Maverick's
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maverick's

24.01.2014 | 17:37
Borostef kaže:
Po mojem iskustvu, barem do sada, za Mac se još uvijek može reći "It just works...", barem u usporedbi sa Windowsima...
A ja sam ipak veći dio svog "kompjuterskog" života proveo na Windowsima, i mogu ti reći da ove zadnje tri godine kako sam se u potpunosti prebacio na Mac, i za posao, i za po doma, smatram godišnjim odmorom u odnosu na to razdoblje...

Što se tiče programa za praćenje procesa na Mac-u, mislim da nisu potrebni, ali budući da smo mi tu na forumu ipak malo "geekovi", da nas te mašine ipak zanimaju malo više od prosječnog korisnika, da su nam osim alata ipak pomalo i hobi, zato vjerojatno volimo i malo više zaviriti "pod haubu"... Ja recimo vrtim smcFan control da vidim temperaturu procesora, ne zato što mi taj podatak zapravo nešto pretjerano pomaže, nego iz čiste znatiželje da vidim od čega će se makina više zapuhati a od čega manje...
Neki dan sam napravio čistu instalaciju Windowsa na prijateljevom kompjuteru... Ne bi ja više natrag na tu, "tamnu stranu", ako baš ne moram...

Bas to sto kazes...
Nego na Mavericksu sam primjetio da taj mali bedasti smcFanControl navodno troši jako puno resursa i bakterije za ono što radi,
zato su valjda u Appleu i izbacili one animirane ikonice iz menija...
Ja sam ga također koristio i nakon što sam ga maknuo lakše mi je, ne gledam više gore i zabrinjavam se oko temperature...
24.01.2014 | 18:24
Ovakva je situacija što se tiče smcFanControla na mojem Miniju...
Možda ga i ja maknem... Samo si moram ponavljati: "You can do it..."
Screen_Shot_2014_01_24_at_17.png
24.01.2014 | 18:25
Ram...
Screen_Shot_2014_01_24_at_17-4a93e75398bd6958c4f022f52397fe52.png
24.01.2014 | 20:58
pogledaj pod "Energy" tabom, meni je tu bio na vrhu...
29.01.2014 | 19:26
Da li još netko ima problema s Time Machine ikonom? Umjesto zelene prikazuje se defaultna. Imam ovakav isti problem.
29.01.2014 | 19:43
Nikada, od prvog dana Mavericksa je zelena
Screen_Shot_2014_01_29_at_18.png
29.01.2014 | 19:54
Ja imam dva vanjska diska koja koristim za Time machine, oba su spojena istovremeno, onaj koji je spojen preko USB-a je zeleni, ali onaj spojen preko firewire-a je defaultni, iako je to disk koji sada koristim za backup preko time machine... I ja sam se pitao zašto, ali nije da me pretjerano smeta, bitno da sam backup funkcionira normalno...
29.01.2014 | 23:20
Dr. Beast kaže:
Da li još netko ima problema s Time Machine ikonom? Umjesto zelene prikazuje se defaultna. Imam ovakav isti problem.

Meni je ikona narančasta kad prištekam vanjski disk na MBP (kad dođem u ured) i onda pozeleni 30-60 sekundi kasnije, kad ga Time Machine skuži. Možda ti je Time Machine isključen?
30.01.2014 | 08:48
smayoo kaže:
Dr. Beast kaže:

Meni je ikona narančasta kad prištekam vanjski disk na MBP (kad dođem u ured) i onda pozeleni 30-60 sekundi kasnije, kad ga Time Machine skuži. Možda ti je Time Machine isključen?

@Borostef, nije da me smeta, ali...

Uključen je Time Machine i sve normalno funkcionira, probat ću prema ovim uputama promijeniti ikonu i vidjeti ako će ostati nakon restarta.
30.01.2014 | 10:59
Time machine jednostavno mora biti green, ne prihvacam niti jednu drugu boju
30.01.2014 | 15:53
dCakmak kaže:
Time machine jednostavno mora biti green, ne prihvacam niti jednu drugu boju

Oko čega se mi zamaramo Ja bi pak radije da mu je ikonica preslika HW izgleda i bijele boje! E pa sad
31.01.2014 | 11:20
Dr. Beast kaže:

Ovo je riješilo problem.
31.01.2014 | 13:06
Evo, i moja ikona je pozelenila...
Upalio sam time machine, (nemam ga stalno upaljenog nego sam radim backup svakih par dana) napravio backup, restartao komp i nakon jedno minutu vremena je pozelenila... Sad sam ugasio time machine i još uvijek je zelena...
Sad mogu mirno dalje...
01.02.2014 | 10:15
Borostef kaže:
Sad sam ugasio time machine i još uvijek je zelena...

Vidiš, to me jebe kod TMa... Ne gasi se nekim normalnim gumbom već moraš čupati kabel iz struje naživo, a to ne volim. Još kako je čvrsto uguran, treba mrdati i drmati, a pitam se kako to utječe na hard.
01.02.2014 | 12:41
Možda te nisam dobro shvatio, ali na što misliš kad kažeš da se TM ne može ugasiti na gumb?
Meni je hard na koji radim backup stalno spojen preko firewire-a na komp, a TM palim i gasim ručno svakih par dana...
Screen_Shot_2014_02_01_at_11.png
01.02.2014 | 12:42
...
Screen_Shot_2014_02_01_at_11-ef200f73f70a7e6885db52b363a2e8af.png
16.02.2014 | 22:08
Pozdrav! Ja samo kad su problemi..hehe
Naime, kako napraviti transparentni dock kako je prije bio ?
Ugl "ukucala" defaults write com.apple.dock hide-mirror -bool true;killall Dock
, ali nije to to.

