15.07.2023 | 00:30
drlovric kaže:
Ja nisam skolovani vojnik niti strateg, ali eto glumimo ovdje neke pametnjakovice u slobodno vrijeme
Zamislimo da Ukrajina ima 100% vojnika i sada tvrde da svega 20% koriste u ofanzivnim operacijama.
Sta je svrha onda ovih preostalih 80%?
Zasto su odgadjali ofanzivu da bi stigli obuciti svu tu vojsku, koja im eto sad niti ne treba?
Ne trebaju im pojacanja a jedva da se mrdaju s mjesta?
Izgleda da cekaju da pukne negdje ruska obrambena crta pa da kroz taj prostor ubace ovih preostalih 80% u rusku pozadinu?
Lako je moguce da nece ni docekati da iskoriste ove pricuve jer je evidentno da 20% angaziranih jednistavno nije dovoljno da razbije ruske crte. Pa ce izgubiti tih napadackih 20%, onda uzeti novih 20% (od onih 80%) da ih zamijene.
I malo po malo, istrosit ce rezerve bez da su i u jednm trenutku imali jaku udarnu pesnicu od 100% svoje snage, koja bi realno mogla napraviti neku promjenu, jer i Rusi nemaju dovoljno ljudi da cuvaju svoju dubinu.
Izgleda da planiraju u nedogled napadati intenzitetom 20% cijelom duljinom fronta (kao da su Ruse pitali kako im najbolje odgovara), dok ne izgube momentium ili meteroloski uvjeti opet sve zaustave.
Kako ima ruska, tako i zapadna vreca ima dno. Ne mozes beskonacno dugo upucavati milione u rat koji ne donosi ocekivane rezultate. Neko ce jedan dan reci, dosta je - potpisujte primirje.
Nista mi nije jasno...
Joj, kak si nevaspitan... Mislim, i ja ću sada malo pametovati prije neg Djuro da neki suvisli odgovor
Imaš 100% ekipe. Od toga 20% grize po linijama sukoba. Negdje sam, mislim, pročitao da 50% grize, al
whatever... Neki postotak grize.
Od % koji grizu, neki poginu. Trebaš nadopuniti te koji su poginuli. Onda, ovi preživjeli od ekipe koja grize, se umore. Trebaš dio vratiti na odmor, a svježu krv poslati na front.
Elem, koji god postotak da imaš na liniji sukoba, moraš osigurati nadopunu i rotaciju.
Nemreš u ovakvoj šituaciji poslati 100% na juriš. Mislim, nisi Rus
Realno, Ukrajini je trebalo vremena da dobije oružje, da ljude obuči za oružje i zadatke, a Rusija je dobila isto to vrijeme da se ukopa i osigura obranu. Ukrajina nema druge opcije osim sporog i opreznog napredovanja.
Tu i tamo naprave pomak na liniji fronte, ali konstantno rade štetu u ruskoj pozadini. Ginu generali, ginu zapovjednici... Čini se sasvim logično da AFU napravi kolaps u drugoj i trećoj ruskoj liniji jer tada i prva linija dolazi u velike probleme.
Jesino je pitanje koliko dugo Rusi mogu držati obrambene linije i koliko dugo će Ukrajinci imati momentum i motiv za napad.