27.03.2023 | 13:42
drlovric kaže:
smayoo kaže:
Zar je Davor (ili itko drugi) negdje napisao da to smatra savršenim državnim uređenjem? Gdje točno?
Povukao je paralelu sa Libijom gdje je nastao kaos kada su maknuli lidera. Znaci on smatra da Rusija mora i treba i zasluzuje da ima Putina, jer ako ga se makne nastat ce opci kaos. To su njegove rijeci direktne podrske trenutacnom stanju i diktatorskom rezimu. Ja nikada necu reci da je dobro, zdravo i normalno da jedan covjek ima apsolutnu vlast u nekoj zemlji. To nikada nije dobro zavrsilo...
U općepovijesnom kontekstu, ne bih rekao da
nikad nije dobro završilo. Odnosno, u rijetkim povijesnim primjerima gdje su prosvijećeni vladari imali apsolutnu vlast, bilo je jako dobro dok - nisu umrli jer, nažalost, oni koji su ih naslijedili obično nisu nastavili njihovim stopama. Ovako, što mi prvo pada na pamet je - Marija Terezija (koja je na vlast došla tzv. pragmatičnom sankcijom, svi su mislili da će njena apsolutna vlast biti samo formalne naravi, a žena je na kraju, za svoje vladavine, svojim apsolutističkim odlukama, a protiv volje cijelog establishmenta, utrostručila stopu pismenosti, prepolovila stopu pothranjenosti/gladi i efektivno ukinula progon "vještica" i spaljivanje na lomači. Uz nju, rekao bih, i Saladin (Sallah-ud-Din). Vjerujem da ima još ponetko, iako mi ovaj čas ne pada na pamet - tko.
Ali, naravno,
lik i djelo Vladimira Putina ni po čemu nije usporediv s ovim povijesnim osobama. Njih sam naveo čisto zato što je tvoja tvrdnja neutemeljeno kategorička ("
nikada nije dobro završilo").
Ne znam je li Davor mislio tim riječima "direktno podržati režim Vladimira Putina". Ja ga svakako
NE PODRŽAVAM ni na koji način, ali razumno je i razložno prepoznati političke okolnosti.
1. u toj zemlji sigurno ima većih luđaka i manijaka od Putina, samo nisu toliko moćni pa da se usude nešto sada. Da (kad) Putin padne, sve ćemo ih upoznati, nažalost. Bit će nam svejedno dokle god oni, kako kažeš budu masakrirali i maltretirali tamo neke uboge ljude po nekim ruskim vukojebinama. Takvi smo, eto.
A što ako se neki od njih dohvati pokoje interkontinentalne nuklearne rakete? Bit će dobro ako mu motiv bude novac i moć pa će ga se moći kupiti. A ako se slučajno bude radilo o fanatiku koji poželi "pročistiti planetu" ili takvo što?
Je li to razlog da navijamo da Putin ostane na vlasti? To mora svatko odlučiti za sebe. Meni osobno - nije. Ali moramo biti svjesni da neki događaj neće nužno polučiti (samo) dobre posljedice
samo zato što mi tako želimo.
Put do Pakla popločan je dobrim namjerama. Jbg.
2. svaki narod (tj. svaka društvena skupina) mora naučiti, odnosno
steći tekovine civilnog društva i pravne države (namjerno izbjegavam riječ "demokracija" jer je ona jako isprostituirana, da ne kažem - silovana). To su društvene vrijednosti i etički sustav kojeg ne možeš nikom pokloniti. Što se događa kad (u političkom smislu) neukom narodu "pokloniš demokraciju" - vidjeli smo u povijesti stotine puta. Moraju proći najmanje desetljeća prije nego u društvu počnu primati korijen pozitivne vrijednosti i tekovine pravne države i civilnog društva. Pri tom je dobro ako se radi o jednom beznačajnom malom narodu kao što smo mi. U našem slučaju, nusproizvodi tranzicije su ružni i loši, ali sagledivi jer naš političarsko-mafijaški šljam ne raspolaže dostatnim resursima da učini neku globalnu štetu.
Eh. A što ako se radi o Rusiji? Zamisli doseg posljedica neke HDZo-like klike puštene s lanca koja ubija kravu za kilu mesa, a krava je tolika da, na ovaj ili onaj način, u bitnome utječe na "hranidbeni lanac" (u prenesenom značenju) cijele planete? Ako misliš da je trenutno stanje, u kojem šačica oligarha iz vlastite gramzljivosti rastače bogatstvo najveće zemlje na svijetu, zamisli kako bi to moglo izgledati da umjesto njih par stotina to najedamput krene raditi njih par milijuna...
I opet:
Je li to razlog da navijamo da Putin ostane na vlasti? To mora svatko odlučiti za sebe. Meni osobno - nije. Ali moramo biti svjesni da neki događaj neće nužno polučiti (samo) dobre posljedice
samo zato što mi tako želimo.
Imaju oni itekako puno pobornika rata i ljudi koji bi jedva docekali reprize 90-ih. Zadnjih dana se to bas osjetilo jer bila godisnjica pocetka NATO bombardiranja, pa je taj desnicarski nacionalizam isplivao malo vise nego inace. Nikada se oni nisu odrekli sna o Velikoj Srbiji. Trenutacni status je "dok Rusija ne ojaca".
Puno Rusa je pobjeglo u Srbiju, lokalni tinejdzeri na Kopaoniku trce da se SLIKAJU SA PIJANIM RUSOM
Crtaju Z po snijegu, dizu 3 prsta i sl. Znaci dijete koje nema niti 15 god je toliko pro-Ruski indoktrinirano dok mu otac radi na bausteli u Njemackoj ili Austriji, logicno.
Vjerujem ti. Imam i ja neka iskustva, iako nisam tako često tamo. Ali ne mislim da je to odraz stvarnog stanja duha tih ljudi. Jednostavno - neukom rajom je tako lako manipulirati...
Da im se sutra promijeni vlast i krene sistematski udarati u neke druge talambase, za godinu dana bi 90% Srba mahalo EU zastavom i pjevalo Odu radosti. Kao i bilo gdje drugdje. Brexit ti je najbolji primjer.