16.08.2017 | 10:32
zabac kaže:
Sad dvojis o objektivnom novinatsrvu?
Ne dvojim, za mene je to cinjenica koje sam svjestan od malena i zato citam nasiroko.
zabac kaže:
E da, ne morati se dizati tlak.
Ne brini, ispusem se u sekundi.
zabac kaže:
Ja tvrdim da je ovakvo preseljenje ljudi prijetnja Europi i narodima koji tu zive.
Ja se slazem da je prijetnja Europi i narodima. Ali moje vidjenje svijeta je drugacije od tvojeg i meni su takve migracije normalne jer se dogadjaju oduvijek. Meni je zaista apstraktno kompulzivno cuvanje granica. Jebi ga, odgojen sam da smo svi isti. Za mene je silovatelj - silovatelj. Nije mi vazno koje je nacionalnosti. Za mene je pisac, pisac... svejedno mi je da li je Marokanac ili Hrvat. Razumijem plemenski ponos, ali ga ne zivim. Isto tako ne zivim niti plemenski sram. Drugim rijecima, ne osjecam ponos kada Krlovic dobije turnir (drago mi je za njega, ako ubodem info da ga je dobio) i nije me sram ako Hrvat u Aucklandu opljacka zlatarnicu.
zabac kaže:
Ti si na Novom Zelandu? Kako tamo rjesavaju problem azilanata? Kako susjedna Australija rjesava problem azilanata? Zar ih ne salju na nekakav otok iz kojeg nemam mrdanja?
Ovo pitanje zahtjeva znanje o mnogim stvarima d bi moglo biti fer odgovoreno. Ne postoji jednostavan odgovor, ne znam niti priblizno odgovoriti na njega. Ali mogu pokusati sa stvarima koje sam naucio do sad.
Od kad sam dosao ovdje, procitao sam 4 knjige o povijesti Novog Zelanda, jedna od njih je o Hrvatima na Novom Zelandu. Kad sam shvatio da ostajem ovdje zivjeti, bilo je fer od mene da naucim vise o povijesti svih naroda koji ovdje zive.
Jako je tesko tu govorit politici azilanata jer je NZ zemlja koju je Europljanin naselio tek krajem 18. stoljeca, a domoroci (Polinezani, a kasnije Maori) su bili tu od stoljeca 7. Pardon, od stoljeca 8. Al tad je dosao Britanski imperijalizam i uzeli su zemlju, svetu zemlju pod svoju cizmu.
Posto je NZ daleko, bilo ga je tesko naseliti sa bjelcima, ljudima se bas nije dalo na kraj svijeta. Ljudi koji su bili tu, vec u 18. stolljecu poceli su slati slike koje su romantizirale ove otoke. Slicno kao sto se i dan danas romantizira i zove turiste. Novi Zeland nije zelenilo i raj na zemlji, Novi Zeland je vrlo negostoljubiv okolis. Sad je "bolji", jer su sume posjecene, napravljene livade za goveda i ovce... Nasa kuca je na rubu prasume jer smo to htjeli. Negostoljubivo kapitalistu, predivno gljivaru i covjeku koji voli drvece i ptice.
U Australiju su Britanci slali optuzenike, ubojice, ljude prognane zbog svojih nedjelja..
U Novi Zeland su pak slali clanove obitelji koju su bili na sramotu. Zatrudnila sa ozenjenim susjedom, hop na brod sa vrecom zlata, odi i zivi tamo daleko od ociju javnosti. Sta ce rec prijateljice iz kluba? (Govorim o imucnim Britancima, ne Hrvatima)...
Trenutno je na vlasti Nacionalna stranka, desnicari, treci mandat, izbori su svake 3 godine.
Druga najjaca stranka su Laburisti, takodjer naginju desno...
Treca bi su Zeleni i blizu njih Mana (Maori... s kojima je na proslim izborima Kim Dotcom usao u koaliciju sa svojom Internet strankom).
Kvota za azilante je trenutno jako mala, i Laburisti, Zeleni i Maori se trude povecat ju, ali Nacionalisti ne daju. Izbori su za 5 tjedana i vidjet cemo sto ce biti. (Pitam se zasto Kolinda dolazi u sluzbeni posjet pred izbore, mogla je tempirat i doc nakon sastavljanja nove vlade ako racuna na neke konkretne dogovore.)
Novi Zeland je takodjer ne bas tako blizu za azilante, nije da mogu sjest u camac i veslat do sim. Ali da, postoji program gdje ih se preveze avionom. U 2015 primili su 750 azilanata iz Sirije, u 2016. - 1000. I integriraju ih u drustvo.
Ovdje su gej brakovi legalni od 90tih. Homoseksualizam je dekriminaliziran u 80tim. U skoli djeca mogu birat da li ce nosit suknju ili hlace.
Burka nije zabranjena i vidjam ju svaki dan. Indijci nose sarije, kinezi i japanci kimona. Samoanke nose lancice od cvijeca oko glave.
Bez obzira sto je u NZ okolis negostoljubiv, ljudi su izuzetno topli, cak i hladni anglosaksonci
. Imaj na umu NZ ima 4.5 mil stanovnika (dakle kao i Hrvatska, vjerujem), a veci je od Velike Britanije.
Australija ima drugaciju politiku o imigraciji i uopce drugaciju politiku i nacin zivota. Ljudi su im ostriji, mogao bih reci i zlobniji. Vidi im se po knjigama, filmovima, kultura je jednostavno teza. I da, imaju veliki problem sa azilantima, ali ne samo u posljednjih 3 godine vec puno puno duze... Par filmova na tu temu se isplati pogledat, ali ih necu preporucit
jer su mucni...
U Novom Zelandu Hrvati slove kao izuzetno vrijedni ljudi. Razlog je dobro ponasanje radisne generacije koja je dosla pocetkom 20. stoljeca vecinom iz Dalmacije. Postavili su temelje vocarstva i vinogradarstva. Nekoliko Hrvatskih obitelji i dalje drze najbolje vinarije - u obiteljskom vlasnistvu.
U Australiji Hrvati ne slove nesto bajno (sestra mi zivi u Australiji). Nesto im nismo mili.
Jel kuzis kak je tesko odgovorit na to pitanje?
Mislim da NZ radi ok po tom pitanju, ali isto tako da bi mogao vise... Vise bi mogao napraviti i oko cijene nekretnina, nezaposlenosti, beskucnistva, al politika vanjska, ili unutarnja je jebeno kompleksna stvar...