17.12.2020 | 21:53
Neka EV nisu, a neka jesu dorasla. Ne navlači argumente ukrivo. I ne skreći.
Rekao si (ti si rekao, ne ja): 800-1000 km u jednom danu.
U mom krugu ljudi - takvih koji na put od 800 km idu autom (ne kombijem, ne kamionom, ne autobusom, nego svojim autom) ima - nula.
Ja sam takav put autom odradio, evo ovako:
- ljetovanje 2017. išli smo na Korčulu preko Pelješca, nije ni blizu 800, ali eto.
- 2016. do Münchena i natrag (nije 800 km ali neka ti bude
- dakle, dvaput te godine)
- 2015. do Badena (CH) i natrag (dakle, dvaput te godine)
- 2014. do Lyona i natrag (dakle, dvaput te godine)
- 2012. na putu do polarnog kruga smo u jednom od tih dana odvezli 800 i sitno km, kamperom, ali neka bude...
- 2012. do Frankfurta i natrag (dakle, dvaput te godine)
I povrh toga je bilo u zadnjih 10 godina još nekih sveukupno 10x do Mostara, Sarajeva, Osijeka, Beograda, što su ture od max 500 km (dakle, nije 800).
Sve u svemu, ja, koji putujem daleko iznad prosjeka, odradio sam takav put 4x u zadnjih 10 godina, a NULA puta u zadnje 4 godine, i recimo da sam još 12x u 10 godina odradio put koji je nije toliko dug, ali jest dosta dug (pa ajde, neka), od čega u zadnje 3 godine opet - nijedan.
Znam još dvojicu kolega koji idu na tako duga putovanja autom, ali 800 km u jednom danu u zadnjih 5 godina - nikog.
Zašto? Standard nam (ipak) raste, a godine idu. Avioni su u prosjeku puno jeftiniji, živci tanji, i tako...
Ali ne samo naše godište. Mi smo kao studenti putovali vlakom jer je bilo jeftino. Danas studenti također puno više putuju avionom.
Sve u svemu, moja informirana procjena je - da pričamo o max. 1 (JEDAN) % populacije koja osobnim vozilom ide na put od 800 km u jednom danu. A onih koji takvo što rade češće od jednom godišnje - vjerojatno ne više od 0,1 (NULA ZAREZ JEDAN) %.