06.10.2011 | 00:14
Obrni-okreni, očito je da političke teme uvijek izazivaju interes. Očito je da nas sve (ili većinu) to muči. Očito je da ne možemo to izbjeći dokle god ne dođemo do razine jedne Švedske ili Švicarske - business as usual, bez obzira tko bio na vlasti.
U međuvremenu, mene (kao, vidim, i brojne druge) muči problem - ima li uopće ozbiljne alternative postojećoj političkoj oligarhiji koja je (i lijevi, i desni) do balčaka u kriminalu, korupciji, neradu, indolenciji, nesposobnosti?
Zato sam odlučio pokrenuti ovu temu kao svojevrsni brainstorming - postoji li kakva politička snaga u Hrvatskoj kojoj biste bili spremni pokloniti svoje povjerenje i dati im priliku da dokažu da nisu tipični hr političari?
Kako se ovo ne bi pretvorilo u još jednu "đesbio devesprve" polemiku, postavljam propozicije:
1. kao u svakom brainstormingu - prihvaćamo samo pozitivne argumente - negativne kritike na prethodne postove
nisu dozvoljene i obrisat ću ih
2. nije dovoljno napisati "ja ću glasati za...". Molim pozitivne argumente, npr. "poznajem te ljude osobno i vjerujem da su ..." ili "učinili su to, to i to i vjerujem da su..."...
3. predstavnike aktualne političke oligarhije (HDZ i SDP) s pripadajućim satelitima (HSS, IDS, HNS) izuzimam iz razmatranja. To
ne znači da osuđujem bilo koga tko bi glasao za njih, ali jednostavno - to je put koji će ogromna većina elektorata odabrati, to je ekipa koja ima i više nego dovoljno novca da se sama promovira i smatram da nema nikakvog temelja da ih se baš ovdje na Jabučnjaku besplatno promovira. Zato ću i ovakve prijedloge
obrisati
4. naravno, podrazumijeva se da će i svi uvredljivi, svađalački i nekonstruktivni postovi biti izbrisani ili moderirani
Pa, evo da ja započnem prvi.
Ljubo Jurčić je čovjek koji mi je bio jedan od profesora na poslijediplomskom studiju. I tada sam dosta naučio od njega. Imponira mi da sve što sam ga čuo da javno govori ima u podlozi razum, logiku i ekonomski temelj. Razložan je. Nemam razumskih razloga, ali vjerujem i da je pošten. Vjerujem da bi zaista znao povući prave poteze i pokrenuti ekonomiju.
Čudi me što je odabrao jednu od brojnih umirovljeničkih stranaka da s njom krene na izbore. Mislim da je mogao i trebao odabrati bolju ekipu da s njom surađuje. Ovako, bojim se da će ostati outsider.
I u tom smislu, i dalje sam neodlučan za koga bih glasao, jer glasati za one koji ne prijeđu prag znači - glasati za oligarhiju. A to ne želim.