Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


31.07.2023 | 23:00
verovatno si u pravu, ja zaista ne znam kako stoje stvari oko toga.
uostalom videcemo uskoro.
meni je u svoj toj igri interesantna pozicija Turske, kako ce se postaviti. ne pratim svu tu situaciju, ali mi se cini da oni jos uvek nesto balansiraju. a Erdogan mi ne deluje bas nesto sveze.
01.08.2023 | 07:23
Ukrajina opet, po drugi put u nekoliko dana udarila u samu Moskvu. I ne tuku nasumično, nego točno pogađaju željenu zgradu u kojoj je smješteno Ministarstvo digitalnog sadržaja ili tako nekako (čitaj tvornica propagande). Šteta koja nastaje jest veća od kozmetičke (cijeli uredi uništeni), ali sve skupa nije nešto što nagriza čvrstoću zgrade, ali itekako obavlja psihološku funkciju. Za početak, elita iz Moskve je neugodno iznenađena spoznajom da je rat koji je Rusija započela došao do Moskve; dosad je to bila neka avantura tamo negdje o kojoj se slušalo na radiju i TV, ali sad otkrivaju da svaka batina ima dva kraja.
Drugi, po meni još važniji efekt, je činjenica da ovi ukrajinski dronovi probijaju rusku PZO u Moskvi koja je oduvijek bila na glasu kao neprobojna, a Moskva najbolje štićeni grad na svijetu. Izgleda da je i to bila (samo)propaganda kao jedan vid sovjetske ostvaštine još od Mathiasa Rusta tamo 80-ih kad se sa cessnom spustio na Crveni Trg.
Inače, AFU napreduju na području oko Hersona i izrokali su ruske položaje na rtu ispred njega. Ide teško, ide polako, ali ide pomalo. Također, oni ruski napadi na sjeveru (Harkiv) su zaustavljeni od strane AFU koja je ruske snage potisnula natrag na istok nakon zamjene postrojbi na tom području.
Na području Černihiva je Rusija pokušala ubaciti dvierzantsku skupinu u Ukrajinu, ali su ih snage AFU zahvaljujući termoviziji opazile i onda uz pomoć topništva odgovorile od tog nauma.
Malo sam proučavao nestajanje ruskih elitnih postrojbi. Na toj listi u prvi plan iskaču Spetsnaz (specijalci) koji su sad samo sjena svojih nekadašnjih postrojbi.
2. brigada je desetkovana oko Harkiva lani u veljači. Dokaz? Putin im je dodijelio status Gvardije (Garda) što je status koji vuče svoje korijene iz II. svjetskog rata, a ime od Ruske Carske, ali i stare Boljševičke garde. Praktične prednosti su dvostruka plaća za običnu vojsku te kao izvor prestiža za jedinicu. U praktičnom ruskom svijetu, taj status i dvostruka plaća se dodijeljuju kad je broj pripadnika neke postrojbe značajno umanjen tj. ona je defacto desetkovana.
3. je izgubila 70% sposobnosti do studenog 2022. Sudjelovala je u onom debaklu Limana. Pokrenuli crow funding kampanju (specijalna postrojba!).
10. sudjelovala u Mikolajev debaklu u ožujku 2022. bila na Hersonu u jesen 2022. Stožer im je uništila AFU u siječnju ove godine. I oni su dobili status Garde od Putina (vidi gore!).
14. je dobila teške batine u Vuhledaru u veljači ove godine kad je izgubila i zapovjednika.
16. je izgubila glavnog zapovjednika još lani u svibnju. DO srpnja 2022. j eimala gubitke od 90%.
22. je u Marijupolju pretrpjela teške gubitke. Do travnja ove godine su njeni gubici također dosegli 90%.
25. je popunjena samo veteranima. Također pretrpjela teške gubitke- I njima je PUtin dodijelio status Garde, defacto prestali postojati.
45. je odmah nastradala na početku (bila je dio desanta na Hostomel gdje su ih AFU doslovce masakrirali).
346. brigada ima gubitke veće od 855 što dokazuje da su i oni dobili status Garde. Vjerojatno ni ta postrojba više ne postoji.
Ovo objašnjava zašto niti jedna postrojba nije priskočila u pomoć kad je Prigožin krenuo na MOskvu. Spetsnaz vjerojatno Putina, Gerasimova i Šojgua mrze više od Ukrajine. Većina bivših pripadnika Spetsnaz postrojbi pristupa Wagneru, a oni koji su pod ugovorom pa su vezani za Ministarstvo simpatiziraju Wagner i Prigožina. Kad se sve zbroji, ovo bi mogla biti snaga koja će prva krenuti u likvidaciju VVP-a ili, ako do toga (opet) dođe će samo ostati po strani, uzeti kokice i promatrati razvoj situacije.
01.08.2023 | 20:07
Ender kaže:
jesam na brzinu procitao clanak ali mi se cini da se pominjao transport Dunavom.
zbog toga je bio taj moj komentar.


Ide Dunavom do Vukovara, pa vlakom u luku.
02.08.2023 | 10:29
smayoo kaže:
Aha, tako... Hm... nisam stručnjak ali rekao bih da na plovnom putu kao što je Dunav mora postojati neka međunarodna konvencija po kojoj ne može neka država uvjetovati nešto oko međunarodnog transporta takvim plovnim putovima. Na neki način, kao što u moru postoje teritorijalne i međunarodne vode.


Tocno. Pistoji Beogradska konvencija koja kaze:
Suvremeni međunarodni režim plovidbe na Dunavu ustanovljen je Beogradskom konvencijom iz 1967.g., prema kojoj je plovidba na Dunavu slobodna i otvorena državljanima, brodovima i robi svih država na temelju ravnopravnosti u pogledu lučkih i plovidbenihtaksi, kao i u pogledu uvjeta trgovačke plovidbe. Nadležnost za upravljanje ima Dunavska komisija sastavljena od po jednog predstavnika podunavskih država.

Po meni je to šupčinski jer po Dunavu moze ici bilo ciji brod.
02.08.2023 | 17:15
Kakve su nam željeznice, odustati će Ukrajina od toga jer će se žito pokvariti dok dođe vlakom od Vukovara do Rijeke.
02.08.2023 | 17:17
Neće se žito pokvariti, nego će nam Sunce ugasnuti
02.08.2023 | 17:19
Bertone kaže:
Kakve su nam željeznice, odustati će Ukrajina od toga jer će se žito pokvariti dok dođe vlakom od Vukovara do Rijeke.


To se poklapa sa planom depopulacije. Pola ljudi će umrijeti od gladi dok HŽ preveze žito.
02.08.2023 | 19:27
Bertone kaže:
Kakve su nam željeznice, odustati će Ukrajina od toga jer će se žito pokvariti dok dođe vlakom od Vukovara do Rijeke.


Ja sam mislio da je zeleznica u Srbiji katastrofa, i da polako postaje misaona imenica i secanje ne neku proslost...
02.08.2023 | 19:43
Ima onaj meme koji kaže kako Japanci misle da je Hrvatska velika kao Rusija jer se vlakom od Rijeke do Osijeka putuje 8h.
03.08.2023 | 07:15
Pregled stanja po bojištima. Na većini njih je bilo očajno vrijeme prošli tjedan (jako puno kiše palo, slično kao i kod nas) što je tlo razmekšalo i usporilo napredovanje AFU koja se koncentrirala na pripremu tj. omekšavanje ruskih položaja topništvom. No, idemo vidjeti kako stvari stoje:
JUžni pravac, Rabotino, Verbove. AFU su kod Verbove došle do Surovikinove linije.

F2lJ_LMXYAEpGME.jpg


AFU su sasvim sigurno ušle u Rabotino sa sjevera pa je to u najmanju ruku siva zona, ako već ne i oslobođeni teritorij. AFU dalje napreduju u smjeru Novopokrivke uz snažnu topničku podršku koja tuče i po utvrđenim ruskim položajima.

Staromajroske - Urožane

Borbe u Urožanima se nastavljaju, ide se kuća po kuća. Ruske snage tu šalju stalno nove snage, jer ako im padnu Urožane, cijeli ovaj pravac se dramatično otvara za AFU i klin se zabija duboko u okupirani teritorij. I ovdje topništvo AFU radi vrlo marljivo, kako ilustracija pokazuje s indikatorima požara tj. toplinskih izboja.

F2lKAK5WsAEGER1.jpg


Vuhledar

Ovdje su AFU izvele neočekivani napad i ostvarile napredak. Sve što je na karti žuto više nije pod kontrolom ruskih snaga. U najmanju ruku je siva zona, ali gotovo sigurno se radi o oslobođenom teritoriju od starne AFU. Ovaj napad je imao za svrhu dodatno opteretiti ruske snage koje jure po bojištu gore-dolje i lijevo-desno da bi pokrpale rupe. Navodno Rusija dovlači nove mobilizirane snage na ovo područje, ali to će pomoći samo proizvođaču onih crnih plastičnih vreća povećanjem prometa...
AFUU nastavljaju s napadom u smjeru Mikilske, dok je dugoročni(ji) cilj Volnovakha koja je ključno logističko čvorište za ruske snage na području Zaporižja i Donjecka.

F2lKBr-XcAATfxu.jpg


Bahmut
Sjeverno krilo je bez promjena. Ruski protunapadi na Kliščivku i Andrijevku su propali. Ruskog topništva gotovo da i nema ili ne puca ništa. HIMARS je aktivan na području Kurdumivke gdje su borbe u mjestu. Rusi ne mogu rotirati snage. AFU imaju pola mjesta pod kontrolom, pa su ruske snage tu defacto u klopci, jer je pristup do tamo pod stalnom topničkom vatrom AFU.

F2lKDByXMAAKqIu.jpg


Istok (Harkiv)
AFU napreduje kroz šume južno od Kremmine. Naime, Rusija je otamo morala prbaciti trupe u Bahmut kako bi tamo spriječila raspad bojišta i sad to AFU koristi. Još jedan posredan dokaz da ruska strana više defcato nema borbenu pričuvu vrijednu spomena.

