Za koga novog glasati?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Za koga novog glasati?

26.05.2014 | 16:59
zabac kaže:
Ja se slažem s Ribičičem koji je rekao:
"LJUBLJANA, 30. siječnja 2011. - Izjava nekadašnjeg istaknutog slovenskog političara Cirila Ribičiča kako mu se ponekad čini da bi sastav parlamenta bio bolji kad bi se određivao ždrijebom, a ne na izborima, dobila je nagradu za najduhovitiju izjavu godine u tradicionalnoj anketi mariborskog dnevnog lista "Večer"."

Mislim da bi bolje prošli.

Vjerovao ili ne o tome je napisan znanstveni rad!
Accidental Politicians: How Randomly Selected Legislators can Improve Parliament Efficiency
26.05.2014 | 17:11
Tko je koga kopirao?
26.05.2014 | 21:22
Ciril je rekao da mu se "ponekad čini", a ovi su napravili pravi znanstveni rad
27.05.2014 | 05:25
Ma od svega se može napraviti znanstveni rad. Recimo, znansveni rad na temu, koliko čovjek u svom životu provede sjedeći na WC-u i koliko dreka proizvede.
27.05.2014 | 05:41
zabac kaže:
Ma od svega se može napraviti znanstveni rad. Recimo, znansveni rad na temu, koliko čovjek u svom životu provede sjedeći na WC-u i koliko dreka proizvede.

Naravno! Može se napraviti znanstveni rad i o tome kako nekom pada na pamet o čemu se može napraviti znanstveni rad
27.05.2014 | 06:05
Da ostanem u temi! Nema se za koga glasati. Šire gledajući , kad bi i bilo, ne bi mogao ništa postići jer smo već tako umreženi da smo samo figure u šahu.
27.05.2014 | 10:42
Trebalo bi glasat za stranku "format c: /s" s posebnim naglaskom na /s
30.06.2014 | 12:48
Možda bi ovaj post bio prikladniji u ovoj temi. Premjestio sam ga iz teme "Ajmo se pokrenuti! Krekirani u legalni!"
-----------------------------------------

Zapravo, htjeli mi to priznati ili ne, ali moramo prihvatiti činjenicu gdje živimo. Hrvatska je zatucana zemlja, mentalitet je zatucan, velikoj večini daj samo kruha i igara i držati će te ko boga (namjerno pisano malim slovom) Zapravo, u hrvatskom mjerilu "kruha i igara" bi značilo janjetine s ražnja i jelene rozge! Žalosno je to koliko primječujem oko sebe, da su ljudi kronično nezadovoljni, svi kukaju, svi hebu mater vladi, politici, ..., ali jednostavno nema reakcije.....

A naši političari su odličnu školu kopirali od svečenstva, župnika - U svakom selu i zaselku moraš prvo obnoviti, izgraditi, ukrasiti i pozlatiti radijus od 50 m oko crkve, i eeeeto ti glasova na izborima. Sve bakice koje kukaju da nemogu hodati, ali ih unuci redoviti odvoze na misu, će glasati za tebe jer eto, ti se brineš za njih, jel... Uredio si selo (nije bitno što van tih hebenih 50 m nema ni asfalta na cestama, što još lisice poštu nose...)...
Malo pred svake izbore zakopaj bagerom na 4 do 5 mjesta i kakti svečano prereži vrpcu crven bijeli plavi, nek se vidi da se radi (uz gore spomenuti dernek), i eeeto ti glasova !!!

Eto, takvi smo mi hrvati... Neću sad nizati epitete, jer bi popio ban zbog psovanja

Žalosno je što to moram svaki dan gledati i svaki dan spoznati neku novu "anegdotu" kako jednima (privilegiranima) ide u životu, a drugima ostaje boriti se za mrvice...

Nisam otišao u off-topic. Ovo gore je zapravo objašnjenje zašto neki koriste ilegalni sw. Ne razmišljaju oni da 99,99 % stvari koje su im potrebne za uređivanje slike mogu napraviti sa MS Paint-om (karikiram), nego se mora imati FOTOŠOP, i to zadnja verzija, - ma šta zadnja - mora se imati još novija BETA ! ! !
Ili isto tako je nekima dovoljan MS Office 2000, no mooooora se imato MS Word 2018, pre alfa od alfe!!!

Eto, primjećujete da mi malo titra glas

Zbog gore spomenutog (ono s trulim političarima), nikada, ali nikada never ever... nećemo dočekati da takvi servisi dođu u HRV. Oni koji su došli, ili će ipak doći, to će biti samo po sili inercije i ništa drugo! Nismo mi nikome od njih zanimljivi, a i onima kojima jesmo (iz samo njima poznatih razloga), čim dođu, skuže da će biti izlevatiti, posramljeni, ucjenjeni, oguljeni do kosti i pokradeni, pa pobjegnu glavom bez obzira. Nema tu niti p od poštenih pravila igre!

Bolna je to (hrvatska) istina...

E da, odgovor unaprijed za one koji će gore spomenuto dočekati na nož i pitati što onda ne emigriram;
Vrlo jednostavno - Nemogu nagovoriti suprugu ! ! !

Imali smo mi posjet i Stevea Ballmera, koji je tom prilikom izjavio : "Dragi Hrvati, ako nemate kreativnosti i strasti, ostat ćete zauvijek u prošlosti’"

Pa eto, naši faraoni na vlasti (ma i oni u oporbi) su puni kreativnosti, i jako su strastveni, jel'...!
30.06.2014 | 15:04
Interesantno kako u Sloveniji misle da je kod nas puno bolje, a da je kod njih korupcija i kriminal najveci. Tako je i Hrvatu trava zelenija negdja drugdje.
30.06.2014 | 15:29
Iskreno, mene uopće nije briga da li je negdje drugdje bolje ili gore. Uopće me, niti najmanje, ne tješi to što je (možda) u Sloveniji, Srbiji, Bosni, Moldaviji ili Kazahstanu gore nego kod nas. Ja bih najradije da je svugdje na svijetu jednako dobro, a da to jednako - bude bitno bolje, nego što je sada kod nas.
Ali - slažem se sa Zdravcem - sami smo krivi što nam je tako. Jedni glasaju za HDZ jer ih je ovaj uhljebio (ili zbog nekog drugog, meni krajnje nedokučivog razloga), a drugi za SDP jer su protiv HDZ-a (bez obzira što SDP nije protiv HDZ-a, niti je za javni interes, nego je isključivo za sebe). Pa onda nam tako i treba.
30.06.2014 | 16:21
Kako god okrenes mentori zavrsavaju skolu u Kumrovc.
Imam osjecaj da vec 3. generacija vladajucih pohadja istu skolu.
30.06.2014 | 18:23
Nisam pročitao sve komentare već samo prvu stranicu, ali i da ja ostavim jedan.

Dakle odgovor na pitanje za koga bi glasao. Ako se radi o predcjedničkim izborima onda Kolinda, ne zanima me što je u HDZ-u ili je starijim muškarcima zgodna (?), žena naprosto ima iskustva u diplomaciji radi na čelu NATO-a, sa Amerima je na "ti" a bit će i s EU. Na koncu bilo bi dobro da žena konačno zasjedne na mjesto predcjednice pa da i to napišemo u HR povijest.

Za aktualnog predcjednika nemam hvale riječi, pokazao se loš na koncu. S druge strane dao sam mu glas u drugom krugu jer osobno znam koliko je Bandić loš. Ne bi puno pisao o njemu, ali ukratko mogu reći da je čovjek središte mreže korupcije i rada po svojoj volji na štetu grada i njegovog proračuna. Nemogu detaljnije javno pisati o toj temi. Moje mišljenje je da bi naštetio državi jako i da što prije nestane iz javnog živaot to bolje za sve.

Kada govorimo o vlasti.

SDP-u nisam nikad dao glas kao ni HDZ-u i ne namjeravam. Oni (SDP) nisu socijalisti nego komunjare. Nemaju veze s ideologijom nego imaju svoju verziju njihove ideologije. Pokazali su se jako lošim, Milanović je vrlo nespreman uletio misleći da će napraviti svašta, a onda se iznenadio kako sve ne ide kako je (on valjda) zamislio da će ići. O promoviranju ne vrijednosti i bolesnog uma da ne spominjem, možda se neko uvrijedi pa neči dalje i da ne idem van teme.

HDZ s druge strane ima prave vrijednosti, ali to je nedovoljno. Prijatelj obitelji je ajmo reći sam svoj majstor bio je bauštelac, ali to je pre loš opis za njega, samo nema boljeg termina. Ali čovjek je skroman, dobar i jako vrijedan radnik i zna raditi skoro sve. Ugavnom Karamarku je radio po kući radove i osobno su prijatelji. Obiteljski priajtelj je pametan čovjek bez obziran na zanat. Ono što mi je reako ima logike.

Kaže da je Karamarko pošten čovjek, ali ima manu. Ne zna komunicirati prema "van". To je velik minus jer komunikacija je vještina koja otvara mnoga vrata. Loša usporedba ali dobar primjer je Hitler. Hitler je bio izvrstan po pitanju komunikacije i držanja govora i bio je uvjerljiv zato je i navukao i preveslao narado da idu u rat.

Toliko znam o Karamarku. HDZ sam po sebi je loš jer je skupio dosta sebičnih primitivaca koji se predstavljaju kao velike hrvatine. Siguran sam da imaju i dobrih kadrova ali ti isti ne dolaze ni blizu vrha vodstva.

Vesna pusić koja god da je stranka (HNS?) je zlo, obmanjivala je narod pri ulasku u EU to sve govori o njoj dalje ne treba nabrajati.

Ostala politička lica nisu vrijedan spomena.

Zaključak?

Trenutna postava i izbor koji Hrvati imaju je zastarjel. Primjer je zastarjeli stroj koji je za staro željezo, NE Ruska dobra stara robusna tehnologija koja je još primjenjiva kao retro alternativa.

Ponuda je loša i nikad se neče poboljšati naprosto jer odgajaju i obučuju (mentalno programiraju) svoje buduče naraštaje koji zabrinjavajuće pune iste stranke sve više i više. A radi se o izgubljenim mladim osobama koje nemaju dokraja izdefiniran stav pa trče u "krdo" naj sličnije onom u kojem su odgojeni, ili im je sve servirano pa zašto bi radili na svoju štetu iako rade na štetu drugih...

Kad bi se svim aktualnim strankama i njenim članovima, pa njihovim budučim naraštajima zabranilo da se bave politikom onda mi dobili frišku alternativu. Onda bi mladi dobili priliku. Oni koji ne spadaju u maloprije naveden primjer.

S druge strane najbolja bi bila tehnička vlada koja bi se mijenjala, a činili bi je akademici i ljudi od struke. Na mjesto ministra za to i to, samo ako si i akademski obrazovan u tom području.

Promjena ukratko nema i neče ih biti ako se mladi i (ne pre)stari trgnu. Zasad se zabavljaju i ne pružaju otpor bez obzira na vrlo loše stanje ali to je potpuno nova tema. S stvarno stari galsuju kako su glasali i prije i tako će ostati jer je njihov sat i kalendar odavno stao.

Uvođenje stranih političara iz skandinavskih zemalja nije loša ideja ali nisam siguran koliko bi se dala primjeniti na ovdašnjem mentalitetu koji se teško mijenaj, ali opet Hrvat u Americi malo promjeni mentalitet pa možda postoji nada.

Propust dosadašnjih vlada i kriza je po mom skromnom mišljenju nametanje štednje tamo di je nemoguća. I skoro pa ciljano odbijanje stranih ulaganja na štetu države s lošim zakonima, užasno kompliciranom birokracijom i VISOKIM porezima!

Još jedna stvar koja koči napredak je pre velik zastarjeli kadar svugdje u državnim upravama koji se neće da mijenja jer je stara generacija koja ne prihvaća vrijeme u kojem živi.

A tu su i penzioneri kojih je previše i s jedne strane opterečuju proračun, a s druge strane trebalo bi se ići u mirovinu ranije da mladi zasjednu na njihova radna mijesta.

Izlazak iz krize?

Poticanje potrošnje, u prvom redu da se smanji porez ispod 10% !!! A onda riješti i pojednostavi birokracija, zakoni, zamijeniti stare kadrove i time povečati zaposlenost i sve ostalo. Trend aktualne vlade je poguban i prijeti nam scenarij Grčke. Nema štednje ako ljudima nakon plačenih režija ne ostane za potrošnju. Nema potrošnje, nema rasta ni kratkoročnog ni dugoročnog.

Mogao bi pisati još i otvoriti mnogo tema ali da ne izlazim i da smayoo ne bi brisao komentar tu ću ga završiti. Izvinite na gramatičkim greškama.
  • User
  • Posjetitelj
30.06.2014 | 18:56
Josip R. kaže:
HDZ s druge strane ima prave vrijednosti, ali to je nedovoljno.

Neću ništa dalje pisat jer se sjećam kako političke rasprave ovdje obično završavaju
30.06.2014 | 19:21
User kaže:
Josip R. kaže:

Neću ništa dalje pisat jer se sjećam kako političke rasprave ovdje obično završavaju

Ne razumijem tvoju opasku u kombinaciji sa citatom.
30.06.2014 | 19:34
Kad kažem vrijednosti mislim na one krščanske, nisam vjernik ali sam odgojen kao rimo-katolik. Što bi bile ne vrijednosti možeš sam zaključiti.
  • User
  • Posjetitelj
30.06.2014 | 19:37
zabac kaže:
User kaže:
Josip R. kaže:

Ne razumijem tvoju opasku u kombinaciji sa citatom.

Razlika u mišljenjima.

Toliko od mene u ovoj temi, isključujem se iz rasprave.
30.06.2014 | 19:46
Meni je HDZ bliži nego SDP. U stvari SDP mi je jako, jako daleko. Oni "možda" ne kradu, ali rade protiv hrvatskih interesa. Više mi se čini da rade za istočne interese, dok je HDZ trpa(o) u đepove, ali nije pušio istočnjake.
Pa ovi su do kraja nesposobni, a Milanović je jednom prilikom rekao da im treba još 2 mandata, 8 godina da nešto naprave!!!!! Pa dokle bi se oni vježbali? Jedina svjetla točka lopova Linića je fiskalizacija, a predstečajna nagodba je pljačka Hrvatske gdje je Sanader puki amater.
Makar, vidim kud ovo vodi i jedino mogu zaključiti da za SDP sa svojim priljepcima nikad ne budem glasovao.
30.06.2014 | 20:14
Josipe, gramatičkih grešaka baš i nemaš puno. Samo te pravopis muči, čini mi se. Ili ti je "Ć" tipka neispravna? Jedino me jako jako JAKO bode u oko to što konzistentno pišeš "predCjednik" i "predCjednica". Ne mogu vjerovati da ne znaš baš tu fonetsku grupu ispravno napisati??! Zato što se radi o istom pravilu kao kod "HrvatCka" i "hrvatCki jezik".

Rado bi pokušao s tobom razviti neku konstruktivnu diskusiju na ovu temu, ali zapravo ne znam - kako. Neke od teza koje si postavio meni ostavljaju dojam znatne emotivne nezrelosti. Znam nekoliko klinaca od 14-15 godina čiji su životni stavovi znatno zreliji od ovih koje si iznio. Ali opet, s druge strane, znam i brdo studenata čiji su tu negdje, tako da je to valjda ipak normalno.
Nisam ovo napisao sa željom da te omalovažavam, niti vrijeđam, niti napadam, niti išta slično. Jednostavno - ne nalazim dovoljno racionalne argumentacije u tome što pišeš pa da ti mogu dati neke protuargumente. Pokušat ću ipak, jer ne želim da ispadne kako te samo pljuckam svisoka.

Josip R. kaže:
Oni (SDP) nisu socijalisti nego komunjare.

Deklarativno i nisu socijalisti. Nego socijaldemokrati. Razlika je bitna, prouči malo.

To što si ih nazvao "komunjarama" pokazuje da si emotivno polariziran (što jamči da ne rasuđuješ jasno, čak ni kad bi ispravno baratao pojmovima), ali i više od toga - da ne razumiješ niti što je komunizam u svojoj teorijskoj postavci - idealno društvo idealno društveno svjesnih ljudi u kojem ne postoji privatno vlasništvo jer ono nije potrebno, a nije potrebno jer svako radi koliko može i uzima koliko mu treba (obrati pažnju - dakle djeca, bolesni i stari ne rade ništa ili vrlo malo, a uzimaju puno više nego što rade jer im treba više) - a niti što je on bio u svom nakaradnom pokušaju realizacije.

Jer ono što SDP radi danas nije ni komunizam u teoriji, ni komunizam u praksi. A niti socijalizam, niti socijaldemokracija. Nije ništa. Došli su na vlast nemajući nikakav program niti plan (mahali su nečim što su nazvali "Plan 21", ima i ovdje budala koje su im povjerovale, ali evo, sad vidimo...) i to što sada rade nalikuje mom sinu kad pokrene novu igru pa mu se ne da čitati nikakve upute, nego naslijepo pritišće po tipkama da vidi što će se dogoditi.

HDZ-ove deklarativne vrijednosti su iste kao i SDP-ov Plan 21. Ne postoji niti jedan prominentni HDZovac koji živi u skladu s tim vrijednostima.

Prijatelj obitelji (...) Kaže da je Karamarko pošten čovjek, ali ima manu. (...)

Ovaj dio bi kompletno preskočio. Način na koji si formirao ovaj svoj stav je takav da te ionako nitko ne može u tome nikakvim argumentima razuma razuvjeriti. Jedino što moram reći jest - da i ja čovjeka poznajem osobno i mogu o njemu reći svašta, ali - da je pošten (u onom smislu u kojem ja doživljavam tu riječ) - ne.

No, rekoh, natezanje oko toga nema smisla jer si ti svoj subjektivan stav formirao na temelju subjektivnog stava nekog čovjeka koji je prijatelj tvojih roditelja. U tom smislu, promijenit ćeš ga tek kad ti neka osoba koja ti je bliskija od toga kaže nešto suprotno o Karamarku.

Ponuda je loša i nikad se neče poboljšati naprosto jer odgajaju i obučuju (mentalno programiraju) svoje buduče naraštaje koji zabrinjavajuće pune iste stranke sve više i više. A radi se o izgubljenim mladim osobama koje nemaju dokraja izdefiniran stav pa trče u "krdo" naj sličnije onom u kojem su odgojeni, ili im je sve servirano pa zašto bi radili na svoju štetu iako rade na štetu drugih...

S tim se slažem. Ali za to nisu krivi oni, nego mi, koji im to dozvoljavamo.

Kad bi se svim aktualnim strankama i njenim članovima, pa njihovim budučim naraštajima zabranilo da se bave politikom onda mi dobili frišku alternativu. Onda bi mladi dobili priliku. Oni koji ne spadaju u maloprije naveden primjer.

Razumijem što si želio reći, ali teza je uistinu posve djetinjasta. Zabrana sama po sebi nikad ni u čemu i nigdje nije doprinijela rješenju ikojeg problema, osim kao pomoćna mjera edukaciji i stvaranju drugačijeg sustava vrijednosti

S druge strane najbolja bi bila tehnička vlada koja bi se mijenjala, a činili bi je akademici i ljudi od struke. Na mjesto ministra za to i to, samo ako si i akademski obrazovan u tom području.

To se naziva tehnokracija. U mojoj struci poznajem mnoge koji smatraju da bi to bila super vlast, a ja sam siguran da ne bi želio ni sekunde živjeti u zemlji u kojoj vlada jedan od njih. Jer su svi, sasvim normalno, u svojim tehnokratskim pogledima potpuno uvjereni da znaju sve o svojoj struci i da su potpuno kompetentni da svaku odluku donose potpuno samostalno. Najbolji primjer - jedan takav tehnokrat, inženjer, posve je uvjereno i sebi, i drugima godinama tumačio kako teški metali nisu ni na koji način opasni za okoliš jer su to inertni elementi koji ne reagiraju kemijski. Što je istina kad se nalaze u vodi ili na zraku, ali nije više kad ih apsorbira morska trava koju onda pojedu ribe pa onda ribe pojedu ljudi i tako mangan, nikal, kadmij, volfram, itd. dospiju u ljudsku jetru.

Nebrojeno puta sam bio svjedok situacija gdje se grupa tehnokrata (svaki svoje struke) može do kraja vremena svađati oko bilo koje dane teme (jedan s pozicije inženjera, drugi s pozicije biologa, treći s pozicije pravnika...) jer niti najmanje ne uvažavaju perspektivu niti znanje onog drugog.

To je najbrži put u propast.

Promjena ukratko nema i neče ih biti ako se mladi i (ne pre)stari trgnu. Zasad se zabavljaju i ne pružaju otpor bez obzira na vrlo loše stanje ali to je potpuno nova tema.

Htio si napisati - ako se NE trgnu - pretpostavljam. Slažem se. Ali neće. A neće zato što većina građana Hrvatske zapravo ne želi pošteno društvo. Većina građana Hrvatske želi NEPOŠTENO društvo, samo takve vrste u kojoj su BAŠ ONI povlašteni.

Uvođenje stranih političara iz skandinavskih zemalja nije loša ideja

Otkud i čija je to uopće ideja? Niti Hrvatsku, niti ikoju drugu zemlju ne može iz govana izvući nikoji (pa ni najbolji) plaćenik. Netko tko bi to radio iz iskrenog uvjerenja i stremljenja općem dobru, pri tom bio dovoljno pametan da se okruži još pametnijima od sebe i dovoljno požrtvovan da se otrgne polipu sindikalnog mentaliteta i ne donosi odluke razmišljajući o idućim izborima, nego težeći da učini pravu stvar, na dugoročnu opću korist - taj bi imao šanse. Samo građani Hrvatske takvog ne bi izabrali.

Propust dosadašnjih vlada i kriza je po mom skromnom mišljenju nametanje štednje tamo di je nemoguća.

Probaj biti konstruktivan da razmisli i napiši gdje su trebali onda nametati štednju, tj. gdje bi to štednja bila moguća? A da je, naravno, u isto vrijeme i svrsishodna. Jer, ako sad spomeneš službene aute i slične polunovinarske floskule, onda ću te pitati da usporediš koliko u financijskom smislu znači ušteda od 30% na 40 službenih auta u odnosu na uštedu od 2% na 200.000 plaća.

I skoro pa ciljano odbijanje stranih ulaganja na štetu države s lošim zakonima, užasno kompliciranom birokracijom i VISOKIM porezima!

Opet, budi konstruktivan. Koliki bi trebali biti porezi?

Još jedna stvar koja koči napredak je pre velik zastarjeli kadar svugdje u državnim upravama koji se neće da mijenja jer je stara generacija koja ne prihvaća vrijeme u kojem živi.

Kako se sad ovaj stav uklapa s onim o štednji tamo gdje je nemoguće?

A tu su i penzioneri kojih je previše i s jedne strane opterečuju proračun, a s druge strane trebalo bi se ići u mirovinu ranije da mladi zasjednu na njihova radna mijesta.

Penzionera, naravno, *NIJE* previše. Njih je koliko je. Što bi ti? Pobio ih?

Nije previše penzionera, nego je PREMALO zaposlenih. I to ne da ih je 350.000 premalo. Nego ih je oko 1.000.000 premalo da bi nam ekonomski i društveni sustav normalno funkcionirao.
Dakle, Hrvatskoj treba 1.000.000 radnih mjesta i oko 600-650.000 stranaca da se na dijelu njih zaposle. I onda bi nam bilo super.
I, naravno, nije rješenje, otjerati stare u penziju da bi se zaposlili mladi, jer bi onda bilo jednako malo zaposlenih, a još više penzionera. Nego treba otvoriti 1.000.000 NOVIH radnih mjesta. I to u realnom sektoru, a ne u javnom.

Izlazak iz krize?

Poticanje potrošnje, u prvom redu da se smanji porez ispod 10% !!!

Koji porez? PDV? I to bi, pretpostavljam, po tvom sudu, automatski smanjilo sve cijene u zemlji za 12%. Osim što ne bi jer bi gramzljivi trgovci to ugrabili u vlastitu maržu. A i da dođe do stvarnog smanjenja potrošnja se ne bi povećala za više od 12% (što bi bio smisao smanjenja poreza) jer ljudi nemaju novca.

Da, potrošnja je bitna za kotač ekonomije. Ali ljudi moraju imati posao da bi mogli zaraditi novac, da bi ga mogli potrošiti.

Da je to tako lako, svatko bi bio F.D.Roosevelt.

A onda riješti i pojednostavi birokracija, zakoni, zamijeniti stare kadrove i time povečati zaposlenost i sve ostalo.

I s ovim se slažem, ali opet. Pokušaj biti konstruktivan pa reci - kako? Kako ćeš se u zemlji u kojoj dobar dio izbornog tijela radi u javnom sektoru (dakle, u elektoratu Hrvatske je najviše penzionera, pa je onda na drugom mjestu svih onih koji rade po raznim javnim institucijama i javnim tijelima bilo državne ili lokalne razine) obračunati s birokracijom kad će ti svi oni s kojima si se obračunao - presuditi na idućim izborima?

Trend aktualne vlade je poguban i prijeti nam scenarij Grčke. Nema štednje ako ljudima nakon plačenih režija ne ostane za potrošnju. Nema potrošnje, nema rasta ni kratkoročnog ni dugoročnog.

Prijeti nam scenarij Grčke jer imamo mentalitet Grčke. Trošiti novac kojeg nismo zaradili, dizati kredite koje će netko drugi vraćati i sanjati o državnoj službi u kojoj se efektivno ne radi ni 4h dnevno (u prosjeku, naravno - cijeli sustav bi se odavno urušio da nema onih cca 20% budala koji rade ko konji za sve ostale uhljebljene rođake i stranačke poslušnike).

Hrvatskoj treba promjena u sustavu vrijednosti. Kad se stvori ozračje da onaj koji radi - taj i vrijedi te da je sramota ne raditi - tada ćemo imati šanse za pravu promjenu. Dokle god smo zemlja u kojoj samo budale rade (a među djecom - samo budale uče), dotle nam je još i predobro u odnosu na ono što zaslužujemo.
30.06.2014 | 21:35
smayoo kaže:
Prijeti nam scenarij Grčke jer imamo mentalitet Grčke. Trošiti novac kojeg nismo zaradili, dizati kredite koje će netko drugi vraćati i sanjati o državnoj službi u kojoj se efektivno ne radi ni 4h dnevno (u prosjeku, naravno - cijeli sustav bi se odavno urušio da nema onih cca 20% budala koji rade ko konji za sve ostale uhljebljene rođake i stranačke poslušnike).

Hrvatskoj treba promjena u sustavu vrijednosti. Kad se stvori ozračje da onaj koji radi - taj i vrijedi te da je sramota ne raditi - tada ćemo imati šanse za pravu promjenu. Dokle god smo zemlja u kojoj samo budale rade (a među djecom - samo budale uče), dotle nam je još i predobro u odnosu na ono što zaslužujemo.

Upravo to htjedoh reći u mojem prethodnom postu. No, sad je pitanje što mi manjina (ja sebe ipak svrstavam u onih 20% budala koji pošteno rade), dakle, možemo učiniti, kako bi ipak nešto promjenili, i jednog dana dočekali da našoj djeci, koju smo/ćemo odgojiti da nauče cijeniti radi i budu pošteni, bude bolje u životu???
Uistinu, za koga glasati?
30.06.2014 | 21:48
Moj je zaključak da nas nikoji demokratski sustav više ne može izvući jer većina u Hrvatskoj ne želi odstupiti od toga da živi na tuđoj grbači i uživa prihode koji su neodrživi. Dakle, većina će uvijek glasati za one koji to neće promijeniti, već će, štoviše, obećavati da će biti još bolje (na temelju ničega).
Moramo dočekati da dođe do konačnog i potpunog kraha pa da zavlada neka de facto diktatura. S obzirom da smo u EU, uzdam se u to da bi to bila birokratski teledirigirana diktatura koja bi bila na kratkoj uzici pa ne bi mogla dati maha korupciji i gluposti sitnih parazita.
Jedino što ja smatram je da nema nikakvog razumnog razloga da itko od onih koji pokušavaju pošteno raditi i od toga pošteno i pristojno živjeti - ovdje čeka taj trenutak. Tko zna i hoće raditi, treba sasvim slobodno otići tamo gdje ga trebaju i žele platiti.
30.06.2014 | 22:08
smayoo kaže:
Moj je zaključak da nas nikoji demokratski sustav više ne može izvući jer većina u Hrvatskoj ne želi odstupiti od toga da živi na tuđoj grbači i uživa prihode koji su neodrživi. Dakle, većina će uvijek glasati za one koji to neće promijeniti, već će, štoviše, obećavati da će biti još bolje (na temelju ničega).
Moramo dočekati da dođe do konačnog i potpunog kraha pa da zavlada neka de facto diktatura. S obzirom da smo u EU, uzdam se u to da bi to bila birokratski teledirigirana diktatura koja bi bila na kratkoj uzici pa ne bi mogla dati maha korupciji i gluposti sitnih parazita.
Jedino što ja smatram je da nema nikakvog razumnog razloga da itko od onih koji pokušavaju pošteno raditi i od toga pošteno i pristojno živjeti - ovdje čeka taj trenutak. Tko zna i hoće raditi, treba sasvim slobodno otići tamo gdje ga trebaju i žele platiti.

Da ispada da svi koji žele živjeti od svoga poštenog rada sreču trebaju tražiti u drugim zemljama jer ovdje te sreće nema da se normalno živi od svoga rada. Pod normalno mislim da ti ostane para u đepu nakon što platiš režije za trošit i štedit.
30.06.2014 | 22:10
smayoo kaže:

Možda je najbolje obrazovat djecu u HR i onda ih poslat na zapad? EU ili USA...
30.06.2014 | 23:13
smayoo kaže:
Josipe, gramatičkih grešaka baš i nemaš puno. Samo te pravopis muči, čini mi se. Ili ti je "Ć" tipka neispravna? Jedino me jako jako JAKO bode u oko to što konzistentno pišeš "predCjednik" i "predCjednica". Ne mogu vjerovati da ne znaš baš tu fonetsku grupu ispravno napisati??! Zato što se radi o istom pravilu kao kod "HrvatCka" i "hrvatCki jezik".

Da č i ć baš ne razlikujem dobro, ko klinac sam imao disleksiju i poteškoće u govoru i pismu. Prijecjednik mi je uvijek nekako u podsvjesti još od kako sam prvi put zapamtio kao klinac krivo, pa zaboravim sa je sa S, predsjednik.

Rado bi pokušao s tobom razviti neku konstruktivnu diskusiju na ovu temu, ali zapravo ne znam - kako. Neke od teza koje si postavio meni ostavljaju dojam znatne emotivne nezrelosti. Znam nekoliko klinaca od 14-15 godina čiji su životni stavovi znatno zreliji od ovih koje si iznio. Ali opet, s druge strane, znam i brdo studenata čiji su tu negdje, tako da je to valjda ipak normalno.
Nisam ovo napisao sa željom da te omalovažavam, niti vrijeđam, niti napadam, niti išta slično. Jednostavno - ne nalazim dovoljno racionalne argumentacije u tome što pišeš pa da ti mogu dati neke protuargumente. Pokušat ću ipak, jer ne želim da ispadne kako te samo pljuckam svisoka.

Možda moji stavovi zvuče emotivno nezrelo ovako kad tipkam?

Josip R. kaže:
Oni (SDP) nisu socijalisti nego komunjare.

Deklarativno i nisu socijalisti. Nego socijaldemokrati. Razlika je bitna, prouči malo.

To što si ih nazvao "komunjarama" pokazuje da si emotivno polariziran (što jamči da ne rasuđuješ jasno, čak ni kad bi ispravno baratao pojmovima), ali i više od toga - da ne razumiješ niti što je komunizam u svojoj teorijskoj postavci - idealno društvo idealno društveno svjesnih ljudi u kojem ne postoji privatno vlasništvo jer ono nije potrebno, a nije potrebno jer svako radi koliko može i uzima koliko mu treba (obrati pažnju - dakle djeca, bolesni i stari ne rade ništa ili vrlo malo, a uzimaju puno više nego što rade jer im treba više) - a niti što je on bio u svom nakaradnom pokušaju realizacije.

Jer ono što SDP radi danas nije ni komunizam u teoriji, ni komunizam u praksi. A niti socijalizam, niti socijaldemokracija. Nije ništa. Došli su na vlast nemajući nikakav program niti plan (mahali su nečim što su nazvali "Plan 21", ima i ovdje budala koje su im povjerovale, ali evo, sad vidimo...) i to što sada rade nalikuje mom sinu kad pokrene novu igru pa mu se ne da čitati nikakve upute, nego naslijepo pritišće po tipkama da vidi što će se dogoditi.

Kad sam rekao komunjare nisam mislio na značenje riječi već na tip ljudi koji su izigrali ideju i narod zagovarajuči idealizam da bi radili kontra. Uzimali više nego što im je potrebno.

Sad mi je pala misao, prije a i danas mnogi na vlasti grabe sebi i imaju osječaj važnosti a niko i ništa su jer im je jedini uspjeh preveslati druge, takvi pojedinici u startu nisu niakda postigli pravo postignuče i pravi uspjeh. A kod nas je takvih budala puno previše na vlasti. Čast iznimkama. Ovo nepišem emotivno, možda se tako čini?

HDZ-ove deklarativne vrijednosti su iste kao i SDP-ov Plan 21. Ne postoji niti jedan prominentni HDZovac koji živi u skladu s tim vrijednostima.

Plan 21 je globalan plan svijetske oligarhije, nije ga izmislio "kukuriku koalicija".

Prijatelj obitelji (...) Kaže da je Karamarko pošten čovjek, ali ima manu. (...)

Ovaj dio bi kompletno preskočio. Način na koji si formirao ovaj svoj stav je takav da te ionako nitko ne može u tome nikakvim argumentima razuma razuvjeriti. Jedino što moram reći jest - da i ja čovjeka poznajem osobno i mogu o njemu reći svašta, ali - da je pošten (u onom smislu u kojem ja doživljavam tu riječ) - ne.

No, rekoh, natezanje oko toga nema smisla jer si ti svoj subjektivan stav formirao na temelju subjektivnog stava nekog čovjeka koji je prijatelj tvojih roditelja. U tom smislu, promijenit ćeš ga tek kad ti neka osoba koja ti je bliskija od toga kaže nešto suprotno o Karamarku.

Opet si stekao krivi dojam. Nemam pozitivno mišljenje o Karamarku samo prenosim tuđe mišljenje i dojam iz prve ruke o njemu kao osobi, ali sam htijeo reči kako čovjek možda ima nekih kvalieta koje nezna pokazati i onda se čini kao potpuni neznalica ili neka budala kao što se vidi na TV-u.

Razumijem što si želio reći, ali teza je uistinu posve djetinjasta. Zabrana sama po sebi nikad ni u čemu i nigdje nije doprinijela rješenju ikojeg problema, osim kao pomoćna mjera edukaciji i stvaranju drugačijeg sustava vrijednosti

Zabrana je kratkoročno riješenje koje bi stvorilo prozor da se stvori novi zdrav korijen za HR društvo i politiku.

To se naziva tehnokracija. U mojoj struci poznajem mnoge koji smatraju da bi to bila super vlast, a ja sam siguran da ne bi želio ni sekunde živjeti u zemlji u kojoj vlada jedan od njih. Jer su svi, sasvim normalno, u svojim tehnokratskim pogledima potpuno uvjereni da znaju sve o svojoj struci i da su potpuno kompetentni da svaku odluku donose potpuno samostalno. Najbolji primjer - jedan takav tehnokrat, inženjer, posve je uvjereno i sebi, i drugima godinama tumačio kako teški metali nisu ni na koji način opasni za okoliš jer su to inertni elementi koji ne reagiraju kemijski. Što je istina kad se nalaze u vodi ili na zraku, ali nije više kad ih apsorbira morska trava koju onda pojedu ribe pa onda ribe pojedu ljudi i tako mangan, nikal, kadmij, volfram, itd. dospiju u ljudsku jetru.

Nebrojeno puta sam bio svjedok situacija gdje se grupa tehnokrata (svaki svoje struke) može do kraja vremena svađati oko bilo koje dane teme (jedan s pozicije inženjera, drugi s pozicije biologa, treći s pozicije pravnika...) jer niti najmanje ne uvažavaju perspektivu niti znanje onog drugog.

To je najbrži put u propast.

Moram priznat da nisam čuo za tehnokraciju ili jesam ali nedovoljno da zapamtim.
Sve ovosi kakve ljude staviš na čelo, imam primjera kakve si naveo a ima i potpuno suprotnih koji bi profesionalno odradili posao surađujući s drugima.

Promjena ukratko nema i neče ih biti ako se mladi i (ne pre)stari trgnu. Zasad se zabavljaju i ne pružaju otpor bez obzira na vrlo loše stanje ali to je potpuno nova tema.

Htio si napisati - ako se NE trgnu - pretpostavljam. Slažem se. Ali neće. A neće zato što većina građana Hrvatske zapravo ne želi pošteno društvo. Većina građana Hrvatske želi NEPOŠTENO društvo, samo takve vrste u kojoj su BAŠ ONI povlašteni.

Ne mogu se složit s ovim stavom jer nisam dio tih građana ali znam da postoje, uglavnom se radi o ugnježđenim guzicama koje koče sustav i iscrpljuju ga. Paraziti...

Uvođenje stranih političara iz skandinavskih zemalja nije loša ideja

Otkud i čija je to uopće ideja? Niti Hrvatsku, niti ikoju drugu zemlju ne može iz govana izvući nikoji (pa ni najbolji) plaćenik. Netko tko bi to radio iz iskrenog uvjerenja i stremljenja općem dobru, pri tom bio dovoljno pametan da se okruži još pametnijima od sebe i dovoljno požrtvovan da se otrgne polipu sindikalnog mentaliteta i ne donosi odluke razmišljajući o idućim izborima, nego težeći da učini pravu stvar, na dugoročnu opću korist - taj bi imao šanse. Samo građani Hrvatske takvog ne bi izabrali.

Pojma nemam pročitao ovdje na forumu u temi, hahaha.

Propust dosadašnjih vlada i kriza je po mom skromnom mišljenju nametanje štednje tamo di je nemoguća.

Probaj biti konstruktivan da razmisli i napiši gdje su trebali onda nametati štednju, tj. gdje bi to štednja bila moguća? A da je, naravno, u isto vrijeme i svrsishodna. Jer, ako sad spomeneš službene aute i slične polunovinarske floskule, onda ću te pitati da usporediš koliko u financijskom smislu znači ušteda od 30% na 40 službenih auta u odnosu na uštedu od 2% na 200.000 plaća.

Država ne treba štedjeti jedino da ubire preko poreza. Sve si rasprodali i "privatizirali" što je loša politika. Nemože zemlja funkcionirati na način da sav prihod ide od poreza. Moraš imati drugih prihoda za razvoj. Pr. Trebali bi uposliti propale škverove i nacionalizirati ih, da rade vojne i turističe brodove po narudžbi kad privatnici neznaju.

I skoro pa ciljano odbijanje stranih ulaganja na štetu države s lošim zakonima, užasno kompliciranom birokracijom i VISOKIM porezima!

Porez treba balansirati, jednostavan primjer igra SimCity (5) imaš grad i ulogu gradolnačelnika. Imaš početni kapital, počneš graditi i razvijati grad, a novi stanovnici dolaze i dobivaju pomladak, svaki razvoj nameće veće troškove. Stoga moraš imati nove prihode. Ako pretjeraš i ugađaš građanima previšei radiš nepotrebne luksuze ideš u bankrot.

Ako namečeš veći porez standard opada i bez obzira na visok razvoj građani nemogu priuštiti isti i potrošačka moć opada ljudi ti se sele i odlaze, a troškovi rastu rastu. Možeš otić u dužničko ropstvo i dizat kredit više puta što vodi u bankrot ne promjeniš li situaciju. Treba smanjiti porez i zatvoriti nepotrebne stvari koje generiraju trošak.

Iako se čini nemoguće naš primjer HR ima rješenje. Jer u igri koja se nekome čini kao glupa simulacija se može podosta naučiti.

Naravno svi si uzmu maha i u startu bi imali sve na gotovo, a ako se ne gradi pomalo sve se uruši u bankrot.

U jednom trenutku sam se doveo u istu situaciju i izišao iz nje, gore navedenim mjerama. Naravno igra je pojednostavljena verzija biljne situacije naše zemlje ali brojke govore da je rješenje moguče.

Malo sam rastegnuo, preporuka je da probaš zaigrati igru, onda češ shvatiti što sam mislio.

Penzionera, naravno, *NIJE* previše. Njih je koliko je. Što bi ti? Pobio ih?

Nije previše penzionera, nego je PREMALO zaposlenih. I to ne da ih je 350.000 premalo. Nego ih je oko 1.000.000 premalo da bi nam ekonomski i društveni sustav normalno funkcionirao.
Dakle, Hrvatskoj treba 1.000.000 radnih mjesta i oko 600-650.000 stranaca da se na dijelu njih zaposle. I onda bi nam bilo super.
I, naravno, nije rješenje, otjerati stare u penziju da bi se zaposlili mladi, jer bi onda bilo jednako malo zaposlenih, a još više penzionera. Nego treba otvoriti 1.000.000 NOVIH radnih mjesta. I to u realnom sektoru, a ne u javnom.

Nebi ubijao penzionere, već bi racionalizirao one koji imaju nepotrebno velike penzije. Koje su proizišle iz povlaštenih razloga, ili naprosto krivih računica koje su odgovarale u starom sustavu.

Napravi se računica koliko je potrebno za živjet relativno normalno kao penzioner pa se da malo manje od toga penzije svima isto, osim onima koji su išli u prije vr. kad se sustav digne na noge onda bi se svima povečale penzije pomalo.

Balansiranjem penzija cilj bi bio smanjiti novac koji se troši na isplati stih koji radi velik disbalans jer je teret puno manjem broju aktivnih radnika.
Također dob odlaska u penziju bi postepeno smanjili da se oslobode radna mjesta.

To je samo jedan od koraka menađiranja troškova i trošenja prihoda. Sve bi se trebalo graditi korak po korak. I dalo bi se složiti u jedan mandat dovoljno da se osjeti i dobije prilika za drugi.

Izlazak iz krize?

Poticanje potrošnje, u prvom redu da se smanji porez ispod 10% !!!

Koji porez? PDV? I to bi, pretpostavljam, po tvom sudu, automatski smanjilo sve cijene u zemlji za 12%. Osim što ne bi jer bi gramzljivi trgovci to ugrabili u vlastitu maržu. A i da dođe do stvarnog smanjenja potrošnja se ne bi povećala za više od 12% (što bi bio smisao smanjenja poreza) jer ljudi nemaju novca.

Da, potrošnja je bitna za kotač ekonomije. Ali ljudi moraju imati posao da bi mogli zaraditi novac, da bi ga mogli potrošiti.

Da je to tako lako, svatko bi bio F.D.Roosevelt.

Treba napravit zakon koji regulira maržu trgovaca, trgovci moraju imati prostora ali ne trebaju pretjerivati na štetu sustava.

[quote]quote] A onda riješti i pojednostavi birokracija, zakoni, zamijeniti stare kadrove i time povečati zaposlenost i sve ostalo.[/quote]

I s ovim se slažem, ali opet. Pokušaj biti konstruktivan pa reci - kako? Kako ćeš se u zemlji u kojoj dobar dio izbornog tijela radi u javnom sektoru (dakle, u elektoratu Hrvatske je najviše penzionera, pa je onda na drugom mjestu svih onih koji rade po raznim javnim institucijama i javnim tijelima bilo državne ili lokalne razine) obračunati s birokracijom kad će ti svi oni s kojima si se obračunao - presuditi na idućim izborima?[/quote]

Osveta se i ne mora dopustiti, narod ako želi pošteno živjeti, a predpostavljamo da želi, prepoznat će prave pomake.

Ne moraš dopustiti sam sebi poraz na sljedečim izborima. Postoji dobro razigrana psihološko marketinška cijela znanost, više njih koja ti može osigurait pobjedu. Ako ju trebaš otom potom. No to je krajnja mjera.

Trend aktualne vlade je poguban i prijeti nam scenarij Grčke. Nema štednje ako ljudima nakon plačenih režija ne ostane za potrošnju. Nema potrošnje, nema rasta ni kratkoročnog ni dugoročnog.

Slažem se da HR treba promjeniti sustav vrijednosti, vrijeme je da ih počnemo pisati.

Jedan čovjek je rekao da svako od nas treba početi pisati koje su to vrijednosti i staviti ih na papir i zajedno vidjeti kakvu budučnost želimo stvoriti zajedno. Kakav svijet želimo da bude. Hočemo li monetarni sustav ili NE! Kakvu Hrvatsku želimo sutra? To treba biti tema.

Sami se trebamo organizirati. Mislim da smo zaključili da je u HR nedovoljno malo onih za koje bi glasali ali su se pridružili nekome ko nam se od prije ne sviđa. Hrvati trebaju novu ponudu u politici koje nema (ne računam lila stranke laburista i nekih starih novih ekipa koje mijenjaju kapute i otvaraju nove stranke).

Želiš li više od same rasprave na forumu, izgleda da si dovoljno zreo da se uključiš u politiku i sam.
01.07.2014 | 00:56
Josip R. kaže:
Možda moji stavovi zvuče emotivno nezrelo ovako kad tipkam?

Pa evo, pokušat ću ti ukazati kroz tekst.

Kad sam rekao komunjare nisam mislio na značenje riječi već na tip ljudi koji su izigrali ideju i narod zagovarajuči idealizam da bi radili kontra. Uzimali više nego što im je potrebno.

Aaaa, misliš na HDZ, ratne profitere i kriminalnu privatizaciju? Pa što ne veliš...

Sad mi je pala misao, prije a i danas mnogi na vlasti grabe sebi i imaju osječaj važnosti a niko i ništa su jer im je jedini uspjeh preveslati druge, takvi pojedinici u startu nisu niakda postigli pravo postignuče i pravi uspjeh. A kod nas je takvih budala puno previše na vlasti. Čast iznimkama. Ovo nepišem emotivno, možda se tako čini?

Ne mogu sporiti tezu jer se slažem s njom, ali da, čini se emotivno. Nisam, doduše, siguran tko je tu budala. Prije bi rekao da smo mi budale kad dozvoljavamo da nam takvi vladaju. A onda ih i zaslužujemo.

Plan 21 je globalan plan svijetske oligarhije, nije ga izmislio "kukuriku koalicija".

Nije ni HDZove vrijednosti izmislio HDZ. I nije to bitno. Bitno je da oni te vrijednosti nose kao fasadu, a sami ne vjeruju u njih.

Opet si stekao krivi dojam. Nemam pozitivno mišljenje o Karamarku samo prenosim tuđe mišljenje i dojam iz prve ruke o njemu kao osobi, ali sam htijeo reči kako čovjek možda ima nekih kvalieta koje nezna pokazati i onda se čini kao potpuni neznalica ili neka budala kao što se vidi na TV-u.

Neznalica sigurno nije. I kakav god se čini na TV, to nije zato što se ne zna predstaviti u pravom svjetlu, nego zato što se želi takav činiti. Čovjek je profesionalni žbir, halo!!?

Zabrana je kratkoročno riješenje koje bi stvorilo prozor da se stvori novi zdrav korijen za HR društvo i politiku.

Evo, ovo ti je baš jako djetinjasta teza. Nebrojeni su režimi štošta pokušavali postići zabranama i drugim oblicima represije. Svi su u međuvremenu propali, a to što su zabranjivali - nije.

Osim, možda - zavjese u Holandiji.

Moram priznat da nisam čuo za tehnokraciju ili jesam ali nedovoljno da zapamtim.
Sve ovosi kakve ljude staviš na čelo, imam primjera kakve si naveo a ima i potpuno suprotnih koji bi profesionalno odradili posao surađujući s drugima.

A tko je taj tko će ih odabrati? Ja osobno za sebe ne da nisam siguran, nego sam siguran da ne bi bio dobar čovjek za odabir tih ljudi. Jer sam subjektivan i sigurno nemam uravnoteženo vrednovanje svih ljudi.

Naime - prije si bio kao kriterij postavio da ministar nečega mora biti iz tog područja akademski obrazovan. Sada već dolazimo do toga da to nije dovoljno jer ima takvih koji bi surađivali s drugima i onih koji ne bi. I što sad...? Kužiš?

Većina građana Hrvatske želi NEPOŠTENO društvo, samo takve vrste u kojoj su BAŠ ONI povlašteni.

Ne mogu se složit s ovim stavom jer nisam dio tih građana ali znam da postoje, uglavnom se radi o ugnježđenim guzicama koje koče sustav i iscrpljuju ga. Paraziti...

Pa upravo o tome govorim - ne. Ne radi se *UGLAVNOM* o ugniježđenim guzicama. Uglavnom se radi o svima onima koji se nisu nigdje ugnijezdili, ali bi odmah sutra to učinili, samo da im netko pruži priliku.

I to je stav koji govori o tvojoj nezrelosti. Ali istraži malo među ljudima oko sebe.

1. koliko ima onih koji bi platili nekom 100 EUR da dobiju posao u državnoj službi (kažem - 100 zato što je to svakom dostižno, da kažeš 1000 ili 10000 naravno da je broj puno manji jer nemaju ljudi tog novca, ali temeljem spuštanja hipotetičke cifre dokazuješ načelo)?

2. koliko ima onih koji bi glasali za ____ stranku da im ovi srede posao u državnoj službi?

3. koliko ima onih koji bi ukrali nečega u vrijednosti od 100 kn iz firme u kojoj rade, kad bi bili sigurni da ih nitko neće otkriti?

4. koliko ima onih koji bi uzeli 10000 EUR mita da nekom srede posao, kad bi bili u situaciji?

itd.

Istraži malo pa javi...

Država ne treba štedjeti jedino da ubire preko poreza. Sve si rasprodali i "privatizirali" što je loša politika. Nemože zemlja funkcionirati na način da sav prihod ide od poreza. Moraš imati drugih prihoda za razvoj. Pr. Trebali bi uposliti propale škverove i nacionalizirati ih, da rade vojne i turističe brodove po narudžbi kad privatnici neznaju.

Eeee, čekaj, čekaj sad. Ne skreći temu. Imaš 100 novčanih gigajedinica troškova. A imaš na raspolaganju 80 giganovaca. Kako ćeš platiti troškove? OK, sve je to lijepo, imaš dugoročan plan kako ćeš povećati prihode, ali *SADA*. Kako ćeš *SADA* pokriti troškove?

Porez treba balansirati, jednostavan primjer igra SimCity (5) (...) Malo sam rastegnuo, preporuka je da probaš zaigrati igru, onda češ shvatiti što sam mislio.

...

Tako ti je mene moj sin jednom pitao jel bilo struje kad sam ja bio mali...

Igrao sam i ja Sim City u ono neko davno vrijeme, naravno. Ali to je igra, čuj - igra. Kužiš? Igra, za zabavu. Realnost stvarnih životnih uvjeta nije ni približno takva.

Trebam li ti naznačiti da je i ovo jedna prilično nezrela teza? Valjda ne.

Kad završiš sa Sim City, uhvati se Monopolyja pa kad malo uhvatiš đir, odi se javi u Merril Lynch da te zaposle kao investicijskog bankara.

smayoo kaže:

Na ovo nisi odgovorio.

Nebi ubijao penzionere, već bi racionalizirao one koji imaju nepotrebno velike penzije. Koje su proizišle iz povlaštenih razloga, ili naprosto krivih računica koje su odgovarale u starom sustavu.

A koliko ima takvih u odnosu na ukupnu masu mirovina? Znaš li? Je li to relevantna ušteda i može li doprinijeti usklađivanju budžetskog deficita?

Svi potrebni podaci su ti dostupni na netu (HZMO, DZS). Izračunaj.

Napravi se računica koliko je potrebno za živjet relativno normalno kao penzioner pa se da malo manje od toga penzije svima isto, osim onima koji su išli u prije vr. kad se sustav digne na noge onda bi se svima povečale penzije pomalo.

Ajde, napravi neku računicu... Pokušaj. Ne mora biti precizna, niti skroz točna. Daj neku grubu, približnu.

Imaš umirovljenika isto koliko i zaposlenih, a među zaposlenima je više onih koji su na državnim jaslama, nego onih koji zapravo stvaraju vrijednost (dakle, od čijeg se rada cijela zemlja, svi penzioneri, svi koji rade u javnom sektoru, i svi socijalni slučajevi financiraju).
Ajde sad, odredi koliko porezom treba opteretiti onu jednu petinu magaraca da isfinanciraš ostatak, da žive pristojno.

Balansiranjem penzija cilj bi bio smanjiti novac koji se troši na isplati stih koji radi velik disbalans jer je teret puno manjem broju aktivnih radnika.
Također dob odlaska u penziju bi postepeno smanjili da se oslobode radna mjesta.

Evo, i ovo je baš jako nepromišljeno i nezrelo.

Vidim, ono što sam napisao ranije - nisi ni pročitao. Kad izračunaš ono gore, onda će ti jednostavno biti napraviti what-if analizu u Excelu ili nekom sličnom alatu pa da vidiš što se događa sa stopom poreza ako počneš ubrzano povećavati broj penzionera (čak i ako pretpostaviš da u međuvremenu nitko nije nezaposlen i da se odnekud stvorilo 350.000 radnih mjesta)

Treba napravit zakon koji regulira maržu trgovaca, trgovci moraju imati prostora ali ne trebaju pretjerivati na štetu sustava.

"Na svijetu ima dovoljno za svakoga, ali ne i za svačiju pohlepu." M. Gandhi. Ali - kako se to uklapa u rimokatoličke vrijednosti koje cijeniš? Mislim - nisi ubo baš točan citat, ali to što si napisao je otprilike Lenjinova misao (iz doba prije oktobarske revolucije), čini mi se.

Pazi, nije da se ne slažem s tim. Ali nisam ja taj koji prihvaća demokršćanske vrijednosti.

Ne moraš dopustiti sam sebi poraz na sljedečim izborima. Postoji dobro razigrana psihološko marketinška cijela znanost, više njih koja ti može osigurait pobjedu.

Je. A konkurenti sjede na guzicama i čekaju da ih pobijediš marketingom.

Opet - trebam li ti ukazati koliko je ovo dječije naivno?

Slažem se da HR treba promjeniti sustav vrijednosti, vrijeme je da ih počnemo pisati.

Ne slažem se. Svatko zna koji je temeljni sustav vrijednosti - ispravan. I slobodno odabire da li će ga slijediti, ili će svojoj savjesti pronaći dovoljno uvjerljiv alibi ("Svi tako rade pa zašto ja ne bih?", "Nemam druge, moram tako, ali čim se stanje popravi, neću više." itd.). Ne treba ništa pisati.

Ja sam 100% siguran da su temeljne, najtemeljnije vrijednosti u svakoj društvu, i u svakoj vjeri, i u svakom svjetonazoru - iste. Samo njih se trebamo držati. Primarne direktive. Dalje se možemo svađati do mile volje oko prava LGBTQ zajednice, abortusa, umjetne oplodnje i čega god. Ako živimo u poštenom i temeljno moralnom društvu, to su dalje sve finese.

Želiš li više od same rasprave na forumu, izgleda da si dovoljno zreo da se uključiš u politiku i sam.

Tko u govna liježe - posran ustaje.
01.07.2014 | 05:43
offtopic: koliko vi snage imate? haha
01.07.2014 | 06:03
Ubio vas Bog, na dugačko kao Dostojevski.
A da se ja uključim u politiku, to bi moralal biti diktatura i to apsolutna, a nama treba jedna kontrolirana. Jedino tako, možda, bi se izvukli iz gliba.
01.07.2014 | 07:07
Josip je na mackorisniku srušio sve rekorde po broju minusa zbog svog mesijanskog zalaganja za piratizaciju. Čini mi se da sad pokušava srušiti taj rekord.

Josipe, ekonomija nije tako jednostavna kako je ti vidiš. Smayoo ti je dao nekoliko dobrih primjera kako jedna odluka utječe na drugu, a ti njegovi primjeri su poprilično pojednostavljeni jer u stvarnosti svaka promjena utječe na stotinu drugih promjena od kojih svaka opet utječe na neke druge... Vidiš di to ide.

Ti si i te jednostavne primjere manje više ignorirao.

Predlažem ti (bez ikakve loše namjere) da se malo bolje informiraš prije iznošenja stavova. Bilo bi idealno da se malo bolje informiraš prije stvaranja tih istih stavova jer je očito da si jako čvrstih uvjerenja (to znam još s mackorisnika) iako za svoja uvjerenja nemaš baš jake argumente.

Živimo u vremenu kad su informacije jako lako dostupne. Jamčim ti da ćeš u pet sekundi na googlu naći na milijune članaka, knjiga i znanstvenih radova vezanih uz osnove ekonomije na bilo kojem jeziku.

Ovo ti je bio jedan dobronamjeran savjet. Naravno, možeš ga u potpunosti ignorirati. Ali onda ćeš i dalje u isto vrijeme govoriti protiv komunizma i zalagati se za nešto što jako vuče na isti taj komunizam. I ljudi te u raspravi neće ozbiljno shvaćati.
01.07.2014 | 07:53
Evo ovako, stvarno je teško odgovoriti na pitanje koga izabrati. Sigurno ima i ljudi koji bi imali ideju kako izvući ovu jadnu zemlju iz sranja. Ali nemogu pored ovih silnih narcistoidnih diletanata doći do izražaja. A mi hrvati biramo isto ko šta i navijamo, ako si obiteljski za HDZ svi će HDZ, ako si SDP svi će SDP niko ne pita za program prije izbora, jer sigurno je da niko osim našeg omiljenog tima nemože i nezna. To se vidi iz ovih postova ko ”Kolinda ima iskustva u diplomaciji” i ”bliži mi je HDZ” itd. Pa ljudi šta vam još trebaju odraditi da ih od..bete, pokrali su vam sve (dokazano pred sudom) obogatili se nemilice (polarni medvjedi itd.) a vi pravo autistički.
Ja sam prije izbora za EU parlament pitao jednu od novo osnovanih stranaka da mi pošalju program, na šta su mi oni odgovorili da to ne rade iz razloga da ih ne kopira neka od drugih stranaka (možeš mislit koliko nas uzimaju za ozbiljno). Koliko je njima stalo (svima) za dobrobit građana, jer da je, bilo bi im svejedno dali ih neko kopira ili ne, samo da se zemlja pokrene iz sranja.
To što se ništa nemiče nije samo krivnja vladajućih, nego i periferije u kojoj djeluju, nasljeđenih problema, globalnih uvjeta itd. itd. ali i njih.
Možda tehnička vlada nebi bila neka dobra ideja (slažem se sa Smayoom) jer vidi se iz raznih sektora društva da ta struka i nije baš nešto sposobna. Ali trebalo bi svakako instalirati neku van parlamentarnu instancu, koja ne ovisi o legistativnoj periodi i koja bi bila u stanju provesti ne popularne zakone i mijere, jer to šta nas spašava je svakako nepopularno i dugotrajno.
01.07.2014 | 07:58
iAnte i smayoo jasno je meni da nije to sve jednostavno kao što sam ja pojednostavio. Ekonomist nisam, ali ato postoje ljudi koji jesu valjda mogu napraviti računicu, a ako ne ide trebaju proispitati treba li se promijeniti cijela ekonomska politika i uvesti novi sustav ekonomije. SimCity je možda pojednostavljen primjer ali ste shvatili što sam htijeo reči...

iAnte za negativne komentare me lagano zaboli jer neistomišljenika ima uvijek na svaku stranu. Već sam pokušao objasniti primjer dijeljenja i utjecaja nov tenologije umnožavanja u postoječem sustavu. Živite u prošlosti po toj temi i držite se pravila koja više ne drže vodu, neču dalje van teme.

Riba svima bi bilo najlakše uvesti diktaturu i apsolutnu vlast.

stefanjos previše haha

smayoo ne idealiziram HDZ, samo su mi trenutno u dva loša izbora onaj manje gori neka si mi stekao dojam da ih simpatiziram?

BTW nekako mi djeluješ negativno protiv svojih pravila? Realan si ali fali ti optimizma i malo idealizma.

Znam da ima nažalost velika masa koja bi prodala dušu da im bude bolje, na žalost znam par takvih, to su ljudi bez ideala ili časti.

Ja osobno malo idealiziram, ali imam čvrst stav jer znam da se može. Ako mogu drugi možemo i mi. Kako se europa digla iz pepela poslje WW2 kad su ostali samo starci, žene i djeca, mladi su večinom izginuli u ratu, a starci su sjeli na teret države ali našlo se rješenje. Možda bi trebali primjeniti tuđe poteze i promjeniti neke stavove koji se protive tim potezima zbog mentaliteta.

Kad sve ide nizbrdo nekad treba biti nerealno optimističan, ako pristupiš negativno problemu možeš sam sebi u konačnici presuditi.

Realno ovdje ste svi svjesni problematike ali se ne želite uključiti u riješavanje problema, nego bi da ga neko drugi riješi? Neki HDSS? za koji bi glasali. Takvih kadrova je nedovoljno da bi se dogodile osjetne promjene.
01.07.2014 | 07:58
Josip, zaboravljaš da je 90-ih cijela ekipa HDZ-a, kao i SDP-a - samo pocijepala partijske knjižice i zamijenila ih novima, stranačkim. Samo što “crveni” ne negiraju 45 godina povijesti, čije postojanje uopće “plavi” brišu potpuno, kao da tih godina oni uopće nisu živjeli...
Tuđman je bio predsjednik FK Partizan, i kada je došao na vlast i kasnije za bilo kojeg političkog posjeta nekog diplomta Hrvatskoj paradirao u onom bijelom odjelu; koga je “skidao”? Pattona? Ili Tita?
Budi malo realan...
Sve što ti je rekao Smayoo ponavljati ti ne trebam, ali šta to vrijedi kada tebi niti nakon Sanadera, koji je doslovno počinio izdaju, HDZ ima kršćanske vrijednosti?!?
Po meni, crkva i politika idu zajedno k'o ulje i voda.
To su srednjevjekovni postulati koje je svaka napredna država na kugli zemaljskoj izbacila. Nabroji mi jednog župnika koji u Njemačkoj, Nizozemskoj, UK, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i da ne nabrajam dalje, na nedjeljnjoj propovijedi govori ljudima o demonima u toj i toj stranci?
Ne treba se sramiti vlastite povijesti, nego i nje učiti. I uvijek biti svjestan da je pišu pobjednici.
Ali, to su ipak malo više sfere, pa da ne idem dalje - toliko od mene...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 5 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, Ender, pontmax1, Riba, Anonimci (841)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO