16.09.2018 | 18:24
zabac kaže:
smayoo kaže:
Evo ti ga opet "svi vi privatnici".
Već si me jednom prozivao, ja sam te upozorio, sad te drugi put upozoravam. Biraj riječi i razmisli dvaput. Ja radim kao nadzor i za privatne, i za javne investitore. Po mojoj statistici, privatni investitori puno češće žele sve po zakonu, nego javni.
Upravo od javnih investitora u natpolovičnoj većini čujem "ma znamo da se ta stavka neće raditi, ali tako smo se dogovorili s izvođačem". Tako da....
I opte, ne odnosi se na tebe osobno jer mi nismo nikad surađivali.
Napisao si "SVI VI privatnici". Na koji je način to ograničeno na ljude s kojima si ti surađivao? To je rečenica koja obuhvaća SVE ONE koji su privatni poduzetnici ili obrtnici. Ili ti i ja ne govorimo isti hrvatski?
Ispričavam se ako si se našao uvrieđen jer i mene vrijeđa kad se generalizira da du svi u javnom sektoru uhljebi (ili govna kako je već rečeno ali na to nisi reagirao).
Naravno da nisam. To nije direktna uvreda nikome. Rečenica glasi:
o govnima koja nemaju ni blage veze zašto su tu i kad ih nešto pitaš ne znaju odgovor
Prepoznaješ li ti sebe u tom opisu? Ako, dakle, nemaš blage veze zašto si na svom radnom mjestu i kad te netko nešto pita s tim u vezi, ti ne znaš odgovor, onda, tek onda, možeš zaključiti da autor baš tebe smatra navedenim predmetom
i naći se uvrijeđen.
Retoričko pitanje - odgovara li taj opis tebi?
Dakle, kako sam rekao, biraj riječi i razmišljaj o značenju napisanog.
S druge strane, privatni investitori žele "sve po zakonu" ne zato jer vjeruju u to, već da udare penale izvoditelju.
Ma nemoj mi reći. Ti to znaš.
A otkud ti to znaš kad cijeli život radiš za Grad Zagreb?
S koliko si ti privatnih INVESTITORA uopće bio u izravnom poslovnom kontaktu?
Udare se i penali kadgod, ne baš često, jer najčešće nije baš jednostavno razlučiti tko je kriv za koliko kašnjenja. I otkud ti uopće ideja da se priča vrti oko penala?
I kakve to veze ima s bilo čim od do sad načetog?
Privatni investitori pokreću i policu osiguranja projektanata za zajeb u projektu i opet zbog novaca.
Kamo sreće da to češće rade. S vremenom bi se iskorijenila praksa nuđenja usluge projektiranja budzašto i predavanja smeća od projekta.
Javni investitor ima svezane ruke zbog jako lošeg Zakona o javnoj nabavi gdje dobije osrednju firmu i još osrednjijeg nadzora.
Nije to zbog lošeg zakona o javnoj nabavi, nego zbog nesposobnog kadra u javnom sektoru koji nisu sposobni napisati i provesti iole složeniji postupak javne nabave, a da to bude zakonito.
I onda uvijek nešto muljaju i traže od svih (projektanta, nadzora, izvođača) da nešto muljaju i falsificiraju.
Da mi je kuna za svaki put kad sam javnom investitoru crtao i objašnjavao kako trebaju napisati tender i definirati kriterije vrednovanja da budu jasni, mjerivi i transparentni, i da im omoguće da zakonito ugovore posao s kvalitetnim izvoditeljem, i kao odgovor dobio - "ma... tko bi to proveo, prekomplicirana je ta papirologija." - jbt, ne bi mi ni trebalo ništa u životu raditi...
Privatni investitori u pravilu hoće sve po zakonu jer ako imaju dovoljno kašnjenja ionako. Još da im dođe inspekcija i zatvori gradilište, ili da ne mogu sazvati tehnički pregled jer nešto ne štima, pojede im vrijeme svu zaradu. Ali kako bi ti to razumio kad cijeli život premećeš "monopoly money"...?
Nemoj, Žabac, ne vuci me za jezik...
Imam ti kamion dokumentacije za dokazivanje.