Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

12.10.2022 | 07:56
Imaju li Rusi mogućnosti i dalje raketirati Ukrajinu sa 50+ raketa dnevno još koji put ili smo mirni barem još mjesec-dva? Tako ćemo znati što mogu i koliko je ugrožena Ukrajinska infrastruktura.

Bio sam postao onaj video s raketama koje pogađaju most bez da sam točno znao što je to. Našao sam link na redditu bez puno komentara, samo da je to Krimski most. Očekivao sam da će ubrzo svi mediji pisati o raketiranju pa kako nisu zaključio sam da je video fake.

Sad sam naletio na ovaj članak koji postavlja nova pitanja vezana uz most.

Zašto je vlak stajao na mostu protiv svih pravila i kako rendgen koji provjerava kamione kod ulaska nije detektirao ništa sumnjivo?

Kompanija koja je oglasila posao kamionskog transporta nije ništa transportirala od 2020. Danas se spominju čudni ljudi koji su poginuli pri eksploziji. Neki sudac i instruktor fitnessa. Zajedno u autu s još dvoje ljudi.

8/10 was FSB inside job? Najprije plinovod pa sad i most.

Vidio sam tako i da je priprema za raketne napade ovog ponedjeljka počela još sredinom prošlog tjedna. Prije mosta i prije Putinovog rođendana.

Sve je tu sumnjivo - najviše to da je vlak čekao da ga nešto zapali - ali dežurni teoretičari zavjera odjednom ne vide ništa čudno. Kako to?
12.10.2022 | 08:18
dpasaric kaže:
drlovric kaže:
Ovo je cisti Putinov napad iz bijesa, iz ogorcenja, iz nemoci. Iskaljuje se na civilima za svu svoju nesposobnost, kao i nemogucnost da se sada izvuce iz svega ovoga u sto se uvalio.

Nebitna je sada emotivna reakcija i analiziranje kako je ovo znak bijesa, ogorčenja i nemoći, sve je to objektivno nevažno jer razvoj situacije upućuje da će Rusi postavljene ciljeve ostvariti - jednostavno matematika je na njihovoj strani od samog početka.

A matematika je da dobar dio ostatka svijeta trpa oruzje u Ukrajinu. Drugim rijecima Ukrajina ce pasti samo ako netko na zapadu tako odluci.
12.10.2022 | 09:50
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Nebitna je sada emotivna reakcija i analiziranje kako je ovo znak bijesa, ogorčenja i nemoći, sve je to objektivno nevažno jer razvoj situacije upućuje da će Rusi postavljene ciljeve ostvariti - jednostavno matematika je na njihovoj strani od samog početka.

A matematika je da dobar dio ostatka svijeta trpa oruzje u Ukrajinu. Drugim rijecima Ukrajina ce pasti samo ako netko na zapadu tako odluci.

Ja vidim više mogućnosti:

1) Rat će stati kada zapad na vlasti (opozicija to već odavno govori) prihvati da rizik ruskih nuklearnih bombi ipak nadilazi profit zapadne vojne industrije i plinskog lobija, možda dijelom pod pritiskom europskih partnera - jer mi smo veliki ekonomski gubitnici u ovom ratu, možda Njemačka najviše.

2) Rat će stati kada Ameri potroše ukrajinsko topovsko meso, tj. sintagma "rat do posljednjeg Ukrajinca". Nešto plaćenika su dovukli, mogu i još, ali nisu niti oni blesavi. Vjerujem da ste gledali iskaze onih koji su se pokupili glavom bez obzira nakon što su shvatili kakav je to tip borbe.

3) Rat će stati kada Rusi toliko razruše Ukrajinu da gotovo svi pobjegnu (nove kolone izbjeglica naši mediji ne pokazuju) jer se u državi ne može živjeti jer nema struje, vode, transporta i mira.

4) Rat će stati kada Rusi čvrsto zauzmu istočne pokrajine, to proglase svojim teritorijem i čuvaju ga pod svaku cijenu.

5) I imamo malo vjerojatan scenario u kojem dolazi do državnog udara u samoj Rusiji i smjene vlasti (moguće za neku još goru) i onda u tom internom kaosu rat staje - ili eskalira ako dođe neki potpuni luđak koji bi drito roknuo bombu na Kijev i završio priču (ili započeo priču kraja ljudske vrste).

