08.01.2019 | 14:16
Da malo oživim temu, svako malo tražim način kako koristiti ApplePay u HR. Pisao sam prije o Boon.-u ali to nije nikada profunkcioniralo kako treba, da bude praktično.
Nabasao sam na Appleovim stranicama da supportaju N26, "virtualnu" DE banku sa sjedištem u Berlinu. Koliko čitam po netu stvar sasvim normalno radi. Jedina fora je da morate imati nekoga u jednoj od sljedećih zemalja:
Germany, Austria, Ireland, France, Spain, Italy, the Netherlands, Belgium, Portugal, Finland, Luxembourg, Slovenia, Estonia, Greece, Slovakia, the UK, Poland, Sweden, Denmark, Norway, Liechtenstein and Iceland.
Razlog je vrlo jednostavan a to je da u njima imaju poslovnice i u te države šalju MasterCard kartice poštom. Ja sam napisao svoje ime i prezime i stavio dostavu u Austriju kod frendice. Cijeli proces izrade nije kompliciran, ubiti najviše (oko 8 minuta) traje video call gdje sam se identificirao osobnom iskaznicom. To je zasad to. Aktivirana mi je njihova aplikacija, kada stigne kartica moram prebaciti nešto para na račun i napraviti prvu transakciju fizički sa pinom. Nakon toga ju mogu dodati u Wallet i koristiti. Za normalno korištenje ApplePaya, dovoljno je samo regiju na iPhoneu prebaciti na Ireland, Spain, Italy ili Finland.
Jedine mane su:
- topup isključivo moguć putem SEPA transfera, no meni to ne igra ulogu jer mi novci od rentanja apartmana preko AirBnb ionako sjedaju na devizni račun (samo promjenim IBAN)
- za non-EUR ATM dizanje novaca obračunata 1.7% naknada za konverziju po srednjem tečaju. Ako se plaća na POS-u, naknada nema i ako se dižu euri na bankomatima koji daju eure. I to se može izbjeći pa su tako sve opcije "besplatne" ako se uzem neki od premium modela sa cijenama od 9.90€ ili 16.90€, ovisno od dostupnih usluga koje želite aktivirati.
Konkretno mi ove neke stvari ne smetaju, jer čak i da vadim pare na bankomatu u HRK ta naknada od 1.7% mi je zanemariva. No ionako sam to uzeo zbog ApplePaya na za kojeg nema nikakvih naknada.
Živi bili pa vidjeli, javim!
Ne znam je li dopušteno, ako nije nek moderatori vele, brišem odmah.... evo link ako se tko želi prijaviti, pa i vi i ja dobijemo neke sitne novce
n26.com/r/tinoh0470