11.10.2022 | 12:40
dpasaric kaže:
Sigurno znam manje od tebe po tom pitanju, ti si stari energetičar, ali gledam to čisto zdravim razumom, pa mi objasni: ako Rusi onesposobe sve elektrane u Ukrajini, a vidimo da to mogu, onda im ostaje uvoz, zar ne?
Oštetiti elektranu je uvijek moguće. Potpuno je onesposobiti, i to trajno - to je sasvim nešto drugo. Izvesti to artiljerijom, nekim krstarećim raketama, ili bombardiranjem iz zraka - vrlo je teško, čak i kad raspolažeš puno preciznijim oružjem nego što Rusi imaju. A nekad je i nemoguće (neka su postrojenja, ili njihovi vitalni dijelovi, preduboko ukopani), ali ajde, recimo da je to u Ukrajini rijetkost (u Njemačkoj, npr. nije). Potpuno i trajno onesposobiti elektranu može se, ali - diverzijom, ne udaljenim djelovanjem. Diverzantskih akcija, kao onih što su Ukrajinci poduzimali na krimskim aerodromima i sad na kerčkom mostu, do sad od strane Rusa nismo vidjeli (možda ih jako jako dobro Ukrajinci skrivaju, što kažu tvoji izvori?)
E, a onda je još drugi dio priče - znaš li uistinu točno gdje su sve te elektrane? Znaš za neke, naravno, one najveće i za one za koje žele da znaš. Ali, u tako velikoj zemlji, čak i da imaš stvarno dobru obavještajnu službu (a nemaš, u ovom slučaju, jer da imaš, ne bi krenuo u "specijalnu vojnu operaciju" uvjeren da ćeš sve okončati u par dana i da će te u Kijevu narod dočekati kao osloboditelja), jedna je stvar imati informaciju "elektrana se nalazi kod (upiši ime grada)", a druga je stvar znati točne koordinate i layout postrojenja.
Opet, i taj uvoz ide kroz neke dalekovode. Kako mogu uništiti elektrane, tako mogu i dalekovode. Znači na koji čaroban način dolazi struja za većinu?
Jedino zemlja čije je vodstvo potpuno lišeno strateških sposobnosti i pameti bi planirala u ratu se oslanjati na uvoz za opskrbu električnom energijom, jer te kod prvog napada na dalekovodnu mrežu susjedi "odrežu" da se havarija ne prenese "domino efektom" na njih. Uostalom, čuo si i sam, Ukrajina je do sad, uz rat i svo sranje s kojim se suočava, i dalje proizvodila električnu energiju za izvoz.
Ono što je bitno shvatiti jest - visokonaponska elektroenergetska mreža (dalekovodi) isprepletena je kao paučina. Mnoštvo je čvornih točaka i mnoštvo veza među njima, upravo zato da se osigura visoka robusnost mreže u slučaju teških situacija. I tu nije rat neki najcrnji scenario, nego potres, oluje i slične prirodne katastrofe. Mi smo neusporedivo manja zemlja od Ukrajine, a k tome i energetski neusporedivo beznačajnija, pa svejedno postoji najmanje dva (uglavnom i puno više) načina za usmjeriti tok energije s jednog mjesta na drugo. U našoj maloj domovini, Hrvatski operater prijenosnog sustava (zvan HOPS) ima četiri ključne čvorne energetske točke na kojima se sastaju 400, 220 i 110 kV prijenosni vodovi i mreže i najmanje 10 rezervnih opcija za preusmjeravanje u slučaju da svaki od njih zakaže. Najefikasniji način za privremeno onesposobiti takvu mrežu je korištenjem stotina dobro naciljanih grafitnih bombi. Rusi ih do sad nisu upotrijebili, vjerojatno zato što ih nemaju. Trajno onesposobiti takvu mrežu možeš jedino ako ljudi koji je održavaju - prestanu raditi. U Hrvatskoj su ljudi koji su radili taj posao - radili godinama, danju i noću, nisu ni pitali za plaću. Ne znam zašto misliš da u Ukrajini - ne bi?