Jako je interesantno kako potegnu tisuce kilometara za doci u Njemacku. Puno drzava koje su bogate i mirne nisu njihovo odrediste. ZASTO?
Tvrdim kako je ovo kolonizacija. Imam osjecaj kako Turska ima prste u tome. Stvara se ponovno Osmansko Carstvo (koje ke pripalo pocetkom 20 stoljeca).
Sto govori porast posjeta Arapa u Bosni? Gradnja naselja zatvorenog tipa? Izdrkavanje sa zabranom gradnje mosta?
I jos nesto. Ratovi se na bliskom istoku vode od kad ja znam za sebe. Nikad nije bilo toliko izbjeglica. Zato mi je cijela sutuacija cudna.
Ja pamtim malo više od tebe i s tom se tvrdnjom slažem. Ima istine u onom što je smayoo pisao za rimsko carstvo, blizu smo toga, pa "oni" nevidljivi koji upravljaju s svime na ovom svijetu slažu svoje kockice za budućnost, mada neznam koliko su im dobre ? Ono što @Kloba kaže za "naše" Bosance je živa istina. Ti su ljudi samo iste vjeroispovjesti, ali su nama miljama bliži i nemaju veze s ovim pridošlima...zato sam i napisao da su naši.
Kazem kak na bliskom istoku nikad nije bilo mira. Ratovi su se vodili, ljudi stradavali, nije bilo tolikog masovnog bjezanja tisuce kilometara.
Nitko nije odgovorio zasto nisu isli u okolne zemlje? Zasto Turska ptijeti s 2 miliona izbjeglica koje bude pustila?
Pa zar se stvarno ne vidi sira slika?
Ovo je rat zakoji nismo spremni jer nije klasicni. Ne postoji glava koja bi se trebala odrezati. Ovo je vise kao pandemija, zarazna bolest za koju nema lijeka. Tumor koji je metastazirao u EU.
Ako mislite kako je Rijeka zaobidjena jer je dalek, varate se.
A mi budemo mirno sjedili dok karavane prolaze jer se to nas ne tice?
Jel jis uvjed muslod da Hrbasku nrje na ruto iytbjeglacs?
Mislam, u odnisu ns novi uelans...
Malo se zezam, naravno, jer me nisi shvatio kad sam prical o kvotama... NZ ima kvotu koju mora ispunit.. Hrvatska ima nesrecu sto je na ruti, pjesice mogu do nje... na to sam mislio prije.. naj mi kaj zamjeriti...
Ma znam, čitao sam - ali koliko je slučajeva u sudskoj praksi di se na presudu istovremeno žale i obrana i tužiteljstvo? Zato kažem. By the way, teroristički napad u Barceloni, zapravo - ja bih ga okarakterizirao napadom, a je li terorizam, tek se treba utvrditi - počinitelja još nisu uhvatili niti znaju tko je... www.vecernji.hr/vijesti/zabio-se-kamiono...cu-barcelone-1188951
Kazem kak na bliskom istoku nikad nije bilo mira. Ratovi su se vodili, ljudi stradavali, nije bilo tolikog masovnog bjezanja tisuce kilometara.
Jer nije bilo takvog totalnog rata na tako velikom području. Ponavljam, 4 milicije koje se napucavaju 30 godina po Libanonu nije isto što i rat s ISILom preko 2/3 Iraka i cijele Sirije, nestabilne postratne okolnosti na sjeveru Afrike i u isto vrijeme pobunjenički gerilski ratovi po maltene cijeloj srednjoj Africi i u Jemenu.
Nitko nije odgovorio zasto nisu isli u okolne zemlje?
Koje okolne zemlje. Molim te, nabroji zemlje u njihovoj neposrednoj okolici u kojima se NE ratuje, a onda se informiraj koliko su izbjeglica te zemlje primile.
Zasto Turska ptijeti s 2 miliona izbjeglica koje bude pustila?
