16.07.2018 | 06:06
Sve stoji. U samo 27 godina koliko postojimo dva smo puta osvajali odličja na prvenstvima svijeta u nogometu, čija krovna organizacija broji više zemalja članica nego Ujedinjeni narodi. Da nas i službeno upišu na 2. mjesto morat ćemo pričekati do idućeg mijenjanja FIFA rankinga koji je na rasporedu sada 19. 07., koliko sam shvatio - ali zaista nema zemlje, barem one koje ne spadaju među 10 najmoćnijih, koja nije navijala za nas. I dečkima i izborniku hvala na toj reklami. Najviše mi je bilo žao Luke, kojemu je govor tijela pri dobivanju Zlatne lopte rekao što misli o toj nagradi i koliko bi je mijenjao za trofej. Kasnije, kada su davane izjave, jedva je susprezao suze. Zaista je teže, iako smo za stepenicu bolji, vratiti se doma kada zadnju utakmicu izgubiš, nego kada ju dobiješ. I tu stoji ona sportska da su najnenazhalnije pozicije 2. i 4. mjesto. Prvo navedeno jer se vraćaš doma s osjećajem gubitka i treba ti vremena da sve sjedne, a drugo jer nisi osvojio nikakvo odličje.
Poslala mi je supruga jučer sliku Burj Kalife, čestitalo se preko cijelog tornja Francuzima, ali je tu bila i naša zastava kraj rezultata. Nema te politike, tih reklama - koje ovako nešto mogu napraviti za promociju imena zemlje. A sada da svi malo odmorimo od nogometa jer vjerujem da smo jučer izgubili na tonu živaca svi koji smo htjeli da pehar dođe u Hrvatsku.
I samo još ovo, rezultatski bi čovjek rekao da su nas Francuzi razbili. No svatko tko je gledao utakmicu zna da smo bili zaista dobri protivnici.
I to mi je drago. No Fortuna nas je puno puta na ovom SP-u pomazila, morala je negdje i uzeti. Nisam toliki fanatik da mi je neizmjerrno žao zbog prvog mjesta, no žao mi je radi njih - ekipe koju je Samovojska najbolje opisao - da se cijela država; svi mi; ponaša onako kako se oni ponašaju - bili bi Švicarska već odavno.
A sada da okrenemo na šalu. Osim Pussy Riot koji su Putinu ukenjali finale, jeste li skužili ženu na dodjeli zlatnih odličja, plavu, kratko ošišanu, kako si je uredno pospremila jednu zlatnu medalju s tacne u džep? Stajala je iza Infantinija i Putina, točno između. E sada, da li je stvarno išla popaliti medalju kao što mediji tvrde ili ju je jednostavno spremila za nekoga tko nije prisustvovao dodjeli - ipak mislim da je ovo drugo u pitanju.
A tko zna? Možda je stvarno bila ludo naivna i mislila da nitko od milijardu gledatelja neće skužiti...