.2011 | 23:28
10.7.1 je vani

- Address an issue that may cause the system to become unresponsive when playing a video in Safari.
- Resolve an issue that may cause system audio to stop working when using HDMI or optical audio out.
- Improve the reliability of Wi-Fi connections.
- Resolve an issue that prevents transfer of your data, settings, and compatible applications to a new Mac running OS X Lion.
- Resolve an issue in which an admin user account could be missing after upgrading to OS X Lion.
17.08.2011 | 07:44
Ljudi, pa nemojte mi reći da to nije smiješno! Update ni 3 tjedna nakon izlaska. To je još gore od Windowsa.
17.08.2011 | 08:23
stavijo sam ga, imam osječaj da je proradijo bolje. Troši manje resorsa i manje se grije. Ostalo će se pokazati u radu.
17.08.2011 | 09:03
smayoo kaže:
Ljudi, pa nemojte mi reći da to nije smiješno! Update ni 3 tjedna nakon izlaska. To je još gore od Windowsa.

Naprotiv, ja u tome vidim napredak. Kad je izašel SL, update 10.6.1 se pojavil doslovce preko noći, jer su zbrljali nekaj s mrežama, ako se ne varam. Dakle, sad su bili puno bolji:blink:
  • User
  • Posjetitelj
17.08.2011 | 09:23
smayoo kaže:

Pa da, zasto rijesit problem nakon 3 tjedna kad se moze cekat service packove po par mjeseci ili godina

Da ne spominjem obicne update-ove koje dobis skoro svaki dan na winu i uglavnom te tjeraju restartat komp.
17.08.2011 | 16:02
Za ostale s tim problemom, zamrzavanjem slike. Stavio 7.1 i nakon koju minutu zamrznuo se ekran. Ponovno ono čarobiranje s kextima za grafičku i sad radi već duže vrijeme. Ako se u par dana ne ponovi, znači da je uspjelo. Liona imam na vanjskom disku, a Lea snježnog sam vratio na iMac hard. Moram priznat da mi više leži Leo nego Lion. Ostavit ću tako jošneko vrijeme da iskristaliziram odluku , hoću li još prijeći ili ne.
17.08.2011 | 18:24
WiFi isto nisu riješili. Nakon svakog dizanja iz spavanja moram ga deaktivirati i aktivirati da bi proradijo. S....e!
17.08.2011 | 20:09
@ tino meni WiFi radi Ok za sada, a i prije je. Ne kužim zašto tebi ne radi. Ako ostalima radi onda je neka kvaka kod tebe. Malo prošnjofaj po svim mogućim postavkama, vjerujem da je neki banalni zez, samo ga treba naći. Držim ti fige!
Mene je zamrzavanje sistema zezalo , pa sam mu došao na kraj.
17.08.2011 | 21:21
Hvala ti na dobrim željama, ali nemam baš neke nade. Nije uvjek, i to je teško naći. Osim mene ima hrpa na raznim forumima diljem svijeta koji imaju isti problem. U ostalom obećali su to riješiti sa 10.7.1, taj problem im je poznat id prvih verzija koje su dali na testiranje. Sve u svemu nisam baš oduševljen sa Lion-om, navikao sam na bolju kvalitetu. Ovo me stvarno posjeća na Prozore i njhovo peglanje. Nadam se da će brzo popraviti sva ova s....a i da poćnemo raditi.
17.08.2011 | 23:55
nemam bas nikakvih problema s 10.7. , od prvog dana sve radi perfektno.
medjutim danas cijeli dan pokusavam updatati s 10.7 na 10.7.1 , ali stalno mi javlja da mi je software up to date. ima li jos netko isti problem.

Screen_Shot_2011_08_17_at_6.png
20.08.2011 | 00:09
Kakvi su vam dojmovi sad kad je vec prosla pocetna euforija i kad je prvi patch pokrpao neke djecije bolesti? Ja nikako da se odlucim na upgrade
Sjecam se da sam Leoparda jedva docekao ali Lion mi je nekako meh, jednostavno mi nista od onih featurea nije "must have" i bojim se da ce mi sve kilavo raditi na mom iMacu
20.08.2011 | 01:15
MoschuS kaže:
Kakvi su vam dojmovi sad kad je vec prosla pocetna euforija i kad je prvi patch pokrpao neke djecije bolesti? Ja nikako da se odlucim na upgrade
Sjecam se da sam Leoparda jedva docekao ali Lion mi je nekako meh, jednostavno mi nista od onih featurea nije "must have" i bojim se da ce mi sve kilavo raditi na mom iMacu

Ja sam ponovio instalaciju (clean install) kada je izašao ovaj patch, no baš se ništa nije promijenilo. Sve mi radi nekako trzavo (Mission control, switch između virtualnih desktopa,, surfanje u svim browserima, a naročito u Safariju, pa čak i najobičniji drag prozora po desktopu ne ide glatko). Isprobao sam browsere (Chrome, Firefox, iCab i Safari) sa ekstenzijama adblock i flashblock i bez ijedne ekstenzije (nema razlike, trza u oba slučaja).

Na SL sve radi fluidno i bez ijednog problema (pa sam se vratio na SL - ima se vremena, GO!). Ne znam u čemu je problem, Activity monitor ne pokazuje nikakvo divljanje CPUa ili zauzeće memorije, iStatPro pokazuje uredne temperature. Maknuo sam i Versions (netko je to ovdje na forumu preporučio) nadajući se da će to riješiti probleme, ali se ništa nije promijenilo. Imam alu iMac 2009. sa 4 Gb rama.

Možda je trzanje vezano za grafičku (ovo je samo nagađanje), nemam pojma. Ne znam što bi mogao biti uzrok.

BTW primijetio sam još jedan problem koji nema veze sa hardverom, a o kome nisam razmišljao prije upgradea. Naime, imam dosta kupljenog softvera kojem je u međuvremenu izašao veći upgrade. Kako nisam čuvao dmgove morao sam se pomučiti naći stare inačice dmgova za koje imam licencu (npr. ne želim nadograđivati softver na novu inačicu jer mi stari zadovoljava potrebe).

Neke sam stare dmgove našao, neke ne (npr. Unison 1.x nisam nigdje pronašao kao ni Papers 1.x), neke sam našao, ali ne zadnje inačice prije upgradea (dakle, koje sam uredno platio, npr. uspio sam naći Mellel 2.7, a imao sam uredno licencirani 2.8 kojeg više nema). Naravno, ovaj se problem riješio sam od sebe povratkom na SL (Time machine).
20.08.2011 | 13:31
damir1 kaže:
medjutim danas cijeli dan pokusavam updatati s 10.7 na 10.7.1 , ali stalno mi javlja da mi je software up to date. ima li jos netko isti problem.

Izgleda da nema - downloadaj "ručno" update ovdje:
support.apple.com/kb/DL1437
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.08.2011 | 14:07
Meni Lion radi perfektno na iMacu 27" mid 2010 i za sada nemam nikakvih problema. Kao što sam već bio pisao, ja sam morao mijenjati tvrdi disk, pa sam onda prvo vratio SL sa svime povratom TM backupa. Zatim sam instalirao OS X 10.6.8 i napravio update svih aplikacija za koje je on postojao. Nakon svega toga napravio opet backup i onda instalirao Liona na sve to. Dakle, moja sigurno nije čista instalacija, ali sve radi odlično, Canonov mutifunkcijski printer i printa i skenira kao i prije.

Parallels Desktop 6, 1Password, Path Finder, Thunderbird, Firefox 7 beta, Yojimbo, ACDSee, Snagit, Adobe CS5, Skype 2.8.0.866, ABBYY Findreader Express, Filewrangler, Comic Life 2, smcFanControl, Paragon NTFS, CLZ Movie Collector, WinZip MAc, Radium i još neke aplikacije sve za sada rade bez nekih većih zavrzlama.
20.08.2011 | 14:56
@riba
problem rijesen sam od sebe sutradan.
znao sam da mogu skinuti update s appleove stranice ali nisam htio.
bilo mi je normalno da updatam osx kao i svaki puta do sada ili automatski ili sa software update.
ovaj puta ne znam sto je bilo ali pa skoro i dva dana od izlaska updatea nije islo , to je razlog zasto sam se javio na forum.
u svakom slucaju hvala

Riba kaže:
damir1 kaže:

Izgleda da nema - downloadaj "ručno" update ovdje:
support.apple.com/kb/DL1437
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO