30.06.2014 | 23:13
smayoo kaže:
Josipe, gramatičkih grešaka baš i nemaš puno. Samo te pravopis muči, čini mi se. Ili ti je "Ć" tipka neispravna?
Jedino me jako jako JAKO bode u oko to što konzistentno pišeš "predCjednik" i "predCjednica". Ne mogu vjerovati da ne znaš baš tu fonetsku grupu ispravno napisati??! Zato što se radi o istom pravilu kao kod "HrvatCka" i "hrvatCki jezik".
Da č i ć baš ne razlikujem dobro, ko klinac sam imao disleksiju i poteškoće u govoru i pismu. Prijecjednik mi je uvijek nekako u podsvjesti još od kako sam prvi put zapamtio kao klinac krivo, pa zaboravim sa je sa S, predsjednik.
Rado bi pokušao s tobom razviti neku konstruktivnu diskusiju na ovu temu, ali zapravo ne znam - kako. Neke od teza koje si postavio meni ostavljaju dojam znatne emotivne nezrelosti. Znam nekoliko klinaca od 14-15 godina čiji su životni stavovi znatno zreliji od ovih koje si iznio. Ali opet, s druge strane, znam i brdo studenata čiji su tu negdje, tako da je to valjda ipak normalno.
Nisam ovo napisao sa željom da te omalovažavam, niti vrijeđam, niti napadam, niti išta slično. Jednostavno - ne nalazim dovoljno racionalne argumentacije u tome što pišeš pa da ti mogu dati neke protuargumente. Pokušat ću ipak, jer ne želim da ispadne kako te samo pljuckam svisoka.
Možda moji stavovi zvuče emotivno nezrelo ovako kad tipkam?
Josip R. kaže:
Oni (SDP) nisu socijalisti nego komunjare.
Deklarativno i nisu
socijalisti. Nego
socijaldemokrati. Razlika je bitna, prouči malo.
To što si ih nazvao "komunjarama" pokazuje da si emotivno polariziran (što jamči da ne rasuđuješ jasno, čak ni kad bi ispravno baratao pojmovima), ali i više od toga - da ne razumiješ niti što je komunizam u svojoj teorijskoj postavci - idealno društvo idealno društveno svjesnih ljudi u kojem ne postoji privatno vlasništvo jer ono nije potrebno, a nije potrebno jer svako radi koliko može i uzima koliko mu treba (obrati pažnju - dakle djeca, bolesni i stari ne rade ništa ili vrlo malo, a uzimaju puno više nego što rade jer im treba više) - a niti što je on bio u svom nakaradnom pokušaju realizacije.
Jer ono što SDP radi danas nije ni komunizam u teoriji, ni komunizam u praksi. A niti socijalizam, niti socijaldemokracija. Nije ništa. Došli su na vlast nemajući nikakav program niti plan (mahali su nečim što su nazvali "Plan 21", ima i ovdje budala koje su im povjerovale, ali evo, sad vidimo...) i to što sada rade nalikuje mom sinu kad pokrene novu igru pa mu se ne da čitati nikakve upute, nego naslijepo pritišće po tipkama da vidi što će se dogoditi.
Kad sam rekao komunjare nisam mislio na značenje riječi već na tip ljudi koji su izigrali ideju i narod zagovarajuči idealizam da bi radili kontra. Uzimali više nego što im je potrebno.
Sad mi je pala misao, prije a i danas mnogi na vlasti grabe sebi i imaju osječaj važnosti a niko i ništa su jer im je jedini uspjeh preveslati druge, takvi pojedinici u startu nisu niakda postigli pravo postignuče i pravi uspjeh. A kod nas je takvih budala puno previše na vlasti. Čast iznimkama. Ovo nepišem emotivno, možda se tako čini?
HDZ s druge strane ima prave vrijednosti, ali to je nedovoljno.
HDZ-ove deklarativne vrijednosti su iste kao i SDP-ov Plan 21. Ne postoji niti jedan prominentni HDZovac koji živi u skladu s tim vrijednostima.
Plan 21 je globalan plan svijetske oligarhije, nije ga izmislio "kukuriku koalicija".
Prijatelj obitelji (...) Kaže da je Karamarko pošten čovjek, ali ima manu. (...)
Ovaj dio bi kompletno preskočio. Način na koji si formirao ovaj svoj stav je takav da te ionako nitko ne može u tome nikakvim argumentima razuma razuvjeriti. Jedino što moram reći jest - da i ja čovjeka poznajem osobno i mogu o njemu reći svašta, ali - da je pošten (u onom smislu u kojem ja doživljavam tu riječ) - ne.
No, rekoh, natezanje oko toga nema smisla jer si ti svoj subjektivan stav formirao na temelju subjektivnog stava nekog čovjeka koji je prijatelj tvojih roditelja. U tom smislu, promijenit ćeš ga tek kad ti neka osoba koja ti je bliskija od toga kaže nešto suprotno o Karamarku.
Opet si stekao krivi dojam. Nemam pozitivno mišljenje o Karamarku samo prenosim tuđe mišljenje i dojam iz prve ruke o njemu kao osobi, ali sam htijeo reči kako čovjek možda ima nekih kvalieta koje nezna pokazati i onda se čini kao potpuni neznalica ili neka budala kao što se vidi na TV-u.
Kad bi se svim aktualnim strankama i njenim članovima, pa njihovim budučim naraštajima zabranilo da se bave politikom onda mi dobili frišku alternativu. Onda bi mladi dobili priliku. Oni koji ne spadaju u maloprije naveden primjer.
Razumijem što si želio reći, ali teza je uistinu posve djetinjasta. Zabrana sama po sebi nikad ni u čemu i nigdje nije doprinijela rješenju ikojeg problema, osim kao pomoćna mjera
edukaciji i stvaranju drugačijeg sustava vrijednosti
Zabrana je kratkoročno riješenje koje bi stvorilo prozor da se stvori novi zdrav korijen za HR društvo i politiku.
S druge strane najbolja bi bila tehnička vlada koja bi se mijenjala, a činili bi je akademici i ljudi od struke. Na mjesto ministra za to i to, samo ako si i akademski obrazovan u tom području.
To se naziva tehnokracija. U mojoj struci poznajem mnoge koji smatraju da bi to bila super vlast, a ja sam siguran da ne bi želio ni sekunde živjeti u zemlji u kojoj vlada jedan od njih. Jer su svi, sasvim normalno, u svojim tehnokratskim pogledima potpuno uvjereni da znaju sve o svojoj struci i da su potpuno kompetentni da svaku odluku donose potpuno samostalno. Najbolji primjer - jedan takav tehnokrat, inženjer, posve je uvjereno i sebi, i drugima godinama tumačio kako teški metali nisu ni na koji način opasni za okoliš jer su to inertni elementi koji ne reagiraju kemijski. Što je istina kad se nalaze u vodi ili na zraku, ali nije više kad ih apsorbira morska trava koju onda pojedu ribe pa onda ribe pojedu ljudi i tako mangan, nikal, kadmij, volfram, itd. dospiju u ljudsku jetru.
Nebrojeno puta sam bio svjedok situacija gdje se grupa tehnokrata (svaki svoje struke) može do kraja vremena svađati oko bilo koje dane teme (jedan s pozicije inženjera, drugi s pozicije biologa, treći s pozicije pravnika...) jer niti najmanje ne uvažavaju perspektivu niti znanje onog drugog.
To je najbrži put u propast.
Moram priznat da nisam čuo za tehnokraciju ili jesam ali nedovoljno da zapamtim.
Sve ovosi kakve ljude staviš na čelo, imam primjera kakve si naveo a ima i potpuno suprotnih koji bi profesionalno odradili posao surađujući s drugima.
Promjena ukratko nema i neče ih biti ako se mladi i (ne pre)stari trgnu. Zasad se zabavljaju i ne pružaju otpor bez obzira na vrlo loše stanje ali to je potpuno nova tema.
Htio si napisati - ako se NE trgnu - pretpostavljam. Slažem se. Ali neće. A neće zato što većina građana Hrvatske zapravo ne želi pošteno društvo. Većina građana Hrvatske želi NEPOŠTENO društvo, samo takve vrste u kojoj su BAŠ ONI povlašteni.
Ne mogu se složit s ovim stavom jer nisam dio tih građana ali znam da postoje, uglavnom se radi o ugnježđenim guzicama koje koče sustav i iscrpljuju ga. Paraziti...
Uvođenje stranih političara iz skandinavskih zemalja nije loša ideja
Otkud i čija je to uopće ideja? Niti Hrvatsku, niti ikoju drugu zemlju ne može iz govana izvući nikoji (pa ni najbolji) plaćenik. Netko tko bi to radio iz iskrenog uvjerenja i stremljenja općem dobru, pri tom bio dovoljno pametan da se okruži još pametnijima od sebe i dovoljno požrtvovan da se otrgne polipu sindikalnog mentaliteta i ne donosi odluke razmišljajući o idućim izborima, nego težeći da učini pravu stvar, na dugoročnu opću korist - taj bi imao šanse. Samo građani Hrvatske takvog ne bi izabrali.
Pojma nemam pročitao ovdje na forumu u temi, hahaha.
Propust dosadašnjih vlada i kriza je po mom skromnom mišljenju nametanje štednje tamo di je nemoguća.
Probaj biti konstruktivan da razmisli i napiši gdje su trebali onda nametati štednju, tj. gdje bi to štednja bila moguća? A da je, naravno, u isto vrijeme i svrsishodna. Jer, ako sad spomeneš službene aute i slične polunovinarske floskule, onda ću te pitati da usporediš koliko u financijskom smislu znači ušteda od 30% na 40 službenih auta u odnosu na uštedu od 2% na 200.000 plaća.
Država ne treba štedjeti jedino da ubire preko poreza. Sve si rasprodali i "privatizirali" što je loša politika. Nemože zemlja funkcionirati na način da sav prihod ide od poreza. Moraš imati drugih prihoda za razvoj. Pr. Trebali bi uposliti propale škverove i nacionalizirati ih, da rade vojne i turističe brodove po narudžbi kad privatnici neznaju.
I skoro pa ciljano odbijanje stranih ulaganja na štetu države s lošim zakonima, užasno kompliciranom birokracijom i VISOKIM porezima!
Opet, budi konstruktivan. Koliki bi trebali biti porezi?
Porez treba balansirati, jednostavan primjer igra SimCity (5) imaš grad i ulogu gradolnačelnika. Imaš početni kapital, počneš graditi i razvijati grad, a novi stanovnici dolaze i dobivaju pomladak, svaki razvoj nameće veće troškove. Stoga moraš imati nove prihode. Ako pretjeraš i ugađaš građanima previšei radiš nepotrebne luksuze ideš u bankrot.
Ako namečeš veći porez standard opada i bez obzira na visok razvoj građani nemogu priuštiti isti i potrošačka moć opada ljudi ti se sele i odlaze, a troškovi rastu rastu. Možeš otić u dužničko ropstvo i dizat kredit više puta što vodi u bankrot ne promjeniš li situaciju. Treba smanjiti porez i zatvoriti nepotrebne stvari koje generiraju trošak.
Iako se čini nemoguće naš primjer HR ima rješenje. Jer u igri koja se nekome čini kao glupa simulacija se može podosta naučiti.
Naravno svi si uzmu maha i u startu bi imali sve na gotovo, a ako se ne gradi pomalo sve se uruši u bankrot.
U jednom trenutku sam se doveo u istu situaciju i izišao iz nje, gore navedenim mjerama. Naravno igra je pojednostavljena verzija biljne situacije naše zemlje ali brojke govore da je rješenje moguče.
Malo sam rastegnuo, preporuka je da probaš zaigrati igru, onda češ shvatiti što sam mislio.
Još jedna stvar koja koči napredak je pre velik zastarjeli kadar svugdje u državnim upravama koji se neće da mijenja jer je stara generacija koja ne prihvaća vrijeme u kojem živi.
Kako se sad ovaj stav uklapa s onim o štednji tamo gdje je nemoguće?
A tu su i penzioneri kojih je previše i s jedne strane opterečuju proračun, a s druge strane trebalo bi se ići u mirovinu ranije da mladi zasjednu na njihova radna mijesta.
Penzionera, naravno, *NIJE* previše. Njih je koliko je. Što bi ti? Pobio ih?
Nije previše penzionera, nego je PREMALO zaposlenih. I to ne da ih je 350.000 premalo. Nego ih je oko 1.000.000 premalo da bi nam ekonomski i društveni sustav normalno funkcionirao.
Dakle, Hrvatskoj treba 1.000.000 radnih mjesta i oko 600-650.000 stranaca da se na dijelu njih zaposle. I onda bi nam bilo super.
I, naravno, nije rješenje, otjerati stare u penziju da bi se zaposlili mladi, jer bi onda bilo jednako malo zaposlenih, a još više penzionera. Nego treba otvoriti 1.000.000 NOVIH radnih mjesta. I to u realnom sektoru, a ne u javnom.
Nebi ubijao penzionere, već bi racionalizirao one koji imaju nepotrebno velike penzije. Koje su proizišle iz povlaštenih razloga, ili naprosto krivih računica koje su odgovarale u starom sustavu.
Napravi se računica koliko je potrebno za živjet relativno normalno kao penzioner pa se da malo manje od toga penzije svima isto, osim onima koji su išli u prije vr. kad se sustav digne na noge onda bi se svima povečale penzije pomalo.
Balansiranjem penzija cilj bi bio smanjiti novac koji se troši na isplati stih koji radi velik disbalans jer je teret puno manjem broju aktivnih radnika.
Također dob odlaska u penziju bi postepeno smanjili da se oslobode radna mjesta.
To je samo jedan od koraka menađiranja troškova i trošenja prihoda. Sve bi se trebalo graditi korak po korak. I dalo bi se složiti u jedan mandat dovoljno da se osjeti i dobije prilika za drugi.
Izlazak iz krize?
Poticanje potrošnje, u prvom redu da se smanji porez ispod 10% !!!
Koji porez? PDV? I to bi, pretpostavljam, po tvom sudu, automatski smanjilo sve cijene u zemlji za 12%. Osim što ne bi jer bi gramzljivi trgovci to ugrabili u vlastitu maržu. A i da dođe do stvarnog smanjenja potrošnja se ne bi povećala za više od 12% (što bi bio smisao smanjenja poreza) jer
ljudi nemaju novca.
Da, potrošnja je bitna za kotač ekonomije. Ali ljudi moraju imati posao da bi mogli zaraditi novac, da bi ga mogli potrošiti.
Da je to tako lako, svatko bi bio F.D.Roosevelt.
Treba napravit zakon koji regulira maržu trgovaca, trgovci moraju imati prostora ali ne trebaju pretjerivati na štetu sustava.
[quote]quote] A onda riješti i pojednostavi birokracija, zakoni, zamijeniti stare kadrove i time povečati zaposlenost i sve ostalo.[/quote]
I s ovim se slažem, ali opet. Pokušaj biti konstruktivan pa reci - kako? Kako ćeš se u zemlji u kojoj dobar dio izbornog tijela radi u javnom sektoru (dakle, u elektoratu Hrvatske je najviše penzionera, pa je onda na drugom mjestu svih onih koji rade po raznim javnim institucijama i javnim tijelima bilo državne ili lokalne razine) obračunati s birokracijom kad će ti svi oni s kojima si se obračunao - presuditi na idućim izborima?[/quote]
Osveta se i ne mora dopustiti, narod ako želi pošteno živjeti, a predpostavljamo da želi, prepoznat će prave pomake.
Ne moraš dopustiti sam sebi poraz na sljedečim izborima. Postoji dobro razigrana psihološko marketinška cijela znanost, više njih koja ti može osigurait pobjedu. Ako ju trebaš otom potom. No to je krajnja mjera.
Trend aktualne vlade je poguban i prijeti nam scenarij Grčke. Nema štednje ako ljudima nakon plačenih režija ne ostane za potrošnju. Nema potrošnje, nema rasta ni kratkoročnog ni dugoročnog.
Prijeti nam scenarij Grčke jer imamo mentalitet Grčke. Trošiti novac kojeg nismo zaradili, dizati kredite koje će netko drugi vraćati i sanjati o državnoj službi u kojoj se efektivno ne radi ni 4h dnevno (u prosjeku, naravno - cijeli sustav bi se odavno urušio da nema onih cca 20% budala koji rade ko konji za sve ostale uhljebljene rođake i stranačke poslušnike).
Hrvatskoj treba promjena u sustavu vrijednosti. Kad se stvori ozračje da onaj koji radi - taj i vrijedi te da je sramota ne raditi - tada ćemo imati šanse za pravu promjenu. Dokle god smo zemlja u kojoj samo budale rade (a među djecom - samo budale uče), dotle nam je još i predobro u odnosu na ono što zaslužujemo.
Slažem se da HR treba promjeniti sustav vrijednosti, vrijeme je da ih počnemo pisati.
Jedan čovjek je rekao da svako od nas treba početi pisati koje su to vrijednosti i staviti ih na papir i zajedno vidjeti kakvu budučnost želimo stvoriti zajedno. Kakav svijet želimo da bude. Hočemo li monetarni sustav ili NE! Kakvu Hrvatsku želimo sutra? To treba biti tema.
Sami se trebamo organizirati. Mislim da smo zaključili da je u HR nedovoljno malo onih za koje bi glasali ali su se pridružili nekome ko nam se od prije ne sviđa. Hrvati trebaju novu ponudu u politici koje nema (ne računam lila stranke laburista i nekih starih novih ekipa koje mijenjaju kapute i otvaraju nove stranke).
Želiš li više od same rasprave na forumu, izgleda da si dovoljno zreo da se uključiš u politiku i sam.