11.11.2017 | 23:33
Potpuno te razumijem @Betrone, ali za onog mladića i ostale još jedan c/p da malo šire sagledaju tu sliku problema.
@RaZor: ... Da li dok seces primjerice ulicom i bez mobitela, imas npr. svoje privatne podatke u interaktivnom opticaju ovdje, a u smislu OIB-ova, svoje povijesti bolesti o kojima pricas sa bliznjima i sl., svoje financije, svoja najintimnija pisanja sa suprugom, djetetom, prijateljem, ljubavnicom, dojebnikom..., svoje korporativne tajne, ali, mozda, cak i svoja pisanja sa novinarom oko toga, da si zvizdac a za kriminal u tvrtci u kojoj radis i sl...
- Nemas.
- Vidis, to su danas, upravo prioriteti zastite (to se smatra tvojom glavnom privatnoscu danas, a van onog notornog, da se seces gol po svom stanu ili si pod tusem...), ono sto se prenosi elektronski, sve ostalo je sekundarno.
I nema danas vece privatnosti nego u onome sto kola IT zilama!
I da nije tako, ne bi se svi organi reda doslovce "klali" danas, a vec samo za nase metapodatke ovdje, jer oni su analiticki mocniji cesto, a nego sam sadrzaj poruke, makar je to na prvu, malo teze vecini shvatiti...
... No uistinu, s metapodacima ovdje ili ne (tko s kime, kada i koliko sudjeluje u konverzaciji), od najveceg kriminala, do najintimnijih osobnih podataka i tajni svakog pojedinca, najveca vecina toga, upravo se danas prenosi elektronski, putem rudimentarnog telefona ovdje, pa do samih racunala.
Doduse, iznimke postoje, a kod najnaprednijih terorista, a gdje se, ako mogu, ne sluze direktno i od prve elektronskom komunikacijom, jer znaju da se nadzire...
Pod sekundarnu privatnost, smatra se i cinjenica, sto danas imas na shupku 70 kamera na cesti po glavi stanovnika i sekundarna je i cinjenica, da ce za kojih 5-6 godina, i u RH svaka hebena ulica imati svog policijskog sphija drona i sl.
Sekundarna je ovdje i lijecnicka tajna i svecenicka tajna, itd..., a iz "Real Worlda", o cemu sam, takodjer pisao na ovoj temi, ne jednom...
No, dakako (a i to sam vec pisao na ovoj temi...), to vam ne mogu rjesiti besplatne i hvalevrijedne, te pozeljne aplikacije iz Linux svijeta i sl., i samo odabir, sto cete demokratski koristiti na svojim mobitelima ili racunalima ovdje, vec vam taj dio price o kojoj ti konkretno pricas, samo mogu rjesiti, vasi masovni izlasci van na ulice, a kao sto je to bio i najveci prosvjed u povijesti europskog kontinenta ikada, a sto je bio AntiACTA prosvjed, i da se konacno borite za svoja prava, bilo za pravo na rad, pravo na dostojnu placu, pravo na vodu da je ljudsko pravo, pravo na ponovno osnivanje sindikata posvuda i u svemu u svijetu, bilo na pravo na privatnost, jer je i privatnost itekako ljudsko pravo!
No, nazalost, od pada tornjeva, narod se sustavno zaglupljuje svuda u svijetu, da se mora svakim danom sve vise lisiti privatnosti, a da bi ih se, kakti moglo stititi, a od pada tornjeva broj dva...
Pa ipak, kraj svih tih kamera, sa svom tom, policijski nadzornom globalnom drzavom koju vec sada imamo, imamo upravo sve vise sranja, kriminala i terorizma, ali zbog niceg drugog, vec zbog sve vece globalne nejednakosti (te klimatskih promjena), profiltrirane u ovom slucaju terorizma sada, kroz ekstremne vjerske demagogije pranja mozga, i to je to.
A to se ne moze rjesiti daljnjom invazijom na nasu privatnost, a koja se samo lisi, da bi se itekako, bilo koga od nas, lakse kontroliralo i nadziralo, te da se nasi privatni podaci prodaju u komercijalne i oglasavacke svrhe svakim nam premilim danom, dakako...
No, ponavljam, da bi se to promijenilo, trebate reci konacno DOSTA, mrdnuti svoje riti i izaci van u masovne globalne prosvjede, a i paziti za koga se demokratski glasa na izborima, dakako, a to sigurno nisu mainstream vladajuce stranke bilo koje zapadno orijentirane drzave vise, jer po njima, treba barem cetveroduplo nadzora, a nego je i sada.
S druge strane, kako bi i dalje osigurali privatnost u elektronskim vodama, treba prvo pocistiti pred svojim vlastitim pragom, i shvatiti prvenstveno, jednu veoma glupu i notornu cinjenicu o samome sebi - gle, ti vrapca, trebam vec samo, mijenjati sebe i svoje navike ovdje, eto, vec i samo to, a da si osiguram privatnost u onom najvaznijem a sto cinim, bas gotovo svaki dan - dopisujem se o privatnim stvarima, o mom kompletnom zivotu, o poslu, o bolestinama, o navikama, o hobijima, o htijenjima, o snovima, sto volimo, sto ne volimo..., o povjerljivim svojim zivotnim malim tajnama a koje u zivotu i najvise znace svakom pojedincu...
Ne znam primjerice za tebe, ali za mene osobno ti podaci imaju itekako neku hebenu osobnu vrijednost i svetost, te ne zelim da se prodaju online, prvoj neokapitalistickoj usljivoj (advertising) kompaniji a koja ih se u mutnim zakonskim vodama, docepa.
Eto, vec i samo zbog tog razloga mi je vazna moja privatnost, a kamoli iz nekog jos i viseg moralnog i eticnog razloga, jer moja privatnost, u biti nema cijenu i ja tu svoju privatnost itekako kao covjek zasluzujem, shvacam je vrlo ozbiljno, i nista manje od toga!
A upravo ta vrsta privatnosti je ovdje primar zastite i to mozemo doista stititi jos uvijek efikasno, mjenjajuci sebe i svoje lijeno komotno dupe, ako zelimo, dakako.
Isto tako, sto se tice VPN-ova, ToR-a i sl.
Sorry, nemoj me krivo shvatiti, ali mislim da nemas pojma, da se upravo takvim alatima osiguravaju posljednji bastioni demokracije u ovom svijetu, bez cenzure!
Da se upravo ovakvim alatima moze spasiti svijet od rata, moze se sprijeciti gomila zla, golema kolicina zvizdaca redovito koristi ove alate da bi javili vijesti WikiLeaksu, da bi javili vijesti novinskim kucama, itd., mnoge ih udruge za promicanje ljudskih prava koriste takodjer i to diljem svijeta, a da o oporbenim politickim strankama u svijetu ni ne govorim, narocito u represivnim rezimima...
Bez tih alata ne bi nikada vjerojatno saznali gomilu toga, ne bi nikada prokazali na toliki kriminal i u nasim zapadnim demokracijama, bez tih alata Edward Snowden vjerojano se nikada ne bi usudio prokazati istinsku licemjernost najgoreg od najgorih sa zapada (SAD-a), jos malo, pa bez tih alata, neces smijeti pisati na internetu brdo toga, neces smijeti skinuti niti jednu sliku, jer ce sve biti pod neokapitalistickim Copyrightom.
Bez tih alata mnogi ljudi bi izginuli primjerice u Kini, u Egiptu, u Indiji..., u masi represivnih zemalja diljem svijeta, a u kojima je znanje o privatnosti i kako se doista pravilno ovdje zastititi, bas vec doslovce, pitanje zivota i smrti!
S toga, mislim da uopce nisi svjestan prave reperkusije zastita i prednosti takvog jednog znanja i blagodati, te postojanja zastite i upravo takvih zahvalnih i zlata vrijednih alata, te sto se sve sa njima moze i uciniti i za sto sve ljudima oni danas, cak i svakodnevno sluze.
S toga, preporucam ti da ovu temu citas ispocetka, imas par dobranih godina i mojih i opcenito postova u njoj, pa ces shvatiti da je ova tema i ovdje, da u buducnosti nauci, pripomogne, ucini ljude bolje spremnima i educiranijima, a oko ocuvanja demokracije, osnovnih ljudskih prava, pa tako i ljudskog prava na privatnost, kako ce privatno komunicirati oko bilo cega (od vlastite veze, do organiziranja prosvjeda od nepravdi i sl.), ali i, kako ce, eventualno i dalje mozda moci zadrzati privatnost, kada i skinu, eto neku sliku doista s interneta i sl.
Naime, ako cemo po zapadnim vladama, njihova namjera je da pirate klasificiraju zakonski gore, a nego ubojice i teske kriminalce, a nemaju ocito nista protiv i da te definiraju ovdje, bas teroristom, jer danas je, vec npr. i SAD-e (on pogotovo), tako vican staviti sve pod taj kos, a sto nije njima po cefu i iz kojeg god to razloga bilo pritom...