23.01.2019 | 13:40
Hvala svima na, više ili manje, konstruktivnim odgovorima.
Inače, do sada sam vozio (ustvari još uvijek vozim) Škodu Octaviu (1.9 TDI 66 Kw ), koja će idući mjesec napuniti punih 20 godina, i krajnje je vrijeme da je pošaljem u mirovinu.
S obzirom da živim na slijepom crijevu države (Dubrovnik) jedan od osnovnih uvjeta kod izbora novog automobila kod mene nije ni izgled ni ljepota, nego dostupnost servisa u krugu 50 Km, tako da se izbor svodi na: Opel, Kia, Peugeot, Citroen, Mazda, WV, Škoda, Seat, Mitsubishi, Ford, Hyundai, imožda još neko koje sam možda, nenamjerno, zaboravio.
Drugi uvjet je da se radi o SUV-u (znam sve mane, ali s obzirom na visinu i probleme sa leđima, povišena vozačka pozicija, i znatno lakši ulazak-izlazak iz auta, su presudni).
Treći da je motor benzinski (s obzirom da radim vrlo malu kilometražu na godišnjoj bazi (5.000 - 7.000 Km) i uglavnom vrlo, vrlo kratke relacije (2-3 Km u jednoj vožnji, max 7-8 Km dnevno).
I četvrti uvjet je da ima 'pristojnu' opremu: parking kameru, senzore, rezervna guma, eventualno ulaz u vozilo bez ključa).
Naravno, osim svega ovoga, bitna je i cijena koja ne bi trebala biti preko 190.000 Kn (uključujući troškove financiranja).
Osim Peugeota, u igri je i Seat Ateca, i Škoda Karoq, ali 3008 mi vizualno i po opremljenosti djeluje najbolje. O Seat-u nisam čuo puno toga dobroga, ali znam ljude koji rade u servisu (kod njih servisiram i Octaviu, jer su prije bili zastupnici i servis za Škodu), a o Škodi manje više sve znam, ali eto, zaželio sam se malo promjene nakon toliko vremena.