17.04.2022 | 10:46
Prvo svima želim svako dobro i da je šunkica lijepo pečena, kruh u kojem se nalazi nije presuh...!
Svaka čast profesoru, ali ja sam skloniji analitičarima iz ove regije koji bolje poznaju tematiku, doživjeli su rusku čizmu i znaju o čemu govore IZ PRVE ruke. Podjsetio bih da je gotovo kompletna američka obavještajna zajednica dala Ukrajini 96 sati prije nego izgubi rat s Rusijom koji, evo, traje 7 tjedana i u kojem Rusija nije napravila ništa osim štete sebi i Ukrajini.
Slovački analitičar Juraj Mesik je upozorio zapadne države i analitičko-obavještajne zajednice da se pripreme na raspad Rusije u idućih 3 do 5 godina! Pritom je vrlo dobro poentirao pozvavši se na povijest od prije 30 godina kad su ista upozorenja ignorirana kao nemoguća, a govorila su o raspadu SSSR-a što se i dogodilo i onda iznenadilo Zapad koji na to nije bio pripremljen. Upozorava da se ovaj put ne napravi ista greška, jer analitičari obično (neki put i namjerno da bi se sebi dali na važnosti, ali da se i ne ističu pretjerano) idu preduboko u neke analize koje im onda zamagle vid i ne vide najočitije stvari, a s druge strane ih većina, upravo da bi ostali u biznisu kao pouzdani partneri zapravo propagira status quo većeg ili manjeg stupnja na ovaj ili onaj način. I u taj narativ se vrlo dobro uklapa ovaj tvoj profesor, Davore.
Zbog nemogućnosti da predvide raspad SSSR-a, zapad, njegovi političari i analitičari su ostali zatečeni, bez jasnih i promišljenih planova o potrebnim potezima što je dovelo do improvizacije i katastrofalnih pogrešaka čije se posljedice osjećaju desetljećima. Zapad se mora početi pripremati za raspad Ruske Federacije (koja zapravo nije federacija, o čemu više malo kasnije) jer u protivnom, u najgorem slučaju, prijtei scenarij Jugoslavije, ali uz prisutnost, tj. potencijal korištenja atomskog oružja.
Ajmo sad o Ruskoj federaciji. Radi se o ogromnoj državi u kojoj je NEOGRANIČENA moć koncentrirana u Moskvi (govorim figurativno, ali razumijete što želim reći). Da bi Putin došao na vlast i osigurao ju, morao je podjarmiti sve oblasti u Rusiji sebi. To je napravio najjednostavnijim trikom koji postoji. Sva su sredstva centralizirana, sav novac dolazi u Moskvu, a onda se on vraća u oblasti sukladno njihovoj kooperativnosti po svim pitanjima. Defacto, oblasti su prosjaci koji traže pomoć od centrale (primjetite da je sličan mehanizam na snazi i u RH sa silnim općinama koje ne mogu opstati same od sebe pa trebaju državnu pomoć kojom upravlja HDZ; eto recepta za vrlo poslušne birače i glasače; razlika je samo u količini novca i mjerilu, ali princip je isti. Kad malo proučite Rusiju zastrašuju sličnosti s RH, ali to je sad druga tema). Drugo uporište vlasti Moksve je ideologija. To više nije socijalizam, nego, pogađate, antinacizam i antifašizam. Rusija je pod Putinom defacto proglasila monopol na pobjedu nad nacizmom (pri čemu se spretno prešućuje pakt Ribbentrop-Molotov i činjenica da bi ih Wehrmacht pregazio da nisu dobivali neograničenu vojnu pomoć od SAD preko Murmanska). Dakle, Rusija je ekskluzivni antinacist. Dalje je sve lako: tko god ne ide niz dlaku Rusiji je protiv antinacista. Dva minusa daju plus, dakle, onaj tko je protiv antinacista je - nacist. Tako je lako priljepljena etiketa nacizma Ukrajini i zbog toga se krenulo u specijalnu vojnu operaciju (sjetite se, denacifikacija). Konačno, treće uporište vlasti u Rusiji i jedini konkretan izvor prihoda je prodaja energenata i sirovina o čemu sam već naširoko pisao. Ta je trgovina u rukama kriminlanog kartela koji upravlja državom. Prva i druga hijerarhijska razina te kleptokracije su Putinovi bivši kolege iz obajveštajnog (da ne velim špijunskog) miljea i to je ova ekipa s nezamislivim bogatstvima koja su oteta od Rusije i njenog naroda. Krstarica Moskva je potonula jer njezini obrambeni sustavu nisu modernizirani prije 15-ak godina kad je bila na remontu zbog nedostatka novca. Taj novac koji država nije imala je onaj novac koji je uložen u onu magajahturinu o kojoj sam pisao, recimo (i opet, zastrašuje sličnost s RH; niti kod nas nije nikad provedena lustracija i imamo na djelu obavještajno podzemlje koje sudjeluje u svakodnevnoj vlasti, a i čiste kriminalce: prvi mi na pamet pada vozač bivšeg ministra Kalmete koji je bio evidentiran kao iznuđivač i kriminalac i nikom ništa).
Vratimo se na Rusiju. Sva tri uporišta vlasti slabe, to je evidentno. 'Denacifikacija' ne napreduje ni približno željama (o tome ionako stalno pišem), ali sad se istina o debaklu vojske polako probija na vidjelo.
Bivši zapovjednik snaga odmetnute regije Luhansk već je proglašen defetistom.
Sankcije razaraju ono malo ruske ekonomije. Prošli tjedan sam najavio prestanak proizvodnje tenkova. To se jučer i službeno dogodilo zbog nedostataka ključnih komponenti uslijed sankcija. Viđeni su vlakovi koji dovlače tehniku iz onih pričuvnih skladišta o kojima sam pisao prema Ukrajini. Tamo su kamioni i tehnika iz doba SSSR-a, 60-ih godina prošlog stoljeća. Moskva je potonula jer su njeni sustavi bili zastarjeli 25 godina, sad se dovlači tehnika koja je VEĆ bila zastarjela PRIJE 30 godina, jer druge nema (Lovrić je o tome pisao odavna, većim dijelom i iz prve ruke i osobnog iskustva).
Rat u Ukrajini je samo ubrzao procese koji su već prije bili na djelu, ali zapadne obavještajne analize to nisu prepoznale i sad ne vide drvo od šume koja je pred njima.
Ajmo sad na Rusiju tj. federaciju. Rusija je po svojoj građi zapravo država s kolonijama, samo je usud, sreća, povijest i zemljopis htio da njene kolonije nisu prekomorski posjedi (jedan koji je bio su prodali SAD-u, Aljasku). Danas je Rusija posljednja klasična kolonijalna sila u smislu 19 stoljeća kad je to još bilo 'fora'. Kako opadaju prihodi od energenata, tako pada snaga centrale u držanju kolonija kojima je oduzela sva sredstva prihoda u šaci. Samo je pitanje vremena kad će u tim kolonijama (koje su oduvijek podjamrljivane) izbiti revolucija da netko zbroji jedan i dva i zaključi da oni SAMI mogu izravno prodavati/krasti energente i sirovine umjesto da to za njih čini Moskva. Kad se to dogodi prvi put, Moksva neće imati (vojne) snage da to spriječi, jer upravo, zahvajujući mudrom vodstvu, svoju vojsku uništava u Ukrajini bez ikakvih izgleda da ju u dogledno vrijeme (uz ovaj kleptokratski model vlasti) nadomjesti, a onda dalje slijedi domino efekt i već za nekoliko godina bi karta svijeta na tom području mogla izgledati ovako.
Zapad na to mora biti spreman. Podsjećam na period raspada SSSR-a kad je SAD IZRAVNO isplaćivao plaće vojnom osoblju koje je čuvalo nuklearni arsenal da oni ne bi napustili svoja radna mjesta i da atomsko oružje ne bi završilo na crnom tržištu. To je bila AD HOC mjera kad je, preko noći, pao Berlinski zid i krenuo domino efekt raspada SSSR-a (koji je, nota bene!, bio izgrađen po IDENTIČNOM kolonijalnom principu oko Rusije kao i njena federacija danas) koji je IZNENADIO zapad.
Evo, iz ovih razloga sam ja puno skloniji vjerovati predviđanju Slovaka koji je tome svemu svjedčio IZ PRVE ruke, nego nekm blaziranom profesoru iz SAD.