22.11.2017 | 01:58
Potpuno si u pravu Smayoo. Nova tehnologija i ogroman format. Sjećam se 50000 kn vrijednog TV-a u HG Spotu kada sam si kupovao NVIDIA karticu za 5000 kn za gamerski PC. U doba zaluđenosti PC igrama. Gledam ga onako izloženog i slinim, a danas kada se sjetim, to je bila neka prva inačica LCD-a, današnjim standardima nekvalitetna do bola - slika vjerojatno nije davala niti HD ready (mada ne mogu biti siguran - pišem to čisto radi doba kada je izložena, a to je neka 2003./2004. godina).
A što se skupoće i kvalitete tiče, negdje to vrijedi - ali negdje uopće ne. Treba biti mudar i primjetiti tu razliku.
Tehnika je jako prolazna stvar. Pod prolazna, mislim brzo napreduje: svako malo se izbacuju nove stvari, i sami kao ljubitelji tehnike često znamo bacati ogromne pare na precijenjene proizvode. Pogledajmo nove iPhone X, koliko stoje najjače MBP Retine od 15", pa najbolji iPad Pro LTE model s najviše GB. Par godina kasnije, iako rabljeni Apple proizvod drži dulje od konkurencije, opet ne možemo dobiti niti 60% uloženog novca.
Postali smo klasično potrošačko društvo. I u njemu se treba znati snalaziti. Moram priznati da sam to ne umijem najbolje. Da si mogu to priuštiti, sutra bih kupio tu Aeron stolicu za 10000 kn.
Nekada sam se čudio američkim gužvama i gaženjima ljudi na crne petke. Danas bome, ne toliko. Ako spuste cijene proizvoda i za 70%, mislim da bih i ja bio među ljudima zaljepljen na izlog.