22.08.2017 | 20:59
zabac kaže:
smayoo kaže:
zabac kaže:
Kava je porijeklom iz Etopije a Atapi su je doljeli u Europu.
S druge strane, turska kava se radi tako da se poprzi i onda melje, pa kuha.
Tesko da pijete bas tursku kavu doma.
Eto, sad znaš i kakvu kavu ja doma pijem.
Ti zapravo sve znaš. Čemu uopće diskutiramo?
Ja tebi lopatu argumenata, a ti na to "Ništa ja to ne vjerujem, ja po svom." Jel ti možda radiš u nekoj javnoj službi?
To uopce nije islo tebe.
Sto ti imas protiv javne sluzbe?
Ma šala, Žabac... Vidiš smajlija valjda...
Vidi... I tebi, i Cariblancu, i JOHNu, mogu jedino ponoviti - ja ne dijelim ljude na "naše" i neke druge. *SVAKOM* od nas se može dogoditi da ga zadesi tko zna kakva nesreća i da ovisi o milosti i pomoći posve nepoznatih ljudi (jer onih na koje se inače oslanja nema na pomoći, bilo da nisu spremni na takvu žrtvu, bilo da su i sami nastradali, bil da nisu blizu...). Ne znam... očito je da od one stare narodne "sit gladnom ne vjeruje" ne možemo pobjeći ma koliko sami sebe smatrali civiliziranima (hm...
).
Čudi me, svi smo tu negdje, oko te dobi, da je nemoguće da se ne sjećamo rata i sveg tog jada i čemera u kojem smo tada bili.
Znaš čega se ja sjećam? Sjećam se 1993. kad sam išao na praksu u Njemačku. Ovako je to bilo...
5 (pet) vlažnih, hladnih jbnh zimskih noći sam proveo u redu (bolje reći - gunguli) u ulici Alexandera von Humboldta (u Zagrebu). Znaš što je tamo? Ne znaš? Njemačka ambasada.
Zašto njemačka ambasada. Jbg, onda smo mi, građani Hrvatske i naši susjedi iz BIH bili - Sirijci i kojivećne. Nije se moglo u Njemačku bez vize, ili azila. A na dan su primali (ne sjećam se više točno koliko) zahtjeva. Ako nisi taj dan predao, dođi sutradan. To jest - sutranoć. Jer ako nisi došao najkasnije do 11 navečer stati u tu gužvu, nisi imao nikakve šanse ujutro biti među tih nnn čije zahtjeve će primiti iduće jutro.
Ja nisam želio izbjeći u Njemačku. Želio sam samo otići gore, odraditi studijsku praksu i vratiti se u Hrvatsku, upisati 4. godinu. Ali tko te pita. Tamo ti je ambasada, predaj papire, kao i svi drugi.
Uspio sam na kraju predati zahtjev. I dobio sam odbijenicu. Nisu mi odobrili vizu jer nisu smatrali moju prijavu "vjerodostojnom". Čitaj - mislili su da lažem i da se ne namjeravam vratiti kući, a, kako nisam imao ništa (obitelj, imovinu ili stalan posao) što me veže za Hrvatsku, rizik je bio tim veći.
Otputovao sam u Njemačku svejedno. Kao ilegalac. Ne mogu se "pohvaliti" da je to bio neki osobito avanturistički čin. Jednostavno - računao sam na to da od 1992 nije više bilo redovne granične kontrole između Austrije i Njemačke, a u Austriju se moglo bez vize. Znao sam da mi se može dogoditi svašta, uključivo i zatvor, i izgon, ako me uhvate u Njemačkoj bez vize, ali eto. 22 godine mladosti nadomjeste jako puno pameti.
Ono što mi *uopće* (vjerovao ili ne) nije palo na pamet je bilo da će me poslodavac (tj. firma koja me primila na praksu) odmah prvi dan s nekim papirima uputiti u lokalnu policijsku stanicu da se prijavim (gdje stanujem i gdje radim, koliko ostajem, itd.). Super fora, ha?
Elem, u policiji sam završio, sa svojim indijansko-šepavim njemačkim (4 godine korištenja kompjutera s njemačkim OS-om, 2 semestra u Varšavskoj i par dana "prakse" prethodno ljeto s jednom Alexandrom iz Aachena
), u uredu nekog vrlo nervoznog, vrlo arogantnog i vrlo otvoreno zlonamjernog i neprijateljski nastrojenog inspektora iz odjela za useljenike. Stilom komunikacije me je naš Hammer jako podsjetio na njega. Vrlo jako.
Uglavnom, čovjek me je od prvog trenutka kad sam ušao unutra i teškom mukom ispetljao svoju gramatički unakaženu rečenicu (otprilike "Dobar dan, ja sam poslalo iz firma Siemens na vas po ausvajs za biti u Njemačka zum Berufspraxis do okrajak od ljeto.", samo što je trajalo, u mojoj percepciji jedno sat-dva
da ja to izgovorim
) - neskriveno zamrzio. E, ali kad smo došli do toga da me zatraži "Ihrer Paß, bitte?", ja se us*o. Načisto. Tek sam u tom času skužio u kakvo sam govno ugazio.
I sad ja počnem mucati i petljati... Meiner Paß... ich... ovaj... habe nicht... mislim... hier... mit mich... ja... ovaj... oder... ist... in Studentenheim. Ja... mit... ovaj... der Schef hat... es... nehmen... weil... (gut) (nakašlj)...
I tu negdje čovjek popi*di potpuno i prebaci se na vrlo solidan engleski (tu, vrlo vjerojatno, svaka sličnost s domaćim policijskim snagama iznenada prestaje
), vidno ljutit, da kako to mislim nije pasoš kod mene, što bi mi ga netko u studentskom domu zadržao itd. Da kakve su to muljaže, da jel ja mislim da on ne zna kako operiramo mi "Turkei" (tu riječ "Turkei" je izrekao s takvim beskrajnim gađenjem i prijezirom da ja to jednostavno ne znam interpretirati na takav način, ni da 100 godina vježbam), da je njemu pun q... nas divljaka s istoka koji dolazimo u Njemačku džabalebarit, krast i prosit po ulicama.
Počne mi mahat lisicama i prijetit da mu kažem kome sam ukrao te papire od prakse. Ja mu pokazujem svoj studentski indeks, sliku, ime, ime na papiru iz firme, molim ga da se smiri i ponavljam da sam putovnicu morao ostaviti u domu jer me tako tražio upravitelj. Što nije bila istina, putovnica mi je bila u džepu cijelo vrijeme, upravitelj se samo tražio 400 DEM za prvih mjesec dana i 300 DEM kaucije za štetu u sobi.
Čovjek me, dakle, nije nijednom udario, niti, čini mi se, uopće dotakao, ali verbalnog nasilja nije nedostajalo. Bio sam "stinking lousy piece of balkan shit", bio sam "filthy turkish animal", pa onda, kako je gubio živce, "schwules Ausländer" (došljak pederčina, pederski došljak, kako već) itd. Bio sam vrlo ozbiljno ustrašen, tresao sam se ko šiba i samo sam ponavljao jedno te isto, pokazivao indeks i govorio da mi je putovnica u domu. U jednom trenu je, od tog njegovog urlanja, došao neki njegov kolega na vrata, pitao ga što se događa, ovaj mu je odgovorio nešto kao "ma ništa, ilegalni useljenik, obrađujem ga", ili tako nešto, a ovaj sa vrata nešto u stilu "a, to... naje*i mu se majke ha ha ha" i ode.
U nekom trenutku je valjda zaključio da sam previše uporan da bi bio uobičajeni došljak pederčina pa je promijenio pristup. Vratio se na njemački i "OK, dann rufe ich der Studentenheim deine Geschichte zu überprüfen. OK?" (Nazvat ću onda u studentski dom da provjerim tvoju priču.). Nemam pojma otkud mi taj impuls krajnje mirnoće kad sam rekao "Aber natürlich! Bitte!". A u sebi "Kretenu jedan koji ti je q... šta ćeš sad?".
U domu se javio Moustafa. Dečko je iz Maroka, na stipendiji njemačke vlade došao u Karlsruhe studirati strojarstvo na tehničko sveučilište, a u domu je radio kao portir (zapravo concierge, kućepazitelj, recimo) da zaradi neku ekstra kintu. Zapravo jedan jedini čovjek izvan firme u koju sam došao kojeg sam uopće imao prilike sresti. Bio je na porti kad sam došao, otpratio me do sobe, pokazao gdje je što, vrlo ljubazno i prijateljski pitao tko sam, otkud sam i što radim u Karlsruhe. Sveukupno smo se družili nekih 20 minuta, a komunikacija je relativno štekala jer sam ja bio loš u njemačkom, a on otprilike jednako tako loš u engleskom. Ali u tih 20 minuta sam naučio "šokran" - "hvala" na arapskom, a on je naučio "hvala".
Uglavnom, čovjek se javio na telefon i u djeliću sekunde ubrao o čemu se radi. I potvrdio "prljavom Harryju" kako je upravitelj doma zadržao moju putovnicu da bi me prijavio policiji i da šta sad više oni hoće, jednom ovako, drugi put onako te da je zadnji put policija njega došla u dom zajebavat jer da je dom trebao prijaviti novog stanara policiji, a ne da se on sam ide prijavljivat tamo.
Policajac potpuno zbunjen poklopi slušalicu, ovjeri mi papir za firmu, vrati mi sve skupa i pokaže mi prstima svoje oči pa mene (ono, kao - "pratim te") i trgne mi glavom prema vratima ("gubi mi se s očiju"). Sve onako fino, uljudno, policijski.
Moustafu sam sreo popodne kad sam došao u dom, zahvalio mu se beskrajno i ispričao mu cijelu priču. Znaš što mi je čovjek na to rekao? "Treba li ti novca? Jesi li gladan?" Čovjek koji je radio što god je dospio da si skuca neku kintu i koji do tada (kasnije mi je pričao) nikad u životu nije nosio ni komad odjeće, ni obuće koji nije bio "second hand". I još me je pitao "Znam da je kod vas rat, je li ti netko tvoj poginuo?". Nije me ni pitao je li mi kuća srušena, to mu se vjerojatno podrazumijevalo.
Eto tako. To vam je istinita priča iz života, moji dragi jabučari-ksenofobi. Iz ne tako davne prošlosti. Ostavljam vam slobodu da zaključite što god želite. Ili da ne zaključite ništa. Kako god vam drago.