20.10.2015 | 21:04
Ranije nisam imao prilike pisati nadugačko pa sam napisao samo "LG". Sad imam malo više vremena da iznesem informacije koje imam.
Korejski brendovi (Samsung, LG) i jaki japanski brandovi (npr. Sony, Panasonic) proizvode se u južnoj Koreji. To znači da je proizvodnja skuplja, ali ne samo to, nego je, objektivno, kvalitetnija.
Samsung i LG svaki proizvode svoje vlastite matrice (panele), za sebe i za druge brandove (prvenstveno Sony i Panasonic). Osim tih, skupljih, postoje još 2 noname tvornice u Kini koje proizvode matrice za sve ostale. Ne znači da one nisu kvalitetne, ali su manje kvalitetne od korejskih.
Svi (preživjeli) europski i američi brendovi (Grunding i što ja znam koji još), kao i slabiji japanski brendovi (Sharp - koji je jak brend u nekim poljima profesionalne elektronike, ali nikad nije bio neki vodeći u konzumnoj, itd.) proizvode se u Kini. To, opet naglašavam, ne znači da nisu kvalitetni, nego samo znači da su manje kvalitetni od korejskih.
Sve u svemu, često se može vidjeti da se proizvodi koji su objektivno nižeg ranga kvalitete (i doslovce duplo jeftiniji u proizvodnji) prodaju za cijenu veću nego što su objektivno kvalitetniji proizvodi (Samsung, LG), samo zato što netko u glavi vuče relikt poimanja kvalitete od prije 30 godina kad je neki tamo "Philips", "Grunding" ili "Telefunken" bio kod nas pojam kvalitete, trajnosti i pouzdanosti.
U smislu kvalitete, između usporedivih modela marke Sony ili Panasonic s jedne strane s usporedivim modelima marke Samsung ili LG nema bitne razlike. Dakle, to su jednako kvalitetni proizvodi. Ali su LG najjeftiniji, Samsung skuplji, a Sony i Panasonic najskuplji, jer (opet) netko vuče u glavi poimanje kvalitete od prije 20 godina kad su se Sony i Panasonic televizori proizvodili u Japanu i kad su bili cutting edge te tehnologije. Tempi passati.
Elem, neki tvrde da Sony ima bolji softver u svojim telkama, nego Samsung ili LG. Ja sam samo vidio Samsung i LG softver. Ima zamjerki, ali to je, overall, jako dobar odnos dobivenog za novac. Sony softver (na novijim telkama) nisam vidio, ali ne kužim koliko bi to morao biti bolji softver (i kako bi uopće mogao biti toliko bolji) da vrijedi toliko veće cijene. Panasonic ima naša susjeda i to je presmiješno koliko je taj softver bugovit. TV se doslovce najmanje jednom dnevno reboota (sam od sebe). Nikakav update nakon što prođe godinu dana više ne stiže. Dakle, TV je još pod garancijom, softver je pun bugova, a oni ga već guraju u zastarjele i više ne popravljaju softver. To ti je Panasonic.
Moj LG je star nekih 7 godina. Nije smart, ima ugrađen media player, firmware se ažurira tako da se skine s njihovog weba i stavi na usb stick koji se onda ubode u TV, a zadnji update su izdali prije jedno 2 godine, dakle kad je moj TV bio 5 godina star, a taj model je bio 6 godina star, odnosno već 4 godine povučen iz proizvodnje. Updateovi su uglavnom dodavali podršku za razne nove codece za media player te još neka unaprjeđenja vezano uz DVB-T. Tako da, kad sam kupio TV, nije reproducirao MP4 filmove s titlovima, nego samo AVI, ali je nakon prvog updatea to proradilo. Danas reproducira i MKV, iako izvorno nije.
Sve u svemu, preporučam LG. Neki preferiraju Samsung, tvrde da njihovi paneli imaju bolju sliku. Meni to nije bitno, ali LG softver (tj. user interface) mi bolje leži, logičniji mi je. Samsung mi je zbrčkan jako. Kao Motorola i Nokia mobiteli. Sony korisnici tvrde da Sony ima puno bolji softver. Kome je to toliko bitno, taj je valjda spreman platiti toliko veću cijenu. Tko kupi Panasonic, taj se za*ebo ljuto, a tko kupi išta od svih ovih Philipsa, Grundinga, Sharpova i što ja znam - duplo tako. Tko kupi Vivax i sl, taj barem zna da je prošao jeftino pa je dobio govance. A onaj tko kupi takvo isto govance na kojem piše neki zvučni, ali davno pregaženi brend - kako da se on utješi?