12.09.2018 | 07:53
zabac kaže:
Ovo sam brzo nasao.
tkojejohngalt.wordpress.com/2015/11/27/d...lavenskog-komunizma/
Imas grafova koliko hoces na netu. Do 1960-1965 smo drzali kakav takav kora, ali poslije odlazi sve k Vragu.
I što tu lijepo piše? CIJELO vrijeme se govori o Jugoslaviji u kompletu. Žabac, pa nemoj mi reći da si ti tak jako bedast da zbilja misliš da je život u Sloveniji i Hrvatskoj bio na istoj razini kao u Šumadiji ili na Kosovu?
Pa zakaj se htjelo van iz te države, nego da prestanemo slati novce u Beograd gdje je onda Federacija slala nerazvijenima koji su stalno bilo nerazvijeni?
Kad se krenulo u projekt hidroelektrana na Đerdapu (zajednički projekt Rumunjske i Juge) to je vođeno iz Beograda. No, kod proračuna pada tlaka na lopaticama vodene turbine su zajebali računicu. Big time. I događala se kavitacija kakvu nije niko nikad vidio. To je isprva zataškavano pa se svake godine navarivao materijal da nadoknadi pojedene lopatice (kavitacija je pojava lokalnog isparavanja vode uslijed iznimno niskog tlaka. No, kako je okolišnji tlak velik, ta se voda nazad urušava i jako udara. U ovom slučaju u lopatice i stvara eroziju materijala. Najlakše ti je to vidjeti u praksi kod lopatica propelera brodskih motora tj. na čamcima), a kad je vrag odnio šalu, onda je pozvan FSB iz Zagreba da riješi problem. I riješili su ga.
Pokušavam ti reći da ne možeš izolirano promatrati Hrvatsku kad ti to paše (na razini neovisnosti), a kad treba popljuvati ono prije (ili opravdati sranje sada) se pozivati na zbirne statistike nekadašnje Juge.
Kloba ti je dobro rekel: i mi smo išli na skijanje u Poljsku. Kad smo tam izvadili novčanicu od 10 DEM, ovi su ti pete ljubili. U dućanima nije bilo ničega.
Jesi gledal crtić Gusztav? Onaj mađar s tri dlake na glavi? Jesi vidio njihove dućane u tom crtiću? Svi su ABC. To je bio sistem A je za gradnju, B za sve ostalo, a C za prehrambene proizvode, ako se dobro sjećam. Da, ali dođeš i tam nije bilo ničega.
Uspoređivati nas (pri čemu sad primarno mislim na negdašnju SR Hrvatsku) s tim je ne samo izrazito netočno, nego i krajnje uvredljivo.
Da ne spominjem sad ovaj intervju s jogurtima i laž o najavljivanju koliko kruha misliš kupiti od mile nam precjednice (koji je njoj q..c da nas tak sramoti okolo nije mi jasno).
To jednostavno NIJE ISTINA.
A drugi dio priče koji treba uzeti u obzir su tadašnji troškovi. Da, BDP per capita je bio niži, ali cijene su bile toliko niže da je ipak puno toga bilo dostupno. To se ne odnosi na uvoznu robu koja je imala svoju deviznu cijenu (plaćalo se na konsignaciji u devizama, a davanja su bila u dinarima) i koja je bila (ne)dostupna, kako kome i u ovisnosti o tome koliko je novaca imao.
Sjeća li se netko Adidasovog dućana u Petrinjskoj, tam malo iznad i s druge strane od murje? Nijemci su dolazili tamo na putu do mora ili s njega i doslovce punili gepeke jer je sve bilo 20-25% cijene te iste robe koliko su ju oni plaćali u Dojčlandu.
Dakle, ako je u Njemačkoj BDP bio 8 puta veći nego kod nas, ali su cijene bile 4 puta više, onda je njihova realna kupovna moća bila dvostruko viša od naše, ne?
Smayoo ti je lijepo rekao: da, bilo je sranja, bilo je stabilizacije, bilo je redukcija, bilo je inflacije. Ali generalizirati o posrati se po svemu i, a ovo mi najviše ide na živce, sva sadašnja sranja pravdati nečim što je prestalo postojati prije 27 godina je ili, bez uvrede, krajnje glupo ili zlonamjerno.