06.09.2018 | 22:17
Air kaže:
Tko je kriv za sadašnje stanje?
Odgovor je krivi smo svi mi.
slažem se
Obrazloženje:
(...)
- svi smo krivci i snosimo odgovornost (sada nije važno čija je veća),
- u konačnici ako želimo osigurana temeljna prava i potrebe sebi i svojoj djeci moramo svi djelovati u tom smjeru.
- trebamo, svatko za sebe, (svatko svoj dio), danas početi djelovati - u tekstu koji slijedi je objašnjenje.
To je to. To je ono što Tino kaže. Izaći iz svoje comfort zone i ne tolerirati ono što se vidi kod nas svaki dan - korupciju, nepotizam, klijentelizam,
Trenutna situacija je narod ima vlast kakvu zaslužuje jer trenutno ne znamo i ne možemo drugačije.
Nije to trenutna situacija, nego je uvijek tako. Hrvati imaju ovakvu vlast jer je zaslužuju. Danci i Finci imaju onakvu vlast također jer je zaslužuju.
Jer u protivnom ćemo činiti nove/ stare greške a netko će reći: “demokracija se uči generacijama”. Osobno mi je ta tvrdnja jedna od najtužnijih bedastoća 21. stoljeća. Ta tvrdnja ne mora biti točna, odnosno ispadamo glupi ako je točna u našem slučaju jer danas su nam dostupna sva potrebna znanja koja trebamo naučiti samo se trebamo odlučiti naučiti ih (prepoznati važnost tog učenja).
Ja ne mislim da je to bedastoća, nego povijesna neumitnost. Razlog je taj što načela demokracije počivaju na sustavu vrijednosti. Amerikanci se ponose svojom "demokracijom" since 1776, a ona je zapravo još prije 100 godina bila ograničena praktički samo na tzv. "WASP" muškarce (white anglo-saxon protestant). Zašto? Premalo je pojedinaca dovoljno napredno da su spremni na jako velike pomake u sustavu vrijednosti. Nekom tko je od djetinjstva odgojen (to jest - indoktriniran) da misli i vjeruje kako su ljudi druge vjere - manje vrijedni, kako su ljudi druge rase - manje vrijedni, kako su žene manje sposobne, manje inteligentne i - manje vrijedne, teško je u sebi odjednom prelomiti svu tu indoktrinaciju. Ljudi su, i to pod utjecajem okoline (sindrom većine - Gaussova krivulja), spremni na male korake, na male ustupke i promjene u odnosu na sustav vrijednosti koji im je indoktrinacijom usađen.
Jednostavan primjer je: kada možemo naučiti složena zanimanja u 4-6 godina i složene stručne procese kad nas gazda prisili ili kad vidimo da ćemo na osnovu njih zarađivati više, tada u malo godina i možemo naučiti sve što je potrebno kako bi osigurali sva temeljna prava i potrebe svima a time i sebi. Potrebna predznanja za to učenje većina ima već usvojena.
Ono gdje, IMHO, griješiš je činjenica da ljudi svjetonazorska i vrijednosna pitanja ne percipiraju razumski, nego emotivno. Kod struke i posla tog problema nema. To je u racionalnoj sferi. Ja radim, ti me platiš. Ako radim onako kako hoćeš, ti zadovoljan pa me platiš više. Ako u tome napredujem, platiš me još više. Super.
Što trebamo razumjeti kod sebe kako bi znali / mogli ispraviti svoja djelovanja?
Svaki čovjek misli osjeća i djeluje jer su ga tako naučili / sam sebe naučio (svi punoljetni ljudi imaju mogućnost svjesnog / samovoljnog cjeloživotnog učenja - tu mogućnost trebamo drugačije koristiti - svjesno koristi).
Čovjekovo naučeno djelovanje (misli, osjećaji i djela) se sastoje od naučenih nesvjesnih / podsvjesnih i svjesnih znanja. Tako neke procese odrađujemo podsvjesno i nesvjesno te je te naučene procese teško izbaciti iz glave - ali je moguće.
Je, u malim dozama. Kako sam gore napisao.
Da ne opterećujem deteljima, trebamo određena razmišljanja osvjestiti i prebaciti u kognitivni, samovoljni izbor. Primjer: isto kao kad netko izabere dijetu i drži se nje. Pa netko kaže ja to ne mogu, ali kad ga stisne bolest eto ozbiljnosti i volje.
Za poticaj samo trebamo shvatiti da će u društvenim odnosima doći do točke loma kod koje više neće biti moguće ništa ispraviti - da li to želimo sebi i svojoj djeci, svojim unučadima?
Pa to ne trebaš ni pitati. Očito da - da. Ta točka loma je na primjer rat. Sami smo sebi vrlo efikasno dokazali da ćemo radije rat, nego rad. Jbg...
Što se može trenutno?
Trebamo, svatko za sebe, danas početi djelovati - to podrazumijeva prvo izgradnju osobnih misli (kako osvijestiti potrebna djelovanja kako bi u nekoj budućoj situaciji se svjesno odlučili djelovati - prestali biti rob svoji loših navika, podsvjesnih obrazaca ponašanja ili sklopova razmišljanja (primjerice: (1) reći svom prijatelju, roditelju, bratu sestri da ne odabravamo njegovu podršku postojeće političke strukture, te prema prilici pokušati objasniti kako to negativno utječe na sve nas. (2) U svojoj zgradi, ulici, naselju zauzeti se za pozitivne vrijednosti - prestati žmiriti (okretati glavu na drugu stranu) kada netko radi gluposti ili pere novce, itd.)
Prema objašnjenju “Kako smo krivi svi?” vidimo da ima posla za svakog od nas - a djelovanjem svih ili barem većine hobotnica bi jednostavno nestala a s njom i naši problemi.
Eto. I s tim se slažem.
Izbor je jednostavan: hoćemo ili nećemo ispravno djelovati, hoćemo li početi koristiti svoj utjecaj ili nećemo?
NEĆEMOOOOO!!!!
Zašto??
Zato što svi tako RADEEEE!!!
Jbg...