13.09.2018 | 09:08
Zabac kaže:
(...) radim u Gradskom poglavarstvu. Plačam i porez i prirez, a ne kradem kao većina privatnika koji plaće isplačuju "ispod stola".
Par stvari ovdje. Kao "privatnik", osjećam se prozvan.
Imamo jednu zaposlenicu. Plaća 100% "iznad stola", božićnica i K15. Nama dvojici suosnivača isto tako. Sav porez plaćamo uredno, na firmu kupujemo samo ono što u firmi koristimo. Čak ni jbn frižider koji korisimo u čajnoj kuhinji nije kupljen na firmu, nego je prenesen od doma, a onaj doma sam kupio u dućanu i uredno platio PDV. Prije nego sam krenuo u to, radio sam ukupno 12 godina u 2 privatne firme (vlasnici su fizičke osobe, hrvatski državljani, 20-50 zaposlenika) gdje je to bilo isto tako. Svjestan sam da ima i onih koji ne rade tako, ali oko toga kakva je većina - ne bih baš tako paušalno... Nemamo ni ti, ni ja relevantne podatke.
Oko toga što ti plaćaš porez i prirez - ne dvojim da je tako, ali to zapravo ne govori ništa o tebi jer ti tu ionako nemaš utjecaja. To je stvar tvog poslodavca, zar ne? Ono što si trebao naglasiti je da - ne uzimaš ništa "ispod stola".
Da ne pomisliš da te sad provociram - ja sam siguran da ne uzimaš ništa, ali poanta je u tome da, koliko god da savjesno radiš, ti i dalje nisi dio društva koji stvara vrijednost (i time omogućava svima ostalima plaće, penzije i socijalnu pomoć), nego si dio onih koji su režijski trošak na budžetu (grada u tvom slučaju, države u nekom drugom).
Opet, naglašavam, ne provociram, i ovo nema veze s tobom osobno, ali već sam puno puta primjetio kako netko u takvom položaju, gdje plaća dolazi svaki mjesec uredno i nikad nije upitno odakle će se namiriti (čitaj: ne treba je u prethodnom razdoblju (a) zaraditi i (b) naplatiti) redovito smatra kako bi se nekakvim masovnim otkazima nešto (išta) riješilo. Kako sam prvih 8 godina radio u HEP-u, mislim da razumijem zašto - radi se o frustraciji što si okružen ogromnom količinom ljudi koji svoju plaću ne samo da ne zarade, nego bi manju štetu činili da uopće ne dolaze na radno mjesto (nego da samo prime plaću i ostanu doma).
Za mene je vrtić skuplji, produženi boravak u školi, prehrana u školi za dijete.
Zašto?
BTW, zar ti još treba vrtić? Žabac... pa koliko to klinaca imaš? I ne valjda sve s istom suprugom?
Imaš pravo za mirovinu, mada se cijeloj Europi ne piše dobro po tom pitanju ako je zatrpaju migranti koji ovako i onako ne žele raditi već koristiti socijalne povlastice.
Obratno, Žabac, cijeloj EU treba itekako puno migranata, da ima tko raditi, da nam zaradi penzije. Naravno, tvoj stav da migranti ne žele raditi je paušalna predrasuda. Ogromna većina i ne želi ništa drugo, nego da žive normalno i rade pošteno. Samo o njima nitko ne priča, nisu zanimljivi na TV.