I niti jedan scenario ovdje nije dobar za Ukrajinu u smislu države kakva je nekada bila. I kakve su sada varijable to očigledno više nikada neće biti.

Opcija koju sam namjerno preskočio je:

6) Ukrajina se vraća u stare granice jer hrabra ukrajinska vojska uz pomoć NATO oružja vraća cijeli svoj teritorij, a Rusi se povlače i priznaju poraz. To smatram potpuno naivnim scenarijom koji će donesti samo još mrtvih i još razaranja. Jer upravo da i nadigraju rusku konvencionalnu vojsku, ne mogu najveću nuklearnu silu svijeta i Putin će, ako bude stjeran u kut, koristiti i nuklearno oružje, a sada za to u zakonu ima pravnu podlogu jer je u Dumi formalizirao istočne pokrajine kao ruski teritorij.

I znam da se mnogima ne sviđaju ove opcije, ali kada se isključe emocije, objektivno gledano, to je to.
12.10.2022 | 09:55
Former Chief of the Joint Chiefs of Staff, four-star US Army General Jack Keane admitted live on Fox News:

“For just $66 billion, we dragged Ukraine into a war with Russia.”

These "investments" have been made since February of this year. And they turned out to be "very profitable, because for relatively little money in the interests of the United States, not Americans, but Ukrainians die in the war with Russia."
12.10.2022 | 11:14
dpasaric kaže:
Former Chief of the Joint Chiefs of Staff, four-star US Army General Jack Keane admitted live on Fox News:
“For just $66 billion, we dragged Ukraine into a war with Russia.”

Super vijest za one koji "razmišljaju svojom glavom", uz jedan mali, malecki, skoro nebitni detalj:

On (general Keane) uopće nije rekao to što je napisano u navodnicima.

Rekao je doslovno: Mi (SAD) smo investirali 66 milijardi dolara da bi dobili Putina (a ukupni budžet im je 6 bilijuna dolara, što znači da su za to potrošili 1.1% budžeta).

Prvi znak stvarnog "razmišljanja svojom glavom" je sposobnost razlikovanja nečega što je netko rekao, od nečije slobodne interpretacije te izjave, a tu se baš i nisi dokazao.

OK. Jasno mi je da ti sve to navedeno u navodnicima odgovara, ali, vrlo lako si mogao doći do video priloga u kojem je originalna izjava tog generala, i shvatiti da to što je napisano ne odgovara onome što je u videu izrečeno.
12.10.2022 | 11:21
dpasaric kaže:
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Ja vidim više mogućnosti:

1) Rat će stati kada zapad na vlasti (opozicija to već odavno govori) prihvati da rizik ruskih nuklearnih bombi ipak nadilazi profit zapadne vojne industrije i plinskog lobija, možda dijelom pod pritiskom europskih partnera - jer mi smo veliki ekonomski gubitnici u ovom ratu, možda Njemačka najviše.

Recimo da je to tako. I rat prestane. I što onda? Njemačka/EU dalje kupuje plin od Rusa kao da se ništa nije dogodilo. Ok. I onda Rusi zaključe da su im Mercedesi preskupi i opet zaprijete ukidanjem plina dok im Mercedesi ne pojeftine 50%? Svaki put kad budu nečim nesretni i nezadovoljni, idemo od nule? Abramovič hoće izgraditi neki dvorac na jezeru Leman u Ženevi, a tamo nema gradnje; moguće je samo kupiti POSTOJEĆA imanja, nitko ne želi prodati, pa idemo opet s ucjenama? Tako ti vidiš tu budućnost u kojoj se Rusija namiruje i udovoljava joj se tj. ide niz dlaku sad? Kad Kremlj poželi Rijeku za svoju luku, jer tu postoji naftovod, pa da mogu ukrcavati tankere i slati ih u svijet cijelu godinu, jer je ovo toplo more, samo ćemo sve nazive ulica transkribirati na ćirilicu i to je to, zdravstvujte tovarišči i spasibo? Jer je matematika u startu bila na njihovoj strani?

dpasaric kaže:

2) Rat će stati kada Ameri potroše ukrajinsko topovsko meso, tj. sintagma "rat do posljednjeg Ukrajinca". Nešto plaćenika su dovukli, mogu i još, ali nisu niti oni blesavi. Vjerujem da ste gledali iskaze onih koji su se pokupili glavom bez obzira nakon što su shvatili kakav je to tip borbe.

Koji plaćenici? O čemu ti govoriš? Jedine plaćeničke postrojbe u ovom sukobu u pravom smislu riječi su one Wagnera. Ukrajinci se bore za pravo na život i postojanje. Bilo je avanturista koji su došli u Ukrajinu, oni su pobjegli prvom prilikom. Ostali su ljudi koji se bore za svoj kućni prag ili se ideološki uključuju na razini borbe protiv Zla koje je došlo s istoka.

dpasaric kaže:

3) Rat će stati kada Rusi toliko razruše Ukrajinu da gotovo svi pobjegnu (nove kolone izbjeglica naši mediji ne pokazuju) jer se u državi ne može živjeti jer nema struje, vode, transporta i mira.

Kud će pobjeći? Oni koji imaju novac mogu nekud pobjeći. Evo, Hrvatska nije atraktivno odredište. U Zagrebu cijena kvadrata stana raste u nebo, probila 3000 eura odavno. Tko će to platiti i kako? Ako odu u Liku ili Slavoniju gdje nema nikog, mogu ostati i kod sebe, ista stvar. A Rusija može razrušiti Ukrajinu, ali CIJELU Ukrajinu samo na jedan način, a onda to više nije nikom bitno.

dpasaric kaže:

4) Rat će stati kada Rusi čvrsto zauzmu istočne pokrajine, to proglase svojim teritorijem i čuvaju ga pod svaku cijenu.

Tako je mislio i Hitler. Nego, ti misliš da Rusi sad teritorij, kad gube na vojnom polju, ne čuvaju pod svaku cijenu, nego onak, ko klinci na igralištu? Došli smo i to je naše dok netko drugi ne dođe? Upravo to i JEST poanta. Ne mogu ga zadržati. Sad u Luhansku grade neku ubrzanu varijantu svoje Maginotove linije. U 21. stoljeću. Doktor Lovrić ti govori cijelo vrijeme kako izgleda moderna vojska, a ruska to nije niti po jednom objektivnom kriteriju. To je vojni pandan ovih lada s rasplinjačima koje prodaju. Ako nemaš ništa, tj. imaš zaprežna kola, onda ti se to čini cool. Ako imaš Alfu, gledaš u to pun sažalijevanja za sirotog vozača.

dpasaric kaže:

5) I imamo malo vjerojatan scenario u kojem dolazi do državnog udara u samoj Rusiji i smjene vlasti (moguće za neku još goru) i onda u tom internom kaosu rat staje - ili eskalira ako dođe neki potpuni luđak koji bi drito roknuo bombu na Kijev i završio priču (ili započeo priču kraja ljudske vrste).

Presedan u ruskoj povijesti ove vrste već postoji. Dogodio se 1917. po IDENTIČNOM obrascu. Porazi na vojnom polju, mobilizacija nezadovoljnika koji su dobili oružje u ruke. Što se zbilo dalje poznato je.

dpasaric kaže:

I niti jedan scenario ovdje nije dobar za Ukrajinu u smislu države kakva je nekada bila. I kakve su sada varijable to očigledno više nikada neće biti.

Opcija koju sam namjerno preskočio je:

6) Ukrajina se vraća u stare granice jer hrabra ukrajinska vojska uz pomoć NATO oružja vraća cijeli svoj teritorij, a Rusi se povlače i priznaju poraz. To smatram potpuno naivnim scenarijom koji će donesti samo još mrtvih i još razaranja. Jer upravo da i nadigraju rusku konvencionalnu vojsku, ne mogu najveću nuklearnu silu svijeta i Putin će, ako bude stjeran u kut, koristiti i nuklearno oružje, a sada za to u zakonu ima pravnu podlogu jer je u Dumi formalizirao istočne pokrajine kao ruski teritorij.

I znam da se mnogima ne sviđaju ove opcije, ali kada se isključe emocije, objektivno gledano, to je to.

Kad ja mogu doći po SVOJU GTV-ku? Imam spreman ukaz koji sam sastavio i sam potpisao, a ovjerila mi ga je moja obitelj. Molim da bude natankana, i reci, jesi riješio onu zamjenu zupčastog remena i gubitak snage? Jedna glava nije bila u fazi 100%? Molim da se i to riješi, ne volim kad MOJI auti nisu ispravni 100%. Mislim da mi i načelnik općine, moj odličan prijatelj, može potpisati ukaz i ovjeriti ga službenim pečatom općine. Dakle, imam pravnu podlogu i to je onda gotova stvar, ne?
12.10.2022 | 11:43
Ma samo krivotvori Davorov potpis, kao da itko gleda takve sitnice.

Vidi kako Rusi koriste Photoshop da bi nas onda pitali vjerujete li nama ili svojim lažljivim očima?
12.10.2022 | 12:09
Sad će ga koknut zbog lošeg edita
12.10.2022 | 12:58
m@xym kaže:
OK. Jasno mi je da ti sve to navedeno u navodnicima odgovara, ali, vrlo lako si mogao doći do video priloga u kojem je originalna izjava tog generala, i shvatiti da to što je napisano ne odgovara onome što je u videu izrečeno.

Hej, ovo je forumsko dopisivanje, pa nisam ja istraživački novinar koji ima vremena duboko ispitivati svačiju izjavu, a pogotvo se ne bih bavio stvarima koje su i inače očite - a to je da je ovo proxy rat Amerike i Rusije.

Znači da je i intepreteacija toga što je general rekao onakva kako ju je netko drugi shvatio, opet se ništa bitno ne mijenja - to je rat koji su oni ciljano začeli radi svojih interesa. I to je poanta jer to znači da će taj rat i stati kada njihova šteta nadraste njihovu dobit. Za sada se hvale da im je ovo vrlo unosno, tako da rat sigurno neće brzo stati. Svakako super za njih, ali izgleda da nije toliko super za nas u Europi.
12.10.2022 | 13:07
Djuro genijalac kaže:
Kad ja mogu doći po SVOJU GTV-ku? Imam spreman ukaz koji sam sastavio i sam potpisao, a ovjerila mi ga je moja obitelj. Molim da bude natankana, i reci, jesi riješio onu zamjenu zupčastog remena i gubitak snage? Jedna glava nije bila u fazi 100%? Molim da se i to riješi, ne volim kad MOJI auti nisu ispravni 100%. Mislim da mi i načelnik općine, moj odličan prijatelj, može potpisati ukaz i ovjeriti ga službenim pečatom općine. Dakle, imam pravnu podlogu i to je onda gotova stvar, ne?

Joj, toliko banaliziraš i ignoriraš realnost da nemam snage objašnjavati zašto je paralela promašena. Naravno, tvoja srčanost oko ovoga je za svaku pohvalu, to je vrlina, ali često se u tome izgubi objektivnost.

Očigledno vjeruješ da su scenariji 1, 2, 3 i 4 nemogući, i ti tipuješ na scenarij 5 i 6. I to je ok, sada pustimo vrijeme da vidimo čija prognoza će ispasti objektivnija.
12.10.2022 | 14:08
Naravno da je ovo forumsko dopisivanje i da ti nisi istraživački novinar, niti itko od tebe to očekuje.

Ali, s obzirom da si se ovdje postavio kao netko tko pokušava "objektivno" sagledati stanje, sam sebe diskreditiraš objavama očiglednih laži. Nisu potrebni dani mukotrpnog istraživanje, čitanja brojnih članaka, njihovog sistematiziranja i analiziranja, da bi se zaključilo kako se objavljeni tekst u članku, ne poklapa sa onim što je izrečeno u videu.

Trebalo mi je doslovno par sekundi da ukucam naziv članka u pretraživač, i na prvom linku pronađem isječak iz reportaže.

Ako ti je to tako teško za napraviti, onda trebaš biti svjestan da takvim objavama širiš očite dezinformacije, i da su izvori kojima se koristiš, sve samo ne objektivni.
Na takav način ne samo da ne doprinosiš objektivnom informiranju, nego se svrstavaš na stranu koja podržava agresiju jedne države na drugu (a u isto vrijeme si duboko uvjeren da si objektivan).

Možda si imao dobru namjeru, ali izvedba ti baš i nije nešto osobita.
12.10.2022 | 14:20
m@xym kaže:
Na takav način ne samo da ne doprinosiš objektivnom informiranju, nego se svrstavaš na stranu koja podržava agresiju jedne države na drugu (a u isto vrijeme si duboko uvjeren da si objektivan).

Možda si imao dobru namjeru, ali izvedba ti baš i nije nešto osobita.

Slažem se! Takve greške su moguće, zato ovo je i forumska priča (nekada se to radilo na zidiću uz pivu), a dobra strana je da se u ovako širokom i raznolikom društvu greške na kraju uoče. I hvala ti na toj provjeri.

Ja provjeravam ono što mi je sumnjivo - kao npr. onu svastiku, ali ovo nisam, dijelom jer sam jurio za obavezama na poslu, a dijelom jer mi se činilo sasvim realnim. A i dalje mislim da je onaj bitan dio informacije točan - da je "javna tajna" da je ovo proxy rat od kojeg najviše interesa ima Amerika i koja je godinama kuhala i pripremala situaciju dok konačno nije puklo. Ja vjerujem da Ameri nisu imali svoje prste u ovome, da ovog rata ne bi bilo.
12.10.2022 | 14:58
Sve je to lijepo i krasno, ali kad skupiš dovoljno grešaka, neću ti vjerovati niti onda kada govoriš istinu.

To da je ovo "proxy" ili hibridni rat SAD-a i NATO pakta protiv Rusije, to nije tajna, to smo znali i prije ove objave.

A, ovo što je general rekao je, kako sam ja razumio, to da je naoružanje i municija koji su poslani Ukrajini, zapravo mali trošak u odnosu na ono što su dobili, a to je oslabljen i ranjivi Putin. Na stranu to koliko je to dobro ili loše dugoročno (jer, vidjeli smo na primjeru Iraka i Libije, da uklanjanje jednog diktatora može dovesti i do goreg stanja od prijašnjeg), ali to je očito puno jeftinije i puno prihvatljivije od, recimo, direktnog sukoba SAD-a i Rusije.

Poanta je u tome da izvrtanje nečije izjave nije nikakav dokaz za ništa, isto kao što zakonski akt Ruske dume o aneksiji dijelova Ukrajine nisu nikakva zakonska podloga za dokazivanje toga da Rusije nije agresor nego samo brani svoju teritoriju, i da zato ima pravo koristiti nuklearno oružje. Prije će biti da je suprotno, tj. da je ovim "ozakonjenjem" Rusija zapravo dokazala da je agresor, jer svojata teritorij druge međunarodno priznate države.
12.10.2022 | 15:18
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Joj, toliko banaliziraš i ignoriraš realnost da nemam snage objašnjavati zašto je paralela promašena. Naravno, tvoja srčanost oko ovoga je za svaku pohvalu, to je vrlina, ali često se u tome izgubi objektivnost.

Pa naravno da banaliziram do apsurda, jer je to na istoj legalnoj razini kao tvoja opaska citat: 'sada za to u zakonu ima pravnu podlogu jer je u Dumi formalizirao istočne pokrajine kao ruski teritorij.' To znači da je VVP zapravo totalna budaletina, jer je to mogao napraviti prvo i do rata ne bi ni došlo. On je to proglasio, Duma potvrdila, to je zakon i gotovo.

Kako rekoh, ako to prođe, iduće može zbilja biti da proglase Rijeku ruskom eksklavom zato jer do tamo vodi Janaf, a naše RZ još uvijek koristi Migove 21 i Mi-8 i Mi-24. Dva argumenta koje je nemoguće pobiti, jer su istiniti.
12.10.2022 | 15:24
Aj pustite sad kaj će biti s Rijekom, mene zanima kaj će biti s Alfom?
12.10.2022 | 15:54
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Pa naravno da banaliziram do apsurda, jer je to na istoj legalnoj razini kao tvoja opaska citat: 'sada za to u zakonu ima pravnu podlogu jer je u Dumi formalizirao istočne pokrajine kao ruski teritorij.' To znači da je VVP zapravo totalna budaletina, jer je to mogao napraviti prvo i do rata ne bi ni došlo. On je to proglasio, Duma potvrdila, to je zakon i gotovo.

Kako rekoh, ako to prođe, iduće može zbilja biti da proglase Rijeku ruskom eksklavom zato jer do tamo vodi Janaf, a naše RZ još uvijek koristi Migove 21 i Mi-8 i Mi-24. Dva argumenta koje je nemoguće pobiti, jer su istiniti.

FeyvlUAXEAIoQgJ.jpeg
12.10.2022 | 18:41
IgorD kaže:
Sve je tu sumnjivo - najviše to da je vlak čekao da ga nešto zapali - ali dežurni teoretičari zavjera odjednom ne vide ništa čudno. Kako to?

