14.06.2018 | 20:00
tino1 kaže:
Ja mislim da se svi možemo složiti oko jedne kostatacije, naime da je biciklo prometno sredstvo koje nema svoj prostor u prometu.
(...)
Po meni je biciklo puno ekonomičnije prometalo nego sagorjevalica. Osim što troši minimalno prostora u prometu i skladištenju u fazi mirovanja, ne troši ni 10% resursa u odnosu na auto. Osim toga rasterećuje i zdrastveni sustav.
Sa svim tim se slažem. Daj mi funkcionalan i efikasan javni prijevoz i prvi se odričem auta. U gradovima gdje javni prijevoz zaista funkcionira ni ne pada mi na pamet voziti se autom. Sporije je, skuplje, frustrira. I u Zagrebu sam sklon parkirati na jednom mjestu pa koristiti tramvaj kad imam više obaveza, a sve u širem centru grada. Kad se ne vozim tramvajem, pješačim. Zato što radije pješačim, a i zato što u Zagrebu nema "rent-a-bike" usluge kao što je ima u mnogim europskim gradovima. Da je ima, koristio bih i bicikl u dijelovima grada gdje ima biciklističkih staza. U centru ne bih jer ih nema. Zato što, naravno, nije ugodno voziti bicikl kolnikom jer je previše neobazrivih vozača automobila.
ALI NE BIH VOZIO NOGOSTUPOM. NIKAD.
E, sad... Voziš li ti bicikl nogostupom, Tino? Ako da, koje je tvoje šuplje opravdanje? Ako ne, molim te objasni što si napao na Žapca i mene? Ja čvrsto stojim kod toga da, kad hodam nogostupom, naročito ako je sa mnom moje dijete, ako mi biciklist zazvoni iza leđa, dobit će lakat u zube. A ti se rugaj koliko hoćeš.