04.10.2018 | 10:40
Zdravac - sve stoji. Ali moje pitanje sebi, a sada i tebi (kada si već to spomenuo, a ja se isto pitam od kraja rata) - je kada država počne sazrijevati?
Pa Švabe i Japanci su 25 godina nakon WWII itekako radili i razvijali vlastite države te trgovali sa nekadašnjim neprijateljima.
Mi pak, za "razvoj" stalno koristimo samo turizam kao "štaku".
Evo, ove godine prvi puta čitam tekstove da je, što se zarade tiče, dosegnut maksimum obzirom na našu ponudu u toj grani.
Sve više gostiju donjet će nam puno više štete nego koristi. Dubrovnik je konačno uveo da im od idućeg ljeta na dnevnoj bazi ne može pristati više od četiri kruzera, jer ovo je ljeto jedan dan bilo njih sedam oko grada - i tolike tisuće ljudi više zagade grad no što donesu dobra financijski lokalnim ugostiteljima, trgovcima i ostalim uslužnim djelatnostima.
Crnogorci primjerice, zato što su mali - se više orjentiraju na elitni turizam od stranaca i grade takve hotele. Manje ljudi, a veća zarada. Mi idemo na masovnost i završit ćemo kao Ibiza.
Razvikani, zagađeni.
Da se razumijemo - ovo su samo moji strahovi - nikako neka predviđanja koja imaju uporišta u nekim istraživanjima. Koji je odgovor, nemam pojma. Mogu samo ponuditi ono što sam negdje pročitao i vlastita razmišljanja jer struka nisam.
Države koje nemaju more daleko se više bore za otvaranje novih radnih mjesta, pogodovanje stranim tvrtkama u otvaranju tvornica, pogodovanju seljacima u dizanju bespovratnih sredstava - a naši političari se samo vrte iz vlasti u oporbu. I kada god uleti bitna tema, onda počne "tko je bio ustaša, tko partizan, tko domobran" - samo da se zamažu oči narodu koji nasjeda na te glupe teme koje bi davno trebale biti apsolvirane. Baš me zaboli da li mi je deda bio partizan, a drugi ustaša ako mi stric ima karcinom pluća i ne može dobiti zdravstvenu uslugu kakvu zaslužuje kao osoba koja je uplaćivala u sustav zdravstva 35 godina. Otprilike...
I da se vratimo na početak - uvijek se stvarno i sam zapitam - kada će biti bolje? Hoće li današnjim bebama biti bolje tamo negdje 2050.? Ili će one morati napraviti vlastite bebe, čija će djeca živjeti bolje tek 2100.?
KADA? Jbt...
Ali ne, bitno je tko je Jugonostalgičar ili kome je deda bio šta. A malo tko razmišlja u kontekstu vremena, da je tada isto postojao narod i vlast koja je bila takva kakva je bila - i da su majke djecu stavljale na sve tri strane, pa koji preživi - da barem jedan preživi. A propaganda je radila svoje, isto kao i danas.
EDIT:
Ovo što si napisao da su prednosti Hrvatske, pa si naveo geolokaciju: apsolutno se slažem - ali sa geopolitičkog stajališta - puno veće prednosti ima Srbija. Pa WWI je započet jer Britanci nisu htjeli dopustiti Njemcima gradnju željeznice Berlin - Bagdad, koja je trebala ići preko Srbije. Svi znamo tko je bio Gavrilo Princip, ali malo povjesnih knjiga spominje da je prije atentata u Sarajevu išao na redovite mjesečne brifinge u - London...
A sada?
Sada Rusi grade magistralni plinovod Južni tok sa čvorištem u Srbiji, Sjeverni tok će biti gore preko sjeverne Europe. To je samo što se energetike tiče. Hrvatska se mogla spojiti na naftovod Druzhba (dobili bi Družbu Adriju i pobirali masnu lovu na prolazak nafte našim teritorijem, ali ne - Piršić je napravio svoje i sjebo stvar).
Makni Vučića na stranu, ali pogledaj koliko su oni otvorili tvornica (i otvaraju), te zastupništva za ovaj dio regije. Kinezi odabrali njih kao stratešku točku s koje će imati sjedište za kompletnu lokaciju bivše države, ako ne i šire (Rumunjska i Bugarska), iako još nisu u EU - već su bespovratnim sredstvima otvorili dva nova mosta na Dunavu (jedan u Beogradu, drugi ove godine u Novom Sadu, nema niti par mjeseci). Šta smo mi napravili, a u Uniji smo evo, petu godinu odbrojali u srpnju? Sagradili autoceste (svaka čast) ali na kredu i to masnu.
Ponavljam, svaka vlada se oslanja na turizam kao na štaku. A da stvar bude najodvratnija, sada masovno iseljavanje koriste kao spin da imamo manju nezaposlenost.
Pa kako je ne bi imali kada su ti ljudi otišli van?!?