F2lKEI4XkAEQCLN.jpg


Dnipro

Vrlo jak promet brzim čamcima po rijeci. Borbe se vode u Oleškom. Tu očito traju velike pripreme AFU za ozbiljno forsiranje rijeke (rang postrojbi brigada, rekao bih) i otvaranje novog bojišta prema Rusima, ali je vrlo malo vijesti, tj. vlada potpuna informativna blokada.

F2lKEsXXgAAbf63.jpg


Za kraj, konstantno je pojačan promet iz Krima prema Rusiji. Svakodnevni udari po skladištima streljiva i vojne opreme koja su trebala jamčiti sigurnost Krima očito su jasan signal Rusima da je samo pitanje dana kad će Krim biti opet u sastavu Ukrajine pa odlaze dok još mogu u reltivnom redu i poretku. To uključuje i lokalnu administraciju koja je uspostavljena nakon okupacije Krima 2014.

Toliko za sad.
03.08.2023 | 09:22
Djuro genijalac kaže:
Za kraj, konstantno je pojačan promet iz Krima prema Rusiji...


Ne sjećam se jesi li spomenuo pogođenu željezničku prugu od Krima prema Melitopolju... Jel to potvrđeno ili nije?
03.08.2023 | 11:49
Gjuroo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Za kraj, konstantno je pojačan promet iz Krima prema Rusiji...


Ne sjećam se jesi li spomenuo pogođenu željezničku prugu od Krima prema Melitopolju... Jel to potvrđeno ili nije?


Nisam, ali to je sigurno. Pogođen je most. Pojavila se samo jedna slika, iako nije sigurno da je to ta, no iz satelita se vidi oštećenje mosta.
03.08.2023 | 14:19
Djuro genijalac kaže:

Bahmut
Sjeverno krilo je bez promjena. Ruski protunapadi na Kliščivku i Andrijevku su propali. Ruskog topništva gotovo da i nema ili ne puca ništa. HIMARS je aktivan na području Kurdumivke gdje su borbe u mjestu. Rusi ne mogu rotirati snage. AFU imaju pola mjesta pod kontrolom, pa su ruske snage tu defacto u klopci, jer je pristup do tamo pod stalnom topničkom vatrom AFU.

F2lKDByXMAAKqIu.jpg


AFU su u potpunosti oslobodile Kliščivku. Ruske su snage u potpunosti istisnute iz naselja. Iduće mjesto na redu - Opitne.
03.08.2023 | 17:46
Nego reci ti nama Đuro, kad ćemo mi do Lisabona, ako nejde baš do tam, kad ćemo na Dunav...pitam za prijatelje s indexa
04.08.2023 | 07:34
Ovu noć je Ukrajina napala morsku bazu u Novorosijsku u Rusiji pomoću dronova (plovila). Rusija je objavila snimku eksplozije jednog, tvrdi da ih je uništila sve, ali čini se da to baš nije tako. Počele su se pojavljivati vijesti da je oštećen desantni brod i doista kruži snimka u kojoj je on nagnut na bok.


F2qpGveWMAAS3dR.jpg



twitter.com/Teoyaomiquu/status/1687346322708262912?s=20

Ovo nije prvi put da je napadnut Novorosijsk, ali je prvi napad nakon što je Putin objavio obnovu blokade ukrajinskih luka.

EDIT: TASS je objavio da je Novorosijsk zatvoren za bilo kakav pomorski promet do daljnjega. Očito je napad bio uspješniji, nego Rusija želi/smije priznati.

Ukrajina ubrzano razvija vlastita oružja dalekog dometa i pomorski dronovi su sad već u svojoj trećoj iteraciji. Svaka donosi značajna poboljšanja (teža uočljivost, povećanje dosega, pojačavanje udarne snage). Isto vrijedi i za program zračnih dronova koji sad gledamo u napadima na Moskvu. Kruži priča da su ovo tek pripremni napadi u kojima se još ispituje odziv PZO i obavljaju završna podešavanja i prolagodbe dronova prije nego se krene u masovnije napade.
U svakom slučaju, cilj je jasan i on se svakim danom sve više ostvaruje. Rat se pomalo seli na teritorij Rusije tj. vraća se odkud je krenuo. U skladu s tim i vijest da se sinoć dogodio i napad na Jekaterinburg koji je duboko u teritoriju Rusije (pažljiviji pratitelji će se sjetiti Gary Powersa koji je bio oboren baš iznad Jekaterinburga, tj. ondašnjeg Sverdlovska na svom letu u U2 iz Pakistana prema Norveškoj) tj. na europskim obroncima Urala, oko 1700 km od Moskve.
Tko sije vjetar, žanje buru...

Da, preko noći je na Krimu otišlo u zrak još jedno veliko skladište goriva.
04.08.2023 | 09:28
Sve je to fino i lijepo ali poprilicno beskorisno, priznat ces

Taman da su potopili jedan desantni brod, ili tri, ili nijedan. Zbilja ne pravi nikakvu sustinsku razliku u kontekstu aktualne ofanzive.

Vjerujem da razvoj tih pomorskih oruzja rade neovisni timovi koji svoje aktivnosti sprovode kad mogu i kako mogu. Naprave nesto iskoristivo, ajmo to roknuti. Nek mediji pisu malo o tome. Tipicno asimetricno ratovanje.

Po pozadinskim ciljevima, lukama i skladistima mozes (i trebas) pucati uvijek. I kad je kisa i blato i snijeg i mokro.

Ali za kopnenu ofanzivu mehaniziranim trupama imas jos jako malo vremena. Gledam jucer, ljudi u Njemackoj vec setaju u jaknama

Pitanje je dana kada ce blato i vremenski uvjeti opet poceti diktirati dinamiku borbenih operacija.

To naravno odgovara Rusima koji ce se dodatno utvrditi i posijati bezbroj novih mina.

Ne kazem da se ne trude ali ne mogu se oteti dojmu da su Ukrajinci napravili premalo. Niti jedan pravac nije probijen u kojem bi se Rusima napravila neka strategijska steta, obicnom laiku vidljiva na mapama.

Nesto sto bi Ruse natjeralo da se moraju ponasati drugacije nego prije ofanzive.
04.08.2023 | 10:47
A gle, ovisi. Ako brodovi iz Crnog mora lansiraju iskandere koji tuku po Ukrajini i pokušavaju pogoditi one Suhoje koji su modificirani za Storm Shadowe, onda punjenje gaća ruskoj mornarici itekako ima smisla. Nakon što je Moskva potopljena, Ukrajina je oslobodila Zmijski otok i sklopljen je sporazum o izvozu žita. Sve je to povezano. A da AFU ne mogu primjeniti doktrinu NATO-a, itekako je jasno. U Zaljevskom ratu je zračna priprema trajala koliko, skoro mjesec i pol? AFU nema zračnu premoć i ne može drugačije, nego ovako kako radi.
Ukrajina nema potrebnu opremu za blitzkrieg koji bi jednostavno prepolovio bojište i za nekoliko dana došao klinom do Marijupolja i onda automatski odumire sve zapadno od te crte. Ostaviš im 3-4 dana da se evakuiraju preko Kerčkog mosta i onda i njega rokneš u zrak, reda radi da si siguran da su ta vrata dobro zaključana.
04.08.2023 | 11:09
To je scenarij kojem sam se ja nadao. Medjutim, to se nije desilo. Zaporozje ocigledno ne ide planiranom dinamikom. Donbas je jos i gore utvrdjen, jer tamo se crte nisu pomjerale godinama.

Tenkovi i oklopi se lagano tope. Nema nekih velikih bitaka kao u drugom svjetskom ratu, ali dronovi i protuoklopna sredstva cine svoje.

Copkaju malo po malo ukrajinske oklopne snage, sto opet ide na mlin Rusima jer su njihove rezerve ipak vece. Kako u ljudima, tako i u tehnici.

I na proljece da dobiju i avione, Ukrajina ce opet trebati nove tenkove i oklopna vozila. Ima li Zapad zelje i mogucnosti da im sve to isporuci ponovno?

Ko im to drugi moze dati osim USA da posalje 500 Abrams tenkova, jer ovo sto sada imaju je ocigledno nedovoljno. A Rusi imaju cijelu zimu da dodatno utvrde ove borbene crte. Teoretski na proljece bi ruska obrambena crta trebala biti jos cvrsca, ukoliko ne dodje do nekog veceg pomjeranja u narednih mjesec dva.

Iako su pod sankcijama, ruska namjenska vojna industrija ipak radi i proizvodi. Mogu oni za 5-6 mjeseci puno toga nastancati. Pogotovo ako ne budu trosili na bespotrebne civilne ciljeve.

Plasi me samo da ce doci dan kada ce neko jako bitan na Zapadu reci "ovo nas previse kosta, ne mozemo vas vise pomagati, dogovorite se sa Rusima". I naprave neki novi Dejtonski sporazum, cisto da se izvuku iz sukoba.
04.08.2023 | 12:14
Pogledaj udaljenost koju je dron prevalio prije nego je pogodio brod.

F2rkv20W8AAlJjf.jpg


Dakle, NIGDJE više u Crnom moru rusko brodovlje nije nedostupno. Samo ta spoznaja je vrijedna ovog napada. Drugi par rukava je aljkavost ruske posade. Ima video završnog prilaza drona. Luka osvijetljena, brod također nije zamračen, nema nikog na palubi da drži stražu.. Ukratko oni se ponašaju kao da je mirnodopsko vrijeme, a ne rat koji su pokrenuli. Čovjek bi očekivao neke mjere osiguranja, ali evo, ništa od svega. Krajnje neozbiljno IMHO.
04.08.2023 | 13:27
Djuro genijalac kaže:
Ukratko oni se ponašaju kao da je mirnodopsko vrijeme, a ne rat koji su pokrenuli. Čovjek bi očekivao neke mjere osiguranja, ali evo, ništa od svega. Krajnje neozbiljno IMHO.


...da ne pričamo o onih 5 himarsa koji su potaracali kamp na zapadnoj obali Krima.
04.08.2023 | 16:59
Gjuroo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Ukratko oni se ponašaju kao da je mirnodopsko vrijeme, a ne rat koji su pokrenuli. Čovjek bi očekivao neke mjere osiguranja, ali evo, ništa od svega. Krajnje neozbiljno IMHO.


...da ne pričamo o onih 5 himarsa koji su potaracali kamp na zapadnoj obali Krima.

Ima li kakav video ili potvrda tog događaja ?
04.08.2023 | 17:18
Valjda misli na 200 nesretnika na onom dugom uskom otoku.

Vidio sam na redditu neki dan.





Ovaj drugi video ima i Rusku perspektivu.
04.08.2023 | 20:16
Ove airburst rakete su za ovakve ciljeve i dizajnirane. Area weapon ali nema zaostatke koji nisu eksplodirali, kao kod cluster municije.

Mislim da je oznaka bojeve glave A1. Tocno se vidi da je eksplodirala u zraku, iznad mete, a ne prilikom udara u tlo.

Pakao je ostao na mjestu pogodka, a ovaj debil ruski se smije. Stav je “dobro je, nisam ja bio meta, sve super”.
05.08.2023 | 01:32
drlovric kaže:
Pakao je ostao na mjestu pogodka, a ovaj debil ruski se smije. Stav je “dobro je, nisam ja bio meta, sve super”.


A šta će jado jadni..? Isto mu dođe jel se smijao ili cvilio. Sljedeća vojna zadaća mu je da očisti plažu od tijela svojih suboraca (koji vjerojatno nisu ni vidjeli borbe).
05.08.2023 | 09:52
Nastavno na jučerašnju raspravu oko smislenosti udaraca AFU po ruskom brodovlju: sinoć su pogodili tanker koji se upravo vraćao iz Ukrajine u Rusiju nakon što je iskrcao gorivo i ostale potrepštine potrebne ruskom ratnom stroju. Opet napad dronom. I prije nego netko uskoči s ekološkom katastrofom u Crnom moru (tanker je pogođen negdje relativno blizu Kerčkom mostu), dron je pažljivo usmjeren kako bi pogodio strojarnicu i vijak. Tanker je oštećen i onemogućen za daljnje korištenje, u trenutku napada je bio prazan (osim potrebnog balasta), nije potonuo, niti su probijeni njegovi tankovi.
Mislim da za Rusiju shit upravo postaje stvarnost; Crno more za njih postaje zabranjena zona.

Pregled ostalih situacija po bojištima.

Herson: potvrđen je drugi mostobran AFU preko Dnipra (Hola Pristan) pored postojećeg u Oleškiju. Sad rusko zapovjedništvo ima novi dilemu pred sobom: preseliti neke snage na novi bok u Hersonu s južnog bojišta, ili to ignorirati čime linija komunikacije s Krimom kroz Armijansk postaje ugrožena, a jedna je od posljednjih linija koje hrane ovo područje?

Pravac Rabotino-Tokmak
Prva Surovikinova linija je probijena, a ona je poravnata s južnom linijom Rabotina. To znači da je sigurno Rabotino sad siva zona, a ne 100% u kontroli ruskih snaga.

Prava Velika Novosilka-Marijupolj
AFU nastavlja sa svojim prodorom južno od Staromajorske kroz Urožane i zapadno od Novodenjcke u kojoj se vode borbe. Ruske snage tu ubacuju sve što mogu u borbu kako bi usporile ili, za njih idealno, prekinule ovaj prodor. Naime, ovo im je kritičan pravac. AFU su samo 8 km od JEDINE Surovikinove linije na putu prema Marijupolju (75 km udaljenosti). Kad AFU probiju ovaj pravac, dalje do Marijupolja nema ruskih utvrda. Lovrić, ovo bi mogao biti pravac i prodor koji ti čekaš.

Bitka za Bahmut 2.0
Sve uzvisine od sjeverozapada do juga i jugoistoka u okolici Bahmuta su čvrsto pod nadzorom AFU. Time AFU ima nadzor nad svim linijama komunikacije za podršku ruskim snagama. AFU će najvjerojatnije nastaviti svoje napredovanje prema Opytne koje se nalaze cca 2 km južno od Bahmuta.

Kerčki most!
Čini se da se opet tamo nešto dogadilo. Prijavljene su tri snažne eksplozije koje su zabilježili i seizmografi u Bukureštu. Ruska strana opet poriče (kao i u slučajevima brodova) da se bilo što dogodilo, ali promet preko mosta je u prekidu.

Za Lovrića potvrđeni gubici AFU u vidu zapadne tehnike (izvor Oryx koji sve pedantno bilježi iz satelitskih snimaka i geolocira sve):
12 Leopard 2 tenkova (cca 10 posto isporučenih, barem prema objavljenim količinama)
23 Bradelya (cca 20 posto isporučenih)
7 AMX-RC10 oklopnjaka (cca 25 posto isporučenih)
Njemačka je objavila da šalje 40 Mardera (defacto njemački Bradley), a SAD još nisu isporučile 30 posljednjih već dogovorenih Bradleya. Dakle, mislim da je tehnika daleko od kritične u smislu gubitaka.

Posljednjih nekoliko dana su AFU došle do Surovikinove linije i probile ju na nekoliko mjesta. Potvrđene lokacije i napredovanja su, kako nas povijest dosad uči, u zakašnjenju barem, 72 sata u odnosu na stvarnu situaciju na terenu pa je realno očekivati da su AFU već došle i dalje od ovog.

Mislim da se svi možemo složiti da je Rusija izgubila ovaj rat. Sad je ostalo 'samo' da Ukrajina pobijedi u njemu.
07.08.2023 | 07:15
Tragikomedija u izvornom obliku:

twitter.com/Azovsouth/status/1688248912568598529

> Russian sabotage operation caught and killed... by Russian who didn't know it was 32 Russians in Ukrainian uniforms

> The troubles did not end there...
07.08.2023 | 08:01
IgorD kaže:
Tragikomedija u izvornom obliku:

twitter.com/Azovsouth/status/1688248912568598529

> Russian sabotage operation caught and killed... by Russian who didn't know it was 32 Russians in Ukrainian uniforms

> The troubles did not end there...


Nije lijepo reći, ali uopće ne žalim što su pogunuli. Znamo svi da je rat veliko sranje, ali zamjeniti uniformu i obilježja je skoro najteži zločin u ratu. Za takve ne vrijedi niti ženevska konvencija o ratovanju.
07.08.2023 | 08:45
Istina polako izlazi na vidjelo i u Rusiji. U mnogim regijama je zabranjeno objavljivanje osmrtnica u lokalnim tiskovinama, ali se to samo preselilo na društvene mreže. I sad je Skarabejeva šokirana spoznajom da ih je oko 284 tisuća objavljeno...

twitter.com/victoriaslog/status/1688271000188710912?s=20

Na kraju ispada da su brojke o poginulim neprijateljskim vojnicima koje objavljuje Ukrajina u potpunosti točne, čak i konzervativne.

(kasnije dopunim post s novicama iz vikenda)
08.08.2023 | 07:50
Kasnim, isprika...

Dakle, Storm Shadowi jako žuljaju Ruse koji su opet preko vikenda pokrenuli veliki koordinirani napad na onaj isti aerodrom iz kojeg polijeću Suhoji koji nose Storm shadowe. Napad je bio opet u dva vala, prvo su došli Shadi da zaposle PZO, a onda je stigla baraža Iskandera i, navodno, tri Kinžala. AFU su objavile da su porušile SVE što je došlo, ali Kinžale nisu ni spomenuli (niti potvrdili, niti opovrgli).

Imamo satelitsku snimku zračne baze koja je dosad ciljano napadana barem dva puta svime što RF ima, uključujući i Kinžale. Ovo je učinak koji se jasno vidi na fotografiji.


F225cnyXIAAa9tJ.jpg



Dva pogotka u stajanku i niti jedan u pistu ili prilaze k njoj.

Rusi su, kao i uvijek, objavili da su pogodili sve zacrtane ciljeve koji su uništeni. Iz toga slijedi logičan zaključak da su uništeni avioni i Storm Shadowi, ne? Za nekoliko sati je stigao odgovor: pogođena su dva mosta koji povezuju Krim i kontinent. A onda je objavljena i snimka na kojoj Zelenskij potpisuje jedam SCALP EG (francuska izvedba Storm Shadowa) koji je, prema objavi, pogodio most na okupiranom teritoriju.

Jedan je most Heničesk, a drugi Čonhar. To su mostovi koji su na krajnjim točkama Krima: jedan vodi prema Hersonu, a drugi prema Melitopolju.


F22axfLWsAA4-VU.jpg


F22xZAoWUAABIiF.jpg



F22zxG_W0AABayf.jpg



F22zxG9XwAAVSGj.jpg




Kao i uvijek, Zelenski napiše Slava Ukrajini i Herojam Slava te se potpiše.

Mostovi su dosad vjerojatno već skrpani koliko je bilo moguće da se preko njih može prometovati, ali sad su svi cestovni prilazi Krimu u smanjenom kapacitetu (uključujući i Kerčki most), a ovi koji vode s Krima prema Zaporiškoj oblasti su u dometu Storm Shadowa što značajno otežava bilo kakvu komunikaciju u tim smjerovima.

Još jedan vrlo bitan podatak: Ukrajina je usvojila proizvodnju granata 155 mm (NATO standard) i po prvi puta od početka agresije na Ukrajinu imamo izvješća s terena u kojima pripadnici AFU kažu da nemaju problema sa artiljerijskim streljivom. Sad smo u fazi rata u kojoj AFU NE ŽELE jako napredovati, nego navlače ruske snage (područje Rabotina te Urožane su klasični primjeri) koje ulaze u borbu da bi zaustavile napredovanje (njih sa dizuzetno efikasno uništavaju granates kazetnim punjenjem). Kako sam već pisao, AFU isprovociraju odgovor ruskog topništva koje onda odmah detektiraju ukrajinski NATO radari za kontra paljbu i slijedi odgovor koji u roku od par minuta uništava ruske točničke sustave.
Sve je više izvještaja (pored klasičnih jadikovki ruskih snaga da njihovo topništvo ne radi dovoljno/ništa) s ruske strane gdje je topništvo nevoljko uopće krenuti u djelovanje (bez obzira na količinu streljiva koju imaju na raspolaganju, iako bi se i o tome dalo debatirati), jer znaju da će u roku od pet minuta biti uništeni protupaljbom AFU.
Svi promatrači koji broje gubitke su jednoglasni u svojim stavovima da kako god netko brojao i zbrajao, ruske snage gube tehniku u omjeru većem od 3:1 u odnosu na AFU. Uz ozbiljno nagrižene logističke pravce (neki potpuno prekinuti) i svakodnevno uništavanje privremenih skladišta za dobavu bojišnice reklo bi se The writing is on the wall za ruske snage koje užurbano grade nove rovove i utvrde, ali ako stvari ostanu kako trenutno jesu, samo odgađaju neizbježno.
BTW, ukrajinski pritisak iz smjera Hersona definitivno sve više raste, posebno u smjeru Oleškog gdje su se borbe preselile u samo naselje sa zapadne strane.
08.08.2023 | 10:24
AFU su definitivno prešle na lijevu obalu Dnipra kako sam i najavio prije cca 5-6 dana tj. da se tamo očito nešto događa. Krenule su sve nervoznije objave ruskih blogera o premještaju VDV jedinica na Zaporišku regiju (smjer Marijupolj) gdje je ruskim snagama počelo opako curiti što ovdje ostavlja samo mobilizirane snage koje se ne mogu nositi s AFU. Prodor po ruskim izvorima ide u dubinu cca 800 metara.

F2_m1UrXEAAhgJf.jpg


Tzv. Kozački kamp na pola puta između Oleškg i Nove Kahkovke je mjesto gdje AFU sve jače pritišću.

F2_ny0EWAAA2Mv7.png


F2_q87YWUAAMLYi.png


F2_q9QxWIAAm5dz.jpg


F2_qCknWoAE4DQ-.png


F2_qC7oWwAELoD6.jpg


Izgleda da je otvaranje novog bojišta iz smjera Dnipra samo pitanje vremena.

EDIT: nevezano uz ovo bojište, ali da ne ovaram novi post: ruske snage izgubile još jedan Ka-52 jučer. U mjesec dana su izgubili 7 (sedam) komada. Po nekim procjenama ih imaju još samo 30-ak komada.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 minuta
  • Zdravac: Inaće, upravo napravio update, i istina je, ne radi iPhone mirroring
  • Zdravac: Jebiga, to je osveta za usb-c, šteta, ali EU mora biti veća od jedne kompanije. Ja bi sigurno pronašao način da ih natjeram da omoguće to...
  • drlovric: A jbg ne moze ni vi europejci bas sve da dobijete :)
  • Yonkis: Apple today said that European customers will not get access to the Apple Intelligence, iPhone Mirroring, and SharePlay Screen Sharing features that are coming to the ‌iPhone‌, iPad, and Mac this September due to regulatory issues related to the Digital Markets Act. - June 21, 2024
  • dperec: Nadogradio MacMini i Iphone... I phone mirroring ne radi u našoj regiji :)
  • Yonkis: big_mac imaš poruku
  • Yonkis: Borisone: vidio sam ga u 19:14 i to jer sam zaboravio chekirati :)
  • Borisone: Ne vide ga svi odmah u 19:00
  • big_mac: Pozdrav imam uključena beta ažuriranja i instaliran ios 18 RC. Zanima me kako mogu instalirati danas ovu finalnu službenu verziju? Isključio sam beta ažuriranja ali nemam apdejt
  • Yonkis: ..i? Jel se netko ažurirao?
  • Yonkis: Pročitao sam negdje da update ide na 1.7 milijardi uređaja. I to sve u jednom danu (čak i manje). Wow.
  • Yonkis: [link] Evo kad će update biti dostupan, da ne otvarate link, biti će u 19:00
  • Air: Moj problem je što sam pustio automatski update, za razliku od kompa gdje sam na 10.13. jer mi radi što mi treba raditi pa bolje ne riskirati i pokvariti.
  • Air: Nisam naveo problem potrošnje nego punjenja. I da, potrošnja je veća. Ali to traje već par dana.
  • m@xym: Sa jednim od novijih update-a su stavili dodatnu obavijest u Settings-ima od Battery, gdje ti fino kaže da je tijeku optimizacija sustava i da je potrošnja baterije veća.
  • m@xym: @Air, neposredno nakon update-a (pogotovo ako se radi o nekom značajnijem updateu, potrošnja baterije se značajno poveća zbog pozadinske aktivnosti procesora, pa potrošnja baterije tada nije relevantna.
  • Air: Apple je po pitanju šlampavosti i zlobe (programirano smanjenje trajanja baterije) postao opak igrač.
  • Air: Čisto kao podsetnik, neprijatelj nikad ne spava, a često je to trojanski konj.
  • Air: Meni je na 14maxPro odradio update na 17.6.1. naokn toga mi je telefon puni 7 sati da bi došao do 43 posto.
  • Yonkis: @drpongrac23 : Nije te strah to poinstaliravati na daily drivere, odmah prvi dan?
  • drpongrac23: Sutra stiže update - novi iOS i novi MacOS!!!
  • m@xym: Ne znam kako je na kontinentu, ali mi na moru već zadnjih desetak godina nemamo ni jesen ni proljeće, nego iz ljeta u zimu (i nazad) prelazimo u roku od 7 do 15 dana.
  • zoranowsky: Ovakvog prelaska sa hladnog gemišta na kuhano vino ne sjećaju se ni najstariji :)
  • Kloba: Ali da stoji kako se tamo za ženu kaže riba, stoji. Isprika svim ženama i ljudima koji upravo klopaju. Jednostavno nisam mogao vjerovati šta čitam pa reko da prenesem...
  • Kloba: Ovo je napisao Ribafish, prenjele neke naše novine - a mene čisto zanima zna li itko ima li istine u tome. Da je Bora Đorđević htio grupu još tamo u Jugi nazvati "Menstruacija". Kako to nije moglo proć u "samoupravljanju" - dosjetio se beogradskog žargona za istu stvar. Rublja Čorba. Iskreno, uvijek sam se pitao kako ljudi iz Beograda dođoše na to ime, kada su im ribe u Dunavu toksične
  • drpongrac23: Još jedan osvrt [link]
  • Piko: .... sorry ... radi, ali ne da mi pasteati link :-(
  • Piko: Vikalica ne radi ?
  • kupus: Nismo se baš usrećili najavom, ali hej, tu su obli rubovi!
  • dpasaric: Evo vam kratak osvrt na naslovnici, pa komentari i rasprava mogu ispod
  • kupus: [link]
  • kupus: Prema macrumorsu, bit će samo novi ajfoni i satovi. Mini navodno u 11om mjesecu
  • drpongrac23: Inače ne pijem sokove, ne smijem, ali večeras će pasti Cola i čips. Jedva čekam Keynote, možda bude novi Mini…
  • dpasaric: Večeras u 19 sati Apple Keynote.
  • smayoo: Shvatio sam da to nisu tvoje riječi.
  • Kloba: Smayoo - nisam ga ja tako nazvao, već sam prenio informaciju. Gruba ili ne, Poljacima je očito dojam takav. Nisam ovdje pročitao, samo sam upisao grubu riječ i Poljaci i izašlo mi je xyz tekstova jer su svi prenjeli isto. [link]
  • drlovric: @Kloba: Nisam ni ja isao. Nekakva me prehlada zeza par dana, pa nisam bas bio za put. Kartu sam poklonio, pa neka uziva ko moze :)
  • smayoo: Kod Varge u Bilju sam više puta jeo odličan čobanac. Osijek je lijep i zanimljiv grad. Svašta se može još uljepšati, ali nazvati ga zapuštenim - to je baš grubo. Zagreb ima puno zapuštenijih dijelova, makar se novac cijele zemlje slijeva u njega.
  • Air: Osijek prije rata je bio PREKRASAN grad!
  • drpongrac23: Jedino što me veže za Osijek je prilično loš čobanac, nažalost...
  • Kloba: Kako bilo, sretno ti bilo i nadam se da ćeš svjedočiti konačno nekoj pobjedi naše reprezentacije. Zadnju smo imali još tamo prije EURO-a.
  • Kloba: @drlovric - ja bih rado, ali niti imam kartu niti prijevoz. Da ti budem iskren, nikada nisam niti bio u Osijeku. Bio sam u Đakovu. Rado bih vidio taj grad. Čitam da su Poljaci u nevjerici koliko je grad zapušten, odnosno star i neenoviran. Za OPUS Arenu nemaju primjedbi, ali se čude kontrastu.
  • smayoo: @damy, piši u forum
  • drlovric: Ide li netko u OS na utakmicu reprezentacije? :)
  • damy.: dal netko zna zašto netko ne prima pozivnicu u dijeljenje s obitelji kad im pošaljem, stalno piše nije isporučeno
  • Borisone: Nova cijena za Studio Display u oglasniku (1.190 EUR)
  • smayoo: Jedna Bajagina :)
  • smayoo: U to ime... [link]
  • drpongrac23: Čorbu ću pamtiti po izvanrednim albumima do 1989, a kasnije po glupostima zbog kojih se mnogima zamjerio. Sve u svemu , o pokojniku samo ono najbolje, a za loše i ružne stvari suditi će valjda netko drugi.
  • cariblanco: Istina je, uvjek sve najbolje za pokojnika...kad će umrjeti putin da otvorim šampanjac ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO