Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

13.04.2022 | 23:25
Update situacije od Scotta Rittera:

- kaže da Rusi idu do kraja
- dobit će rat po bilo kojoj cijeni
- Putin ne blefira

13.04.2022 | 23:33
dpasaric kaže:
Update situacije od Scotta Rittera:

- kaže da Rusi idu do kraja
- dobit će rat po bilo kojoj cijeni
- Putin ne blefira

...

Jel ovo sažetak videa ili clickbait natuknice (ako jesu, ne bi ih se ni index ili 24 sata posramili )
13.04.2022 | 23:36
Sažetak za one kojima se ne gleda!
14.04.2022 | 01:02
Džohar Dudajev, ex zapovjednik sovjetskog zrakoplovstva i čečenski vođa, prvi predsjednik Čečenske republike Ičkerije.
Intervju je iz 1995. godine.
Čovjek je tada govorio koji su apetiti Rusije. Lažno zbližavanje s Europom kako bi je lakše osvojili, osvajanje Krima i rat s Ukrajinom, širenje utjecaja na Europu, Indijski ocean, Srednji istok, Bospor. Sve ovo što se sada dešava davno je isplanirano u Moskvi. Nikakvi nacisti, bio labovi, ugroženost od strane NATO-a. Ovo su ruski apetiti od prije 30 godina. Nema ovo ni sa samim Putinom direktne veze. On je samo sada, kako je tada bio Jeljcin, na vrhu ekipe s tim idejama i s tim ciljem.

Neko bi rekao da je Dudajev bio baba Vanga, ali nije niti Vanga, a još manje baba, već je tada znao ono što danas svjedočimo, a mnogi su popušili rusku propagandu i još uvijek ne vide o čemu se ovdje radi. Na djelu je ruski ekspanzionizam koji ima saveznike najviše među desnicom unutar EU i SAD-a, i ,paradoksalno, među protivnicima "Zapada/kapitalizma".

About Russia-Ukraine war back in 1995 - youtu.be/IavEOx3hUAk

Victory over Fascism and the rise of Russism - youtu.be/_68InSloyPo

"Russians sick with russism" - youtu.be/d7xJl3ZrFeI
14.04.2022 | 05:49
dpasaric kaže:
Afganistan im nije bio bitan, Ukrajina itekako jest, pa i oni sami oko toga čine veliku razliku.

Bez da komentiram napisanu rečenicu pokušati ću vratiti nas još ranije od @Soffokla, u uzroke invazije SSSR-a na Afganistan.
Da utvrdimo koliko ta država Sovjetima zaista jest ili nije bila bitna, zašto se invazija na možebitno nebitnu zemlju ipak ostvarila i zašto je trajala koliko je trajala - punih devet godina.
Kako će tekst biti dug, pređimo na stvar:
Sovjetski Savez je započeo invaziju na Afganistan s kojim graniči na jugu u prosincu 1979-e.
Prvo su zračnim manevrima spustili elitne trupe u veće gradove, pa su rasporedili motorizirane divizije - sve kako već ide...
Nekoliko dana kasnije oficiri KGB su se infiltrirali u predsjedničku palaču, otrovali dotadašnjeg predsjednika i ministre i time pokrenuli puč s ciljem uspostave marionetske vlasti na čelu sa Babrakom Karmalom.
U početku se činilo da invazija nije mogla početi bolje.
Ipak, desilo se štošta toga što je istu preokrenulo u brutalan devetogodišnji građanski rat.
Do trenutka kada su se posljednje sovjetske trupe povukle početkom 1989., tutnjajući natrag preko Mosta prijateljstva, sukob je koštao života cca milijun civila i oko 125.000 afganistanskih, sovjetskih i ostalih boraca.
Rat je izazvao pustoš ne samo u Afganistanu već i u Sovjetskom Savezu, čija su ekonomija i nacionalni prestiž ozbiljno narušeni.
Vojna invazija prerasla je u katastrofu te značajno pridonijela kasnijem ekonomskom kolapsu i raspadu Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.
Pa zašto je Moskva to učinila?
Od ranog 19. stoljeća nadalje, Afganistan je postao geopolitički pijun u onome što je postalo poznato kao "Velika igra" između dvije imperijalne sile toga doba - Britanskog Carstva i Carske Rusije.
U strahu da bi širenje Carske Rusije na srednju Aziju opasno približilo istu granici Indije; kraljevskog dragulja britanske krune - tadašnje Britansko Carstvo vodilo je tri rata u Afganistanu kako bi održalo "tampon zonu" protiv ruske invazije.
Ni ruska revolucija 1917. ni kraj britanske kolonijalne vladavine u Indiji nisu promijenili geopolitički značaj Afganistana.
Godine 1919., kada su Afganistanci stekli neovisnost za vođenje vlastite vanjske politike, Sovjetski Savez je postao prva zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Afganistanom koji je zauzvrat bio jedna od prvih zemalja koje su formalno priznale tada novu boljševičku vladu.
Tijekom sljedećih desetljeća SSSR je neutralnom Afganistanu nudio ekonomsku i vojnu pomoć.
Padom globalnog utjecaja Britanskog Carstva nakon Drugog svjetskog rata te uspostavom Sjedinjenih Država kao nove dominantne svjetske sile; Afganistan je ostao gdje je i bio - na hladnoratovskoj vjetrometini...
Godine 1973., posljednjeg afganistanskog kralja državnim je udarom svrgnuo rođak i šogor Mohammed Daoud Khan, koji je nastavio voditi republiku.
SSSR je taj "pomak ulijevo" pozdravio, ali je oduševljenje u Moskvi ubrzo splasnulo zato što je autoritarni Daoud Khan odbio biti sovjetskom marionetom.
Tijekom privatnog sastanka 1977. rekao je sovjetskom lideru Leonidu Brežnjevu da će nastaviti zapošljavati strane stručnjake iz zemalja van sovjetske sfere utjecaja, što ovome nikako nije odgovaralo:
- “Afganistan će, treba li, ostati siromašan ali ćemo sami donositi odluke što ćemo i s kime raditi" - poručio je Brežnjevu.
Ne iznenađuje da sovjetski čelnici taj stav nikako nisu odobravali.
Stoga je godinu dana kasnije; 1978. - komunistička Narodna demokratska partija Afganistana (PDPA) svrgnula Daouda Khana u puču znanom kao Saur revolucija.
Daoud Khan i 18 članova njegove obitelji su; da ne duljim - "upokojeni".
No, unatoč nominalno komunističkom vodstvu Afganistana, sovjetski se čelnici još uvijek nisu opustili.
Novi režim PDPA, podijeljen i nestabilan, suočio se sa žestokim kulturnim otporom konzervativnih i vjerskih vođa većine afganistanskih sela koji su se protivili novouvedenim radikalnim agrarnim reformama komunista na vlasti.
U jesen 1979., revolucionar Hafizullah Amin organizirao je interni udar unutar PDPA koji je rezultirao smrću prvog vođe stranke te započeo svoju kratku ali brutalnu vladavinu.
Nacionalni nemiri su se povećali a utjecaj tadašnje Moskve na marionetski režim pojačao.
Afganistanski kaos alarmirao je sovjetsko vodstvo prvenstveno zato što je povećao izglede da bi se tamošnji čelnici mogli obratiti za pomoć Sjedinjenim Državama.
Najviši članovi Politbiroa upozoravali su Brežnjeva krajem listopada 1979. da Amin pokušava uspostaviti uravnoteženiju politiku i da su Sjedinjene Države detektirale mogućnost promjene političke struje u Afganistanu.
Samo nekoliko tjedana kasnije čelnik KGB-a Jurij Andropov pridružio se ministru vanjskih poslova SSSR-a Andreju Gromiku i ministru obrane Dmitriju Ustinovu u alarmiranju čovjeka na vrhu piramide sovjetske vlasti. Uvjerili su Brežnjeva da će, čak ako Amerikanci i ne pokušaju aktivno potkopati sovjetski utjecaj u Afganistanu, Aminov nemilosrdan i nestabilan režim stvoriti slabosti koje bi SAD mogle iskoristiti kasnije.
Moskva će, zaključeno je - morati vojno djelovati.
Upozorenja Andropova i Gromika tako su uzročno posljedično dovela do toga da Brežnjev odobri provođenje specijalne vojne operacije u Afganistanu.
Bitno je kazati da je desetljeće ranije, točnije 1968., Brežnjev predstavio svoju novu dogmu: svi socijalistički režimi (čitaj: komunističke države naklonjene Moskvi) imali su odgovornost podržavati druge, koristeći ako je potrebno i vojnu silu.
Kada razmislimo, NATO na sovjetski način - nije li?
“Brežnjevova doktrina” bila je odgovor na “Praško proljeće”, kratko razdoblje liberalizacije pod vodstvom novog čehoslovačkog čelnika Aleksandra Dubčeka.
Čak su i Dubčekovi skromni koraci udaljavanja od tvrdokornog komunizma bili dovoljan razlog da Sovjeti napadnu Čehoslovačku i otmu čovjeka.
Do 1979. posrnuli, nekoć prijateljski režim Afganistana pružio je još jednu priliku SSSR-u da vojno sprovede Brežnjevovu doktrinu. Nedjelovanje, shvatili su čelnici, moglo bi dovesti u pitanje sovjetsku spremnost da podupire druge režime na svojoj strani takozvane “željezne zavjese”, fizičke i ideološke granice koja dijeli SSSR od ostatka Europe još od Drugog svjetskog rata.
Kroz svoju povijest, masivni teritorij Rusije obuhvaćao je širok raspon nacionalnih i etničkih skupina koje su naseljavale njihove povijesne domovine. Tijekom sovjetske ere, koja je u svojoj srži bila represivni sustav centralizirane vlasti, komunistički čelnici bili su zabrinuti zbog unutarnjih izazova koji izbijaju u njegovim satelitskim državama – osobito u brzorastućim srednjoazijskim republikama s većinom muslimanskim stanovništvom.
Dok je propaganda sovjetski život prikazivala kao sretan, multietničku verziju sovjetskog “melting pot-a” u kojem su različite tradicije napredovale u kontekstu nacionalnog jedinstva - sovjetska je stvarnost za velike skupine ukupnog stanovništva uključivala čistke, deportacije i radne logore.
Za Sovjete; bilo kakva neslaganja ili promjene saveza s Afganistancima, čak i s onima koji su se izjašnjavali kao komunisti — predstavljali su rizik od izazivanja sličnih poteza u susjednim državama poput Uzbekistana, Turkmenistana i Tadžikistana; republikama koje su redom dijelile etnički identitet, vjeru i povijest s Afganistanom.
S ovakvim - relativno "čistim" pogledom na povijest bez utjecaja propaganda zapada ili istoka, držim da nije teško zaključiti kako je pokretanje invazije na Afganistan da bi se podupro nepopularan režim bilo u najmanju ruku "čudan" poduhvat možda i unaprijed osuđen na propast.
Međutim, sovjetskim čelnicima u Moskvi tijekom prosinca 1979. odluka da se poduzme baš to činila se neizbježnom i logičnom.
Držimo li i dalje da Afganistan Sovjetima nije bio bitan ili uviđamo popriličan broj sličnosti između tog i ovoga rata - ostavljam svakome da zaključi sam za sebe.
Ono što ja mogu zaključiti jest da je jedan od razloga zašto volim povijest upravo ovaj:
uvijek će pronaći način da se njena srž u ovom ili onom obliku - ponovi...
14.04.2022 | 08:08
Dobro jutro svima. Moskva je pogođena i teško oštećena. Posada je evakuirana. Koliko je to bio uspješan pothvat ostaje upitno, jer je bilo jako loše vrijeme (nešto u rangu oluje), a posada broji preko 500 ljudi. Službeni ruski izvori tvrde da se dogodila eksplozija municije na brodu zbog greške u rukovanju. Je li to realno i je li takvo objašnjenje na bilo koji način utješno za Rusiju, ostavljam svakom na osobnu procjenu. Ukrajinska strana je objavila da su dva projektila Neptun pogodila Moskvu. Isprike na pogrešnim podacima u prijašnjem postu, doseg Neptuna je 170 nm što bi značilo da su ga mogli pogoditi iz okolice Odese koja je pod kontrolom Ukrajine. Zašto je ovo izbacivanje Moskve iz igre izuzetno bitno, potencijalno prekretnica u ovom ratu? To je (bio) daleko najmoćniji brod u Crnom moru koji je služio (ironično, kad se pogleda što ga je snašlo) primarno da pruži PZO za cijelu svoju foltu. Naime, na Moksvi je 64 projektila PZ sustava S-300. Brod je teško oštećen i izbačen iz uporabe pa je tako taj PZ kišobran koji hvatao područje do Odese sad nestao. To znači da sad Ukrajina može pružiti puno jače izraženu zračnu podršku svojim snagama na južnom dijelu bojišta i da može krenuti u ofanzivu prema Hersonu pa i dalje prema Krimu. Kako je Bospor zatvoren za sve ratne brodove, Rusija ne može nadoknaditi ovaj gubitak premještanjem neke druge krstarice ove klase; Turska neće dopustiti da takav brod dođe u Crno more.
O psihološkom djelovanju na ukrajinsku, ali i rusku stranu nije potrebno puno razglabati: ovo je izuzetno velika stvar. Ono što je vrijedno napomenuti je da Ukrajina, koliko je poznato, ima samo jednu bateriju Neptuna (to je njihov domaći proizvod!) i nisu ju potrošili uludo, nego su čekali pravi trenutak i onda udarili na pravo mjesto. Imaju pravo komentatori koji sve više tvrde da je ruska vojska boksač teške kategorije koji ima izuzetnu desnicu, ali staklenu bradu; pravi udarac u bulju (kako bi mi u Zagrebu rekli, tj. u glavu) i boksač pada na pod.
Samo da se nadovežem na jučerašnji post o tenkovskim gubicima koji su jučer za Rusiju dosegli 502 tenka. Osim toga, Ukrajinci definitivno djeluju po ruskim infrastrukturnim ciljevima u Rusiji, jer su sasvim sigurno (dokumentirano je) uništili jedan željeznički most i tako dodatno usporili logističku potporu ruskim snagama u Ukrajini. Budući da je Moskva (grad, ne brod, ovaj put) zaprijetila Ukrajini da će opet bombardirati Kijev, ako se to nastavi, očito su takve akcije izuzetno uspješne i sasvim sigurno bude puno interesa u Rusiji. Jedno je tući po nekom, a drugo je primati udarce i na svojem teritoriju. Ukrajinske snage i dalje udaraju po ruskoj logistici te su sad uništili dio velikog konvoja kod Izuma te digli u zrak još jedan most koji onemogućuje dalje napredovanje njegovih ostataka.
Rusija, u međuvremenu, nudi kratkoročne ugovore za stupanje u vojsku čak i po Moskvi, ali odaziv je nikakav, a i mnogi koji su bili DVO i imali ugovore ih raskidaju i jednostavno napuštaju vojsku, ako ih se pokuša razmjestiti u Ukrajinu. Općenito, etnički sastav ruske vojske i snaga koje su u Ukrajini je vrlo zanimljiv i zaslužuje posebni post pa kad ulovim vremena, složit ću ga. On pojašnjava jako puno toga i baca novo svjetlo na Rusiju.
BTW, Česi Ukrajini poslali i nepoznat/nenaveden broj samohodnih haubica od 152 mm koje će sasvim sigurno pružiti dodatnu potporu ukrajinskim operacijama oslobađanja dijelova dijelova zemlje koji su pod okupacijom.

EDIT: Karma is a bitch. Moskva je bila ona koja je zaprijetila uništenjem Zmijskog otoka i čijem su zapovjedniku Ukrajinci rekli da odjebe. Sad se to upravo dogodilo.
14.04.2022 | 08:13
Vezano uz Moskvu, čini se da su joj omeli radare s Bajraktar dronom koji je bio samo mamac da im zaokupi pažnju a za to vrijeme su im se prikradali Neptuni.

A zapravo želim nešto pitati. Zna li netko s više iskustva s fontovima što znači ova vijest koju sam upravo pročitao na Jutarnjem:

> U Rusiji su zabranjeni standardni fontovi Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma i Helvetica, prenosi istočnoeuropska novinska agencija Nexta.
> Navodno je američka tvrtke Monotype ruskim korisnicima blokirala pristup svojoj biblioteci fontova. To znači da će nakladnčke izdavači, programeri web stranica, sotvera te marketinške agencije morati tražiti fontove negdje drugdje.

Tko je kome tu fontove zabranio i kako se to zapravo manifestira?
14.04.2022 | 08:34
Iskreno, nemam pojma kako ide ovo s fontovima, ali Times New Roman (najkičastiji font ikad) bi ja TRAJNO zabranio u cijelom svijetu....
14.04.2022 | 08:42
Izgleda da je razlog zato što su prava na korištenje istih u vlasništvu američke tvrtke Monotype Imaging, ako sam dobro razumio ovaj tekst.
Sankcije za sankcije, ta priča...
14.04.2022 | 08:44
Ta vijest o zabrani korištenja M$ (vlasničkih) fontova mi je u rangu vijesti da je TICA (međunarodno udruženje mačaka) zabranila nastup na izložbama i natjecanjima autohtonim ruskim pasminama (ovo mi nikad nije bilo jasno - zašto se autohtone vrste mačaka nazivaju pasminama)
14.04.2022 | 08:45
Mačkmine?
Ali blesavo je, stvarno...
Nisam to niti znao.
14.04.2022 | 09:06
Djuro genijalac kaže:
Iskreno, nemam pojma kako ide ovo s fontovima, ali Times New Roman (najkičastiji font ikad) bi ja TRAJNO zabranio u cijelom svijetu....

Ima i gore, recimo Comic Sans
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.04.2022 | 09:22
Bertone kaže:
Ta vijest o zabrani korištenja M$ (vlasničkih) fontova mi je u rangu vijesti da je TICA (međunarodno udruženje mačaka) zabranila nastup na izložbama i natjecanjima autohtonim ruskim pasminama (ovo mi nikad nije bilo jasno - zašto se autohtone vrste mačaka nazivaju pasminama)

TICA je samo jedna od krovnih asocijacija ljubitelja pasminskih mačaka i to stacionirana u Americi, otud ta bedastoća o nenastupanju "ruskih pasmina" (ruska plava i peterbald). Zapravo navedeno je žešća glupost tim više što TICA kao takva regulira to na razini "svijeta", a zapravo lokalno se osnivaju u zemljama TICA društva koja onda organiziraju izložbe.

Ako imaš link na tu vijest, bilo bi mi zanimljivo pročitati da li je riječ o zabrani izlaganja "ruskih pasmina" ili samo nastupa mačkama / uzgajivačima iz Rusije (vjerojatno je ipak u pitanju ovo drugo).

Što se pak tiče pasmina/vrsta nomenklature... imaš objašnjeno u sistematici, zašto pasmina a ne vrsta, pod kategorije u zoologiji.

U međuvremenu sam našao vijest koju spominješ:

“No cat belonging to exhibitors living in Russia may be entered at any FIFe show outside Russia, regardless of which organization these exhibitors hold their membership in,” said the organization, which spans almost 40 countries.

Dakle ipak je riječ o mačkama koje su u vlasništvu ruskih uzgajivača, a ne "ruskim pasminama".

ICF je zajednička organizacija u kojoj su i TICA i WCF i FIFe.
14.04.2022 | 09:55
Kloba kaže:
Izgleda da je razlog zato što su prava na korištenje istih u vlasništvu američke tvrtke Monotype Imaging, ako sam dobro razumio ovaj tekst.
Sankcije za sankcije, ta priča...

Ali pošto svi već imaju te fontove u svom kompu - bar mislim da je tako - kako se te sankcije zapravo manifestiraju?
14.04.2022 | 10:00
Nemam ti pojma, najiskrenije.
Možda će ti odgovoriti bolje netko ko se razumije u taj dio priče.
Ono što ja shvaćam je da si sada lupaju sankcije na sankcije, pa ako neka zapadna zemlja izbaci primjerice 35 ruskih diplomata, Rusija odgovara izbacivanjem 35 diplomata te zemlje...
A konkretno kako se što provodi, pogotovo za ovo što si pitao - zaista ne znam.
PS:
Lijepi pozdrav, moram juriti!
14.04.2022 | 10:47
Daddo kaže:

Ako imaš link na tu vijest, bilo bi mi zanimljivo pročitati da li je riječ o zabrani izlaganja "ruskih pasmina" ili samo nastupa mačkama / uzgajivačima iz Rusije (vjerojatno je ipak u pitanju ovo drugo).

Evo link gdje sam pročitao, a sličnu stvar sam pročitao i na N1.

EDIT: Sad kad sam pročitao tvoj post do kraja, nije bila TICA (moja greška, krivo sam zapamtio) nego FIFe na koju se odnosi linkani članak i ona vijest sa N1 (mogu je potražiti, a možeš i sam ).
14.04.2022 | 12:34
Krstarica Moskva je potonula. Ovo je sad zbilja gadan udarac za Rusiju.

1.jpg
14.04.2022 | 16:02
Ja ne znam imate li vi u sebi jednu moralnu dvojbu, ali mene nešto kopka od početka ovog masakra. Živite u svoj državi, volite svoju zemlju, zrak prirodu, volite sve ljude koji vas okružuju, živite u miru i onda odjednom se pojave neke životinje sa tenkovima, avionima, bombama, puškama…..koji u svom pohodu na vašu zemlju krenu sa ubijanjem, masakriranjem, silovanjem i ostalim strahotama.
I inda dođe trenutak kada zarobite ili spašavate tu zvijer tamo u nekom gorućem tenku, kamionu, vašoj kući, vašoj ulici ili pod zadnjem tamo na nekom brodu koji tone, a koji je par trenutaka ranije nemilosrdno raketirao i ubijao. Mislim, ja te životinje ne bi nikada spašavao. Ne znam da li bi se u tom trenutku imalo razlikovao od tih zločinaca, ali ja za te zvijeri ne bi imao milosti.
Tako da sa mog stajališta, ako je istina da su ih spašavali, ja ne bi ni isplovio prema njima. A za one koji su ih spašavali, ma tko god da je u pitanju, praktički bi ih okarakterizirao kao suučesnika

Onaj tko sa oružjem ulazi u tuđu državu sa namjerom da ubija, siluje i razara……nema zarobljeništva. Jedina moguća kazna je smrt vješanjem(šteta je metka)
14.04.2022 | 18:22
Načelno to mogu razumjeti, ali praktično gledano ti trebaju zarobljenici. Jer i tvoje snage će biti zarobljene i onda ih trebaš za razmjenu, ne?
14.04.2022 | 20:22
Ne znam da li bi pristao na tako nešto. Možda da sam u ulozi agresora.
Za mene vjerojatno ne bi postojala opcija biti zarobljen.
Taktično može biti loše, ali se ipak šalje poruka agresoru koja može utjecati na moral.
14.04.2022 | 21:27
JOHN kaže:
Onaj tko sa oružjem ulazi u tuđu državu sa namjerom da ubija, siluje i razara……nema zarobljeništva. Jedina moguća kazna je smrt vješanjem(šteta je metka)

To se onda, naravno, odnosi i na sve američke predsjednike do sada?
14.04.2022 | 21:31
To se odnosi na sve!
14.04.2022 | 21:43
JOHN kaže:
To se odnosi na sve!

Da, tako bi trebalo, samo u našem nepravednom i licemjernom svijetu nije tako.

Jer da je tako, ne bi se niti ovo dogodilo u Ukrajini. Zamisli da je UN tolik autoritet i svi ga toliko poštuju da je svaki put mogao privesti pravdi jednu Ameriku kada bi se odlučili napasti neku zemlju...
14.04.2022 | 22:21
Boli me dupe za amere, ruse, kineziće i sl., onaj koji opravdava iz bilo kojeg razloga zločin prema nekom drugom nije normalna osoba
15.04.2022 | 11:46
Evo me, potonuće Moskve je službeno potvrđena činjenica i sa ruske strane. Oni to i dalje pravdaju spontanom eksplozijom, a ne ukrajinskim napadom, ali to ne mijenja ishod. U međuvremenu su procurili neki podaci o akciji Ukrajine koju službeni Kremlj negira. Krstarica Moskva se nalazila manje od 100 km udaljena od Odese. Nije još jasno je li to bio čisti nemar posade i njenog zapovjednika, ili se nešto trebalo dogoditi, ali došli su preblizu i dobili u bulju. Jedan je ukrajinski Bayraktar kružio dovoljno blizu Moskve da oni obrate pažnju na njega, a za to vrijeme su Ukrajinci ispalili dva Neptuna prema njoj. Sad dolazimo do fantastičnog detalja. Neptun je original ukrajinski proizvod gdje su oni postojeće projektile doradili primarno elektronički. Ovo sad što slijedi je famozno. Neptun ima vlastiti aktivni sustav za navođenje koji šalje signale prema plovilu od kojeg se oni odbijaju i tako ga navode. No, Ukrajina je doradila sustav navođenja na način da dva projektila šalju sinkronizirane signale na način da se čini da oni dolaze iz jedne točke koja se nalazi u sredini između njih. Protuzračni sustavi na Moskvi su se navodili prema tom imaginarnom mjestu emitiranja signala (koji bi inače bio sam projektil) i tako nisu pogodili ništa osim zraka, a rakete su pogodile Moskvu koja je naoružana do zuba. Njeno naoružanje je obavilo ostatak posla i ponos crnomorske flote je sad olupina na njegovom dnu koja je Rusku federaciju koštala 750 milijuna dolara.
Izraelski izvori prisluškivanja danas bruje o navodnom ludilu (u smislu bijesa) Putina koji se i dalje nalazi u neimenovanom bunkeru na nepoznatoj lokaciji, ali je na vijest o gubitku Moskve 'poludio'. Već sam spomenuo da su se glave počele kotrljati pa evo kratke rekapitulacije:
1. Ministar obrane Šojgu više ne obavlja svoj posao (već gotovo mjesec dana, ako me sjećanje dobro služi) zbog navodnog srčanog udara.
112.jpg

2. General Beseda koji je šef vanjskog ogranka FSB-a je u pritvoru. 150 njegovih časnika je ili u pritvoru ili otpušteno kao zahvala za katastrofalne procjene temeljem kojih je Putin očekivao da će ruske snage u Ukrajini dočekati cvijeće.
3. 20 generala iz glavnog stožera je uhićeno zbog pronevjere 10 milijardi dolara sredstava koja su bila namijenjena operaciji Z u Ukrajini (ovo je optužnica, ali poanta je neuspjeh ruske vojske, to je svim jasno).
4. Vladimir Surkov, tvorac politike koja je samog Putina dovela na vlast je također uhićen.

Sad je samo pitanje opsega ove čistke koja će sasvim sigurno ići i dalje, jer se zna tko u državi smije krasti.

U međuvremenu, sinoć je Ukrajina opet djelovala po Belgorodu i izgleda pogodila još jedno skladište goriva. Mesar (nadimak koji su mu priuštile NJEGOVE snage u Siriji) Dvornikov je preuzeo zapovjedništvo nad operacijom Z i zapovijedio napad po civilnim ciljevima. KIjev je raketiran i to je nešto što možemo očekivati da će se ponavljati kao neki izvitopereni znak odmazde zbog gubitaka ruske strane na bojištu i u logističkoj pozadini. Kad smo već kod logistike: primjećeno je da sve više raste broj civilnih kamiona i dostavnih vozila koje ruska vojska koristi u Ukrajini što je prvi siguran znak općeg logističkog kolapsa tj. nedostatka vojnih kamiona. Koje su implikacije i posljedice korištenja civilnih kamiona u ratnim uvjetima, već sam pisao prije dobra 2-3 tjedna. Za kraj, kiše padaju na jugoistoku Ukrajine i sve se pretvara u blato pa je bilo kakav manevar i logistička dobava moguć samo po pruzi ili po cestama. Kako je to završilo na sjeveru Ukrajine u području Kijeva i Černiševa, vidjeli smo nedavno...
15.04.2022 | 12:50
Bez da ti se ikako miješam u fenomenalne analize Djuro, nalazim se zbunjen sa tim njihovim obavještajnim agencijama.
Kako SAD ima FBI i CIA-u, UK MI5 i MI6, Rusi imaju FSB i SVR.
Ono, uvijek je jedna za djelovanje po domaćem, druga za informacije sa stranih terena.
E sada, ja sam živio u uvjerenju da je FSB nasljednik KGB-a.
No, čini se da je to SVR.
Konkretna značenja kratica na ruskom su sljedeća:
Federalʹnaja Služba Bezopasnosti Rossijskoj Federaciji - FSB
Služba Vnješnjej Razvjedki Rossijskoj Federaciji - SVR
A onaj čovjek kojeg je Putin kao učenika u školi zaustavljao dok je pričao i svisoka mu se obraćao na početku cijele "parade" ako se sjećaš, na onom preludom sastanku njihovog vijeća sigurnosti ili čega već - mislim da je taj čovjek bio direktor SVR-a.
Ali nisam siguran.
Ovaj za kojeg ti pišeš da sjedi u ćuzi cijeli rat iliti "vojnu operaciju", kako bi Rusi rekli - nije taj tip.
PS:
Isprika, ti si naveo ime čovjeka no spominješ Besedu, a ne Sergeja Nariškina koji je direktor SVR-a i tada je zbog loših informacija dobio po ušima od šefa pred cijelom nacijom...
Šta je s njim, baš me zanima?
Inače - ne podsjeća li ovo (Putinova bjesnoća, luđenje u bunkeru i sve veća izolacija od svih) baš onako jako na zadnje dane znamo već koga?
15.04.2022 | 13:38
Dodati ću ovdje da ponovno ne prepravljam gore; i Rusija kao i Amerika ima gro sigurnosnih agencija osim te dvije.
A koje su to priznajem, nisam znao.
Evo link.
15.04.2022 | 19:57
Rusija je digla strateške bombardere T-22M3 da bi potaracali do kraja ukrajinske snage u Marijupolju. Ovo je toliko nelogično da jednostavno nema smisla i zapravo nameće zaključak da je ponestalo krstarećih raketa. RRZ djeluje samo do linije fronte, ne usudi se letjeti iznad ukrajinskih snaga koje su ih dosad dobro zastrašile obaranjima raznih letjelica. Kako je Marijupolj u okruženju, nema te opasnosti i sad su poslali Tu-22 u akciju.
Također, sve je više informacija koje upućuju na to da će Rusija, pazi sad ovo, zbog potonuća krstarice Moskva (koja je prema njihovim službenim izvorima bila žrtva nezgode!) i napada na teritorij Rusije objaviti rat Ukrajini. To onda omogućuje mobilizaciju ljudstva za vojsku kojeg kronično nedostaje, ali i traženje pomoći od CSTO pakta u kojem sudjeluje zajedno s mnogim azijskim državama poput Tadžikistana i Kazahstana (vrijedi istaknuti da ih je Kazahstan, kao i Azerbajdžan već od_ebo po tom pitanju i podržali su cjelovitost Ukrajine).
No, to će onda omogućiti i da se novci koje kleptokracija oko Putina krade non-stop (zaplijenjena je jahta u Njemačkoj jednog od najvećih oligarha, najveća na svijetu po istisnini od 15.917 tona, Dilbar koja je koštala 735 do 800 milijuna$ (procjene se razlikuju od izvora do izvora); usporedbe radi, krstarica Moskva koja je izgrađena u doba SSSR-a je uz revalorizaciju vrijednosti procijenjena na 750 mil$) preusmjere u ratne napore u Ukrajini. To će, sasvim sigurno, dovesti do ozbiljnih trvenja među tom ekipom koja nema nikakve ideološke zajedničke nazivnike, nego samo želju za novcem i boli ih K za rat i sve ostalo dok im plijene jahte po svijetu. Ako dođe do scenarija Sjeverne Koreje u Rusiji, a sve ide u tom smjeru, onda ova ekipa mafijaških bosova tu nema mjesta i njima je to savršeno jasno. Mogu se očekivati njihova uhićenja kad se pobune i vrlo lako je moguće da to završi za Putina u njegovom bunkeru u stilu Berlin 1945. ili da ga doista i smaknu udruženim snagama.
Ova je eskalacija od strane Rusije samo izravan dokaz da prema svemu dosad viđenom oni ne dobivaju rat i toga su itekako svjesni.
15.04.2022 | 20:22
Bojim se da je dizanje T-22 znak koliko su nemoćni kovencionalno na terenu, ali i jasan putokaz da će ići do kraja bez obzira na sve, tako da to uopće nije dobra vijest, kada više niti T-22 ne bude dovoljan, roknut će taktičku nuklearnu negdje. I onda imamo shitshow.

Samo se nadam povoljnoj vremenskoj prognozi kada roknu, da što manje toga dođe do nas. A boli Amere briga, samo Nijemcima više nije svejedno.

Gubitak broda Moskve je strašan moralni gubitak, lako za taj jedan brod, nije on presudan, ali je zaista loš domaći PR u majci Rusiji - i to u oba scenarija, da je to interni incident ili da su ga Ukrajinci skinuli s Neptunom.
15.04.2022 | 22:06
Jahta o kojoj Djuro piše (u suhom vezu? - ne znam, ispravite me ekipa s mora):
Dilbardrydock.jpg

Ista jahta na moru:
LargestYacht.jpg
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 5 minuta
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO