12.10.2022 | 11:21
dpasaric kaže:
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Nebitna je sada emotivna reakcija i analiziranje kako je ovo znak bijesa, ogorčenja i nemoći, sve je to objektivno nevažno jer razvoj situacije upućuje da će Rusi postavljene ciljeve ostvariti - jednostavno matematika je na njihovoj strani od samog početka.
A matematika je da dobar dio ostatka svijeta trpa oruzje u Ukrajinu. Drugim rijecima Ukrajina ce pasti samo ako netko na zapadu tako odluci.
Ja vidim više mogućnosti:
1) Rat će stati kada zapad na vlasti (opozicija to već odavno govori) prihvati da rizik ruskih nuklearnih bombi ipak nadilazi profit zapadne vojne industrije i plinskog lobija, možda dijelom pod pritiskom europskih partnera - jer mi smo veliki ekonomski gubitnici u ovom ratu, možda Njemačka najviše.
Recimo da je to tako. I rat prestane. I što onda? Njemačka/EU dalje kupuje plin od Rusa kao da se ništa nije dogodilo. Ok. I onda Rusi zaključe da su im Mercedesi preskupi i opet zaprijete ukidanjem plina dok im Mercedesi ne pojeftine 50%? Svaki put kad budu nečim nesretni i nezadovoljni, idemo od nule? Abramovič hoće izgraditi neki dvorac na jezeru Leman u Ženevi, a tamo nema gradnje; moguće je samo kupiti POSTOJEĆA imanja, nitko ne želi prodati, pa idemo opet s ucjenama? Tako ti vidiš tu budućnost u kojoj se Rusija namiruje i udovoljava joj se tj. ide niz dlaku sad? Kad Kremlj poželi Rijeku za svoju luku, jer tu postoji naftovod, pa da mogu ukrcavati tankere i slati ih u svijet cijelu godinu, jer je ovo toplo more, samo ćemo sve nazive ulica transkribirati na ćirilicu i to je to, zdravstvujte tovarišči i spasibo? Jer je matematika u startu bila na njihovoj strani?
dpasaric kaže:
2) Rat će stati kada Ameri potroše ukrajinsko topovsko meso, tj. sintagma "rat do posljednjeg Ukrajinca". Nešto plaćenika su dovukli, mogu i još, ali nisu niti oni blesavi. Vjerujem da ste gledali iskaze onih koji su se pokupili glavom bez obzira nakon što su shvatili kakav je to tip borbe.
Koji plaćenici? O čemu ti govoriš? Jedine plaćeničke postrojbe u ovom sukobu u pravom smislu riječi su one Wagnera. Ukrajinci se bore za pravo na život i postojanje. Bilo je avanturista koji su došli u Ukrajinu, oni su pobjegli prvom prilikom. Ostali su ljudi koji se bore za svoj kućni prag ili se ideološki uključuju na razini borbe protiv Zla koje je došlo s istoka.
dpasaric kaže:
3) Rat će stati kada Rusi toliko razruše Ukrajinu da gotovo svi pobjegnu (nove kolone izbjeglica naši mediji ne pokazuju) jer se u državi ne može živjeti jer nema struje, vode, transporta i mira.
Kud će pobjeći? Oni koji imaju novac mogu nekud pobjeći. Evo, Hrvatska nije atraktivno odredište. U Zagrebu cijena kvadrata stana raste u nebo, probila 3000 eura odavno. Tko će to platiti i kako? Ako odu u Liku ili Slavoniju gdje nema nikog, mogu ostati i kod sebe, ista stvar. A Rusija može razrušiti Ukrajinu, ali CIJELU Ukrajinu samo na jedan način, a onda to više nije nikom bitno.
dpasaric kaže:
4) Rat će stati kada Rusi čvrsto zauzmu istočne pokrajine, to proglase svojim teritorijem i čuvaju ga pod svaku cijenu.
Tako je mislio i Hitler. Nego, ti misliš da Rusi sad teritorij, kad gube na vojnom polju, ne čuvaju pod svaku cijenu, nego onak, ko klinci na igralištu? Došli smo i to je naše dok netko drugi ne dođe? Upravo to i JEST poanta. Ne mogu ga zadržati. Sad u Luhansku grade neku ubrzanu varijantu svoje Maginotove linije. U 21. stoljeću. Doktor Lovrić ti govori cijelo vrijeme kako izgleda moderna vojska, a ruska to nije niti po jednom objektivnom kriteriju. To je vojni pandan ovih lada s rasplinjačima koje prodaju. Ako nemaš ništa, tj. imaš zaprežna kola, onda ti se to čini cool. Ako imaš Alfu, gledaš u to pun sažalijevanja za sirotog vozača.
dpasaric kaže:
5) I imamo malo vjerojatan scenario u kojem dolazi do državnog udara u samoj Rusiji i smjene vlasti (moguće za neku još goru) i onda u tom internom kaosu rat staje - ili eskalira ako dođe neki potpuni luđak koji bi drito roknuo bombu na Kijev i završio priču (ili započeo priču kraja ljudske vrste).
Presedan u ruskoj povijesti ove vrste već postoji. Dogodio se 1917. po IDENTIČNOM obrascu. Porazi na vojnom polju, mobilizacija nezadovoljnika koji su dobili oružje u ruke. Što se zbilo dalje poznato je.
dpasaric kaže:
I niti jedan scenario ovdje nije dobar za Ukrajinu u smislu države kakva je nekada bila. I kakve su sada varijable to očigledno više nikada neće biti.
Opcija koju sam namjerno preskočio je:
6) Ukrajina se vraća u stare granice jer hrabra ukrajinska vojska uz pomoć NATO oružja vraća cijeli svoj teritorij, a Rusi se povlače i priznaju poraz. To smatram potpuno naivnim scenarijom koji će donesti samo još mrtvih i još razaranja. Jer upravo da i nadigraju rusku konvencionalnu vojsku, ne mogu najveću nuklearnu silu svijeta i Putin će, ako bude stjeran u kut, koristiti i nuklearno oružje, a sada za to u zakonu ima pravnu podlogu jer je u Dumi formalizirao istočne pokrajine kao ruski teritorij.
I znam da se mnogima ne sviđaju ove opcije, ali kada se isključe emocije, objektivno gledano, to je to.
Kad ja mogu doći po SVOJU GTV-ku? Imam spreman ukaz koji sam sastavio i sam potpisao, a ovjerila mi ga je moja obitelj. Molim da bude natankana, i reci, jesi riješio onu zamjenu zupčastog remena i gubitak snage? Jedna glava nije bila u fazi 100%? Molim da se i to riješi, ne volim kad MOJI auti nisu ispravni 100%. Mislim da mi i načelnik općine, moj odličan prijatelj, može potpisati ukaz i ovjeriti ga službenim pečatom općine. Dakle, imam pravnu podlogu i to je onda gotova stvar, ne?