08.10.2011 | 14:41
@smayoo - OK, znatiželjan sam, koja je po tvojem mišljenju pozitivna alternativa u ovom trenu?
Ja vidim ove moguće izbore, pa neka to bude mala simulacija ili brainstorm, a vi dopunite izbore koje sam zaboravio.
1) Dati glas sadašnjoj vlasti koja je ogrezla u kriminal (dakle, ovo sada nije stranački napad, nego samo iznosim strogo objektivne činjenice - ono, ljudi su u zatvoru, USKOK ne zna gdje će od posla). Možda čak i u tom odabiru se može naći pozitivna logika, npr: često se može čuti: "Oni su se već nakrali, pa pustimo sada njih, više neće toliko jer su se podmirili, a ako dođu novi, oni sve moraju krasti od nule..." - ili logika kod onih koji su usko vezani s vlašću, pa znaju da im posao, mito i ostala pogodovanja ovise o njima, pa će čisto pragmatično dati glas za svoj novčanik.
2) Dati glas većinskoj opoziciji kako bismo uklonili kriminalce. Problem ovdje je što malo tko vjeruje da su oni znatno bolji od prvih, ali moj subjektivni dojam tijekom ove naše "nezavisnosti" je da su ipak umjereniji, manje bahati i da manje muljaju i kradu. Dakle, nisu netko za koga bi glasovao u idealnim demokratskim uvjetima, ali to se sada zove "izbor manjeg zla".
3) Ne izaći na izbore. To vidim kao davanje glasa za ostanak postojećeg stanja. Dakle, svodi se na 1).
4) Izaći i uništiti listić. Isto se svodi na 1).
5) Pronaći altruista, pozitivca, učenog i finog čovjeka koji ima pravi tim stručnjaka i svoju malu strančicu koja ima program "baš kao da sam ga ja pisao". Super! No, znamo da je nemoguće da dobije više od 5% niti u najluđem mogućem scenariju. Dakle, glas za takve koje bismo iskreno podržali, svodi se na 1).
6) Pobjeći iz države koja se neće oporaviti još najmanje 4-5 godina. Nije lako, pogotovo onima koji imaju obitelj.
7) Podizanje revolucije. Iskreno, simpatiziram ovaj smjer, ali ne u onom staromodnom smislu, već u smislu revolucije u smjeru vlasti naroda korištenjem prednosti informatičke tehnologije. Društvo bez pravih političara moćnika, društvo gdje bi se zahvaljujući ekspertnim sustavima iduće generacije moglo upravljati državom bez silne birokracije i politikanstva, a ljudi bi mogli dati svoje mišljenje o svim bitnim zakonima. To je ono što ja zovem "iState".
I ja ne vidim niti jednu opciju van ovih. I mislim da poznavajući našu realnost, jedino čime možemo u ovom trenu stvari pomaknuti k boljem je opcija 2. I to je onda tek "izlazak na put za put prema...".