Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

14.10.2022 | 22:01
> Ovo ne mora nuzno biti dobra stvar. Rusija na raspolaganju ima ogroman inventar daleko razornijih raketa sredneg i dugog dometa od ovdje prikazanih.

Sigurno imaju dalekometne rakete ali je pitanje imaju li takve rakete veću bojevu glavu ili samo više goriva - da pojednostavim matematiku dalekometnih raketa. Isto tako je i pitanje mogu li se takve prepraviti da imaju manje goriva a više eksploziva jer neće gađati London nego Kijev.

Daleko od toga da ih treba podcjenjivati ali po svemu viđenom nisu ono što se mislilo prije rata. Isto tako je i ova vijest o 10 od 10 neuspješnih lansiranja je znakovita. Kak je to uopće moguće? Sabotaža, nemar, loše skladištenje tih raketa, operativci koji su do neki dan bili kuhari, dizajneri, tokari i kirurzi...
  • Air
  • Korisnik
  • 72
15.10.2022 | 07:30
Opet napad na Rusiju, napadnut Belogorod. Link

Za nije Putin nekoliko puta izjavio kako će žestoko uzvratiti u slučaju napada na Rusiju, aludirajući na upotrebu nuklearnog oružja?

Nameće mi se pitanje zašto to nije ostvario?

Odnosno, nameće mi se zaključak da nije toliko “lud” da mu je svejedno ako dođe do nuklearnog sukoba.
15.10.2022 | 08:20
dpasaric kaže:
...pa ako će Pentagon to platiti, super, neka plati. Ako neće, ide se baviti drugim stvarima... on barem ima pametnija posla.

Davore, provjeri malo. Pentagon VEĆ plaća. Svi VEĆ plaćaju. Evo tu jedan link s konkretnim podacima od konkretnog čovjeka.

twitter.com/dim0kq/status/15808271719036...uLRJiUghBAdfUUOeQoaQ

Dakle, tu se sad radi, kako bi se na engleskom reklo o hagglingu (natezanje oko cijene).

EDIT: Nevezano uz ovu podtemu, izvještaj s bojišta. Sad smo već navikli da Ukrajina subotom kreće u ofanzive. Pretpostavljam da je to dio PR plana oko ovog rata; ljudi su kod kuće i imaju više vremena za praćenje TV, interneta i svega ostalog.
U svakom slučaju, AFU je krenula prema Beryslavu i Novoj Kahkovki. Vijesti govore o dosad nedoživljenoj koncentraciji paljbe: 'cijevi su užarene, i avijacija je tu. Još četiri naselja do Berislava.'

Screenshot2022-10-15at09.39.07.png

Cilj je jasan: prelaz preko brane koja povezuje Novu Kahkovku i desnu obalu Dnjepra na kojoj je Kahkovka. Time će, u slučaju da AFU ostvare ove ciljeve, a sve upućuje na to, Herson postati potpuno okružen i jedan dobavni pravac, koliko god obilazan će biti presječen te ostaju samo plovni objekti kao sredstva komunikacije.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
15.10.2022 | 09:27
Evo neka se ovdje nađe i ovo javno "šamaranje" Putina. link

Predsjednik Tadžikistana očitao lekciju Putinu: ‘Tko smo mi? Aboridžini?‘

"Želimo da nas poštuju. Vladimire Vladimiroviču, molim vas da ne donosite politike gdje se prema zemljama srednje Azije ponaša kao da su dio SSSR-a - rekao je Rahmon, prenosi portal Gaming Deputy."

Sad će neki pomisliti ili reći:
- To se ne smije, ne smije se šefa nuklearne sile tako tretirati jer bi se mogao uvrijediti.

Ja ne mislim tako, misli da smo svi odgovorni i da se konstantno moramo suprostavljati zlu, nepravdi i nepoštenju i pozdravljam izjavu predsjednika Tadžikistana.
15.10.2022 | 09:33
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
...pa ako će Pentagon to platiti, super, neka plati. Ako neće, ide se baviti drugim stvarima... on barem ima pametnija posla.

Davore, provjeri malo. Pentagon VEĆ plaća. Svi VEĆ plaćaju. Evo tu jedan link s konkretnim podacima od konkretnog čovjeka.

twitter.com/dim0kq/status/15808271719036...uLRJiUghBAdfUUOeQoaQ

Dakle, tu se sad radi, kako bi se na engleskom reklo o hagglingu (natezanje oko cijene).

Ma vidio sam dio toga, uplate i razne donacije za Starlink, ali sumnjam da je to dovoljno, a i da jest tako i da se sada cjenka - to je njegova privatna stvar, nije njegov "d.o.o." dužan ikome pomagati, još u ratu za koji Ameri glume da nije njihov. Ja sam po ovom pitanju na njegovoj strani. Ako su mogli plaćati sve one biolaboratorije za vojne otrove tamo, mogu i njemu platiti za komunikacije za svoj pohlepni rat.
15.10.2022 | 09:48
Imamo stotine izvješća s raznih strana, često kontradiktorna, ali jedna slika govori kao stotinu riječi - fotka sa satelita noću gdje se vidi cijela Ukrajina u potpunom mraku osim svjetle točke Kijeva, sve ostalo izgleda kao crna rupa u Europi. Na Telegramu je u zatvorenoj grupi, pa nemam način prenijeti, ali sigurno ćete naći i sami.

A po izvješćima s terena, ne bi se reklo da je to "ruski Photoshop".
15.10.2022 | 11:11
Nemaš načina prenijeti slike iz zatvorene grupe na Telegramu?

Sliku možeš ili download-ati, ili screenshot-ati, pa napraviti upload na neki free image hosting servis, i link-ati je ovdje.

A, ako misliš na ovo:

Ukraine goes dark

to se dogodilo znatno prije ovih napada na elektro-energetska postrojenja.
15.10.2022 | 11:34
m@xym kaže:

Sliku možeš ili download-ati, ili screenshot-ati, pa napraviti upload na neki free image hosting servis, i link-ati je ovdje.

A, ako misliš na ovo:

Ukraine goes dark

Da, i to davno prije samostalnosti Kosova
15.10.2022 | 13:51
dpasaric imaš li kakve izvore o činjenici da kroz Ukrajinu još uvijek teče nafta i plin iz Rusije? I da za taj tranzit Ukrajina dobiva pozamašne cifre od Rusije
15.10.2022 | 17:46
dpasaric kaže:
Imamo stotine izvješća s raznih strana, često kontradiktorna, ali jedna slika govori kao stotinu riječi - fotka sa satelita noću gdje se vidi cijela Ukrajina u potpunom mraku osim svjetle točke Kijeva, sve ostalo izgleda kao crna rupa u Europi. Na Telegramu je u zatvorenoj grupi, pa nemam način prenijeti, ali sigurno ćete naći i sami.

A po izvješćima s terena, ne bi se reklo da je to "ruski Photoshop".

Tako je bilo i kod nas za rata, ako se sjećaš. To se zove zamračenje kako bi otežao orijentaciju neprijateljskom RZ...
15.10.2022 | 17:48
dpasaric kaže:
i da se sada cjenka - to je njegova privatna stvar, nije njegov "d.o.o." dužan ikome pomagati

Apsolutno se slažem, ali onda nek ne glumi svetost i podržavanje slobode govora, jer je to bilo u početku.
15.10.2022 | 19:57
Djuro genijalac kaže:
Tako je bilo i kod nas za rata, ako se sjećaš. To se zove zamračenje kako bi otežao orijentaciju neprijateljskom RZ...

U Rijeci je bilo zamračenje samo jednom ili dvaput. Možda se i ne sjeća.
15.10.2022 | 21:37
JOHN kaže:
dpasaric imaš li kakve izvore o činjenici da kroz Ukrajinu još uvijek teče nafta i plin iz Rusije? I da za taj tranzit Ukrajina dobiva pozamašne cifre od Rusije

Ja znam za ovo. Pisao sam ovdje na forumu o tome. Moj prijatelj iz USA je bio u blizini jednog takvog plinovoda. Postoje cak i mape sa oznacenim mjestima koje niko ne gadja, ni Rusi ni Ukrajinci. Biznis je isao punom parom, ljetos. Sada ne bih znao, iskreno.
15.10.2022 | 23:10
m@xym kaže:

Sliku možeš ili download-ati, ili screenshot-ati, pa napraviti upload na neki free image hosting servis, i link-ati je ovdje. A, ako misliš na ovo:

Ukraine goes dark

Ne, nije to. Bio sam na mobu i onda je to sve vrlo nespretno sa screenshotom i uploadom na forum. Ako naletim, screenshotat ću na kompu, pa onda.
16.10.2022 | 08:10
IgorD kaže:
> Ovo ne mora nuzno biti dobra stvar. Rusija na raspolaganju ima ogroman inventar daleko razornijih raketa sredneg i dugog dometa od ovdje prikazanih.

Sigurno imaju dalekometne rakete ali je pitanje imaju li takve rakete veću bojevu glavu ili samo više goriva - da pojednostavim matematiku dalekometnih raketa. Isto tako je i pitanje mogu li se takve prepraviti da imaju manje goriva a više eksploziva jer neće gađati London nego Kijev.

Daleko od toga da ih treba podcjenjivati ali po svemu viđenom nisu ono što se mislilo prije rata. Isto tako je i ova vijest o 10 od 10 neuspješnih lansiranja je znakovita. Kak je to uopće moguće? Sabotaža, nemar, loše skladištenje tih raketa, operativci koji su do neki dan bili kuhari, dizajneri, tokari i kirurzi...

VVP (prenosi AFP, valjda je onda istina, jer je izjava, sumnjam da bi to išli izmišljati) ne planira više masovnih napada na Ukrajinu. Ako je to istina, onda znači da je ona analiza o broju dostupnih prohektila očito bila točna. Naime, iz ove, novonastale suzdržanosti VVP-a iščitavam: nije se ništa promijenilo, most je i dalje neprohodan, ali jbg, nemamo više raketa za nasumično pucanje po Ukrajini... Ili su mu generali dokazali da je pametnije čuvati rakete za vojne ciljeve...
16.10.2022 | 10:50
Djuro genijalac kaže:
IgorD kaže:

VVP (prenosi AFP, valjda je onda istina, jer je izjava, sumnjam da bi to išli izmišljati) ne planira više masovnih napada na Ukrajinu. Ako je to istina, onda znači da je ona analiza o broju dostupnih prohektila očito bila točna. Naime, iz ove, novonastale suzdržanosti VVP-a iščitavam: nije se ništa promijenilo, most je i dalje neprohodan, ali jbg, nemamo više raketa za nasumično pucanje po Ukrajini... Ili su mu generali dokazali da je pametnije čuvati rakete za vojne ciljeve...

Ili se sortira za novu ofenzivu u početkom 2023. Sad mu malo manje pritiska super dođe, pa pokušava s cvjetićima.
Mislim, teško je za povjerovati da on misli nakon ovog sranja koje je napravio ići mirno u penziju. To nije nešto što se samo tako da izgladiti, možda on to i zna. Do sad je briljirao odsutnošću reflektiranja svoje situacije.
16.10.2022 | 10:52
Djuro genijalac kaže:

Istina je, tako su službeno rekli, ali vjerojatno nisi gledao Scott Ritterov intervju s Rusima prije koji dan, gdje se daje i jedno drugo viđenje te situacije.

Još tada su najavili da će sada stati u nadi da će doći do pregovora prije nego se uništenje mora nastaviti. Kažu da je najlakše sve sravniti sa zemljom, ali ne mogu to napraviti kada na svoju nekadašnju teritoriju gledaju kao bratsku i s toliko vlastitog naroda tamo. Oni kažu da je razlog zašto će stati upravo taj jer je njihov najveći problem ovog rata je kako ukloniti "vojnu huntu" bez da stradaju njihovi ljudi i većina ostalih građana i da se svi mogu kasnije čim prije i uz što manje štete vratiti normalnom životu. I kažu da je u tome razlika između američkih ratova koje baš briga za zemlju koju će uništiti i ovog rata gdje je Rusiju itekako briga da Ukrajina bude što manje razorena nakon rata.

Ovo nije neophodno moje mišljenje, samo parafrazirano prenosim što je rečeno u razgovoru. No, meni i ovo što govori ima logike; koju bi korist Rusija imala od potpuno uništene Ukrajine?
16.10.2022 | 12:17
Francuska televizija, debata o OPEC komplikacijama u kontekstu rata u Ukrajini.

I jedan od zaključaka: ".. whatever we do, basically, ... winner is Russia at the end of a day."

To je naravno, iz perspektive proizvođača nafte, valjda Biden to gleda drugačije.
16.10.2022 | 12:33
I evo svježi komentari pukovnika MacGregora. I nisam znao da je on bivši "Senior advisor to the Secretary of Defense". Čekaj malo, ne možete baš reći da je to diletant? Ako je on ruski špijun i "putinofil", onda što je cijela američka vlada u kojoj je on imao toliko važnu savjetničku poziciju?

Poslušao sam cijeli razgovor i slažem s američkim pukovnikom 100%, sve što je rekao stoji.
16.10.2022 | 12:40
Isto to. To je administracija Donalda Trumpa
16.10.2022 | 12:43
Djuro genijalac kaže:
Isto to. To je administracija Donalda Trumpa

Za kojeg možemo reći da je sirov i zemljačina, ali nije započeo niti jedan rat.
16.10.2022 | 13:03
Ali je zato zamalo izazvao građanski rat u samoj Americi, sve samo da ostane na vlasti.

Kako reče jedan bivši lokalni političar, i ugledni doktor; "Glavu dam, fotelju ne dam!"
16.10.2022 | 14:52
I k sebi u vikendicu na Floridi odnio hrpe povjerljivih dokumenata. FBI našao nebrojene prazne mape označene Top Secret. Gdje je to završilo? Kod Milanovića?
16.10.2022 | 15:51
Hehe ... da mi je samo znati na kojim ste drogama ???
16.10.2022 | 16:25
Djuro genijalac kaže:
I k sebi u vikendicu na Floridi odnio hrpe povjerljivih dokumenata. FBI našao nebrojene prazne mape označene Top Secret. Gdje je to završilo? Kod Milanovića?

Ma luzer, najvažnije stvari nije razotkrio - lokacije tajnih biokemijskih laboratorija u Ukrajini. Dan danas rade ne samo zato što su promakle Trumpu nego su sagrađene točno na onom teritoriju koji Rusi nisu nikad osvojili. Dobro je to Bidenov sin sve zakamuflirao.

Zanimljiv čovjek na Redditu - Rus iz Moskve, opisuje mobilizaciju i izbjegavanje iste.
16.10.2022 | 17:04
IgorD kaže:
Ma luzer, najvažnije stvari nije razotkrio - lokacije tajnih biokemijskih laboratorija u Ukrajini.

Koga briga za tajne biokemijeske labose u Ukrajini,... luzer je što nije razotkrio što se nalazi u "Area 51"
16.10.2022 | 18:56
drlovric kaže:
JOHN kaže:

Ja znam za ovo. Pisao sam ovdje na forumu o tome. Moj prijatelj iz USA je bio u blizini jednog takvog plinovoda. Postoje cak i mape sa oznacenim mjestima koje niko ne gadja, ni Rusi ni Ukrajinci. Biznis je isao punom parom, ljetos. Sada ne bih znao, iskreno.

Mene to jako zanima. Ako je to istina, zašto Ukrajina traži od svih nas da se uvode i jačaju sankcije protiv Rusije od koje dobiva finu lovu za tranzit, a Rusija lovu kojom financira rat.
16.10.2022 | 19:48
Dakle, nevjerojatna priča. U bazi u Belgorodu je izbila pucnjava između ruskih snaga; ima mnogo mrtvih, navodno 29. Trojica su bila egzekutora, dvojica su poginula, jedan je ranjen i pobjegao. Priču je donio prvi nezavisni medij iz Rusije, Astra. Oni su, navodno, uspjeli pričati s jednim od ranjenika koji se sad liječi u bolnici u Valujki koji je opisao cijeli događaj.
Stvar je krenula tihim protestom mobiliziranih muslimana (Dagestani, Azeri) da ovo nije njihov rat. Pokušali su napisati prigovor na službu i napustiti cijelu stvar. Potpukovnik (mi bi rekli bojnik) Andrej Lapin je čuo za to od zapovjednika i postrojio sve ljude. Počeo je s govorom i proglasio SVO 'svetim ratom'. Na to je krenula gužva, naguravanje, a Tadžiki su mu rekli da postoji samo jedan sveti rat, onaj koji Muslimani vode protiv nevjernika. Nato im je Lapin odgovorio da je onda Alah kukavica, ako im on ne dopušta da se u ratu bore za državu kojoj su položili prisegu. Ta je izjava zabezeknula sve na pisti gdje je bilo postrojavanje i ujutro se puštala himna, jer je i među časnicima dosta muslimana, Baškira i Tatara. Nakon razlaza sve se smirilo i izgledalo je da će incident ostati zaboravljen. Nakon ručka svi su išli na poligon za gađanje. Tri Tadžika (profesionalni vojnici, ne mobilizirani) su ponijeli svoje automatsko oružje, imali su streljivo i ubili su Lapina koji je preminuo na mjestu. Nakon toga su počeli nasumično pucati i ubili, barem koliko je ovaj svjedok izbrojao, 29 ljudi. Par minuta prije nego je pucnjava počela, ova trojica su rekli muslimanima da se maknu u stranu (svjedok je musliman). Djelatnik za izdavanje streljiva je čuo što se dogodilo, izašao iz svoje sobe sa službenim pištoljem i ubio dva od tri Tadžika, a ranio trećeg koji je pobjegao.
Ovo je izvor.
t.me/astrapress/14142
FfMA_UKUoAEz6wB.jpeg

Navodna slika s mjesta događaja.
16.10.2022 | 20:31
Ispričavam se ako sitničavim, samo usput: Dagejci. Dagestan je zemlja - Dagejci, Dagestan, Azeri, Azerbejdžan, Tadžici, Tadžikistan.
16.10.2022 | 21:59
JOHN kaže:
Mene to jako zanima. Ako je to istina, zašto Ukrajina traži od svih nas da se uvode i jačaju sankcije protiv Rusije od koje dobiva finu lovu za tranzit, a Rusija lovu kojom financira rat.

Pa i u ratu od necega moras zivjeti Kao da mi nismo radili to isto.

Srbi su prodavali vojnicima Armije BiH u Bihacu municiju. Moguce je bilo iz Sarajeva dobaciti milijun-dva njemackih maraka ali ne mozes poslati konvoj oruzja. Zato platis Srbima i oni ti prodaju oruzje kojim ce kasnije pucati na njih

HVO je od Srba redovito rentao artiljerijske pripreme pred napade. Recimo 1993. kada je svako protiv svakoga ratovao HVO je od cetnika rentao i tenkove sa posadama kada su im trebali u borbenim operacijama.

Tudjman je za vrijeme rata u BiH Radovanu Karadzicu slao naftu kad god Slobodan Milosevic nije htio. Za uzvrat Karadzic je morao obecati da nece pristati na ujedinjenje srpskih drzava, kao i da nece pomagati jedinicama srpske krajine na istocnom bojistu za vrijeme Bljeska. Oboje je ispostovao.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 37 minuta
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO