22.05.2021 | 08:43
Djuro genijalac kaže:
Sad govorim o Crkvi. Koliko je ljudi izravno pobila Crkva kroz stoljeća utamničenjima, paljenjima na lomačama itd..? Onda se možemo dotaknuti Križarskih ratova koji su pokrenuti? U čije ime? I On to tolerira, a traži od ljudi pravednost i život u skladu s 10 zapovijedi? Što je tu sa zapovijedi Ne ubij?
Ako je Bog jedan, istinski i pravedan, ne bi li on onda trebao zauzdati ovo gore opisano, što se deklarativno čini u Njegovo ime?
Zašto Crkva gomila materijalna bogastva? Što će joj to? A čini to u Njegovo ime i on to ne sankcionira... O tome govorim cijelo vrijeme i kad na to dodaš ovo što veli drlovric dobro zaključuje "Zato sam malo skeptican u cijelu tu pricu."
Na ovu temu, za koju tvrdi što si i napisao još i gore - ali i temu
civilizacije kao pojma koji totalno iskrivljeno shvaćamo na HBO-u ima izvrsna doku serija nazvana "
Exterminate all the brutes".
Rađena je po istoimenoj knjizi, i iz epizode u epizodu pokazuje koliko je čovječanstvo izopačeno, kako su križarski ratovi smišljeni samo radi bogaćenja a pod izlikom pokrštavanja nevjernika, jer što se više svijeta otkrivalo, to se otkrivalo više bogatstava a Europa je svoja već iskoristila i trebala su joj nova.
Pa su Crkva križarskim ratovima a par stoljeća kasnije, kako se otkrivao Novi svijet - kolonizacijom istoga Nizozemci, Portugalci, Španjolci, i konačno Britanci i Francuzi odlučili prisvojiti svaki komadić novootkrivene zemlje te iz nje izvući sva moguća bogatsva koja se na datom mjestu nudila.
Zato su bijelci izmislili pojam rase, i sve ostale rase prozvali nižim rasama, kako bi ih ostatak europske bijele (a kasnije doseljeničke u Novi svijet) populacije gledao kao na nižu tvorevinu, nešto između čovjeka i majmuna.
Jer jedino tako su mogli opravdati ono što su činili crncima, Indijancima, i svim domicilnim narodima koje su pokorili u tom procesu.
Dokumentarac je prepun dokaza, ali osoba normalnog "želuca" ne može to pogledati u komadu jer izaziva previše mučnine. Ne mislim na doslovnu mučninu, već na onu - zgadi ti se gledati to...
Mislim da iz tog razloga serija nema neku visoku ocjenu iako je po meni izvrsna. Ima ocjenu 6,5 od 10. A stil joj je naracija plus stare fotografije i dokumenti miješana sa igranim replikama događaja.
Ovdje je
recenzija iz novina, kome se ne da gledati. Ima četiri nastavka od po sat vremena.
Ovo je samo lead iz novinskog članka:
"
Djelom osobni esej, dijelom istraga, dokumentarna serija "Istrijebite sve divljake" upečatljiv je dio publicističkog djela koji ima intelektualnu jačinu naprednog tečaja povijesti i traži da gledatelji prate njegove brojne ideje i strahote tijekom sva četiri sata. Raoul Peck odabire i vuče svako povezujuće vlakno kroz povijest, pronalazeći nekoliko linija kroz stoljeća kako je dogma mržnje započela javnu politiku, sistemsko ubojstvo i kulturni genocid.
Ako završite "Exterminate All Brutes", a da niste preispitali stotine sati provedenih na satovima povijesti, tada niste obraćali pažnju na Peckovu lekciju."