JOHN, da pokušam na tvoju hipotetsku situaciju biti konstruktivan:
1. nažalost, velikom broju nezaposlenih usprkos, u Hrvatskoj postoji istovremeno značajan broj radnih mjesta (da se ne nabacujem brojkama iza kojih nemam podloge, no evo prisjećam se da je u jednoj nedavnoj radijskoj emisiji predstavnik HUP-a natuknuo da se radi o 100 do 150.000) kojeg ljudi u Hrvatskoj nisu spremni raditi jer žele poslove koji nisu toliko teški i/ili zahtijevni ili pak (rjeđe!) očekuju za te poslove veću plaću nego što je poslodavac može dati. Po toj se osobini Hrvati ne razlikuju baš od drugih zapadnijih naroda iz Unije.
Tako da situacija na tržištu rada baš i nije tako loša kako je ti opisuješ.
2. što se 100.000 izbjeglica tiče, najgore što bi se moglo desiti je da ih se pozatvara u neke provizorne prihvatne objekte, preuređene napuštene hale i slično, tj da ih se naseli u geta, kao što su to kroz prošla desetljeća pretežno napravili Francuzi i Englezi, pa se sad čude što im se nisu imigranti "integrirali" u društvo. Kao da će netko "se integrirati" sam od sebe. Taman da ima svu volju i želju na svijetu, ako ga ne poučiš u najmanju ruku lokalnom jeziku i daš mu priliku da taj jezik u svakodnevnoj komunikaciji usavršava, dakle ne samo da ga pustiš, nego ga i potakneš da izađe među domaće ljude, druži se s njima i radi s njima, kako da "se integrira"? Zabiješ ga u neki geto, ne mora čak ni biti ograđen, dovoljno je da je udaljen i prometno loše povezan (u smislu javnog prijevoza prvenstveno), npr. tamo u neke one napuštene objekte po Žitnjaku, skupa s još 20.000 njegovih sunarodnjaka, daš mu jesti i piti i onda se pojaviš za godinu dana i pitaš "I, jesi se integrirao? Nisi!!? Eeeee... mamicu ti muslimansku, terorističku, pa i reko sam ja da nećeš, kad nisi ti naš, bolje ti je, idi ti u Tursku, Saudijsku Arabiju, kamo god hoćeš... svojima..."
3. Dakle, među tih 100.000 ima onih koji su nešto studirali i koji sigurno žele nastaviti studij. To je jezgra ljudi koji mogu postati dobra i kvalitetna spona i osovina integracije pridošlica u društvo. Omogući im da nastave studij u Hrvatskoj. Naravno, traži (i dobit ćeš!) od EU da to financira. Organiziraj im pripremnu godinu intenzivnog učenja jezika i savladavanja razlikovnih ispita. Omogući im da konkuriraju za studentski dom pod istim uvjetima kao i ostali studenti ili neka si nađu privatni smještaj, kao i ostali (EU im financira troškove studija, pa tako i stanovanja, kao i da studiraju u Njemačkoj ili Švedskoj). To je mlada populacija nadprosječne inteligencije koja se najbrže adaptira i koja će se kretati među isto takvom domaćom populacijom. Postavi stvari na zdrave temelje i stvorio si najbolje moguće uvjete da se stvori jezgra zdrave integracije.
4. Dalje, među tih 100.000 ima i onih koji su (visokoškolovani ili ne) takve struke koje su kod nas deficitarne. Ponudi im odmah posao. Ti si učitelj matematike? U osnovnoj školi u Taru (ili u Malom Lošinju, ili u Slunju, ili...) trebaju učitelja matematike. Želiš taj posao? Tvoj je, čeka te. Imaš zadatak u idućih godinu dana savladati jezik i Ustav RH, mi te plaćamo. Nakon toga, ideš raditi na neko od mjesta kamo te pošaljemo. U malim mjestima je ovakav posao manje atraktivan, ali zato u tim mjestima škole uvijek nude i stambeni smještaj pa kao kompenzaciju imaš više od svoje plaće.
Naravno, ako je netko radio kao liječnik u Alepu, sigurno je ordinacija opće prakse u domu zdravlja u Velikim Zdencima značajan pad s konja na magarca. Ne treba to ljudima predstavljati kao da im se čini neka ogromna životna usluga, jer to i nije to. To je pokušaj usklađivanja uzajamnih interesa. Puno je više ljudi koji će radije zadržati dignitet i osjećaj samopoštovanja i raditi svoj posao, u svojoj struci, makar i ne bilo tako dobro kao što su nekad radili, nego da budu izbjeglice na mjesečnoj pomoći, zakopane u neki izbjeglički geto.
U selu odakle je moja supruga, u domu zdravlja radi već preko 20 godina liječnik koji je Palestinac. Ljudi su ga prihvatili od prvog dana. U šali kažu i da je puno "jeftiniji", jer mu je dosta odnijeti pile ili jaja, a šunke i kobasice ga uopće ne zanimaju.
5. Oni ad 4 će sobom povesti svoje obitelji. Organiziraj (prvenstveno savjetodavnu i edukativnu) pomoć lokalnim zajednicama da te obitelji prihvate što lakše. Djeca se najbrže i najlakše adaptiraju. Važno je samo da među lokalnom djecom nađu dovoljno onih koji će im biti prijatelji, da držiš ksenofobiju pod kontrolom. Organiziranom suradnjom s onima koji su relevantni za formiranje stava u lokalnoj zajednici (lokalnim medijima, nastavnicima u lokalnoj školi, lokalnim policajcima, uglednim pojedincima...). Djeci došljaka u školi daj priliku da predstave svoj zavičaj, da pričaju o svojim običajima, glazbi, kulturi... Pozovi ih da nauče nešto o našima.
6. Studentima ad 3 ponudi honorarni studentski posao. Neka oni rade kao savjetnici i mentori svojim sunarodnjacima koji ne spadaju niti u jednu od ranije spomenutih grupa. Ne moraju ih nužno oni učiti jezik (iako je u početku bolje da te stranom jeziku uči tvoj sunarodnjak koji ga i ne govori toliko dobro, ali ti zna objasniti kulturalne razlike koje se često reflektiraju kroz jezične razlike), ali neka ih upućuju u kulturu i vrijednosti našeg društva. Neka razbiju strah prema drugačijem i nepoznatom. U okvirima ekonomskih mogućnosti koje imamo, to će im dati bolju priliku da nađu posao i ostvare životni dignitet.
7. Svima onima koji nemaju visoke intelektualne sposobnosti (pa bi mogli studirati) niti su nekih deficitarnih struka (pa bi mogli u kratkom roku raditi), uvijek se može ponuditi da se nastane na selima i bave se poljoprivredom. Ne moraju biti nadničari. Po selima ima puno praznih kuća (i to ne mislim na ruševne kuće!). Može se osmisliti na državnoj razini program najma, opet uz subvenciju EU, gdje netko tko ima na selu kuću i zemlju o kojima više nitko ne može (ili ne želi) brinuti, može dati to u najam. Iz subvencijskog fonda se može (su)financirati najam kroz početni period i eventualno nabava potrebnih strojeva. Ne mora se nužno raditi o intenzivnoj poljoprivredi koja očito u Hrvatskoj ne funkcionira. Mogu se ljudi baviti ekstenzivnom poljoprivredom. Ekološkim uzgojem. Mogu nešto svoje uzgajati samo za svoje potrebe, a za život zarađivati tako da rade poljoprivredne poslove za druge (ovo je također jedna od deficitarnih "struka" u HR).
8. Plus, naravno, svi ostali programi pomoći nezaposlenima koji su od općeg interesa. Programi samozapošljavanja, odnosno poticanja poduzetničkih ideja. Prekvalifikacije u deficitarna zanimanja...
Eto... Bez cinizma s moje strane. Sada isto tako molim da kritike budu *konstruktivne*. Svatko tko mi napiše "to je suluda ideja, to je nemoguće, to je idealizam, i sl." i iza toga ne stane čvrstim argumentima - sam je sebe diskvalificirao.
Lijepo si to smayoo obrazložio, samo moraš biti svijestan da je to utopija. Sliči mi na manifest komunističke partije ( ne dovodim tebe ni u primislima u neku vezu, da ne bi bilo zabune ) gdje je sve krasno napisano a stvarnost je potpuno drugačija. Realnost ti je slična priči " Životinjskoj Farmi " vjerujem da si je pročitao. Ljude nitko ne getoizira nego je to njihov odabir. Moraš biti svjestan da samo jedan dio tih ljudi koji imaju vrhunsko obrazovanje, nađu svoje mjesto u društvu i u potpunosti se prilagode sredini gdje žive, dok ljudi srednjeg obrazovanja ili nižeg, sami svoju sreću traže u tim "getima ". Najbolje je to opisao Drlovric, kad je rekao gdje se je tko i s kim družio, kad su ljudi u njegovoj bazi imali slobodno vrijeme. Takvu zajednicu, možeš jedino prisilit da živi po tvom gore napisanom nahođenju.
Pričamo o multikulturalnosti, a nitko da se sjeti BiH koja nam je pred nosom ili bivše ex-yu. Dok je sila oslabila, sve se je srušilo kao kula od karata, jer nije bilo prirodno da ti ljudi žive u jednoj zemlji.
Ovo što se sad dešava s ISIL_om koji su stvoreni od obavješajnih zajednica velikih sila, ima samo jedan cilj, a to je apsolutna kontrola. Treba nam zajednički neprijatelj, a kako se Marsovci neće pojaviti, onda smo izmislili terorizam i svi se možemo oko njega ujediniti. Dok smo svi ujedinjeni i kad su nam uskraćena mnoga prava ( zbog nacionalne sigurnosti ) progurat će nam mnoge zakone koji u normalnim okolnostima nemaju šansu da prođu. Nedavno je progurano par bitnih stvari gdje je javnost bila tek informirana, bez ikakvih obrazloženja tih mjera.
Internet je još jedino mjesto gdje nema apsolutne kontrole. Ponekad me ulovi smijeh kad netko spominje nekakve nezavisne novine. Zapamtite da ne postoje nikakve nezavisne novine bilo gdje u svijetu, ako vjerujete u to onda sigurno ne vjerujete da su Ameri sami srušili blizance. ACTA-a, kopija SOPA-e, stiže u Europu je vijest koja bi nas trebala najviše zabrinuti. Dok se širom EU održavaju veliki anti-prosvjedi, kod nas se skupi pedesetak ljudi !!! Trgovinski sporazum se radi 5 godina u najvećoj tajnosti, kad je naša EU parlamentarka otišla pogledati nekakve detalje, prošla je mjere sigurnosti neviđene razine !!! Politika je poput magije, uvjek vam odvraća pozornost na nešto drugo ( trenutno s terorizmom ) dok su bitne stvari koje se odigravaju samo za pojedince.
Možete vi negirati ovo moje razmišljanje i reći da ne vjerujete u torije zavjera. Ako to napravite, onda se odreknite svog znanja kojeg ste stekli učeči povijest. Kroz cijelu povijest je bilo toga, od Rimskog Carstva do svih ostalih dinastija kroz povijest, gdje se je ubijalo za vlast i vlastitu obitelj, sinove, očeve...zašto mislite da se je danas nešto promjenilo ?