Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

15.04.2022 | 22:21
Ukrajinci su napravili poštansku marku u počast vojnicima na Snake Islandu:

SnakeIsland.jpg

Kako je Djuro napisao, vrijednost Moskve procjenjena je oko 700 milijuna eura.
Jahta Dilbar vrijedi oko 256 milijuna eura, ako je vjerovati ovoj stranici.
No, po toj strani Dilbar nije najvrijednija jahta na svijetu (iako je barem druga po veličini ako sam dobro shvatio čitajući specifikacije), dok su kao prvu po veličini a četvrtu po vrijednosti naveli jahtu Azzam.
Azzam usidrena u Cadizu:
AzzamCadiz.jpg

Azzam stoji 600 milijuna, a prva po vrijednosti zove se History Supreme i stoji 4,8 milijardi dolara.
Sada čisto usporedbe radi jedno je državni ratni brod, a drugo privatno plovilo za čisti hedonizam koje premašuje cijenu potonule Moskve gotovo pet puta.
Preludo na šta čovjek troši novac kada doslovce ne zna što će s njim.
16.04.2022 | 06:47
dpasaric kaže:
Gubitak broda Moskve je strašan moralni gubitak, lako za taj jedan brod, nije on presudan

Nije baš tako. Moskva je primarno pružala protuzračni kišobran za svoju flotu, tj. u ovom slučaju i za snage koje su u osvajanju ukrajinske obale koje u principu nisu uopće morale brinuti o napadima iz zraka. To je nestalo i sad se dramatično promijenila taktička slika na tom dijelu bojišta. URZ sad može pružati potporu svojim snagama na tlu (makar i samo logističku) i očekujem u idućih 10-ak dana da Ukrajina oslobodi Herson. Ako se to dogodi, Krim više kao status quo nije održiv
Problem za Ruse je da njhovo ratno brodovlje može samo VAN iz Crnog mora, ali ne i natrag, jer su Turci zatvorili Bospor za njih. Da ne spominjemo psihološki efekt na ostatak flote; ako je maknut zapovjedni brod i najmoćniji plovni sastav koji imaju, onda mogu maknuti i svu ostalu, kako bi u komšiluku rekli, sitn(ij)u boraniju.
Što se tiče dodatne eskalacije s Tupoljevima, to je posve očekivani scenarij. Eskalacija uvijek ojača do kranje granice, prije nego uslijedi deeskalacija. Putin je sigurno strahovito razočaran neefikasnošću 'svoje' vojske, ali to je rezultat sustavne korupcije na svim razinama države pa nema apsolutno nikakvih razloga da tako nije i u vojsci. Spomenuo sam nedostatak tenkovskih posada. Sad je potvrđeno da je u VEĆINI tenkova samo po dva operatera, umjesto standardna tri. Zašto? Vraćam se na početke ovog slavnog threada: krađa plaća za vojnike. Administrativni head overcount je veći od 30 posto! Dakle, kreće Operacija Z, postroji 100 tenkova, na papiru imaš 100 posada, na platnom spisku ih je 100, ali kad treba krenuti FIZIČKI na Ukrajinu imaš ih 60-ak+. Jasno da ti kao zapovjednik tog garnizona si također umoćen u cijelu priču kao i dio posada pa svi skupa imate omertu da ne bi završili na odmoru o državnom trošku u Jakutiji ili nekom slično egzotičnom dijelu Ruske Federacije pa onda tih 60.ak punih posada rasporediš na 100 tenkova, jer je to ionako operacija koja će trajati par dana i čekaju vas Ukrajinke sa cvijećem... No stvar se zakomplicira i, sad je situacija kakva je.
Putin, koji glumi cara i koji sve ima po svojem zaboravio je osnovnu premisu svakog rata koji se pokrene: to je proces u kojem i tvoj protivnik/neprijatelj ima pravo glasa, a na to nisi naviknuo....

EDIT: Molim sve da primjete kako nema nikakvih vijesti o sudbini posade Moskve (posebno je zaglušujuća tišina ruskih službenih medija) osim onog incijalnog turskog izvještaja o 54 spašena. Na Moskvi je, po svemu sudeći, bilo 510 članova posade i kako sad stvari stoje, oni su svi izginuli tj. potonuli s brodom.
16.04.2022 | 11:32
Djuro genijalac kaže:
Molim sve da primjete kako nema nikakvih vijesti o sudbini posade Moskve (posebno je zaglušujuća tišina ruskih službenih medija) osim onog incijalnog turskog izvještaja o 54 spašena. Na Moskvi je, po svemu sudeći, bilo 510 članova posade i kako sad stvari stoje, oni su svi izginuli tj. potonuli s brodom.

Tekst u Daily Mailu na tu temu.
16.04.2022 | 11:53
Profesionalno rečeno, članak je očajno loš. Izgleda kao da je skupljan od 3-4 zasebna članka koji su onda loše povezani u jedan, jer se iste činjenice ponavljaju po 3 puta, ali nepovezano. Jako loš urednik je ovo pustio tako van...
16.04.2022 | 11:54
A Daily Mail...
Njihova verzija 24 sata.
Puknuo sam ga tek toliko da se vidi kako stoji što pišeš.
No, mogao sam naći i bolji - istina.
Ipak, meni je ova usporedba koliko stoji pošteni ratni brod, i to još ponos crnomorske flote države koju se smatra vojnom velesilom - a koliko stoje jahte njihovih oligarha ili arapskih milijardera - nenormalna.
Pa ti tipovi bi si sami mogli (da smiju) financirati vlastitu mornaricu, jbt...
PS:
Možda će ti ovo biti malko bolje obrađen tekst, ovaj puta objavljen prije dva sata na BBC-u.
No, šta god ukucao - sudbina mornara ostaje nepoznanica.
I to si zaista u pravu.
Imaš li ti kakvo mišljenje?
Ili čekaš "kakvu takvu" provjerenu informaciju da ga formiraš?
16.04.2022 | 12:43
Kloba kaže:

No, šta god ukucao - sudbina mornara ostaje nepoznanica.
I to si zaista u pravu.
Imaš li ti kakvo mišljenje?
Ili čekaš "kakvu takvu" provjerenu informaciju da ga formiraš?

Imamo dvije mogućnosti, jedna gora za Ruse od druge. Prva je da su Moskvu doista pogodili ukrajinski Neptuni, dakle, službena Moskva laže. Ako imaš 500-njak (minus poginuli) svjedoka koji to mogu potvrditi... Dalje izvedi zaključke: ili omerta ili....
Druga mogućnost: došlo je do kvara kako službena Moskva i tvrdi. Preživjeli će jako dobro znati što je sve prethodilo tome, kakva je bila operativna rutina, ali i operativno stanje broda, a onda se dalje lako ustvrdi tko je za što (bio) odgovoran. I opet imaš jako puno svjedoka koji ti smetaju: ili omerta ili...

Kako god okreneš, službenoj Moskvi više odgovara da je cijela posada izginula. Nema nezgodnih svjedoka, 500-njak ulica, trgova i škola po Rusiji će dobiti imena po njima i to je to.
Na to sam aludirao tj. mislim da u trenutku kad je bilo jasno da je brod izgubljen Rusija se vjerojatno NIJE ubila od truda spasi posadu što ionako pravdaju lošim vremenom.
16.04.2022 | 13:11
Sada kada si objasnio ovo me jako podsjetilo na Kursk, kada su im Norvežani ponudili pomoć a Putin je kasnije majkama mornara tvrdio da oni nisu posjedovali nikakvu "tehnologiju ekstrakcije" kakvu Rusija već nije imala - ili je to formulirao nekako:
"poduzeli bi sve što smo poduzeli i mi"...
Ma da zaista ne znam da li se posadu Kurska moglo spasiti.
To je ipak bila podmornica na dnu mora, pa još prije 20 godina.
Samo velim, podsjetilo me.
16.04.2022 | 13:55
Djuro genijalac kaže:
Već sam spomenuo da su se glave počele kotrljati pa evo kratke rekapitulacije:
1. Ministar obrane Šojgu više ne obavlja svoj posao (već gotovo mjesec dana, ako me sjećanje dobro služi) zbog navodnog srčanog udara.
112.jpg

2. General Beseda koji je šef vanjskog ogranka FSB-a je u pritvoru. 150 njegovih časnika je ili u pritvoru ili otpušteno kao zahvala za katastrofalne procjene temeljem kojih je Putin očekivao da će ruske snage u Ukrajini dočekati cvijeće.
3. 20 generala iz glavnog stožera je uhićeno zbog pronevjere 10 milijardi dolara sredstava koja su bila namijenjena operaciji Z u Ukrajini (ovo je optužnica, ali poanta je neuspjeh ruske vojske, to je svim jasno).
4. Vladimir Surkov, tvorac politike koja je samog Putina dovela na vlast je također uhićen
Sad je samo pitanje opsega ove čistke koja će sasvim sigurno ići i dalje, jer se zna tko u državi smije krasti.

I idemo dalje. FSB je prije manje od sat vremena uhitio zapovjednika crnomorske flote viceadmirala Igova Osipova. Nagradno pitanje: kad će se stvoriti kritična masa ugroženih koji neće imati više što izgubiti i krenuti u micanje onog koji im prijeti?
16.04.2022 | 16:33
Svojedobno mi je jedan sociolog to objašnjavao - postoji za taj fenomen i ime unutar njihove struke - kako, što lošije ide, to manje ljudi ima volju aktivno djelovati protiv luđaka-diktatora, nego se stvar jednostavno osipa - dezertiraju, ne provode naređenja, blokiraju informacije, ali ne poduzimaju aktivne korake da prekinu agoniju čak i kad je posve jasno da izlaza nema.
Hitler je pred sam kraj dao pohapsiti tisuće časnika Wehrmachta, pa i SS-a, a najveća većina tih uhićenja nisu provedena. A one koji su bili pohapšeni je, efektivno - abolirao od progona od strane saveznika nakon što je potpisana kapitulacija.
16.04.2022 | 16:56
Da, ima u ovome isto puno smisla. No, nastavno na temu korupcije unutar sustava, isplivali su podaci 3. ruske motorizirane brigade. Prema podacima koje su zapovjednici predočili svojim zapovjednicima, ona je bila popunjena i u punoj snazi. Stvarni broj vojnika je 55 posto potrebnog broja! To sad objašnjava i izuzetno velik broj napuštenih tenkova koje je zarobila ukrajinska strana (preko 200 komada!). Ako su u tenku samo dva člana posade, ozljeda jednog od njih čini tenk nepokretnim, jer vozač sam ne može i pucati, a ako nema vozača, tenk je nepokretan i samo je pitanje kad će biti uništen i onda ovaj preostali član posade može samo napustiti tenk i bježati. Istini za volju, trebao bi ga onesposobiti za dalju akciju, ali kad je glava u pitanju.... A drugi dio priče je da dvočlana posada ima i puno veći problem kod održavanja i popravljanja tenka što je vrlo naporan i zahtjevan posao (iz iskustva mogu reći da nema dijela tenka lakšeg od 35 kg) pa čim nešto traži neki popravak napuste tenk koji bi se normalno mogao osposbiti za daljnje djelovanje.
Također, zamjenik zapovjednika vojske tzv. Narodne Republike Donjeck Basurin koji je otkrio da su u Marijupolju ruske snage koristile i kemijsko oružje uhićen je od strane FSB-a. Toliko o neovisnosti navedene tvorevine...
16.04.2022 | 17:32
Skoro svi su mrtvi, naslovnica u JL.
16.04.2022 | 23:05
Kloba kaže:
Skoro svi su mrtvi, naslovnica u JL.

