05.03.2015 | 20:49
Jučer je bila nekakva akcija policije usmjerena prema biciklistima i motociklistima, te sam ulovljen da vozim u krivom smjeru i dobit ću kaznu od 500 kn
www.jutarnji.hr/policija-kaznjavala-i-bi...kirane-aute/1307994/
Kad god prilike dozvoljavaju, vozim se biciklom na posao. Tih 5.5 km pređem brže nego da idem s autom, a paše mi i za zdravlje. Furam se uvjek istom rutom, od firme preko Knežije i onda uz Savu se popnem ispod Jadranskog mosta na Savski most i pičim za Novi Zagreb. Istina je da radim prekšaj svakodnevno kad se vraćam s posla, jer se vozim cca 100m u krivom smjeru. To je dionica kojom se ide ispod Jadranskog mosta i smiju prometovati samo ZET busevi i taxi.
Cesta je široka 6 m i skoro neprometna i jučer me tu zaustavila policija. Nisam ih ni skužio, a još su imali jednog zaustavljenog biciklistu...imaju nekakve nove uniforme, pa sam mislio da su nekakvi komunalci
Kako bilo da bilo, oderali mi kaznu od 500 kn koju ću dobiti poštom. Inače sam čuo da su zaustavljali ljude u npr. Slavonskoj aveniji i kažnjavali bicikliste koji se voze u biciklističkoj stazi, ali u krivom smjeru. Znači s jedne strane avenije je jedna staza za jedan smjer a s druge za drugi smjer. Strelice na stazi su skoro nečitljive i tek se na možda desetoj oznaci vidi smjer koji strelica pokazuje.
Ne dvojim uopće da nisam kriv i znam da sam napravio prekršaj, ali šanse da se na toj dionici napravi neka nesreća su iste kao kod padanja aviona. Možete pročitati i članak iz Jutarnjeg, nije predugačak.
Čuo sam priče da sad biciklisti moraju imati obaveno, svjetla, zvonce reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću i još ponešto. Imam sve od navedenog, ali mi se neda stavljati zvonce na specijalku...na onom drugom s kojim idem na posao imam i zvnoce. Guglao sam sat vremena s upitima oko sigurnosnih propisa i obavene opreme za bicikle, ali nisam našao ništa, čak ni na policijskom sajtu. Možda ima nešto na narodnim novinama, ali bi trebao tu stranicu skrolati 10 minuta pa sam odustao. Imate li vi kakav komentar, pozdrav