05.04.2023 | 22:57
m@xym kaže:
@Air
Tvoje uvjerenje bi imalo znatno veću težinu kada bi umjesto pojmova: "mnogi pojedinci" i "puno ljudi" mogao napisati konkretni broj, tj. postotak i ponudio dokaze koji govore u prilog tim postocima.
Ovako imamo samo tvoje uvjerenje, a moje uvjerenje je za jako puno ljudi maksimum znanja o auto-mehanici svodi na dolijevanje goriva i tekućine za pranje stakala.
Polazim od škole koju smo svi prošli.
Mnogi su usvojili neka temeljna znanja dovoljna da mogu popratiti neku uputu kako se radi nešto i to ponoviti. Isto tako mnogi su usvojili osnove nekih logičkih razmišljanja i ako su voljni mogu uz malo truda i odgovarajućih uputa shvatiti mnoge mehaničke sklopove pa tako i bregastu osovinu. Ako te zanima doći ćeš do svog traženog postotka ljudi koji su inženjer i koji bi to mogli.
Ako polazim od sebe rekao bih da kao grafički inženjer (iako na faksu nisam "briljirao" zbog nedostatka znanja iz srednje škole iz matematike i fizike) imam dovoljno znanja da mogu uz upute shvatiti mehaničke sklopove.
Ne bi se štel hvaliti ali pored određeninih rupa u mom znanju (zbog lošeg pristupa u srednjoj školi) uspio sam rastaviti Carl Zeiss mehanički objektiv 180 mm /2.8, popraviti ga i sastaviti nazad (bez uputa i bez alata - alat sam morao sam napraviti).
Na osnovu ovog smatram da mnogi inženjeri mogu rastaviti i sastaviti bregastu osovinu uz adekvatne upute i malo njihvog zanimanja za ono što rade.
Po istom principu, iako ništa nisam znao o motorima sa unutrašnjim izgaranjem naučio sam popraviti neke osnovne kvarove i održaviti motornu kosilicu i motornoj pili. Neka znanja za to sam pokupio i ovdje na jabučnjaku od dobrih ljudi koji nisu škrti za svoje znanje.
Ali, naravno, nije bit u tome koji postotak stanovništva je sposoban odraditi ne baš trivijalni auto-mehanički postupak, nego ukazati na to da specijalizirana zanimanja imamo sa razlogom, jer ne može svatko biti podjednako dobar u svemu, i nije dovoljno samo par godina amaterskog proučavanja nečega, da bi postao podjednako sposoban kao obrazovani profesionalac.
Ne znači da sam ja postao stručnjak za bregate osovine ako ju naučim rastaviti i sastaviti.
Isto tako ne znači da ne mogu razgovarati o tome kako se rastavlja i sastavlja bregasta osovina kad to naučim.
Ali isto tako ne znači da ja ili netko drugi ne može naučiti neko znanje.
Uvijek će biti pojedinačnih slučajeva, gdje će neki profesionalac svom poslu pristupati površno, a neki amater, zbog izuzetne motiviranosti, doći do saznanja koja su u neki slučajevima veća od znanja profesionalca (jedan od primjera je opisan u filmu Lorenzovo ulje), ali to su i dalje samo pojedinačni slučajevi, dakle izuzeci, a ne pravilo.
Nažalost smayoo je upravu:
smayoo kaže:
m@xyme, predugo si na Jabčnjaku aktivan da bi ikog mogao uvjeriti da si tako glup.
Dakle, nisi glup, nego se praviš glup pa na ovakav dječiji način izvrćeš što sam napisao, jer te je sramota priznati da si zabudalio. Ne brini, sve je to ljudski...
To se pokazalo i kod Coronavirus teme a evo i sada.