26.05.2021 | 16:45
Moonlike
dugujem ti odgovor na tvoj duži post.
Evo ga.
Nisi mi odgovorio na niti jedno... odgovorio si na sve kroz vjeru, sljepo vjerovanje.
Pitanja su o vjeri.
Ja sam vjernik i normalno mi je da ti odgovorim kroz vjeru, točnije odgovrio sam ti kroz Bibliju - priznatu od svih većih katoličkih "smjerova" (pravoslavni, rkc, protestanti..).
Možda tebi izgleda kao slijepo vjerovanje zbog osjećaja revolta i/ili ljutnje izazvane djelima dijela klera (uživanje u materijalnim bogatstvima, pedofilija.., da ne spominjem daleku prošlost), pa ocjenjuješ sve vjernike kroz te naočale i svi vjernici za tebe slijepo vjeruju jer idu u crkvu u koju idu i ti svećenici.
Ja sam vjernik postao u svojim četrdesetim i znam da nisam zaveden / zaluđen od nekog iz klera ili neke osobe. Postao sam vjernik jer sam spoznao Boga.
Ja sam sve stavio u kontekst rkc i nacina na koju su "sirili svoju vjeru" i postavio argumene zasto smatram da su sva ta pravila i postavljena tako kako jesu. Kako bi se sto lakse upravljalo ljudima s ciljem stijecanja moci i materijalnog bogatsva.
Nameće mi se pitanje da sam protestant ili pravoslavac ili još bolje Amiš da li bi i dalje zastupao stav da je ta vjera (jer svi oni / mi vjerujemo u Isusa) smišljena i provodi se za zgrtanje novaca i upravljanje ljudima?
Isusa priznajem kao pozitivnu osobu, tu nema spora. I tebe priznajem kao pozitivnu osobu, i tu nema spora. No, dali se slazem sa svime sto iznosis i cinis. Ne. No ipak si i dalje za mene pozitivna osoba.
Ok
A istrazivati, propitkivati, sagledavati, kritizirati... to su sve stvari zbog kojih danas ne vjerujem da se Sveti Ilija kugla na nebu, pa grmi. Znam od kuda grmljavina dolazi. Nije se Bog naljutio, pa nas trese gromovima, vec znam od kuda gromovi dolaze i usljed cega se dogadaju. Nije se Bog na nas naljutio pa otvorio vrata pakla da vidimo kako je to tamo dolje kod vraga, vec je vulkan eruptirao... itd. Ne znam koliko primjera bi ti bilo dovoljno da ti dokazem da se rkc kroz svoju povijest sluzila sirenjem straha medu ljudima.
Ne kažem da toga nije bilo i da nema i čak i danas kod pojedinaca (mislim na širenje straha).
Drugi dio ovog navedenog bi bila paralala da isključimo znanost jer je kroz povijest isto tako puno "ispravljala" sebe.
EDIT: Prema ovom, kada bi povukli paralelu na znanost tada bi i znanost mogli isključiti jer je i ona kroz povijest "ispravljala" samu sebe.
To ne bi bilo OK, vjerujem da se slažemo vezano za znanost.
Slična paralela bi mogla biti s političarima. Sada je stanje da je velika većina (pocjena preko 90 posto) političara (pogotovo politički vrhovi) cijelog svijeta nepoštena i/ili potkupljena i/ili radi za vlasnike kapitala protiv čovječanstva. Ali uvijek ćemo ih trebati. Nadamo se, i trebamo raditi na tome da se to stanje promijeni.
Tebe ne zanima vjera to je naravno legitimo. Tebe smetaju djela. Ta djela su od pojedinaca (nekad i udružene grupe pojedinaca) ali to su djela suprotna od učenja Isusa. To je svima jasno. Mogi su skloni upoćavajnju i kažu svi su takvi loši / manipulatori / dvolični (misleći na kler). To nije uredu i nije dobro, koliko god bilo primamljivo jer izaziva veći sukob.
Isto tako ja kao vjernik se nadam da će se upravljački dijelovi rkc promijeniti na bolje.
Ja kao vjernik sam u rkc jer je ona izvorna, ne zato jer je nepogrešiva ili zato što se slažem sa svim što zastupa. Ja se trudim razlučiti što je od Boga a što je od ljudi (klera). To je između ostalog uputa iz BIblije.
Tebi je molitva duhovna hrana, nacin tvog meditiranja, ako to mogu tako nazvati. I to je u redu. No iz moje perspektive, klecati sklopljnih ruku pred nekime i moliti ga za nesto je podcinjen polozaj. Jednostavno na istu stvar gledamo drugacije. To je ljudski i treba biti dovoljno mudar da prihvatimo misljenja i percepcije drugih.
Slažem se.
Ti vjerujem, sav nakupljni bijes, agresiju, negativnosti cistis iz sebe kroz molitu i vjeru. I to je u redu. Ja odem otrcim 5 kilometara, udem u teretanu i, kako se ono kaze, ubijem Boga u sebi
, iznojim se, umorim se i na taj nacin izbijem iz sebe sav nakupljeni bijes, agresiju i negativnosti. Ili jednostavno stavim slusalice na usi, iskljucim se iz svijeta i slusam glazbu. Svatko ima svoj nacin... Bitno je da smo nakon "vlastitih nacina" bolje osobe i s time ama bas nikakve veze nema rkc.
Slažem se.
Rekao sam ti da se ne moraš bojati Boga ako izabereš da ga voliš. Ako to do tada nisi znao ok je, ali zašto opet potenciraš isključivo strah ljudi prema Bogu i zanemaruješ što sam ti rekao?
A ja sam ti rekao da u Boga ne vjerujem, pa je sljedom toga za mene nerelavantan. Niti ga volim, niti ne volim. Ali vidim da ti iniciras da ga se ne moram bojati ako ga prihvatim i volim. Znaci ako ga ne prihvatim i ne volim, onda ga se moram bojati? Nije li to iskljucivost? Nije li to utijerivanje straha u ljude ako ne prihvate vjeru? Podsjecas me na rkc
Ne, to je moje neprecizno izražavanje. Sad vidim da sam pogriješio što sam napisao u drugom licu jer si prepostavio da ti želim nametati nešto. Ne namećem svoju vjeru svojim prijateljima koji ne vjeruju, a pogotovo ne nekom nepoznatom.
S druge strane ako samo pretpostavimo da vjeruješ u Boga kao svog stvoritelja i stvoritelja ovog Svijeta, kakav bi ti u svojoj veličini moći i inteligenciji (koju trenutno imaš) bio prema njemu? U nadređenom ili ravnopravnom ili poniznom odnosu?
Pretpostavka je majka svih zajeba (sorry na izrazu). Dakle ne mogu ti na ovo odgovoriti jer ne vjerujem u Boga, pa se niti mogu postaviti na ikoji nacin prema njemu.
Ovo je bilo hipotetsko pitanje. Nema veze ako ne možeš odgovoriti.
Jel se ti to odrices Rimokatolicke Crkve i njenih postupaka kroz povijest?
Nemam se ja ili neki drugi vjernik odricati nečeg što nismo napravili niti podržali. Mi trebamo imati ispravni stav o tome. U kršćanstvu se jasno zna što je grijeh i tu nema spora oko bilo čega.
Koliko znam to je učinjeno od strane pape? Trebaš još jednom?
Ako ti nešto znači ja mogu reći i kažem da mi je žao za ovo što se danas dešava od strane dijela klera (primjerice da neki svećenik u HR sjedi na stolici od 50ak tisuća kuna) a kamoli o nećem većem.[/quote]