26.02.2023 | 20:14
Vanjuška kaže:
Da si i ja malo ubacim, čitam, slažem se s nekima, s nekima nikako, a s trećima djelomično. Ali da razjasnimo.
1. Maske - ovo ide konkretno Davora, ravnozemljaši i antivaxeri oduvijek pljuju po maskama, iz samo nekih njihovih razloga. OK, našao si istraživanje koja pokazuje da većina maski ne štiti POTPUNO od COVIDa i time još malo pogurao antivaksersku retoriku. Uvijek treba naglasiti da maske itekako pomažu u smanjenju širenja bilo kakve zaraze koja se prenosi zrakom, osobito ako ih svi nose.
Maska (ako nije neka bezvezna, samo za show) štiti okolne ljude od infekcije koju im može prenijeti zaražena osoba, ako ta zaražena osoba nosi masku koja je funkcionalna, i to ako je nosi ispravno. I ako je mijenja dovoljno često. A taj dio, "dovoljno često" je osobito problematičan. Imam prijatelja zubara, on za svakog pacijenta stavlja novu masku, a kad radi nešto komplicirano, onda i za istog pacijenta promijeni 2-3 maske.
Ako kažemo da uvođenjem obaveze da svi nose maske preveniramo problem jer svatko je *možda* zaražen (makar nemao simptome), recimo da možemo opravdati takvo pravilo, ali ako to pravilo nije povezano s pravilom koje kaže da masku treba promijeniti nakon, na primjer 60 minuta korištenja, što onda?
Ako netko koristi jednokratnu masku višekratno, ili je nosi cijeli dan, zapravo je bez veze nosi, a za sebe osobno povećava rizik od pneumokokne bakterijske infekcije.
A ako netko nosi platnenu masku (što je zapravo bila većina ljudi u vrijeme covid ludila), taj je pak potpuno bez veze nosi jer ne štiti nikog ni od čega. Samo ima masku na licu da ga redari, zaštitari, policija i ostali ljudi oko njega puste na miru.
To ti je isto kao kad ljudima kažeš da moraju odvojeno odlagati otpad pa onda dođe kamion Čistoće i ukrca sve odvojene kontejnere u isti kamion. (To se, btw, događalo u Rijeci još prije 6-7 godina pa je gradska Čistoća lakonski dala objašnjenje da je odvojeno odlaganje otpada važno "da građani stvore naviku".)
Pa, nekako bih volio da prestanemo podržavati ove "posebne" koji smatraju da su maske glupost i štetne.
A ja bih volio kad bi svi koji jesu prirodno predisponirani da misle svojom glavom (kao ti, na primjer) - zaista to i činili, umjesto da se ukopavaju u tabore i svaki ponavlja naštrebane rečenice svojih "predvodnika".
Prva epidemija SARS-a izbila je na dalekom istoku 2003. godine. Ja sam poslovno bio u Južnoj Koreji i na Taiwanu pola godine kasnije. Na svakom gateu svakog aerodroma su nam svima mjerili temperaturu (full body size IR skenerima kroz koje smo prolazili) i na snazi je bila službena uputa da svi koji kašlju, kišu ili šmrcaju moraju nositi zaštitnu masku (jednokratnu isključivo, ne platnenu) i mijenjati je najmanje svakih 2h. Te su se maske na svim aerodromima i drugim jako prometnim mjestima praktički dijelile besplatno.
Azijati su zadržali takvu naviku pa praktično od tada tamo svatko kad izlazi u javnost, a ima neke simptome prehlade, uvijek nosi masku. Ostali ne. To je bilo tako bez da im itko išta naredi, sve do ovog zadnjeg covid ludila.
To je jedina praksa s maskama koja meni prolazi test zdrave pameti i elementarne logike. Za sve druge kombinacije koje su uvađane kao obaveza u zadnjih 3 godine, kad bi ja nekog stručnog pitao "zašto ovo ovako kad ovo ili ono?" i dobio odgovor "jbg takva su pravila"...
meni je to znak da je netko isključio pamet i jednostavno prihvatio što mu govori netko manje pametan (da se blago izrazim) od njega.
Kao ona sličica iz Alana Forda (već sam je bio postao ovamo, baš u ovaj thread), epizoda iz one horror bolnice, kad doktor kaže "Odrežite mu nogu". "Ali doktore, mene boli želudac.". "Odrežite mu onda želudac.". Pita na to bolničar, glupog izraza lica, koji drži u ruci mesarsku sataru, "Doktore, mislite li da će preživjeti?", a doktor naživcirano vikne "Pa moramo, dovraga, nešto učiniti! Ne možemo ga prepustiti zlehudoj sudbini!".
Njima samo želim da budu dosljednji i odbiju operaciju ako vide da im liječnici nose maske.
Eto, prenio sam gore što na tu temu kaže moj prijatelj stomatolog. Da dodam još, kaže i to da ta maska štiti pacijenta, ali ne i njega. Ako ima razloga bojati se da ga pacijent može nečim zaraziti (zahvat s puno krvarenja, pa rizik od hepatitisa ili AIDS-a), koristi se prozirni plastični vizir.
2. Lockdown - I dalje mislim da je onaj ograničeni lockdown bio dobar potez, svi ste kao zaboravili što je bilo u Italiji?
Što je zapravo bilo u Italiji? Svi smo vidjeli neke snimke sa stotinama lijesova u Bergamu. Ja se ne sjećam da je bilo priče da je igdje drugdje u Italiji to tako izgledalo. Također, prema podacima talijanskog ministarstva zdravstva (i taj sam link davno bio tu u ovom threadu postao), mortalitet je 2020 godine bio *MANJI* nego 5 prethodnih godina. Kako to? Kako to, kako to, kako to?
Relevantni stručnjaci (koje m@xyim naziva youtube idiotima) kažu da je velik broj umrlih u samom početku epidemije zapravo prouzročen pogrešnim tretmanom. Liječnici nisu znali što da rade, pokušavali su razne stvari, konkretno u Bergamu su se uhvatili nečeg za što su mislili da je dobra ideja, ispalo je da su usmrtili jako velik broj pacijenata takvom praksom pa su je promijenili. Upitno je kolika je statistička cross-korelacija toga prema smrtnosti, u odnosu na lockdown.
Da se razumijemo, neupitno je da lockdown sprječava zarazu, bilo koju. Ne trebaš biti nuklearni fizičar da shvatiš logiku toga. Ako se ljudi izoliraju i ne kontaktiraju međusobno, jasno je da se zaraza ne može prenositi. Upitno je, međutim, kolika je bila stvarna koristi od toga u odnosu na sve dugoročne štetne posljedice lockdowna. I društvene, i ekonomske, i psihijatrijske, i zdravstvene.
3. Korupcija - Slažem se s Davorom da je Pfizer dokazani negativac i da su podmitili gro ljudi zaduženih za naše živote da proguraju svoju agendu. No, muči me što je s ostalim proizvođačima cjepiva, barem ih ima.
Farmaceutski biznis je na globalnoj razini - oligopol. Svega nekoliko farmaceutskih divova (zvanih "big pharma") zapravo vlada tim tržištem. Možda na nekoj niskoj razini (lokalnih prodajnih "savjetnika" koji se bore za ostvariti svoj prodajni plan) postoji klasična konkurencija, ali na razini top managementa, među njima je sve predmet plana i dogovora. Nemoj mi reći da vjeruješ da oni etično sve prepuštaju slobodnom tržištu.
A rusi i kinezi i njihova posebna cjepiva?
Odlično pitanje. I indijska si zaboravio. Zašto ljudi cijepljeni ruskim ili kineskim cjepivom koji su se vraćali kući s višemjesečnih terenskih poslova iz Azije, ili pomorci s brodova, nisu mogli dobiti potvrdu da su cijepljeni, dok se ne cijepe Pfizerom, Modernom ili Johnsonom? Razmisli malo o tome.
Zašto nigdje, u ovom threadu ne spominjemo nikoga drugog osim Pfizer?
Pfizer je najveći i najmoćniji i sad je fokus na njemu.
Zašto, kad pričamo o koruptivnim aferama u Hrvatskoj, uvijek pričamo o HDZu, a sigurno i ovi drugi zavuku prstiće lijevo i desno, kadgod.
Za kraj, čuvajte se, perite ruke i dezinficirajte; ako ne zbog sebe, zbog onih koji su osjetljiva skupina oko nas.
To su nas učili još u osnovnoj školi. Kad si vani, operi ruke prije nego se primaš za pimpek, nakon što si obavio nuždu, prije jela, i kad dođeš kući, operi ruke jer si iz nekontroliranog došao u prostor koji nije apsolutno "čist", ali je kontaminiran "tvojim domaćim bakterijama".
Ne vidim ništa drugačije u kontekstu covid19, nego što su me učili kad sam imao 4-5 godina.
Mogu jedino dodati da sam osobno uveo za vrijeme pandemije čvrsto pravilo da odjeću i obuću koju nosim po vani skidam kod ulaznih vrata i oblačim kućnu. To sam radio i prije uglavnom, radi udobnosti, ali onda sam to počeo raditi radi prevencije.