Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

12.10.2022 | 22:04
Lovriću, ove beskrajne kolone oklopnih vozila baš ne indiciraju da stvari idu na dobro...

Nego, neko je tvitnuo link na komentar ratne situacije od strane Vedrane Rudan. Da ne bude zabune, uopće nisam lubitelj spomenute gospođe, često je nepotrebno vulgarna, sirova i zna otići u ekstrem preko granice, pa onda unišiti i onaj dobar dio komentara koje često zna brutalno iskreno argumentirati i ne mogu reći da nisam čitao njenih tekstova za koje sam mogao reći da je u pravu. I s ovim ovdje bih se mogao složiti.

www.rudan.info/zivio-joe-biden/#
12.10.2022 | 22:18
To je zato što im je skupo platiti primjereno obrazovane ljude kao novinare, reportere, voditelje, lektore, i prevoditelje.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
12.10.2022 | 22:46
dpasaric kaže:
Lovriću, ove beskrajne kolone oklopnih vozila baš ne indiciraju da stvari idu na dobro...

Ne nužno.
Prema dosadašnjem iskustvu iz rata u Ukrajini, veliki postotak te tehnike je ne neispravan, poluispravan ili ograničeno ispravan i napraviti će veću štetu nego korist onima koji će ih koristiti.
12.10.2022 | 22:48
Dobra analiza američkog povjesničara Timothy Snydera (zanemarite što je index samo je preneseno)

"Da Rusija upotrijebi nuklearno oružje na anektiranom teritoriju, to ne bi okončalo rat"
13.10.2022 | 07:16
Air kaže:
dpasaric kaže:

Ne nužno.
Prema dosadašnjem iskustvu iz rata u Ukrajini, veliki postotak te tehnike je ne neispravan, poluispravan ili ograničeno ispravan i napraviti će veću štetu nego korist onima koji će ih koristiti.

Bacite oko na ovo. twitter.com/ian_matveev/status/1580216195546243072

Mislim da je sve rečeno samim postojanjem priloga kao takvog. Dakle, sad je T-62 na redu. Idući će biti T-55. Mogli bi im mi prodati ona dva koja stoje u Udbini pokraj ceste već 20-ak godina...
BTW, sve skupa 10 radnika, svi u kasnim 50-ima (dakle, odrasli u SSSR-u i tamo naučili posao; ne vidim nikog mlađeg). To me užasno podsjeća na Jedinstvo krajem 90-ih kad im je za reparaturu jednog T-55 trebalo cca 3 i pol mjeseca. Godišnje bi sredili možda 10-ak tenkova. Istu razinu radnog elana i užurbanosti vidim i ovdje...
S druge strane, na području Luhanska ruske snage su primorane usporiti svoja ratna djelovanja, jer su snage toliko demoralizirane da cijele postrojbe odbijaju zapovijedi. Jedina linija bojišta gdje ruske snage djeluju onako kako bi se od organizirane vojne sile očekivano je područje Bahmuta gdje i dalje drže status quo. Ni u Luhansku, niti u Hersonu nisu uspjeli stabilizirati bojište i Ukrajina i dalje ima inicijativu. Napredovanje se usporilo, jer Ukrajina radi sve školski i osigurava pozadinu, a i njena logistika se produžuje. No, skrećem pozornost na činjenicu da je završilo školovanje i obuka 10000 ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji i oni se sad vraćaju u Ukrajinu. To je posve odmorena i spremna vojna sila koja sad puca od samopouzdanja; nisam uspio pronaći podatke o točnoj razini obuke koju prolaze (dosta razmuljivo), ali iz fragmentiranih podataka koje sam polovio tu i tamo, značajan broj instruktora (prema nekim izvorima većinski) činili su pripadnici elitnih SAS postrojbi koji se smatraju jednima od najboljih, ako ne i najboljima specijalnim snagama na svijetu. Ako ti obuku drži pripadnik SAS-a koji je prošao sve u životu i isijava smirenim samopouzdanjem koje se vidi na prvi pogled (doktor Lovrić zna jako dobro o čemu govorim, zar ne?) i ti si ju uspješno prošao u trajanju od tri mjeseca, osjećaš se sposobnim uzeti samo nož i probiti svoj put do Moskve, ako treba.
Dakle, ovo je, IMHO, sila koja bi trebala dodatno ojačati osloboditeljske kapacitete Ukrajine i prelomiti situaciju na barem jednom bojištu od njih 4 do te mjere da tamo ne ostanu ruske snage. S jedne strane dolazi 10 tisuća opremljenih, vrhunski obučenih i motiviranih vojnika, s druge imamo mobilizirane posvbe nemotivirane nesretnike koji su poslani na bojište bez dana ili s jednim danom 'obuke'. Pitam se kako će taj sukob završiti...?
13.10.2022 | 08:59
Djuro genijalac kaže:
S jedne strane dolazi 10 tisuća opremljenih, vrhunski obučenih i motiviranih vojnika, s druge imamo mobilizirane posvbe nemotivirane nesretnike koji su poslani na bojište bez dana ili s jednim danom 'obuke'. Pitam se kako će taj sukob završiti...?

Zanimljivo je da umirovljeni američki pukovnik Douglas Macgregor, koji komenitra ovaj rat od početka, ima druge informacije. I sada me zanima gdje je caka - da li je jedan takav odlikovani američki vojnik koji je cijeli život proveo služeći svoj US Army odjednom postao ruski plaćenik - ili ima loše izvore dok je istovremeno glup i naivan, ili ima i neki treći scenario zašto bi on imao različito mišljenje o situaciji?

Npr. on tvrdi da su ukrajinske snage sveukupno imale daleko veće ljudske gubitke od ruske strane i da im je preostala zadnja 1/5 aktivnog ljudstva. Onda je izvukao informaciju o ruskoj mobilizaciji gdje iako je mnogo mladih krenulo uteći (što je i normalna Gaussova raspodjela na državi od 144 milijuna ljudi), tako se i samostalno javilo preko 70.000 zagriženih dobrovoljaca koji su ovo samo čekali. I to opet odgovara onoj Gaussovoj raspodjeli i čini se da oni neće biti nimalo nemotivirani. Tako da u konačnici, što se ljudstva tiče, opet dolazimo na moje djetinjaste, ali vrlo logične, usporedbe sa Starcraftom: visokomotivirani Protoss može pobiti 10 zergova u obrani, ali na kraju padne od 11-og.

Pratimo dalje!
  • Air
  • Korisnik
  • 72
13.10.2022 | 09:15
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
S jedne strane dolazi 10 tisuća opremljenih, vrhunski obučenih i motiviranih vojnika, s druge imamo mobilizirane posvbe nemotivirane nesretnike koji su poslani na bojište bez dana ili s jednim danom 'obuke'. Pitam se kako će taj sukob završiti...?

tako se i samostalno javilo preko 70.000 zagriženih dobrovoljaca koji su ovo samo čekali. I to opet odgovara onoj Gaussovoj raspodjeli i čini se da oni neće biti nimalo nemotivirani.
Pratimo dalje!

Prema svemu navedenom (apsolutni nedostatak opreme - čak nema priče o kvalitenoj opremi i ne postojanje adekvatne obuke - nepripremljenost) vjerujem da ćemo se složiti da je tih 70k motiviranih kap u moru.
13.10.2022 | 09:15
Isti taj američki pukovnik je, trećeg dana invazije Rusije na Ukrajinu (da te podsjetim, to je bilo prije 6 mjeseci), izjavio:

"The battle in eastern Ukraine is really almost over, all of the Ukrainian troops there have been largely surrounded and cut off. You have a concentration down in the Southeast of 30 or 40,000 of them, and if they don't surrender in the next 24 hours, I suspect Russia will ultimately annihilate them."

, a par dana kasnije kaže i ovo:

"The first five days Russian forces I think frankly were too gentle," he said. "They've now corrected that. So, I would say another 10 days this should be completely over."

A ako Ukrajinci Rusima nanose ovakve gubitke i vraćaju okupiranu zemlju, sa samo 20% ljudstva, zamisli šta bi im tek radili da su u 100% sastavu?!!!

BTW Nekad davno, kada sam ja služio onu vojsku, najviši čin u kasarni (vojarni) je bio major (za one koji ne znaju, čin iznad pukovnika), bez dužnosti, a zapovjednik kasarne je bio potpukovnik. Toliko o tome koliko jedan pukovnik Američke vojske, može biti relevantan u svojim stavovima.
13.10.2022 | 09:23
Mene zanima i zasto bi umirovljeni pukovnik imao bilo kakve informacije koje nemamo ti i ja.
13.10.2022 | 10:05
Major je čin ISPOD pukovnika, čin ispod majora je kapetan prve klase... Star sam pa sam davno bio u JNA, ali se ipak toga sjećam
Dakle redom - kapetan, kap. prve klase, major, potpukovnik, pukovnik...
13.10.2022 | 10:17
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Zanimljivo je da umirovljeni američki pukovnik Douglas Macgregor, koji komenitra ovaj rat od početka, ima druge informacije. I sada me zanima gdje je caka - da li je jedan takav odlikovani američki vojnik koji je cijeli život proveo služeći svoj US Army odjednom postao ruski plaćenik - ili ima loše izvore dok je istovremeno glup i naivan, ili ima i neki treći scenario zašto bi on imao različito mišljenje o situaciji?

Npr. on tvrdi da su ukrajinske snage sveukupno imale daleko veće ljudske gubitke od ruske strane i da im je preostala zadnja 1/5 aktivnog ljudstva. Onda je izvukao informaciju o ruskoj mobilizaciji gdje iako je mnogo mladih krenulo uteći (što je i normalna Gaussova raspodjela na državi od 144 milijuna ljudi), tako se i samostalno javilo preko 70.000 zagriženih dobrovoljaca koji su ovo samo čekali. I to opet odgovara onoj Gaussovoj raspodjeli i čini se da oni neće biti nimalo nemotivirani. Tako da u konačnici, što se ljudstva tiče, opet dolazimo na moje djetinjaste, ali vrlo logične, usporedbe sa Starcraftom: visokomotivirani Protoss može pobiti 10 zergova u obrani, ali na kraju padne od 11-og.

Pratimo dalje!

Ako želiš pratiti vojno osoblje, savjetujem umirovljenog generala Marka Hertlinga (@MarkHertling, ima plavu kvačicu na Twitteru!) koji je bio vrhovni zapovjednik američki snaga u Europi koji od samog početka govori jedno te isto i sve ide točno u tom smjeru. Njegova analiza stručnjaka iz prve ruke (vjerujem da ćemo se složiti da vrhovni zapovjednik američke vojske u Europi nije keyboard warrior kao mi svi tu na forumu i vjerojatno zna o čemu govori?) razlika u vojskama je www.thebulwark.com/i-commanded-u-s-army-...nd-ukrainian-armies/
Već sam to postao jednom, ali evo opet.

Nastavno na opremu: ruske snage su počele koristiti haubice iz drugog svjetskog rata koje izvlače iz muzeja i sami Rusi nisu sretni zbog toga.

Fe74ScoWIAA2WZ_.jpg

Fe74TKrWYAEsQ3b.jpg

Evo i prijevoda na engleski.

Fe74SH-WQAEkNRD.png

EDIT: na području Hersona postrojba od 300-njak mobiliziranih ljudi (dakle, jačina dvije satnije, cca) se pobunila protiv zapovjednika koji nije dopuštao predaju. Likvidirali ga i onda se predali AFU. Kako rekoh, Rusija nije naučila iz iskustva 1917. da nije pametno nezadovoljnicima davati oružje u ruke....

Fe5wkbOXwAA4FzU.jpg

Fe5z0CCX0AAW5d8.jpg
13.10.2022 | 12:50
Maxxy kaže:
Major je čin ISPOD pukovnika, čin ispod majora je kapetan prve klase... Star sam pa sam davno bio u JNA, ali se ipak toga sjećam
Dakle redom - kapetan, kap. prve klase, major, potpukovnik, pukovnik...

U pravu si, moja isprika.
Uglavnom, treći čovjek po činu u vojarni (imali smo dva potpukovnika, zapovjednika kasarne i njegovog zamjenika) nije imao nikakvo postavljenje tj. dužnost, a provodio je više vremena u kasarni od svih ostalih oficira zajedno, jer je bježao od žene k'o vrag od križa.
13.10.2022 | 13:24
dpasaric kaže:

Npr. on tvrdi da su ukrajinske snage sveukupno imale daleko veće ljudske gubitke od ruske strane i da im je preostala zadnja 1/5 aktivnog ljudstva.

Nikoga ne cude veliki Ukrajinski gubici. Pa oni to i ne kriju kao Rusi svoje. U svakom ratu najvise ljudi strada upravo od artiljerije. Rusi to najvise i koriste, tako da taj broj gubitaka je sasvim logican. Ta nesrazmjerna artiljerijska premoc je ono sto je i otjeralo najvise stranih dragovoljaca iz Ukrajine. Konstantno ti nesto pada na glavu 24/7. Zato su i dobili HIMARS da to anuliraju napadima na logistiku.

Artiljerijom mozes nanijeti neprijatelju velike gubitke, ali ne mozes osvojiti teritorij, a pogotovo ga ne mozes sacuvati. Pjesacke postrojbe moraju odraditi svoj dio posla, a Rusija je tu izuzetno tanka. Zato je situacija na frontu takva kakva jeste.
13.10.2022 | 13:45
dpasaric kaže:
Tako da u konačnici, što se ljudstva tiče, opet dolazimo na moje djetinjaste, ali vrlo logične, usporedbe sa Starcraftom: visokomotivirani Protoss može pobiti 10 zergova u obrani, ali na kraju padne od 11-og.

Taj tvoj Starcraft ocajnicki treba update. Imas neku inacicu iz 1960

Prosla su vremena velikih ofanziva, da bi brojevi vojnika bili kljucni na nacin kako ti to zamisljas.

Danas ratuju i pobjedjuju mali mobilni timovi vrhunski obucenih vojnika. Imaju potporu zracnih i topnickih trupa, na mjestima gdje udare na tvrdo.

Neprijatelj ne moze da ih uvati ni za glavu ni za rep. Konstantno se krecu i koordiniraju sa ostalim rodovima vojske. To je to novo umrezeno bojiste sa realtime informacijom kao umnoziteljem sile.

Situacije gdje izvidnicki dron salje informacije recimo i artiljeriji kao i operateru drona, sto strahovito smanjuje vrijeme reakcije. Recimo HIMARS je izmedju ostalog i mrezni hub koji proslijedjuje informacije tog tipa dalje.

Vojnik imena Alpha 1 samo kaze "trebam pomoc" a posada Himarsa ili M777, vec ima podatke gdje se on nalazi i sta je njegov drone oznacio. Za 10-20 sec visoko precizna granata je rijesila problem vojniku Alpha 1 i oni odose dalje sa svojom misijom. JEDNA granata ili raketa, a ne krkansko rafalanje sto rade Rusi.

To su tipovi obuke koje prolaze ukrajinske trupe u NATO zemljama. Brzo mobilno ratovanje uz preciznu topnicku potporu. Idealno bi bilo da mogu imati i zracnu potporu, ali ne postoje realni uvjeti za to.

Ja bi uvijek radije isao u bilo kakvu borbu sa 50-ak vrhunski sposobnih ljudi nego da nas je 250 koji nemamo pojma sta radimo, i samo se molimo Bogu da ne pogodi mene vec nekog drugog
13.10.2022 | 19:06
Riba kaže:
Mene zanima i zasto bi umirovljeni pukovnik imao bilo kakve informacije koje nemamo ti i ja.

Iz istog razloga zašto bi jedan siromašni volonterski muzej iz tamo neke Hrvatske završio na Međunarodnoj svemirskoj postaji; kada si dugo u nekoj domeni i sustavu razviješ mrežu prijatelja i veza i dobivaš informacije koje "običan narod" ne dobiva. Zamisli recimo koga sve poznaje Scott Ritter koji je bio UN-ov istražitelj za oružje.
13.10.2022 | 19:10
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Iz istog razloga zašto bi jedan siromašni volonterski muzej iz tamo neke Hrvatske završio na Međunarodnoj svemirskoj postaji; kada si dugo u nekoj domeni i sustavu razviješ mrežu prijatelja i veza i dobivaš informacije koje "običan narod" ne dobiva. Zamisli recimo koga sve poznaje Scott Ritter koji je bio UN-ov istražitelj za oružje.

Ne bi li dijeljenje takvih informacija bilo podlozno krivicnom gonjenju?
13.10.2022 | 20:19
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Sigurno - ako ih dobiva interno iz redova US vojske. Nama je u vojsci "vojna tajna" bilo sve živo, čak i broj pušaka u ostavnicama, a kamo li nešto strateški osjetljivo. No, tko zna koji su njegovi izvori, a sumnjam da baš "lupeta" kao neki klaun i izbacuje brojke "iz rukava". Vjerujem da ima bolje izvore od nas koji smo "general public".

Macgregor nije glupan niti neki showman, slušajući ga od početka rata stekao sam dojam da se radi o iskrenom američkom patriotu. Završio je West Point, ima doktorat, vodio je bitke u Zaljevskom ratu, ne bih rekao da je on sada jednako pozicioniran kao "ti i ja". I kao takav sigurno nema neki interes da zlonamjerno iznosi nekakve laži kako bi obmanjivao ljude koji ga slušaju i "gurao vodu na mlin Putinu". Vodio je neke od većih američkih bitaka u novijoj povijesti, hvale ga da je imao minimalne gubitke.

A možda samo ima sreće da ima jedan dobar izvor gdje treba, slično kao što sam ja imao sreće u pandemiji imati stručni "insider" izvor i rano saznati da stvar "smrdi" dok je "general public" gutao političke laži.
13.10.2022 | 20:42
dpasaric kaže:
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Sigurno - ako ih dobiva interno iz redova US vojske. Nama je u vojsci "vojna tajna" bilo sve živo, čak i broj pušaka u ostavnicama, a kamo li nešto strateški osjetljivo. No, tko zna koji su njegovi izvori, a sumnjam da baš "lupeta" kao neki klaun i izbacuje brojke "iz rukava". Vjerujem da ima bolje izvore od nas koji smo "general public".

Ima vjerojatno i Mark Hertling kojeg je Djuro spomenuo pa govori drugacije stvari od njega. Ja mislim da obojica lupetaju, ali jedan je zato slucajno pogodio.
13.10.2022 | 20:53
Sad sam pogledao o kojim se uopce ljudima radi, dosta zanimljivo stivo...pick your fighter:

en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Macgregor
en.wikipedia.org/wiki/Mark_Hertling
13.10.2022 | 21:41
Riba kaže:
Sad sam pogledao o kojim se uopce ljudima radi, dosta zanimljivo stivo...pick your fighter:

en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Macgregor
en.wikipedia.org/wiki/Mark_Hertling

Haha, ajde vidjet ćemo, ali koliko vidim i dalje se sve svodi na onih 6 scenarija iz moje poruke, baš me zanima koji će ispasti u konačnici ispravan...

Ruski službeni izvori navode da su i danas cijeli dan gađali strateške energetske i transportne ciljeve. Sada ćemo vidjeti za koliko dana imaju zalihe projektila i krstarećih raketa.
14.10.2022 | 09:35
Tramvaj funkcionira i bez struje u Ukrajini...

twitter.com/komadovsky/status/1580735185...5XRLKqXFS47IFE1ndiZA

Tko poželi, nađe načina...

Btw, glede Douglasa McGregora: ja vidim ogorčenog političkog gubitnika koji je podržavao Trumpa i sad se ne slaže s aktualnom administracijom te zazivlje ovo što govori samo zato jer je Biden pobijedio na izborima.

Emile, jučer je Ukrajina objavila da su izgubili jedan MiG-29, ali se pilot spasio. Istina, objava nije bila ovako jednostavna i eksplicitna, nego malo upakirana u cijelu akciju u kojoj je on prije nego su ga skinuli srušio 4 drona i dvije krstareće rakete, ali objavili su. Evo, čisto da se i to zna.
14.10.2022 | 14:50
Nesto cudno se desava oko Elon Muska. Na pocetku je podrzavao Ukrajinu i slao donacije StarLink uredjaja. Putin prijeti, on zapalio joint i svejedno pomaze, te je na taj nacin direktno utjecao na danasnji ishod rata. Puno zemalja je kupilo i doniralo iste te uredjaje bas iz tog razloga.

Onda je preko noci poceo glumiti mirotvorca na Twitteru i pozivati na neke mirovne sporazume u kojima bi jedino profitirala Rusija. Nekim ljudima se to i dopalo. Recimo nas Davor se odusevio I jos mozda poneko

Sada su zvanicno najavili da ne mogu vise podrzavati Ukrajinu te da ne mogu slati uredjaje, niti isporucivati uslugu (koliko sam shvatio). Ukrajina koja nema svoje satelite OVISI o internetu za svoj nacin ratovanja i komuniciranja.

Pa sad razmisljam o opcijama:

1. Kao dokazani biznismen zeli profitirati iz ove situacije da natjera USA, Zapad, Ukrajinu, kogagod, da placa za tu prijeko im potrebnu uslugu. To bi mogao razumjeti i opravdati. StarLink je tvrtka a ne humanitarna organizacija.

2. Neko ga je nazvao iz Rusije, rekao mu sta ga sleduje pa se lik odjednom zarotirao za 180 stupnjeva u svojim svjetonazorima. Realno, Putinovim sluzbama ne bi bio prvi put da likvidiraju nekoga na zapadnom tlu. Ne kazem da bi isli tako daleko, ali kako da Musk zna da ne bi :/

Sta vi mislite o ovome?
14.10.2022 | 15:05
Nista, kao i obicno.
14.10.2022 | 18:09
Musk je rat iskoristio za promociju Starlinka. Njegovo naricanje o gubicima je najobičnija laž: usluga koju pruža se plaća. Plaća ju Pentagon, plaća ju EU, oprema koju koriste u Ukrajini JE KUPLJENA, a ne poklonjena od strane Muska. Koliko sam vidio crowfunding kampanja da se kupi prijemnik, da se kupi pretplata (60 USD mjesečno to košta po jednom receiveru).
S druge strane, Tesla motors gomila gubitke. U Ukrajini, govore procjene, ima oko 500 tisuća tona litijevog oksida koji je danas potreban za baterije (neka me Emil ispravi ako sam u krivu), jer još uvijek ne znamo napraviti efikasnije baterije od litijevih. Taj litij se uglavnom nalazi u Donjecku koji je sad pod ruskom okupacijom i pretpostavljam da je Musk procijenio da bi mu sad baš dobro došao jeftiniji izvor sirovina, i da bi bilo dobro zamrznuti postojeće stanje i onda se dogovoriti s Putinom. Musk je priznao da su razgovarali i da je tema bila svemir. Kad bi povezao 1 i 1,5 zaključio bi da mu je Putin ponudio kozmodrom Bajkonur za lansiranje raketa po jeftinijoj cijeni od Cape Canaverala i eksploataciju litija, a zauzvrat ovaj treba izlobirati da to ostane Kremlju.
Jel to drži vodu?
14.10.2022 | 19:31
Neke procjene o ruskim zalihama:

twitter.com/oleksiireznikov/status/1580842881853845504

Način kako koriste tu zalihu:

www.reddit.com/r/ukraine/comments/y3z2ke...siles_launched_from/

> By this moment, all 10 missiles launched from Belgorod towards Kharkiv, decided to fall in the Belgorod region and one of them even fell down at Belgorod's thermal power plant...
14.10.2022 | 19:49
Već sam napisao da ispucavanje krstarećih projektila po civilima i gradovima nema apsolutno nikakvog vojnog smisla. Vidio sam ovu procjenu količine preostalog preciznog dalekometnog oružja koje Rusija ima na raspolaganju i bio bih oprezan oko toga, jer jedno je procjena, a drugo je baratanje podacima u komad. Osim ako Ukrajina nema baš jako duboko grlo na ruskoj strani koje je dostavilo točne podatke, a kad smo već kod toga, skloniji sam posumnjati da SAMI Rusi u komad znaju koliko čega imaju.
U svakom slučaju i dalje mislim da bi Rusija trebala gledati prema bojištu, a ne prema teroriziranju civilnog pučanstva.
(Ne)Vezano uz to: AFP je objavio informaciju da je Kremlj dao rok do lipnja da se popravi Kerčki most. Kamionski promet se odvija preko trajekata i kolona za ukrcaj je jučer bila duga 3-4 dana čekanja. Aerodrom u Kerču se koristi kao buffer gdje kamioni čekaju ukrcaj.
Zapadne procjene očekuju da će idući tjedan AFU osloboditi desnu stranu Dnjepra tj. ući u Herson. Proruske vlasti su već prije dan-dva savjetovale stanovništvu koje vidi svoju budućnost u RF da počnu evakuaciju.
14.10.2022 | 20:45
drlovric kaže:
Nest
1. Kao dokazani biznismen zeli profitirati iz ove situacije da natjera USA, Zapad, Ukrajinu, kogagod, da placa za tu prijeko im potrebnu uslugu. To bi mogao razumjeti i opravdati. StarLink je tvrtka a ne humanitarna organizacija.

2. Neko ga je nazvao iz Rusije, rekao mu sta ga sleduje pa se lik odjednom zarotirao za 180 stupnjeva u svojim svjetonazorima. Realno, Putinovim sluzbama ne bi bio prvi put da likvidiraju nekoga na zapadnom tlu. Ne kazem da bi isli tako daleko, ali kako da Musk zna da ne bi :/

Sta vi mislite o ovome?

On je dobronamjeran dječak koji je postao uspješan poslovni čovjek, i sve je zasluženo i radom. Njemu je teško lagati jer ima Aspergera (stanje u spektru autizma), tako da kod njega važi "što na umu to na drumu".

Želio je pomoći, pomogao je. Želi mir, ponudio je sasvim razumnu opciju. Oni su mu "zahvalili" kroz FO, pa ne vidim zašto bi pomagao nekoga tko mu kaže da odje.. Kada su sateliti već u funkciji, pragmatičan je, pa ako će Pentagon to platiti, super, neka plati. Ako neće, ide se baviti drugim stvarima... on barem ima pametnija posla.
14.10.2022 | 21:11
IgorD kaže:
Neke procjene o ruskim zalihama:

twitter.com/oleksiireznikov/status/1580842881853845504

Način kako koriste tu zalihu:

www.reddit.com/r/ukraine/comments/y3z2ke...siles_launched_from/

> By this moment, all 10 missiles launched from Belgorod towards Kharkiv, decided to fall in the Belgorod region and one of them even fell down at Belgorod's thermal power plant...

Ovo ne mora nuzno biti dobra stvar. Rusija na raspolaganju ima ogroman inventar daleko razornijih raketa sredneg i dugog dometa od ovdje prikazanih. Na stranu nuklearke, neka samo iskoriste opcije tih raketa sa konvencionalnim glavama, razvalilo bi veliki dio Ukrajine.

Te rakete nisu bas precizne kao krstarece ali kada je meta grad a bojeve glave dovoljno velike, Rusima ce to biti dovoljno precizno. Odredjen dio raketa je i neispravan jer su stare i nisu odrzavane, sve stoji, ali mislim da ih ima ipak dovoljno za ogromnu stetu.

Sto se tice raketa, to je jedan od rijetkih segmenata ruske vojske koji nije za podcjenjivanje i ismijavanje.
14.10.2022 | 21:45
Da li netko ima saznanja da kroz Ukrajinu još uvijek teče ruska nafta i da za to dobivaju dobre novce?
14.10.2022 | 21:53
drlovric kaže:
Sta vi mislite o ovome?

1

Nije StarLink jedina mreža kojom se Ukrajina može služiti pa da bi FSB baš njega morao nanišaniti. Tako da je vjerojatnije tema - komercijalni pregovori.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 35 minuta
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, MacSlavko, rusty, ZeljkoB, Anonimci (206)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO