23.01.2022 | 11:43
dpenava kaže:
onda nikome nije intresantno omogućiti tehnologiju koja će voziti 2500 km jer nas je jako malo.
Nije tu problem u tehnologiji, nego u tvojoj specifičnoj preferenciji. Imaš avion, imaš vlak (koji je u većini EU sjajno, udobno i brzo prijevozno sredstvo), ali ne, ti bi baš auto. ???? Šta će nama šoferima kućaaaaa ????, ???? kad je naša kuća putujućaaaaa!!????????
Molim te, barem mi reci da imaš jedno noćenje putem, negdje u Njemačkoj...
Međutim pitanje odgovornosti je vrlo bitno. Samovozeći automobil pregazi pješaka na zebri - netko mora u zatvor.
Ne mora. Ako nije bilo alkohola i ranijih kaznenih djela, i neke kardinalne gluposti tipa auto ispred stane na zebri da propusti djecu, a kreten iza njega ga punim gasom obilazi jer "šta mi se zaustavljaš koji q..." i onda ubije dijete. Nekad bih za takve debile uvjereno ustvrdio da zaslužuju javno pogubljenje vješanjem, ali nakon dovoljno životnog iskustva, svjestan sam da se radi uglavnom o ljudima koji su bili za volanom nervozni, dekoncentrirani, možda i izmučeni nesanicom, i k tome još bez dovoljno prometnog iskustva.
Uglavnom, ako nije ništa takvoga, vozač ubije nekog na pješačkom prijelazu i obično dobije uvjetnu kaznu. Zatvora nikad ne vidi. Jbg.
Međutim, znam da nije to bila suština tvog pitanja. Suštinski odgovor je - samovozećem automobilu se to NIKAD neće dogoditi, jer ne vozi nervozan, dekoncentriran, izmučen nesanicom, a prometnog iskustva mu nafilaš tvornički, do čepa. Samovozeći automobil neće u zoni smirenog prometa voziti 60 umjesto 30 zato što "žuri mi se", "danas nema škole", "šta me sad još i ti je*eš, pi*ka ti materina", i tako...
Tko je gledao istrage avionskih nesreća, mogao je vidjeti da je bilo slučajeva kada su se piloti pouzdali u autopilota koji zbog kvara ili greške nisu odradili posao
Autopilot zbog kvara ili greške prijavi alarm i isključi se sam. A piloti su ga ponovno uključili po principu informatičara "windowsaša". Ajmo probat isključit i opet uključit.
I to onda nije više problem autopilota, nego čovjeka.
Nedavni problem s Boeingom 373MAX koji je izazvao nekoliko nesreća i puno poginulih također nema veze s autopilotom, nego s tragičnom kombinacijom nesposobnosti, gramzljivosti, lijenosti i nedostatka odgovornosti u razvojnom timu Boeinga. Zaostajali su u razvoju za Airbusom, i to u bitnim osobinama, nisu željeli utrošiti novac i vrijeme za "back to the drawing board", nego su nataknuli prevelike motore za krila koja su imali i narušili temeljna fizikalna načela mehanike fluida. I onda su rekli automatičarima "hajte vi kompjuteraši malo to poklikajte u kompjuteru jbg.".
Tako su i meni svojedobno neki moji kolege strojari rekli "Vidi, mi smo tu jbg, ovu osovinu malo krivo zarezali, jel možeš ti to u kompjuteru poravnat?"
Elem, to se "poklikalo u kompjuteru" (dakle ne u autopilotu, nego u temeljnoj avionici) na način da se koristi trim (krilca za regulaciju visine) za kompenzaciju činjenice da su motori preveliki i narušavaju vertikalnu stabilnost aviona pri putnoj brzini. I onda, kad je u letu došlo do neke teže situacije (turbulencije, i sl.), autopilot je shvatio da ga trim ne sluša, proglasio alarm i otkačio se. Piloti su nešto ručno počačkali i opet uključili, i tako DESETAK PUTA dok im se stabilnost nije toliko narušila da su pali.
Ne hvataj me sad za svaku riječ, nisam specijalist za avioniku, ali imaš vrlo detaljne analize toga na internetu, od strane stručnjaka, bez popularne komponente TV dokumentaraca. Gole činjenice. Ako te zanima.