05.02.2023 | 23:30
Djuro genijalac kaže:
Boeing koji je uskočio u razvoj sa Saabom tvrdi da ima oružja na lageru dok neki izvori govore da ga tek treba proizvesti. Također, moram priznati da mi je nejasan operativni status GLSDB-a. Neki izvori govore da je još u ispitnoj fazi (pa zato ni nema oružja na zalihama), a drugi govore da je operativan. Možda će dr. Lovrić znati više?
Ono sto ja znam o ovom projektu je jako povrsno. Svi znamo da su avio bombe glavna udarna pesnica US armije. Imaju ih bezbroj. Uzimali su te obicne avio bombe i na njih montirali rep (upravljacki mehanizam, elektronika i sl), te na taj nacin pravili jako precizne "pametne" bombe.
Ovaj GLSDB projekat je nastao iz situacije u koju su ih natjerali politicari. Naime potpisali su neki sporazum o unistavanju odredjenih vrsta oruzja. Mislim da se radilo o raketama za HIMARS sa kasetnim bojevim glavama, koje su trebale biti unistene, kao nekada ranije rakete srednjeg dometa, npr.
Onda je neki biznismen skontao da imaju jako puno avio bombi na lageru, te da sada imaju i tisuce sasvim iskoristivih raketnih motora koje bi trebalo unistiti, pa su napravili projekt konverzije. Umjesto zabranjene bojeve nam glave koju politicari su otpisali, mi cemo na tu raketu navrnuti avio bombu. I tako se, ukratko, rodio ovaj projekt
Nismo nikada vidjeli ovaj sustav u operativnoj uporabi, ali provjerene su to tehnologije i nema razloga da ne radi. Pametne avio bombe su vec precizne i dokazane, a HIMARS raketa je obican taksi vozac koji treba bombu da isporuci u zonu dejstva. Isti princip kao avion da ih ispusti...