24.05.2021 | 11:01
Moonlike kaže:
Daleko je danasnja institucija crkve, od one koju je Isus propovijedao.
Ako ovim priznaješ Isusa kao nekog pozitivnog tada slijedi:
Prvo, Isus nikada nikome nije nalozio da gradi crkvu (gradevinu gdije ce se svi skupljati i moliti), niti je isto propovijedao
Nije rekao da se grade crkve. Ali je rekao da nije došao ukinuti dotadašnje zakone.
Do tada su židovi gradili hramove u kojima su se okupljali, molili i slavili Boga. Tako da to po toj logici ostaje. Dodatno, molitva ima veću snagu ako je izgovorena u većoj grupi, slijedom toga ljudi se negdje trebaju okupiti, a nije zgodno to činiti na livadi u svako doba godine. Niti ti ne ideš na koncert (ako ideš) samo na nekakve livade nego u zatvorene dvorane. Postoje mnogi logični razlozi zašto su ljudi počeli graditi građevine u kojima se okupljaju, tako da mi nije jasno zašto ti posebno smeta crkva kao građevina?
a kamoli da te gradevine moraju biti monumentalne, sa zlatnim oltarima i stolicama optocenim dijamantima.
Bogatstvo dijela klera (ne svih pripadnika klera i ne cijele Crkve, ako razumiješ razliku) je negativno nasljeđe prošlosti. To papa Franjo sada pokušava riješiti.
Molitva - stavljanje covijeka (mase) u podcinjen polozaj, nalaganjem da se mole i boje Onoga koga nikada nitko nije vidio... cega, koga??? Vrlo pametno se Crkva stavila u polozaj Bozijeg poslanika, pa sebe stavila izmedu Boga i covijeka, opet kako bi covijeka stavila u podcinjen polozaj. Genijalan izum i nacin kako upravljati i sticati moc. Izmislili nekog lika tamo kojemu se imaju svi moliti, a Crkva ce to sve fino voditi i biti posrednik. Ono... "Nismo mi, Bog je tako rekao"
I Isus se mollo svom Ocu, i židovi su se molili Bogu, a opet, Isus nije došao ukinuti dosadašnje zakone, stoga molitva ostaje kao ispravna.
Drugo, ne kužiš ništa od biti moitve pa pišeš doslovno svašta što nema veze s vezom. Pokušaj shvatiti da niti jedan čovjek nema nikakve osobne skrivene koristi u smislu upravljanja ljudima od toga što se drugi čovjek moli Bogu. Naprotiv molitvom prije poručujemo drugim ljudima je Bog kao izvor dobrote i milosti daleko ispred svih drugih ljudi (ispred klera). Očigledno nemaš nikakvog pojma o katoličkoj molitvi, stoga ne bi trebao pisati ovakvo što.
Ispovijed - jos jedan genijalan izum Crkve kako sticati moc. Svi znamo vec za recenicu "Informacija je moc". Covijek se ima Ispovijedati, naravno u prisutnosti svecenika, koji ce u tom slucaju cuti sve ono sto svatko od nas bas i nebi pricao okolo. Informacije je moc, pa je Crkva izmislila Ispovijed kako bi dosla do informacije. Genijalno...
Opet, nemaš apsolutno nikakvog znanja o ispovjedi u rkc kad možeš ovkvo što napisati. Čuo si za"Informacija je moc" i za današnje masovno prikupljanje informacija o ljudima i to sad povezuješ sa svime gdje ti je zgodno. To se ne radi tako.
Koliko puta si čuo da je svećenik odao nekom tajnu drugog čovjeka sa ispovjedi?
Mnogo je svećenika i časnih sestara u povijesti prestalo biti u službi. Da li čuo ikada svjedočanstvo takvih "izbjeglica" kako kler obrađuje informacije dobivene na ispovjedi?
Mislim da bi trebao prestati pisati ovakve gluposti.
Pricest - ili ti Zakletva u JNA, zakletva prilikom ulaska u Pionire i tako. Uglavnom duzan si se pricestiti i staviti u podredeni polozaj necemu visemu (Crkvi). Ako ne, jao ti ga tebi... ako nisi samnom, onda si protiv mene.
Opet, ako priznaješ Isusa kao pozitivnu osobu, pišeš gluposti iz neznanja ili namjerno. Samo ću reći:
Isus je ustanovio pričest.
Evo da ti malo otežam i Isus je rekao "Tko nije sa mnom, protiv mene je". Ali ima i nastavak koji neću sada napisati.
Djela - ja Crkvu za to ne trebam, niti Crkva mene. A ako se ta Djela ocjenjuju prema gore izlistana tri stupa, kako ih ti zoves, onda je to jako lose...
Ako svoja djela temeljiš na ovakvim prethodnim izjavama onda je to jako loše za tebe i za ljude oko tebe. NHF.
Uglavnom, Crkva kao institucija i organizacija je jako, jako daleko, daleko od vjere koju je Isus propovjedao. Ni blizu...
Opet, ako priznaješ Isusa kao pozitivnu osobu pišeš gluposti.
Ako se dio klera u određenim slučajevima ne ponaša u skladu sa učenjem Isusa (u nekim slučajevima suprotno od učenja Isusa) to ti ne daje osnovu da zaključiš kako je sav kler daleko od vjere koju je Isus propovjedao.
Čak i ti svećenici koji djeluju suprotno od učenja Isusa kada se obraćaju ljudima pozivaju ih isključivo da se misle, osjećaju (ljube i neprijatelje svoje) i djeluju u skladu sa učenjem Isusa.
Jedini zaključak koji se može donesti
o ukupnom utjecaju na društvo je da je Vjera u Trojedinog Boga isključivo pozitivna za sve ljude (i za one koji ne vjeruju) jer se isključivo poziva ljude na dobrotu jednih prema drugima.
Idi u crkve i poslušaj čemu se molimo.
Molimo se za tvoju i svoju dobrobit.
Da, spominjemo i takve kao što si ti (sa svim tvojim glupostima koje si napisao)
ali isključivo u kontekstu da budete bolji prema svim ljudima zajadno s nama.