30.12.2021 | 05:57
Daddo: pogledat ću, odmah da ti odgovorim.
Eto, danas je u (Večernjaku?) izašao nastavak na ovu temu koj je zapravo očigledan, ali baš kao i sa COVID-om - i Vlada RH problem vidi u onom drugom, a ne u sebi.
Pa tako za sve najviše okrivljuje 2013. i naše članstvo u EU, jer "tada su problemi počeli".
A to što su sve vlade do tada uzrokovale da se stvori situacija u kojoj mladi žele van, a aktualna vlast i na Pantovčaku i na kaptolu i dalje radi; u tome ne vide nikakav problem.
Zašto usporedba sa COVID situacijom, nitko ne želi odgovornost a svi bi slobodu usred pandemije.
U tome nalazim sličnost; da se ne uvrijede ljudi vax ni antivax stavova.
Što se selidbe tiče, ja ostajem tu.
Da sam koristan član ovoga društva - NISAM i to otvoreno priznajem.
A što se vlastitog pogleda na domovinu tiče - tu se slažem sa spomenutim da se ona voli i kada ti se ne sviđa (kako je napisano: i kada ti je majka i kada ti je maćeha).
Ali čovječe, koliko dugo mi moramo čekati da se pojavi netko na političkoj sceni koji je tu došao samo iz ljubavi prema politici?
Da smo mlada država, jesmo.
Nismo stari koliko ni Golf 3.
No ponovit ću nešto što sam napisao jedno 20 puta na raznoraznim postovima.
Samo Hrvatska ima stranke koje su je izvele iz komunizma/socijalizma i dalje. I to ne samo da postoje, već su aktivno na vlasti i/ili opoziciji.
Sve zemlje istočnog bloka svoje su stranke nakon raskola 90-ih već u 2000-ima počeli rasformiravati.
To ispada neko nepisano pravilo politologije.
Jedna te vlast izvuče u drugu vrstu političkog sustava, druga vlast, sa drugom strankama i mlađim ljudima taj novi sustav što brže i kvalitetnije pokuša prilagoditi novonastaloj situaciji, a tek treća onda dobiva u nasljedstvo mladu državu sa uređenim političkim sistemom.
Ako je neka stranka u nekoj relevantnoj državi EU, nekada istočnog bloka ostala, marginalna je.
Pa i Vučić u Srbiji (nije da se želim konstantno uspoređivati sa SR Srbijom, ali nekako ih uvijek gledam šta rade) je 2008. napustio one radikale pa stvorio SNS.
OK, to je više demokratska fora NSDAP-a nego parlamentarna stranka, jer njega premijerka zove šefe i nikakve trodiobe vlasti u praksi tamo nema.
Sve mi je to jasno.
Samo hoću reći: Mađari, Česi, Slovaci, Poljaci, Slovenci - svi su napravili mjesta za nove stranke i mlade političare željne boljeg života.
Pa ovi naši reptili ne znaju drugo nego krasti.
Nama Šeks još uvijek politiku kroji.
I to dovede do takvih paradoksa da - evo recimo jedan Mamić s potjernicom da odsluži 6,5 godina zatvora iz susjedne države pijan ko majka javno pred kamerama objavljuje da kupuje Bočkaja.
Pa mislim, di to ima?
A generacija Plenković ili Milanović je bila generacija njihovih učenika.
Dokle više?
Zato ljudi u Zagrebu u tom Tomaševiću, kakav god on bio - vide neku nadu; oni koji ga tako gledaju.
Ne znam ljudi.
Da je zajebano - jest.
Da se nadam da će biti bolje - i dalje se nadam.
Drugo mi ne preostaje.
Samo se sada ne nadam za sebe već za nećake i vašu djecu, odnosno našu mladost.
Možda se jednog dana vrate s skupljenim iskustvom i daju šansu Hrvatskoj da konačno zaista sazri.
Zbediram se jedino kada vidim koliko je trebalo jednoj Španjolskoj, UK-u, Njemačkoj da postanu što su postale.
Pričamo o stoljećima samostalne vlasti u ovom ili onom smislu.
Možemo se busati u prsa koliko god hoćemo, naša samostalnost kreće tek od 1992.
Mladi smo.
Kraj ostalih država mi još puzimo na koljenima...
Evo, čitam da ćemo u siječnju odlučiti da li ćemo za vojsku uzeti te stare US Bradleye ili nove njemačke Lynxe pa vidim dodatak da će Đuru Đakovića kupiti Slovaci koji rade dijelove za njemačke oklopnjake.
Puf.
Ode još jedna vilica iz "obiteljske srebrnine"...
Ono - kad bi sve to stavio na pano kao u nekoj teoriji zavjere - toliko je točaka povezano i kada bi ih spojio sa nekim koncem, mislim da bi ti se zavrtilo u glavi.
A kada pomislim na naše političko i društveno uređenje, e to mi padne na pamet pa zatrokiram.
Da zaključim: voli se domovina.
Država je politički ustroj koji bi trebao stanovnicima te domovine pomoći da žive najbolje što mogu.