Jednako mi je teško objašnjivo da bi Rusi sami sebi sjeb... jedini preostali logistički pravac do Krima, ako što mi je teško objašnjivo da bi Rusi bili ti koji su sabotirali Sjeverni tok.
12.10.2022 | 18:57
> Jednako mi je teško objašnjivo da bi Rusi sami sebi sjeb... jedini preostali logistički pravac do Krima, ako što mi je teško objašnjivo da bi Rusi bili ti koji su sabotirali Sjeverni tok.

Oh da. Van pameti.

Ali kako su Ukrajinci natjerali Ruse da ostave cijelu noć vlak pun goriva na mostu?

Zapravo smo svi to vidjeli onaj prvi dan: vlak gori pored srušene dionice ceste. I nitko se nije sjetio da takva kompozicija natovarenih vagona treba kilometar da se zaustavi a ovi stoje odmah tu pored. Kao da su već stajali prije eksplozije. Znači jedino objašnjenje je da je vlak stajao. A kako su to Ukrajinci postigli? Ovih osam ljudi koje su pohapsili su uspjeli sve organizirati - da vlak stoji i da ne smeta sljedećoj kompoziciji koja bi trebala proći i isto tako da nitko iz osiguranja ne pita što se tu dešava?

Meni je i sve to van pameti tako da ovdje moramo izabrati između dva potpuno nevjerojatna i besmislena scenarija. Kako izabrati?
12.10.2022 | 19:40
Ne misliš da je moguće da je na vlaku izvedena neka banalna diverzija? Mala daljinski upravljana bomba na aktuatoru zračne kočnice, ili tako nešto?
12.10.2022 | 19:49
Kerčki most je jako pokriven PZO obranom. VVP se hvalio da je nemoguće probiti tu obranu. Ako je to tako, onda je dosta logično zapaljiv teret tamo parkirati dok ne zatreba, jer je tu izvan dosega HIMARS sustava, teško je dostupan diverzantima, a od RZ/dronova ga čuva zaštita mosta, kaj ne?
Kad smo već kod toga, samo da dometnem da je danas ujutro u cca 20-ak minuta Ukrajina srušila četiri ruska Ka-52 na liniji bojišta kod Hersona. Očito je novi zapovjednik imao neke ideje o zračnom napadu na ukrajinske snage, i oni su mu dali do znanja što o tome misle. Uz to, izgleda da je tijekom dana srušen i još jedan avion.
U međuvremenu, nezavisni ruski medij meduza je objavio informaciju s kojom barata FSB (navodno) prema kojoj su ruski gubici dosad u Ukrajini (poginuli, ozlijeđeni, zarobljeni itd -> svi koji se više ne mogu boriti) dosegli 90 tisuća ljudi što je nenadoknadivo.
Musk je, pak, isključio starlink na području Krima ukrajinskim snagama. Navodno zbog straha od izbijanja nuklearnog rata. Rekao bih da FSB/Putin ima nešto gadno o njemu i drži ga u šaci nekako.
12.10.2022 | 20:17
smayoo kaže:
Ne misliš da je moguće da je na vlaku izvedena neka banalna diverzija? Mala daljinski upravljana bomba na aktuatoru zračne kočnice, ili tako nešto?

Možda, a opet Rusi bi to vjeroajtnno objavili.
12.10.2022 | 20:19
Djuro genijalac kaže:
Kerčki most je jako pokriven PZO obranom. VVP se hvalio da je nemoguće probiti tu obranu. Ako je to tako, onda je dosta logično zapaljiv teret tamo parkirati dok ne zatreba, jer je tu izvan dosega HIMARS sustava, teško je dostupan diverzantima, a od RZ/dronova ga čuva zaštita mosta, kaj ne?

Ok, ovo je moguće iako ne znam koliko je to bilo svakodnevno jer su se Ukrajinci kod planiranja operacije trebali osloniti na to danima prije kod planiranja cijele operacije.
12.10.2022 | 20:33
m@xym kaže:

Rekao je doslovno: Mi (SAD) smo investirali 66 milijardi dolara da bi dobili Putina (a ukupni budžet im je 6 bilijuna dolara, što znači da su za to potrošili 1.1% budžeta).

Ajde please prodji jos jednom kroz ove brojke sto si tu nadrobio i sroci to malo bolje jer ovo nema smisla. Ovdje je jedino jasni da si ovo prevodio neki text sa engleskog.
Koliko je meni poznato u hrvatskom jeziku ne postoji broj bilijun, pretpostavljam to je engleski billion, sto je na hrvatskom milijarda, zapisano znamenkama 1,000,000,000.

Po kojoj to racunici je 1.1% od 6 milijardi jednako 66 milijardi?
12.10.2022 | 20:39
U hrvatskom jeziku itekako postoji bilijun koji je 1000 milijardi.
12.10.2022 | 20:46
IgorD kaže:
Djuro genijalac kaže:

Ok, ovo je moguće iako ne znam koliko je to bilo svakodnevno jer su se Ukrajinci kod planiranja operacije trebali osloniti na to danima prije kod planiranja cijele operacije.

Otkako su im Ukrajinci uništili par vlakova na Krimu tijekom istovara oružja i goriva, Rusi su sve vlakove koji nisu odmah potrebni parkirali na mostu dok ne dođu na red za istovar. I vlak s oklopnim vozilima, tenkovima, svime je stajao gore na mostu.

Nego, zanimljivo je koliko se Rusija upire da dokaže priču o kamionu s vozačem samoubojicom, iako im je ona dosad razotrkivena kao laž na nekoliko razina (kamion pronađen na granici s Gruzijom, nije nikad bio u Bugarskoj itd itdtd). Budući je most pod zaštitom S400 PZ sustava, moj jedini zaključak je da sustav PZO koji Rusi nude okolo svima NE SMIJE ispasti loš u cijeloj priči. A ako su neke rakete pogodile most, onda je to još jedna pljuska toliko (samo)hvaljenom S400 sustavu PZO.
12.10.2022 | 20:48
Time Magazine 2019. godina, o nacistima u Ukrajini. Znači nemojte sada da je to "ruska propaganda"...

12.10.2022 | 20:50
Djuro genijalac kaže:
U hrvatskom jeziku itekako postoji bilijun koji je 1000 milijardi.

Imas pravo, mozda sam trebao prvo googlati. Ispricavam se.
To je onda znaci engleski trillion.
Uvijek mi je ta milijarda bila nejasna, mislio sam da nakon toga ide bilijarda, trilijarda…
Sad sam tek googlajuci skuzio da idu na preskoke, milijun, milijarda, bilijun, bilijarda…
12.10.2022 | 21:00
Djuro genijalac kaže:
Budući je most pod zaštitom S400 PZ sustava, moj jedini zaključak je da sustav PZO koji Rusi nude okolo svima NE SMIJE ispasti loš u cijeloj priči. A ako su neke rakete pogodile most, onda je to još jedna pljuska toliko (samo)hvaljenom S400 sustavu PZO.

S400 je posljednja inacica starog sustava S300. U jednom momentu su odlucili da je dovoljno nadogardjen da ponese novo ime

Tek S500 je trebao biti novorazvijeni sustav koji lagano skida i satelite iz orbite, ali u zadnje vrijeme se slabo spominje...

Drzave su u redu cekale da ga kupe, NATO duboko zamjerio Turskoj radi tog poteza, jer su svi mislili da je to neki ultra sposoban sustav.

Tresla se brda rodio se mis, ukratko. Danas 90% kupaca se povuklo, sto zbog sankcija, sto zbog preformansi u stvarnom ratu.
12.10.2022 | 21:02
Ne znam ljudi za vas, ali ovo je za zapitati se. Koliko je toga SSSR imao da ovi imaju sta izvlaciti i skladista desetljecima od kako taj savez ne postoji?

12.10.2022 | 22:04
@songoku

Nisu brojke = znamenke ili cifre (eng. digit), nego brojevi (eng. number), a razlog nesporazuma su dvije različite skale za imenovanje velikih brojeva.

Duga skala se koristi uglavnom u Europi (osim u Velikoj Britaniji), pa i u Hrvatskoj, a kratka skala se koristi u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji.

Ono što je kod nas: milijun, milijarda, bilijun, bilijarda, trilijun... kod Amerikanaca je: million, billion, trillion, quadrillion, quintillion.

Nažalost, kako je sa pojavom privatnih nacionalnih televizija drastično opala pismenost u javnom prostoru, tako često možemo čuti nepravilno imenovanje velikih brojeva na TV-u, kad god je izvor Američki ili Engleski.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 6 minuta
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO