10.02.2023 | 17:13
Bio sam malo na skijanju, udjem u temu da uhvatim novosti. Bolje da nisam
Ovaj nas Davor je veci Rusofil od pokojnog Lazanskog. Oprala ga ruska propaganda, da svjestan nije. Ja nemam nacin da dodjem do Putina, ali znam covjeka koji je jako blizak sa Miloradom Dodikom. Pokusat cu po toj liniji da Davoru isposlujem kakvu plaketu, ordencic, priznanje, nesto. Cisto da mu se, na bilo kakav nacin, barem simbolicno ozvanici ta pristrasnost
Cuj Rusi nemaju nosac aviona jer im ne treba. Nemaju ga jer ga nisu znali napraviti!! Kao sto nisu znali ni nuklearku, vec su kasnije uhvaceni spijuni odradili svoj dio posla. I tu svako palamudjenje prestaje.
Danasnja Rusija nema zive veze sa nekadasnjim SSSR. To znanje iz tog vremena je nestalo, nije sacuvano. Kao sto ni BiH danas ne moze proizvoditi ni 10% onoga stom je mogla u sklopu bivse YU.
Ona skalamerija Kuznjecov na mazot je ziva sprdacina. Mornari nisu imali pitku vodu na njemu, WC nisu imali. Kvario se cim bi isplovio. Nije imao katapult, nego onu pistu kao skija. Oblak dima iz auspuha se vidi kilometrima na horizontu. Zapoceli su proizvodnju dva komada, kad su skontali da ne znaju, jedan su prodali Kinezima i oni su ga uspjesno zavrsili. Ovaj drugi, ruski, nece isploviti vise nikada.
Ja se slazem da je danas puno lakse pogoditi nosac aviona nego ikada ranije, ali daleko od toga da je to jednostavna meta. Taj brod ne ide nikada sam, nego iskljucivo u sklopu borbene grupe (carrier battle group) i ima svoje jako napredne obrambene mehanizme. A nije bas ni da stoji na jednom mjestu i ceka...
Ova fotografija ispod pokazuje kako to otprilike izgleda. K tome dodati jos sav zracni potencijal u letjelicama koje nose, satelitski nadzor i ostale operativne podatke. Operativno/strateski gledano, jedna ovakva borbena grupa je jaca nego snaga kompletnih armija velikog broja drzava na svijetu.
Samo onih nekoliko podmornica koje se cak niti ne vide na fotografiji, a dio su grupe, ima potencijal da Trident raketama kompletno devastira drzave koje bi se eto usudile da ovaj vojni kompleks napadnu. Plus bezbroj Tomahawk raketa koje mogu lansirati prateci brodovi, bez da ijedan avion sa nosaca ode na borbenu misiju.
I samo usput da napomenemo da USA ima 11 ovakvih grupa
To je globalna projekcija sile bez presedana, koju nema niko osim njih.