Pa zato što joj je EU obećala novac za financiranje prihvata tih izbjeglica, pa ga onda nije platila jer joj njihov predsjednik više ne ide niz dlaku.
Pa zar se stvarno ne vidi sira slika?
Naravno da vidim(o) širu sliku. Vidiš li je ti?
Ovo je rat zakoji nismo spremni jer nije klasicni. Ne postoji glava koja bi se trebala odrezati. Ovo je vise kao pandemija, zarazna bolest za koju nema lijeka. Tumor koji je metastazirao u EU.
Zašto misliš da je "metastazirao" u EU? Što ako je krenuo odavde, kao i iz USA?
Ako mislite kako je Rijeka zaobidjena jer je dalek, varate se.
Zašto bi mislili da je Rijeka zaobiđena? Žabac, jesi ti kadgod bio u Rijeci? Ne mislim - provezao se obilaznicom na putu prema Istri, nego ono - došao, zaustavio se, proveo par dana, itd? Evo, pozivam te ja, dođi sa svojom obitelji k nama u goste. Imamo vas gdje smjestiti, kuća je prostrana. Pa da se prošetamo gradom. Da ti pričam malo o povijesti Rijeke, dalekoj i bliskoj, da vidiš kvartove u kojima sam ja odrastao.
U osnovnoj školi u mom je razredu bilo nas 37. Od toga 21 što Hrvata, što Srba, što Crnogoraca, što Slovenaca i miješano (nisam nikad znao tko je tko, niti nas je to bilo briga, niti nas je itko ikad pitao pa i danas znam samo za nekoliko njih, koji su početkom devedesetih odselili na istok, da su, eto - Srbi. Za ostale i dalje ne znam. . Onda 5 Muslimana (tako se onda službeno nazivalo Bošnjake), 4 Roma, 3 Talijana 2 Albanaca, 1 Mađarica i 1 Gorjanka. Znaš li tko su Gorjanci (ili Goranci)? Od nas 37, malo više od pola ih je bilo rođeno u Rijeci. Nas par je bilo rođeno u Zagrebu. Neki u Sisku, neki po Slavoniji, neki po BIH, Dalmaciji, Srbiji, Makedoniji...
Znaš tko je rođen u Rijeci? Moj frend iz osnovne, Safet, zvan Sajo. Starci su mu došli iz Ključa, stari mu je dobio posao u 3. maju ili možda u Torpedu. A on je rođeni Riječanin, i oduvijek praktični musliman. Nije propustio nijedan Bajram da nas ne počasti i nitko mu nikad nije prigovorio da se u školi ne slave vjerski blagdani. Čovjek navija za NK Rijeku otkad zna za sebe.
Bivši susjed iz nebodera je Palestinac, Mustafa, oženio je jednu Natašu i imaju dvije kćeri koje su sad već žene. Sa mnom je u školskom zboru svirao jedan Alan čiji su roditelji došli iz Egipta.
Znaš tko je Sabrina Hebiri? Možda ne znaš. Evo, poslušaj!
Nije da se hvalim, ima i lijepih crkava u Rijeci. Iako nam stalno netko imputira da smo "crveni" i da se ovdje kobajagi nije smjelo u crkvu , u Rijeci je, na primjer, sagrađena katolička crkva i za vrijeme SFRJ, jedna od rijetkih uz crkvu Sv. Križa u zagrebačkoom Sigetu.
Jesi li znao da je Kapucinska crkva Gospe Lurdske na riječkoj Žabici (kod autobusnog kolodvora) jedna od rijetkih na svijetu "dvokatnih" crkava? Ima donja i gornja.
(Ovo je čisto da unaprijed izbjegnem zlonamjernu možebitnu primjedbu kako ima svega samo ne hrvatskog i katoličkog, jer ne bi bilo prvi put da je čujem, a, naravno, to ne može biti dalje od istine.)
Elem, jesi li čuo za "Morčića"? To je jedan od simbola grada. Progooglaj. "Morčić" je deminutiv od "Moro", što je čakavski za "Maur", odnosno "Arapin". Taj Moro je prvi musliman koji je službeno bio upisan u gradske knjige kao stanovnik Rijeke, još u doba renesanse.
Rijeka je grad u kojem je službeni jezik bio latinski, francuski, njemački, mađarski, talijanski i hrvatski. Rijeka je grad u kojem se i danas pričaju svi ti jezici (ajd... latinski... ) ) plus brojni drugi. Ne u smislu da postoji negdje netko tko govori tim jezikom, nego u smislu da postoje zajednice ljudi koji njeguju to svoje kulturno nasljeđe.
Rijeka je luka. Luke su na moru. Jesi čuo za ono - staviš prst u more i povezan si s cijelim svijetom? E pa - istina je! Ja sam kao klinac, u doba hladnog rata, kao posjetioc šetao i po američkim, i po ruskim ratnim brodovima. Šetao sam (dosta kasnije) i po Logosu. Znaš li za taj brod? Šetao sam nedavno po Rainbow Warrioru. Za njega vjerojatno znaš, zar ne?
Mi smo, čovječe, ljudi koji su navikli na drugačije od sebe oko sebe . Volimo to. Čini nas bogatijima, veselijima. Kužiš? Čega se bojiš, jebote? Vlastitih tlapnji...
Za kraj ovog ranta, da ti citiram velikog Jedi majstora Yodu: "Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate." Mir s tobom, Žabac.
Ja sam bio u Rijeci, ali nikada nisam prespavao niti noć. Ali imam jednu neraskidivu vezu s tim gradom. Nakon rastave braka, stara mi se spetljala s Vilimom Mulcom.
Uglavnom - jako pametan čovjek koji je meni odigrao bitnu "father figure" ulogu u najbitnijim godinama...
Ziher. youtu.be/91_G8iaokk8?t=29s
I još sam zaboravio posljednji dio. Dakle:
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger, anger leads to hate... hate leads to suffering.
Nisam tu rečenicu nikad zaboravio, otkad sam je prvi put čuo. Prije (samo) 25 godina mogli smo to vidjeti iz prve ruke. Tim mi je više žao kad vidim kako ljudi to brzo zaboravljaju...
Ja sam bio u Rijeci, ali nikada nisam prespavao niti noć. Ali imam jednu neraskidivu vezu s tim gradom. Nakon rastave braka, stara mi se spetljala s Vilimom Mulcom.
Uglavnom - jako pametan čovjek koji je meni odigrao bitnu "father figure" ulogu u najbitnijim godinama...
@Kloba, onda si trebao ići u policajce, koliko se sjećam Vilim je bio velika njuška u jugi. Prvi čovjek policije u hr ili čak ministar u sfrj ?
Počeo je kao učitelj, pa predsjednik NK Rijeke, gradonačelnik Rijeke, i posljednji sekretar unutrašnjih poslova SRH. Dao ostavku nakon utakmice Dinamo - Zvezda, kada je vidio šta je Beograd izrežirao. Bio je na toj utakmici osobno, i kada je počelo sranje, kako nije bilo mobitela, hitno je odvezen doma do crvenog telefona - do tada je sve već bilo gotovo. Uglavnom, ograde su bile prepiljene danima ranije, Arkan je bio na utakmici - sve je bilo teledirigirano na višem nivou od njegovoga. To mu se smučilo i znao je da mu stavljaju glavu na panj pa ih je preduhitrio i dao otkaz.
U njegovo su vrijeme milicajce zvali "mulci" zbog njegova prezimena.
Šta je on meni sve napričao, mogao bih romane napisati...
Primjerice, on je dao pasoš Gojku Sušku, iako se znalo zašto se vraća u Hrvatsku. Navodni atentat na Franju na nekom skupu dok HDZ bio tek stranka koja se borila za vlast na prvim demokratskim izborima (tako nešto) negdje u Osijeku, ili možda Sisku - bio sam mali - slabo se sjećam - nije bio pravi pištolj nego kopija. I tip je bio luđak, a ne agent nikoga. Ipak, propaganda je to tada predstavljala kao da ga je UDBA htjela ubiti. Itd., itd...
I kada je počeo rat, on se kao i svaki normalan čovjek zgražao, ali nikada neću zaboraviti kako je rekao na opće uništavanje "da ćemo svaku razrušenu kuću morati sagraditi". Ne znam zašto, to mi se urezalo u mozak. I, nije li upravo tako bilo?
Ma, mogao bih romane ispisati šta mi je taj čovjek sve ispričao. A bio je faca, imao je sliku njih šest sekretara unutarnjih poslova Juge s Titom u lovu negdje u Gorskom Kotaru. Ali mi je pričao da se nikada u politici u Jugi nije kralo kao tada (90-ih) u Hrvatskoj. Da je postojala posebna grana koja se bavila zaradom i potrošnjom političara. Čim bi vidjeli da imaš nešto što ne bi trebao imati po logici stvari i lovi koju zarađuješ - istraga, suđenje i ćuza. A na TV-u zajedno gledamo Kutlu.
Pa on je izašao iz svega sa stanom u Zagrebu, i malom drvenom vikendicom koju je od temelja sam izgradio u Belom (obožavao je rad rukama).
U Rijeku je svraćao u stanove kod jedne od dviju kćerki i unuka u posjete. Iako je živio u Zagrebu radi zadnjeg posla, i kasnije u mirovini najviše radi moje mame, umro je u Rijeci. To nikada neću zaboraviti - jednog je dana samo ostavio staru - bez prevelikog objašnjenja, ništa (ona je još radila kao doktor). Rekao joj je nešto tipa, ti još radiš, ja sam u mirovini, ne mogu tako živjeti - iako su živjeli zajedno.
Zapravo je dobio dijagnozu da ima karcinom želuca i nije nas htio opterećivati sobom, već se vratio u jedini dom kojeg je volio - Rijeku - da tamo umre u krugu najuže obitelji i ne muči staru.
Mi smo to shvatili pred njegovu samu smrt, negdje 2006., tako nešto...
Imao je i on brak prije. Ali tu je ženu obožavao, a ne varao ko moj stari. Samo i ona je umrla, pa je bio sam godinama dok nije upoznao moju staru (razlika između njih je bila 14 godina).
Bili su zajedno - ajmo reći - cijele devedesete - više manje. Jedan od rijetkih ljudi koji je zračio integritetom. Ali zaista. Kada danas pomislim na tu riječ, sjetim se njega.
A ovo što kažeš da sam trebao ići u policajce, nikada me to nije zanimalo - zaista. Ali sjećam se da su ga u njegovo vrijeme milicajci i cijenili i voljeli kao šefa. Čim su postali policajci, postao je persona non grata i prokleti komunist.
Njemu je to bilo smiješno... nije se zamarao time. Znao je koliko ih je u tadašnjem HDZ-u samo promijenilo partijsku za HDZ-ovu člansku iskaznicu poimence - nikada to nije iskoristio u bilo kakve svrhe. Jednostavno je nakon tekme izašao iz svega i nije se vraćao - ni fizički ni psihički.
Zašto arhivirati postove pa izvući, Žabac - jer se to tiče mene možda?
Samo me zanima...
Ako da, slobodno se ispucaj - neću ti zamjeriti apsolutno ništa.
Nema veze s tobom, nema veze s niti jednim clanom. Kad projde par godina onda je dosta tesko iskopato stari post, a ne znam kako funkcionira pokrana starih postova i da li se cuvaju svi ili samo zadnjih xx godina.
Zanimam me tko bude u pravu kad se sve stisa i/ili eskalira.
Aha, ti još o tome razmišljaš. Evo ti moje mišljenje - BOJIM se, ali stvarno to - bojim - da ćeš na kraju u pravu ispasti ti. A sve bih dao da ne ispadneš. Ali, kako sam jučer napisao, iz tjedna u tjedan - dokazi se gomilaju na tvojoj strani. Mada neki od napadača, terorista, što god bili u svakom određenom slučaju (pogotovo u UK) su "homegrown" - i nisu došljaci s ratnog područja.
Samo kažem.
Zar ne?
EDIT: Navodno u Londonu postoji par mjesta gdje ih baš okreću, domaće dečke muslimanske vjeroispovjesti koji po nečemu psihološki pašu u profil (imaju puno bijesa u sebi - zlostavljali su ih u školi bijeli Britanci i slično), i onda im dođe čovjek koji točno zna koje "tipke" pritisnuti da ga okrene u oružje za masovno uništenje...
Taj 'atentat' se dogodio na predizbornom skupu u Benkovcu ('malo' južnije od Osijeka), i radilo se o mentalno ne baš stabilnoj starijoj osobi, koja je usput bila i pijana, a pištolj je navodno bio plinski (kažem 'navodno' jer, poučen životnim iskustvom, novinarima se malo što, ako i išta, može vjerovati).
Šališ se? Pitam jer nema smajlića. Ne Gòrani (iz Gorskog Kotara), nego Goránci ili Gorjánci (na Wikipediji vidim da piše također i "Gorani", ne znam s kojim naglaskom).
Aha, ti još o tome razmišljaš. Evo ti moje mišljenje - BOJIM se, ali stvarno to - bojim - da ćeš na kraju u pravu ispasti ti. A sve bih dao da ne ispadneš. Ali, kako sam jučer napisao, iz tjedna u tjedan - dokazi se gomilaju na tvojoj strani. Mada neki od napadača, terorista, što god bili u svakom određenom slučaju (pogotovo u UK) su "homegrown" - i nisu došljaci s ratnog područja.
Samo kažem.
Zar ne?
EDIT: Navodno u Londonu postoji par mjesta gdje ih baš okreću, domaće dečke muslimanske vjeroispovjesti koji po nečemu psihološki pašu u profil (imaju puno bijesa u sebi - zlostavljali su ih u školi bijeli Britanci i slično), i onda im dođe čovjek koji točno zna koje "tipke" pritisnuti da ga okrene u oružje za masovno uništenje...
Ljudi, negativne emocije stvaraju negativnu energiju, a ona stvara još negativne energije. To je oduvijek tako bilo. Nikad i nigdje na svijetu se ksenofobijom (grč. ξένος - strano, nepoznato; φόβος - strah), zidanjem zidova, gledanjem "preko nišana" i izolacionizmom nije niti očuvalo pozitivne vrijednosti u nekom društvu, niti se takvo društvo razvilo. Nikad i nigdje. Od Kineskog zida naovamo imaš stotine primjera. Svi koji se boje stranaca na kraju propadnu. Ne zbog tih stranaca, nego zbog sebe.
Isto tako, kad pogledaš kroz povijest i sadašnjost, društva koja prihvaćaju strance obogaćuju se, grade i razvijaju. Važnost i utjecaj im raste, materijalno blagostanje isto tako. Svaki došljak donese nešto svoje i prihvaća nešto što zatekne. To je generacijski proces. "Smelting pot", kako kažu Ameri. Nitko ne kaže da nema problema, pa i teških situacija, ali konačni, dugoročni ishod je - nešto bolje od onog što je bilo prije.
Ako od nekog a priori očekuješ sukob i uopće mu ne daš priliku da pokaže dobru volju, sukob ćeš i dobiti. To je ljudska priroda.
drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice [link]
drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada
Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo
Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj