15.03.2016 | 08:15
ništa rusty nema u malom prstu niti je neka specijala kemija u pitanju. Dakle kao što sam rekao već, fomratiran je disk preko DU i onda sam preko terminala ubio Journal opciju. To mi daje mogućnost da mogu pisati i čitati po HFS diskovima.
Službeno Syno (Linux) se ponaša sa HFS diskovima kao i svaki drugi Linux distro. Potrebeno je isključiti journal i to će raditi.
Jedino što može biti kod @zabca problem je taj da iz nekog razloga taj stick koji ima isključen journal se i dalje na Synology mounta u read only modu.
Ako je to situacija onda se to može riješiti preko SSH na Syno i to da se manualno unmounta taj volume i nakon toga manulno mounta nazad. U tom slučaju gotovo sigurno će se volume prezentirati kao RW, a ne RO.
ovo je dakle primjer:
~ # mount (ovo je naredba koja će izlistati sve mountane volume na Synotu. ima ih više ali sam naveo primjer samo volume-a na USB sticku)
/dev/sdq1 on /volumeUSB1/usbshare1-1 type vfat (utf8,umask=…
/dev/sdq2 on /volumeUSB1/usbshare1-2 type hfsplus (ro,force… (tu se vidi oznaka RO što govori da je hfsplus sdq2 volume dostupan samo u read only mode)
~ # umount /dev/sdq2 (manualna naredba kojojm tražimo da se unmounta taj volume)
~ # mount -t hfsplus /dev/sdq2 /volumeUSB1/usbshare1-2 (naredba koja govori da se taj isti volume mounta na identičnu destinaciju/shared folder na kojem i bio spojen)
~ # mount (ponovno naredba koja lista sve volume da se provjeri stanje)
/dev/sdq1 on /volumeUSB1/usbshare1-1 type vfat (utf8,umask=000,shortn…
/dev/sdq2 on /volumeUSB1/usbshare1-2 type hfsplus (0) (kao što je vidljivo nema više RO oznake, dakle na ovu particiju se može slobodno pisati i brisati)
Ok zabac je rekao da mu sada to više nije potrebno, ali je workaround ako se ne može postići da se HFS disk bez journal opcije može koristit za RW operacije.
Ja osobno ovo ne moram raditi, ali kažem to očito ovisi od diskova do diskova jer nije defaultno stanje.