15.09.2018 | 21:20
zabac kaže:
Danasnji sustav 3+2 je sranjejer dobijes poluinzenjera koji onda otme mjesto inzenjeru.
Ma, nije istina. Ne može nitko oteti mjesto inženjeru. Posao koji inženjer zna i može raditi, poluinženjer ionako ne može. A ako netko ima posao za inženjera na kojeg zaposli poluinženjera, to je zato što nema love za platiti inženjera. A onda je inženjeru ionako bolje da ne radi tamo. I svejedno mu je, jer nezaposlenih inženjera - nema.
Poluinženjeri (ti tzv. prvostupnici) u principu rade posao koji su nekad radili tehničari. A tehničara više danas nema, jer su škole toliko srozane (kako gimnazije, tako i strukovne) da klinci koji iz strukovnih škola izlaze kao tehničari nisu sposobni niti sebi nos obrisat, a kamoli išta radit u struci, uz iznimku onih koje su doma roditelji nešto naučili.
Neki fakulteti nisu to prihvatili.
Nije točno. Koji bi to bili fakulteti? Svi imaju preddiplomske i diplomske studije.
smayoo je svojevrwmwno govorio o kvaliteti inzenjera s FER-a i s nekog drugog ucilista.
I opet tvrdim da studenti ne idu na fakultet po znanje, vec diplomu.
To je oduvijek tako i bilo, samo što prije fakultete to nije bilo briga jer im prihodi, plaće i opstanak nisu ovisili o broju upisanih studenata. Pa su (oni koji jesu) držali neku razinu kriterija.
Sada je situacija takva da je svakom dekanu prvi prioritet dovoljno visoka prolaznost (koja se direktno preračunava u prihod, bilo od glavarina, za one studente za koje plaća Ministarstvo, bilo od školarina za one koje roditelji financiraju, ili tko drugi).
Tužno je to da se i pokraj takve politike na lošijim faksevima i veleučilištima prolaznost na ulaznim godinama (prvoj, pa i drugoj) vrti tek malo preko 50%. Nakon puno godina rada u tom području, moj "best guess" je da je glavni razlog tome što - 2/3 klinaca koji faks upišu ne žele čak ni tu diplomu. Oni jednostavno žele potratiti još par godina života u zajebanciji, na grbači svojih staraca.
A (u slučaju studija gdje ja radim) tek se na trećoj (završnoj) godini, do koje dođe cca 25 ljudi od 80-ak koji upišu prvu (ne svi u roku, ali u totalu...), se isprofilira nekolicina (njih 4-6 po generaciji) koji su svarno motivirani i željni naučiti i raditi, autentično zainteresirani za struku, a ostali su ti koje Žabac spominje, koji samo žele papir i misle da im papir automatski jamči plaću od 1000 EUR, službeni auto, mobitel i skupi laptop. Samo to. Nemaju nikakvu predodžbu o poslu, ni o radnom mjestu, niti uopće očekuju da nešto treba raditi za tu plaću.
NAdrealno zvuči, znam, ali klinčadija tako razmišlja.
I nisu oni za to krivi, nego mi. Mi smo ti koji smo stvorili takvo trulo društvo nakaradnih vrijednosti. Oni su samo u tome odrasli.