05.07.2017 | 22:24
Ne na fasadama. Obično se ističe u prizemlju zgrade, na oglasnoj ploči ili sličnom mjestu. Za obiteljske kuće energetski certifikat je nužan jedino ako je najmiš ili prodaješ. Ako je prodaješ, onda ga daš kupcu (odn. agentu). Ako kuću iznajmljuješ, onda isto negdje kod glavnog ulaza, ali unutra, ne na fasadi.
JOHN kaže:
No, uglavnom sad su u điru neke inverter perilice. Ja pitam što bi to točno značilo kod njih , a oni meni svi od reda.....motor bez četkica. . Razlika u cijeni, samo 1000kn. Odlikuje se tišim radom, trajnijim motorom, a kad gledam decibele u centrifugi stvara veću buku. To mi nisu znali objasnit.
Uglavnom pojam inverter i motor bez četkica mi nije išlo jedno s drugim.
Tako ti je to kad pitaš trgovce za savjet.
Vrlo rijetko sretnem one koji nemaju potrebu lupati gluposti, nego lijepo iskreno kažu da ne znaju o čemu se radi ili pak kažu "
u prospektu piše ovako i ovako".
Četkice imaju ili nemaju istosmjerni motori. Npr, raskopaš baterijsku bušilicu pa unutra vidiš da na motoru piše "BRUSHLESS DC".
Motori u perilicama (i ostalim kućanskim aparatima) su izmjenični (AC), jednofazni s pomoćnom fazom ili čak trofazni jer, kad se koristi inverter, kod tih manjih snaga postoje inverteri koji se napajaju iz jednofaznog izvora (kućne utičnice), a daju van trofazni napon prema motoru. Dakle su bez četkica još od Nikole Tesle. To i jest bio Teslin najveći doprinos elektrotehnici - višefazni izmjenični sustav i izmjenični motor koji nije imao četkice, odnosno komutator pa je imao neusporedivo manje gubitaka i problema s iskrenjem.
Tiši rad inverterske perilice je upitan, u najmanju ruku. Buka je manja kod pokretanja i zaustavljanja motora jer se motor "mekano" zaleće i zaustavlja, ali sam inverter "cvrči", što nije uvijek nečujno, a osobito nije kod maksimalne snage (dakle, kod centrifuge),
Stvar je u tome što je buka frekvencijski ograničena (radi se o cvrčanju, dakle visoke frekvencije). Neki ljudi te frekvencije ne čuju pa im je to super, perilica je stvarno tiša. Ali oni koji ih čuju (to su npr. ovi koji MP3 moraju enkodirati na 320 kb/s i više, koji moraju koristiti FLAC i AAC, i skupe DAC-ove jer se "kuži razlika"
), dođe im da si zabiju šrafciger u uho...
Motor je trajniji ako ga nisu u postupku dizajniranja utraljavili namjerno, znajući da će biti pogonjen inverterski pa da može biti i lošije kvalitete.
Ako je korišten isti motor, da onda svakako dulje traje (statistički gledano) jer se namoti bitno manje naprežu. Ali ovo nije ni bilo usko grlo. Nisam baš često čuo da je nekom na perilici krepao motor. I to što jesam čuo, bilo je na perilicama od prije 40 godina. Obično krepa elektromehanički programator (ili mu izgore kontakti) odnosno crkne elektronika, prolupa ležaj, progrize hrđa kroz kadicu pa curi voda...
Inverterska perilica, isto kao i inverterska klima,
troši manje energije za isti posao. I ima neke dodatne tehničke prednosti - npr. mogućnost više brzina centrifuge (kod običnih perilica to je zahtijevalo bitno skuplje motore i komplicirano prespajanje polova) i mogućnost izbacivanja zamašnjaka, što pojednostavljuje i pojeftinjuje unutarnju konstrukciju, donekle i povećava trajnost ležajeva.
Što se grijača tiče, električni grijač je zaista stvar koja je u 99,99% slučajeva linearno ovisna o broju sati rada. Oni koji crknu, a da nisu bili puno korišteni su zaista vrlo rijetki. To moraš imati prokletu nesreću. Otprilike kao da kupiš novi auto pa ti se na novoj gumi novog auta pojavi bubreg nakon, ne znam, par mjeseci. Vjerojatno bi imao puno problema da nekom dokažeš da nisi naletio na neku rupu ili slično pa da ti pristanu zamijeniti gume pod jamstvom.
Ili da se vratiš na kiosk reklamirati kondom nakon 2 mjeseca, jer je bio neispravan.