11.09.2021 | 13:22
JOHN kaže:
@m@xym meni matematika štima. Dakle izađem van na cestu, necijepljen, potpuno zdrav i računam koja mi je šansa da ću umrijeti za dva scenarija:
1. Tako da obolim od Covida i posljedica koje će izazvat smrt
2. Odem primiti cjepivo i nakon par dana umrem radi nekih njegovih posljedica.
Zaključak je takav da su danas veće šanse za preživljavanje ako se cijepim.
Računica ti ne štima zato što udio od umrlih od COVID-a u ukupnom stanovništvu, ne govori ništa o tvojoj šansi da se zaraziš COVID-om (što je osnovni preduvjet da bi uopće mogao umrijeti od posljedica COVID-a).
Postotak smrtnosti od COVID-a na ukupno broju stanovnika ovisi o:
- postotku smrtnosti od broja zaraženih, koji opet ovisi o broju cijepljenih (a znamo da je smrtnost manja što je broj cijepljenih veći)
- raširenosti epidemije u populaciji (izuzetno smrtna bolest, koja je zahvatila jako mali dio stanovništva dati će mali postotak smrtnosti ako gledamo ukupan broj stanovnika, a to sigurno nije pokazatelj koji nam govori nešto o smrtnosti te bolesti)
Pored toga, tvoje šanse da se zaraziš COVID-om ne ovise o smrtnosti od COVID-a nego o brojnim drugim faktorima:
- naseljenost područja u kojem živiš
- broj ljudi sa kojim dolaziš u kontakt
- tvom zdravstvenom stanju
- broju ljudi koji u tvoju sredinu dolaze iz drugih sredina
- ...
Daddo kaže:
@m@xym - i dalje si za smrt tih 100 ljudi potrošio više od 100 doza, što bi značilo da iako su svi umrli, neke doze nisu bile ubojite, dakle iako smrtnost je 100% , nisi ih sve ubio iz prvog pokušaja, pa onda ne možeš računati da ti je 100 doza ubilo 100 ljudi. A to je što JOHN uzima kao brojku ( 2 doze = “potpuno cijepljenje”).
Smrtnost jedne doze cjepiva nije isto što i smrtnost od cijepljenja kad imaš situaciju u kojoj jedna osoba može biti cijepljena više puta.
On želi saznati koja je vjerojatnost da će umrijeti od posljedica cijepljenja, a ne koji je postotak smrtnost jedne doze cjepiva. U konkretnom, i potpuno hipotetskom primjeru koji sam ja prije naveo, smrtnost od cijepljenja je 100%, a smrtnost jedne doze cjepiva ja 50%, to su dva različita podatka.