500 mornara da je mrtvo, da se nisu mogli spasiti? To se čini nevjerojatno. Kako bi se to uopće dogodilo?
17.04.2022 | 01:15
Novi osvrt profesora Mearshemiera:

I opet sve ima smisla, od svih tih vojnih analitičara on je za moj račun najuvjerljiviji i najlogičniji.
Slažem se sa svime što je rekao.
17.04.2022 | 10:46
Prvo svima želim svako dobro i da je šunkica lijepo pečena, kruh u kojem se nalazi nije presuh...!

Svaka čast profesoru, ali ja sam skloniji analitičarima iz ove regije koji bolje poznaju tematiku, doživjeli su rusku čizmu i znaju o čemu govore IZ PRVE ruke. Podjsetio bih da je gotovo kompletna američka obavještajna zajednica dala Ukrajini 96 sati prije nego izgubi rat s Rusijom koji, evo, traje 7 tjedana i u kojem Rusija nije napravila ništa osim štete sebi i Ukrajini.
Slovački analitičar Juraj Mesik je upozorio zapadne države i analitičko-obavještajne zajednice da se pripreme na raspad Rusije u idućih 3 do 5 godina! Pritom je vrlo dobro poentirao pozvavši se na povijest od prije 30 godina kad su ista upozorenja ignorirana kao nemoguća, a govorila su o raspadu SSSR-a što se i dogodilo i onda iznenadilo Zapad koji na to nije bio pripremljen. Upozorava da se ovaj put ne napravi ista greška, jer analitičari obično (neki put i namjerno da bi se sebi dali na važnosti, ali da se i ne ističu pretjerano) idu preduboko u neke analize koje im onda zamagle vid i ne vide najočitije stvari, a s druge strane ih većina, upravo da bi ostali u biznisu kao pouzdani partneri zapravo propagira status quo većeg ili manjeg stupnja na ovaj ili onaj način. I u taj narativ se vrlo dobro uklapa ovaj tvoj profesor, Davore.
Zbog nemogućnosti da predvide raspad SSSR-a, zapad, njegovi političari i analitičari su ostali zatečeni, bez jasnih i promišljenih planova o potrebnim potezima što je dovelo do improvizacije i katastrofalnih pogrešaka čije se posljedice osjećaju desetljećima. Zapad se mora početi pripremati za raspad Ruske Federacije (koja zapravo nije federacija, o čemu više malo kasnije) jer u protivnom, u najgorem slučaju, prijtei scenarij Jugoslavije, ali uz prisutnost, tj. potencijal korištenja atomskog oružja.
Ajmo sad o Ruskoj federaciji. Radi se o ogromnoj državi u kojoj je NEOGRANIČENA moć koncentrirana u Moskvi (govorim figurativno, ali razumijete što želim reći). Da bi Putin došao na vlast i osigurao ju, morao je podjarmiti sve oblasti u Rusiji sebi. To je napravio najjednostavnijim trikom koji postoji. Sva su sredstva centralizirana, sav novac dolazi u Moskvu, a onda se on vraća u oblasti sukladno njihovoj kooperativnosti po svim pitanjima. Defacto, oblasti su prosjaci koji traže pomoć od centrale (primjetite da je sličan mehanizam na snazi i u RH sa silnim općinama koje ne mogu opstati same od sebe pa trebaju državnu pomoć kojom upravlja HDZ; eto recepta za vrlo poslušne birače i glasače; razlika je samo u količini novca i mjerilu, ali princip je isti. Kad malo proučite Rusiju zastrašuju sličnosti s RH, ali to je sad druga tema). Drugo uporište vlasti Moksve je ideologija. To više nije socijalizam, nego, pogađate, antinacizam i antifašizam. Rusija je pod Putinom defacto proglasila monopol na pobjedu nad nacizmom (pri čemu se spretno prešućuje pakt Ribbentrop-Molotov i činjenica da bi ih Wehrmacht pregazio da nisu dobivali neograničenu vojnu pomoć od SAD preko Murmanska). Dakle, Rusija je ekskluzivni antinacist. Dalje je sve lako: tko god ne ide niz dlaku Rusiji je protiv antinacista. Dva minusa daju plus, dakle, onaj tko je protiv antinacista je - nacist. Tako je lako priljepljena etiketa nacizma Ukrajini i zbog toga se krenulo u specijalnu vojnu operaciju (sjetite se, denacifikacija). Konačno, treće uporište vlasti u Rusiji i jedini konkretan izvor prihoda je prodaja energenata i sirovina o čemu sam već naširoko pisao. Ta je trgovina u rukama kriminlanog kartela koji upravlja državom. Prva i druga hijerarhijska razina te kleptokracije su Putinovi bivši kolege iz obajveštajnog (da ne velim špijunskog) miljea i to je ova ekipa s nezamislivim bogatstvima koja su oteta od Rusije i njenog naroda. Krstarica Moskva je potonula jer njezini obrambeni sustavu nisu modernizirani prije 15-ak godina kad je bila na remontu zbog nedostatka novca. Taj novac koji država nije imala je onaj novac koji je uložen u onu magajahturinu o kojoj sam pisao, recimo (i opet, zastrašuje sličnost s RH; niti kod nas nije nikad provedena lustracija i imamo na djelu obavještajno podzemlje koje sudjeluje u svakodnevnoj vlasti, a i čiste kriminalce: prvi mi na pamet pada vozač bivšeg ministra Kalmete koji je bio evidentiran kao iznuđivač i kriminalac i nikom ništa).
Vratimo se na Rusiju. Sva tri uporišta vlasti slabe, to je evidentno. 'Denacifikacija' ne napreduje ni približno željama (o tome ionako stalno pišem), ali sad se istina o debaklu vojske polako probija na vidjelo.
Bivši zapovjednik snaga odmetnute regije Luhansk već je proglašen defetistom.

121.jpeg

122.jpeg

Sankcije razaraju ono malo ruske ekonomije. Prošli tjedan sam najavio prestanak proizvodnje tenkova. To se jučer i službeno dogodilo zbog nedostataka ključnih komponenti uslijed sankcija. Viđeni su vlakovi koji dovlače tehniku iz onih pričuvnih skladišta o kojima sam pisao prema Ukrajini. Tamo su kamioni i tehnika iz doba SSSR-a, 60-ih godina prošlog stoljeća. Moskva je potonula jer su njeni sustavi bili zastarjeli 25 godina, sad se dovlači tehnika koja je VEĆ bila zastarjela PRIJE 30 godina, jer druge nema (Lovrić je o tome pisao odavna, većim dijelom i iz prve ruke i osobnog iskustva).
Rat u Ukrajini je samo ubrzao procese koji su već prije bili na djelu, ali zapadne obavještajne analize to nisu prepoznale i sad ne vide drvo od šume koja je pred njima.
Ajmo sad na Rusiju tj. federaciju. Rusija je po svojoj građi zapravo država s kolonijama, samo je usud, sreća, povijest i zemljopis htio da njene kolonije nisu prekomorski posjedi (jedan koji je bio su prodali SAD-u, Aljasku). Danas je Rusija posljednja klasična kolonijalna sila u smislu 19 stoljeća kad je to još bilo 'fora'. Kako opadaju prihodi od energenata, tako pada snaga centrale u držanju kolonija kojima je oduzela sva sredstva prihoda u šaci. Samo je pitanje vremena kad će u tim kolonijama (koje su oduvijek podjamrljivane) izbiti revolucija da netko zbroji jedan i dva i zaključi da oni SAMI mogu izravno prodavati/krasti energente i sirovine umjesto da to za njih čini Moskva. Kad se to dogodi prvi put, Moksva neće imati (vojne) snage da to spriječi, jer upravo, zahvajujući mudrom vodstvu, svoju vojsku uništava u Ukrajini bez ikakvih izgleda da ju u dogledno vrijeme (uz ovaj kleptokratski model vlasti) nadomjesti, a onda dalje slijedi domino efekt i već za nekoliko godina bi karta svijeta na tom području mogla izgledati ovako.

R2025.png

Zapad na to mora biti spreman. Podsjećam na period raspada SSSR-a kad je SAD IZRAVNO isplaćivao plaće vojnom osoblju koje je čuvalo nuklearni arsenal da oni ne bi napustili svoja radna mjesta i da atomsko oružje ne bi završilo na crnom tržištu. To je bila AD HOC mjera kad je, preko noći, pao Berlinski zid i krenuo domino efekt raspada SSSR-a (koji je, nota bene!, bio izgrađen po IDENTIČNOM kolonijalnom principu oko Rusije kao i njena federacija danas) koji je IZNENADIO zapad.

Evo, iz ovih razloga sam ja puno skloniji vjerovati predviđanju Slovaka koji je tome svemu svjedčio IZ PRVE ruke, nego nekm blaziranom profesoru iz SAD.
17.04.2022 | 17:37
Dok zapadni MSM većinom izvještavaju o velikim ruskim gubicama i čvrstoj obrani Mariupola koja se neće predati, zanimljivo je baciti oko na pogled s druge strane - Rusi bi željeli izbjeći iduće veliko stradanje civila jer im je to svakako "bad press", a s druge strane se čini da Kijev žrtvuje svoje "pješake" za bolju poziciju na šahovskoj ploči.

Rusko "Vijeće za humanitarne odgovore" dalo je priopćenje u kojem je zabrinuto (što svakako zvuči cinično) jer se mnogi Ukrajinci tamo žele predati, ali im Kijev to ne dopušta i prijeti im egzekucijom po pravilima za vojne dezertere ako to učine:

"During April 16, 2022, there was a sharp increase in the intensity of radio conversations by militants of nationalist formations and foreign mercenaries blocked in Mariupol at the Azovstal metallurgical plant. At the same time, the content of radio intercepts (367 such interceptions were received only over the past day) indicates that the militants resisting are in a desperate situation, practically without food and water. They persistently demand permission from the official authorities of Kiev to lay down their arms and surrender. At the same time, representatives of the Ukrainian authorities categorically forbid doing this and threaten with subsequent executions under the conditions of "wartime".

In accordance with the persistent humanitarian initiatives of France, Germany and Turkey, as well as exclusively for humane purposes, the Russian Armed Forces have repeatedly offered the militants to lay down their arms and withdraw from Mariupol to the territories controlled by the Kiev authorities.

To this end, from March 21, 2022, a humanitarian corridor was opened daily from 10:00 to 18:00, and since April 5, 2022, such corridors are also opened daily, but already around the clock."

Kasnije su objavili još par objava s mogućnosti za mirnu predaju:

"Today again there will be an opportunity to surrender.

The plan for the morning in Mariupol at the Ministry of Defense of the Russian Federation:

- starting 5.00, continuous communication is established between the Russian and Ukrainian sides to exchange information;

-starting 5.30, the militants of nationalist battalions and foreign mercenaries - on the one hand, the Russian Armed Forces together with the military formations of the DPR - on the other hand, declare a "regime of complete silence";

- at 6.00 am, the actual beginning of the "silence regime" is indicated by the raising of flags by both sides: red on the Russian side, white on the Ukrainian side around the perimeter of Azovstal;

- from 6.00 to 13.00 Moscow time - the exit of all Ukrainian armed units and foreign mercenaries without exception, without any weapons and ammunition.

I hope they will do the right choice, considering how little Ukrainian leaders care about their well-being."

Zelenski prijeti, da će prekinuti ukrajinsko-ruske pregovore ako Rusi eliminiraju Azovce, dok ga istovremeno ne opterećuje što oko stotinu tisuća civila čuči u podrumima bez hrane i vode već mjesec dana.

Rusi žele polomiti Azovstal jer bi u protivnom imali velike gubitke u podzemnim kompleksima. Mariupolj administrativno pripada Donbasu, te tu vjerojatno nema govora o napuštanju pozicija. To Rusima nije najsretnije rješenje, jer će sada naglo skočiti broj ukrajinskih žrtava, a to im je pak loše jer je jedan od ciljeva da nakon sukoba Rusi i Ukrajinci nastave živjeti zajedno, jer nisu svi Rusi na istoku.

Ima više razloga zašto Rusi ne mogu pustiti to područje sjeverno od Krima. Jedan od razloga je voda. Krim nema svoju vodu, jer su im Ukrajinci nakon odcijepljenja zatvorili vodu. Nakon upada su Rusi pustili vodu, pa nije svejedno tko će nadzirati vodoopskrbu.

Opkoljeni su sada već 4 dana bez vode, a bez hrane i duže. Najbliže ukrajinske trupe nalaze se cca 100 km od Mariupolja i ne mogu se pomaknuti. Malo prije su ruski bombarderi bili aktivni oko Azovsta. Rano ujutro je ekipa iz okruženja stupila u kontakt s Rusima po pitanju predaje, ali je Kijev zaustavio takav razvoj događaja.

Navodno postoji i velike napetosti između AZOV-a i obične ukrajinske vojske. Kažu i da se Azov ne libi likvidirati civile i čini se da je tamo veliki kaos.

Sada štogod slijedi, neće biti dobro.
17.04.2022 | 18:37
Razumijem ja da su jahte skupe i da treba sav taj highlife financirati ali ovo su situacije radi kojih se gubi rat.

Porezni obveznici ovu igracku placaju $120000. Ja garantiram zivotom da se nas 5-6 skupi sa Jabucnjaka, napravit cemo bolji prototip (koji je i najskuplji radi troskova razvoja) za 10-15 tisuca eura. Ako i toliko. Foto kamera ukljucena u cijenu razvoja

Ljudi mrtvi hladni stavili Canon 800D, amaterski foto aparat s kojim ni svadbu ne biste fotkali, u vojni drone. Objektiv je dobar, to priznajem

Bolje onda da su pokupovali DJI dronove, bili bi manje upadljivi i mogli inocgnito spijunirati. Ali tada ne bi mogli krasti kao na ovom svom "vlastitom proizvodu".

Zamisli za 2-3 godine samo kupe na Amazonu nove foto aparate i vojsci prodaju "najnoviji dron" sa poboljsanim kartakteristikama. I opet kradi na istom proizvodu

U ovoj letjelici su mozda samo matice i podloske Made in Russia. Ostalo je sve uvezeno. To opisuje stanje ruskog vojnog kompleksa i industrije opcenito. Zato nista ne izvoze jer nista napraviti i ne znaju.

17.04.2022 | 18:45
Ovo ti je slika koja govori više od ruskih vojnih priopćenja. 14000 vojnika je bilo angažirano na zauzimanju Marijupolja, branitelja je bilo oko 3500. Rusima nedostaje snaga za zamjenu i sad se šalju dodatne snage.

aaa1.jpeg

Marijupolj je bitan za Ukrajinu iz jednog jedinog i najbedastijeg razloga na svijetu. Ekipa koja je u kompleksu željezare VEŽE na sebe brojne snage koje onda NE MOGU biti raspoređene negdje drugdje. To je cijela mudrost. Umjesto da napadaju neke druge položaje, stoje tu i pokušavaju zauzeti tu čeličanu/željezaru da bi veliki vođa mogao trijumfalno objaviti da su 'oslobodili' Marijupolj.
Tu-22 u jednom cugu istrese 23 tone bombi, dok jedna krstareća raketa ima bojnu glavu od 450 kg. I preko pola tih raketa je neispravno.
Moram iskreno priznati da ne razumijem (dopuštam da sam loš čovjek u duši) naricanje nad sudbinom Krima koji je okupiran i onda mu zla Ukrajina ne želi pustiti vodu da bi okupacijske snage mogle dalje normalno živjeti i raditi na teritoriju koji je OKUPIRAN, tj. naški rečeno UKRADEN od matične države. Kako su napravili most preko mora, mogli su napraviti i dovoljno velik vodovod da dovuku vodu na Krim, ako ga već smatraju svojim teritorijem. Imali su 8 godina vremena za to, ne?
BTW, ukrajinske snage koriste enkriptiranu opremu za komunikaciju (za razliku od ruskih okupacijskih snaga) pa me zanima KAKO ruska strana zna koji je sadržaj razgovora koji snage u Marijupolju vode sa svojim zapovjedništvom?
17.04.2022 | 18:47
drlovric kaže:
Razumijem ja da su jahte skupe i da treba sav taj highlife financirati ali ovo su situacije radi kojih se gubi rat.

Porezni obveznici ovu igracku placaju $120000. Ja garantiram zivotom da se nas 5-6 skupi sa Jabucnjaka, napravit cemo bolji prototip (koji je i najskuplji radi troskova razvoja) za 10-15 tisuca eura. Ako i toliko. Foto kamera ukljucena u cijenu razvoja

Ljudi mrtvi hladni stavili Canon 800D, amaterski foto aparat s kojim ni svadbu ne biste fotkali, u vojni drone. Objektiv je dobar, to priznajem

Bolje onda da su pokupovali DJI dronove, bili bi manje upadljivi i mogli inocgnito spijunirati. Ali tada ne bi mogli krasti kao na ovom svom "vlastitom proizvodu".

Zamisli za 2-3 godine samo kupe na Amazonu nove foto aparate i vojsci prodaju "najnoviji dron" sa poboljsanim kartakteristikama. I opet kradi na istom proizvodu

U ovoj letjelici su mozda samo matice i podloske Made in Russia. Ostalo je sve uvezeno. To opisuje stanje ruskog vojnog kompleksa i industrije opcenito. Zato nista ne izvoze jer nista napraviti i ne znaju.

Lovrić, jel sad vrijeme za I told you so?
  • Daddo
  • Posjetitelj
17.04.2022 | 19:36
@Djuro, zašto tvoj twitter account nema plavu kvačicu?

Apropos zle Ukrajine i vode na Krimu, da je Ukrajina zla u tu vodu je u ovih 8 godina mogla stavit otrova da više nijedan Rus na Krimu ne bude zdrav, a vrlo vjerojatno ni živ.

Putinu ni Rusiji ne treba još nekoliko milijuna gladne ruske sirotinje... dapače, trenutna strategija radi na ukupnom smanjenju broja iste i to vrlo uspješno. U tom smislu, zaista osim klasične pljačke (koja nije i neće upaliti, ne zato što Rusi nisu kadri osvojiti i pripojiti Krim, Luhansk, Donbas sa pripadajućom trasom plinovoda i resursima plina na moru, nego jer isti nisu u stanju sami eksploatirati ni transportirati) ne postoji drugi razlog zbog kojeg Rusi napadaju. Malo je zayeb što nakon svega ovog NITKO od zapada neće htjet ni smjet radit u "Rusiji" ni za Ruse i što plina ima više i jeftinije u zemljama koje su u poziciji da su još koruptivnije od ove i ovakve Rusije. Dakle, Rusi taj plin do kojeg će doći kroz 7-10 godina (ako uopće dođu) komotno mogu u komore i tuširat se u njemu.

I to više nema veze s Putinom. Da ga SAD herc trefi, Rusija koja je postojala nužno nestaje i "raspada se" po ovoj karti koju si gore stavio. Čak i u slučaju da "dobiju" ovaj rat (još uvijek čekam Lovrića s onim odgovorom na pitanje - koji je endgame Rusije, nakon što nije uspjelo svrgavanje vlasti u Ukrajini i instalacija vlastitog klimavca)... sudbina Rusije je odlučena politikom koju je vodila od raspada SSSR-a naovamo. Sva tri elementa koja "drže vlast" u Rusiji odavno cure iz ruku vladajućih. A željezne zavjese iza koje se "ne vidi" Zapad više nema. U nekoliko postova sažeo si kompletnu "propast" ove i ovakve Rusije, što na strateški-taktički "ratnom", što na gospodarskom planu.

Mariupolj je neobranjiv Ukrajincima, to je sasvim jasno. No čak i takav je Alamo ili Siget Rusima. Predaja nije opcija, jer Rusi. A svaki novi dan borbe je dan više koji se kupuje Ukrajini za jačanje vojske tamo gdje se ne samo može braniti nego i vraćati teritorij koji je neprijatelj zauzeo. Svaki novi dan borbe je dan više u kojem Rusi troše resurse s kojima su tanki i novce koje nemaju, na nešto što ne mogu osvojiti, a to je Ukrajina.

Da, mogu je porušiti i preorati kojekakvim raketama i granatama, mogu je čak i taktičkim nuklearnim naoružanjem "razbiti", no time će samo razljutiti ionako već ljute Ukrajince koji nemaju što izgubiti (a još uvijek u svojim rukama imaju dvoznamenkast broj reaktora koje mogu sabotirati i koristiti kao prljave bombe).
17.04.2022 | 19:41
@Djuro:

Zamisli samo koliko ce ova ojna blamaza srozati cijenu i ugled ruskog oruzja na svjetskom trzistu. Do sada je vazilo za jeftino i pouzdano. Ajmo reci bolji omjer ulozenog novca od zapadnih igracki.

Izgradili su mit od toga kao i od sebe samih. Ubijedili cijeli svijet da su velesila i da prave kvalitetno oruzje.

Ruska PZO je vrh u svijetu, kupis S-400, niko ti ne smije prici. Sve drzave sline da to imaju, cak i Turska kupila, iako taj S sustav NIKADA NIJE niti jedan avion oborio u ratnim uvjetima. Ali mitologiju imaju jacu od strojarstva, skidam kapu

U stvarnosti:

Tenkove im lupaju ko konzerve. Hvale se svemocnom Armatom, dovezli hladnoratovske varijante sa djelomicnim posadama.

Brodovi namijenjeni za zastitu zracnog prostora sami sebe ne mogu zastititi, pa greskom potonu.

Bayraktar im skida Bukove i Panzire. Zamisli samo 150-200 Predatora i Reapera kakav bi picvajz tamo napravili za tjedan dana.

Pola opaljenih bombi i raketa uopce ne eksplodira.

Perjanicu Krasuhu za ometanje i elektronski nadzor izgube u zbunju.

Rat im se zasniva na Grad raketama iz doba hladnog rata. Raspali masovno i neprecizno po civilima.

Cijelo borbeno zrakoplovstvo se izblamiralo za sve pare. Gube najmodernije avione SU-34 (o tome smo vec pisali zasto).

Dronovi i elektronsko ratovanje, smijesno i jadno.

Vojne komunikacije i koordinacija trupa, komedija ziva.

Logistika, zar treba komentirati?

Kalibar se nije obrukao, Kindzal isto tako. Oni su pogadjali. Ali to dvoje ne izvoze i ne prodaju.

Sad su eto ukljucili teske bombardere, sto mi govori da su uspjeli neutralizirati ukrajinsku PZO jer ih do sada nisu smjeli koristiti. Oni su u glavama jos u 2 sv. ratu. Pokorit cemo drzavu tako sto cemo im bombarderima porusiti gradove. To nije palilo ni 1941, a gdje bi 2022
17.04.2022 | 19:44
@Dado

Promaklo mi je tvoje pitanje. Nisam siguran da sam to vidio...
  • Daddo
  • Posjetitelj
17.04.2022 | 20:11
Ponovio bih pitanje da ga se točno sjećam... mislim da je bilo negdje u ono vrijeme kad si pisao onaj post o ruskim helikopterima i svom iskustvu s njima, na samom početku ruske agresije kad su poslali svoje specijalce na Hostomel a Ukrajinci im poskidali valjda 1/2 tih desantnih specijalaca još u zraku. Kad im blitzkrieg nije uspio, moje pitanje tebi je bilo s obzirom na tehniku i ljude kojima raspolažu, koji je novi endgame.

Scenarij u kojem Rusi nakon ovog "dobivaju Luhansk i Donbas" te zadržavaju Krim, meni se čini sve manje vjerojatan. Jednostavno, što dulje rat traje na tuđem tlu i što više se vreća vraća doma, manje ćeš vojske skupiti za popuniti ono što si izgubio. Ukrajinci (još uvijek) brane svoje bez nekih izleta na rusko tlo. Ali to bi se moglo uskoro promijeniti ako ovako nastave sijati tehniku Rusi.
17.04.2022 | 20:45
Daddo kaže:
@Djuro, zašto tvoj twitter account nema plavu kvačicu?

Jer ne poznam Elona Muska...?
17.04.2022 | 23:28
Rusi kažu da se Azovci nisu predali (očekivano) i počeli su ih bombardirati iz zraka i stalnom vatrom artiljerije. Možda je to sve laž i ruska propaganda, ali čini se dosta uvjerljivo s obzirom na zbivanja zadnjih dana.

- - - - -

- In the Primorsky district, the cleaning of the Primorsky cauldron is being completed. The last crews of foreign vessels blocked by the AFU were evacuated to the port. There was no confirmation of the end of the cleanup from the Ilyichevets IC.

- In the Left-Bank district, fighting is taking place in the industrial zone adjacent to Azovstal along Taganrog Street and Golubenko Street.

- The fighters of the Armed Forces of Ukraine, the national regiment "Azov" and foreign mercenaries blocked at the plant refused to lay down their arms and are methodically destroyed by bomber aircraft and heavy artillery.

- The inventory of captured ammunition and weapons depots continues on the territory of the MMK Ilyich industrial zone.

- - - - -

Vjerujem da će nam perspektivu druge strane javiti Djuro.
18.04.2022 | 07:09
drlovric kaže:
@Dado

Daddo kaže:
Ponovio bih pitanje da ga se točno sjećam...

Dečki, vi ste mi zakon!
18.04.2022 | 09:12
FQlODmSXoAINNby.jpeg
18.04.2022 | 11:50
U kontekstu predaje opkoljenih u Mariupolu, s ruske strane komentiraju tri vrste ukrajinskih vojnika - jer, kao i u svakom ratu, dio se želio predati, a dio nije:

1) There are those who are mobilized, and they did not want to fight, but they were dragged into the line of contact. As a rule, such people give up first.

2) There is a category that are contract soldiers. They go over to our side in small numbers. In order to cross, some had to liquidate their commanders, because they categorically forbade surrender. Some Ukrainian military killed their commanders in order to go over to the side of the LPR. Andrey Marochko, representative of the People's Militia of the LPR, stated this in the stream "Lituchka".

3) There is a third category - the so-called mercenaries, radicals and Nazis. Everything is bad there: there is a dope in the head... Very often, the Vesushniks themselves liquidated these groups.

Gadno, u kojoj god grupi se nađeš, život ti visi o konocu.
18.04.2022 | 13:30
Nastavno na never ending priču o korupciji u ruskoj vojsci (tj. državi) evo jedan twit koji to pokazuje još bolje od onog kojeg je tu prikvačio Lovrić uz analizu vrijednosti ruskog drona koji košta 120.000 USD.

twitter.com/CanadianUkrain1/status/15157...a5935T8sXCSt0gnqPbmg

Lovrić ovo je bolje i od tvojeg linka, jer oni dronovi bar nešto rade, ali ovo... Jednostavno nemam riječi. U kitu gdje bi trebala biti eksplozivna punjenja za miniranje su komadi - drva. Uredno zapakirani u masni papir, sve izgleda kako treba. I sad zamislite da ste negdje na terenu, poslali su vas u neku diverzantsku akciju u pozadinu, trećina postrojbe je herojski izginula da bi mogućila izvršenje zadatka, došli ste kud ste trebali, razmotate papir i unutra nije vojni eksploziv, nego komad bukovine...

To i sve dosad je dovelo do onog o čemu Lovrić priča. Gubitak ugleda Rusije i njene vojske je, bojim se, nenadoknadiv. Rusija sad, manje-više otvoreno prijeti Finskoj i Švedskoj da NE pristupe NATO-u ili... Pa su tako njihova sredstva javnog priopćavanja objavila da je Rusija poslala neke svoje snage na rusko-finsku granicu, tek kao upozorenje što se može očekivati itd...
Finci na to objavili svoje priopćenje koje izgleda ovako:
twitter.com/Odessa_Journal/status/151539...a5935T8sXCSt0gnqPbmg

I jasno, krenula opća sprdnja na tu temu... Da ovo vidi Putin, mislim da bi se zamislio nad svojim uvjerenjem da on dobiva rat protiv Ukrajine.

No, pustimo sprdnju sad, jer rat još uvijek traje. Čini se da je jučer počela bitka za Donbas. I počeli su ju Ukrajinci! To slijedi iz informacija koje su došle iz nekoliko nezavisnih izvora i sve upućuje da je to istina. Obrazac je navlas isti kao kod Kijeva. Ruske snage su zaustavljene kod Harkiva još na samom početku agresije. U jednom trenutku se činilo da bi ga mogle okružiti, ali ukrajinske snage to nisu dopustile i sad je Harkiv što se toga tiče, iako pod napadima ruske strane, posve neupitno nedostižan Rusima. No, kad su Rusi izgubili Bitku za Kijev i povukli se od tamo, prebacili su naglasak na istočni front (ovo ima dosta dobar tradicionalni prizvuk, rekao bih) i prije nekih dva i pol tjedna uspjeli zuazeti Izijum koji senalazi jugoistočno od Harkiva. Iz tog smjera je plan ići prema jugu, pa i skroz do Dnipra (grada, ne rijeke) što je, kako stvari stoje, još uvijek zacrtani cilj koji bi onda omogućio zaokruženje JI dijela Ukrajine kao teritorija i pružio Putinu plijen s kojim bi mogao proglasiti pobjedu u specijalnoj vojnoj operaciji (BTW, nakon gubitka krstarice Moskva narativ u Rusiji se promijenio i sad se više ne bore protiv nacista u Ukrajini, nego 'protiv cijelog NATO pakta' što se može promatrati i kao gradnja odstupnice u slučaju poraza koji je sve izvjesniji; nije sramota izgubiti od cijelog NATO pakta, ako već je od Ukrajine).
Oko Izijuma su stacionirane 22 bojne (dakle 15 do 20 tisuća vojnika) čiji je zadatak (bio) prodor prema jugu. No, ono što se događa već dva-tri dana ostavlja tu borbenu skupinu jako izloženom. Naime, Ukrajinci su iz smjera Harkiva krenuli ravno na istok i potiskuju ruske snage dalje. Istovremeno, s juga je ostvaren drugi prodor Ukrajine ravno prema sjeveru.

Izium.jpeg

Ova sad situacija postaje potencijalno vrlo ozbiljna za ruske snage oko Izijuma, jer bi mogle završiti u okruženju. OK, do toga je još relativno dalek put, ali ono što ih sasvim sigurno već sad boli su ove dvije činjenice. Prva je ta da je prekinuta JEDINA izravna cestovan veza između Belgoroda i ovih snaga oko Izijuma. Dakle, logistička je potpora nemoguća. Drugi problem za ruske snage je taj da je već i dosadašnja logistička potpora bila kilava i loša. Izijum je, otkako su ga Rusi zauzeli, označavan kao posebno važno mjesto za daljnja napredovanja. To bi onda impliciralo (u normalnoj vojnoj operaciji koju vode normalne snage) da je tamo već stvorena velika zaliha streljiva kako bi se omogućio daljnji proboj. Da ta zaliha streljiva postoji, s njom bi bilo moguće odbiti ovaj ukrajinski napad i održati otvorenim logistički koridor. To se nije dogodilo pa svak nek izvuče zaključke za sebe; prvo nemaju dovoljno streljiva da bi mogli napredovati i sad im je odsječen dobavni kanal. Karta pokazuje puno prostora, ali vraćamo se na blatnjav teren koji je neprohodan za kamione i tešku tehniku koja ovisi o cestama. Priroda se zazelenjela pa je sad još bolji efekat maskiranja i gerilski udarci koje provode Ukrajinci su dodatno olakšani.
Što se tiča Marijupolja, ekipa koja je tamo odrađuje za Ukrajinu neizmjerno vrijedan posao. Ne samo da su iscrpili/izmorili onih 14 tisuća koje su Rusi odvojil za osvajanje grada, nego su Rusi morali poslati dodatno pojačanje u ljudstvu kojeg ionako nemaju dovoljno.
To da o njima ruski mediji govore sve najgore je očekivano i na to se ne bih uopće osvrtao; ionako je cijela nacija proglašena nacistima (koja je pozadina toga sam već objasnio u opisu ideološkog stupa Rusije).
Rusija je objavila snimku na kojoj se vidi postrojena posada Moskve na kojoj je cca 240 ljudi. To bi sugeriralo da je više od polovice posade ipak izgubljeno, ako je ova snimka istinita (a postoje indikacije da možda nije).
Za kraj samo jedna crtica o slici već oštećene Moskve u plamenu. Rusko priopćenje negira pogotke od strane Ukrajine i tvrdi da je brod nakon spontanog zapaljenja eksplozivnih sredstava na brodu vučen prema luci Sevastopolj, ali je zbog loših vremenskih uvjeta (veliki valovi i vjetar) morao biti ostavljen, tj. potonuo je. Vidi li na ovoj slici bilo tko val veći od onog koji za sobom ostavlja patka koja pliva preko Save?
18.04.2022 | 14:52
Evo Patrick Lancaster, US marinac, veteran, javlja se s terena u Mariupolu kao nezavisni novinar, snimke od jutros:

18.04.2022 | 15:34
Djuro genijalac kaže:
drlovric kaže:
@Dado

Daddo kaže:
Ponovio bih pitanje da ga se točno sjećam...

Dečki, vi ste mi zakon!

Da urnebesno. Sada se jos mogu i posvaditi oko nicega.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 29 minuta
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO