14.12.2016 | 13:20
I ja. Ali tako je u svemu. Još od 80-ih godina društvo ne razmišlja na način "mi - boljitak" već "ja - osobni dobitak".
Ovo što sada doživljavamo od Applea, da smo im pokusni kunići za svaki novi proizvod, netko je na forumu dobro usporedio sa svim proizvodima do sada. Od automobila i sigurnosti u njima, zgrada i štednje energije, evo sada ovi najnoviji televizori.
Mislim - taj HDR je, koliko sam ga do sada uspio pohvatati - podijeljen u dvije kategorije. One za OLED i one za LED backlight LCD TV-e.
Na CES u siječnju, LG je debitirao svoje G6 i E6 serije OLED TV-a (Organic Light Emitting Diode), top-end modela koji su potpuno UHD Premium certificirani - te su klasificirani kao uređaji sposobni proizvoditi istinsku High Dynamic Range sliku.
Ali, kako OLED, s problemima osvjetljenja, kvalificirati HDR kompatibilnim, koje zahtijeva puno veću razinu svjetlosti od standardnih televizora?
Pa je UHD Alliance pristupio rješavanju problema uvođenjem dva nova standarda:
STANDARD 1:
Više od 1.000 nita za najsnažniju rasvjetu te manje od 0.05 nita za razinu crne boje.
STANDARD 2:
Više od 540 nita najsnažniju rasvjetu te manje od 0,0005 nita za razine crne boje.
Dok standard 1 zahtijeva veću svjetlinu i tolerira višu razinu crne, standard dva tolerira nižu svjetlinu i traži nižu razinu crne boje. To znači da proizvođači koji žele napraviti LED HDR TV, a većina njih će poštovati standardne, dok će OLED TV moći dobiti Ultra Premium oznaku HD strane u skladu s standardom 2.
I to je to. U velikoj shemi stvari, neće biti toliko važno koji tip TV-a imate o tome hoće li biti HDR kompatibilan ili ne.
Ako želimo biti posve tehnički, najbolje je pristupiti stavu da će nam LED televizori pružiti HDR sliku s boljim vrhunskim sjajem ali svjetlijom crnom bojom, dok će vam OLED TV pružiti HDR sliku s nižom vrhunskom svjetlošću, no puno dubljom crnom bojom…
Uglavnom, tkome god nije hića, moj je topli savjet - pričekajte što je duže možete da se naprave sigurni standardi kojih će se svi držati. Ovako, early adopteri (iako 4K postoji već dvije godine) ponovno otišli grlom u jagode:)