07.07.2016 | 00:30
Evo ja prvi. Bili smo u zadnjih 20 godina na puno lijepih mjesta, gotovo sva mogu preporučiti onima koji imaju slične želje i očekivanja, ali ono jedno koje mogu bezrezervno preporučiti svima je
kod gospođe Danice, na Šolti, u Stomorskoj. Većina apartmana u kojima smo bili su ili uređeni konfekcijskim namještajem za apartmane, ili starim namještajem kojeg su vlasnici nekad koristili sami. Ovi aparmani, međutim, uređeni su nevjerojatno kreativno, s izuzetno velikim ulogom vremena, angažmana i kreativnosti same gazdarice. Općenito, ta količina pozitivne energije, susretljivosti i ljubaznosti, a da nikad nije ni na sekundu prešla u nametljivost - to se inače u životu susreće tako rijetko da takve kontakte jednostavno vrijedi čuvati.
Iako nismo od onih koji se vraćaju na isto mjesto, ma koliko da nam je bilo lijepo, gospođi Danici ćemo se SIGURNO jednom vratiti. Ostali smo u kontaktu jednostavno zato što su takve osobe kao što je ona - previše vrijedne da bi ih zaboravili.
Još jedan detalj: tokom našeg boravka, dobili smo domaći kruh ispod peke s ružmarinom i maslinovim uljem, šoltanske paprenjake, a u paketu dobrodošlice dočekali su nas domaći pekmezi od nekoliko vrsta već pomalo zaboravljenog tradicionalno mediteranskog voća (gorke naranče, žižule...)... Za kruh i paprenjake ne znam da li ih dobije svatko, ali eto, nas je počastila kad je shvatila da volimo i cijenimo takve stvari.
Kuća je drugi red do mora. Ima više katova, mi smo bili na prvom. Apartman je bio 4+2, s prekrasnom velikom terasom okrenutom prema sjeveru (tj. prema Splitu i Čiovu), u sjeni velikog primorskog bora, s prekrasnim pogledom. Mjesto je vrlo ugodno, prava mjera - bez velike gužve, ali ipak ne robinzonski. Mala "plaža" (betonom poravnate stijene) neposredno ispred kuće, za njene goste i goste u kući ispred njene i mjesna šljunčana plažica 100 m prema centru mjesta. Iako smo birali "na neviđeno", jednom kad smo došli tamo, uvjerili smo se da je Stomorska zaista najbolji izbor od svih mjesta na Šolti. Netko nam je ovdje svojedobno predlagao Maslinicu. Bili smo tamo, vidi se da je nekad bilo jako lijepo, ljupko mjesto. Danas je, nažalost, cijela "potaracana" tisućama kubika betona...