Ima li netko rješenje koje nije ovo gore , a da je dock proziran kao prije ( čitaj: ljepši )?

Hvala!
17.02.2014 | 00:07
arya kaže:
Pozdrav! Ja samo kad su problemi..hehe
Naime, kako napraviti transparentni dock kako je prije bio ?
Ugl "ukucala" defaults write com.apple.dock hide-mirror -bool true;killall Dock
, ali nije to to.

Ima li netko rješenje koje nije ovo gore , a da je dock proziran kao prije ( čitaj: ljepši )?

Hvala!

17.02.2014 | 23:16
Hvala juka!

Vidjela to, nekako sam se nadala da postoji neki trik koji ne uključuje neki novi app install, ali što je tu je...

Hvala još jednom!
18.02.2014 | 16:33
Da li je netko primijetio da mu se Apple tv češće ruši nakon Mavericks?
Ubuduće ću se voditi onom "if it ain't broke don't fix it".
18.02.2014 | 16:51
Kako to misliš "češće se ruši"? Koji Apple TV? Meni se nije rušio ni prije ni poslije Mavericksa... Samo mi je jednom update Apple TV softwarea zbrikao Apple TV što sam riješio spajanjem na iTunes... Ali da se ruši sam od sebe, to stvarno nisam primjetio...
18.02.2014 | 17:19
Meni auto trokira nakon instalacije Apple TV-a!
18.02.2014 | 17:37
To postalo trendy pljuvati po Mavericksu?

Kakvo je smece Lion, Mavericks je svemirski brod. Meni na rMBP radi odlicno. Niti najmanjih problema nemam.

Imam doduse jedne Levis rebe, izblijedile su vec, smio bi se zakleti da se to pocelo desavati nakon sto sam instalirao Mavericks
18.02.2014 | 19:24
da postavim i ovdje pitanje.ima li jos neko da mu ne radi mail? na iphone primam ali na macu ne.
18.02.2014 | 20:04
drlovric kaže:

Kakvo je smece Lion, Mavericks je svemirski brod. Meni na rMBP radi odlicno. Niti najmanjih problema nemam.

Imam doduse jedne Levis rebe, izblijedile su vec, smio bi se zakleti da se to pocelo desavati nakon sto sam instalirao Mavericks

pa taman posla da na rMBP-u ne radi kako treba na takvoj masini i vista bi radila kako treba
cisto ne testiraju dovoljno na slabijem hardveru koji nije pretjerano star, recimo 2 do 3 godine, ali to vec neko vrijeme tako rade, pretpostavljam namjerno.
mogu ja procitati 150 testova i revjua o tome kako je 10.9 cudo i super hendla memoriju, ali onda upalim svoj mini mid2011, i vidim da 8 giga rama vise nije tako komotno za rad! a 10.7, pa i 10.8 su letili na istom hardveru.
18.02.2014 | 20:34
Mavericks nisam instalirao niti igdje vidio. Trenutno sam na 10.8.5 i nisam sretan. 10.6.8 je bio bolji. Ako ne prestanu stalno galopirati s major releasima, tako će i ostati, zauvijek.

Naime, i 10.6.0 je bio nestabilan i bugovit, sjećam se da je bilo čupanja kose i psovanja applea, izgubljenih podataka i neradećih aplikacija, i svašta nešto. Ja sam bio ostao na 10.5.8 sve do 10.6.3. Tek su se tada ozbiljniji bugovi počistili. Do 10.6.5 je to bio skroz stabilan i pouzdan OS, a do 10.6.8 su još peglali i šminkali te ubacivali neke novotarije (App Store i tako to).

Nakon toga su jednostavno preuzeli filozofiju Microsofta. Koga briga za bugove, trpaj "new features", a probleme guraj pod tepih. Ako promijene taj pristup i s 10.9 doguraju do 10.9.8 te se potrude riješiti probleme kojih, očito, ima, onda ima šanse da 10.6.8 ne ostane najbolji Mac OS kojeg su napravili.
18.02.2014 | 20:46
scarface32 kaže:
da postavim i ovdje pitanje.ima li jos neko da mu ne radi mail? na iphone primam ali na macu ne.

Koji mail? Ako je gmail taj koji stvara probleme moguće je da zbog two step verification procedure (ako si istu odabrao) ne primaš mailove. Mail app na Macu, a niti na iOS uređajima ne radi sa gmailom ako ne uneseš application specific password... Imao sam isti problem i riješio ga kako je opisano u linku. Meni mail app na Mavericksu, osim tog problema, radi normalno.

support.google.com/accounts/answer/185833?hl=en
18.02.2014 | 20:53
smayoo kaže:
Mavericks nisam instalirao niti igdje vidio. Trenutno sam na 10.8.5 i nisam sretan. 10.6.8 je bio bolji. Ako ne prestanu stalno galopirati s major releasima, tako će i ostati, zauvijek.

Naime, i 10.6.0 je bio nestabilan i bugovit, sjećam se da je bilo čupanja kose i psovanja applea, izgubljenih podataka i neradećih aplikacija, i svašta nešto. Ja sam bio ostao na 10.5.8 sve do 10.6.3. Tek su se tada ozbiljniji bugovi počistili. Do 10.6.5 je to bio skroz stabilan i pouzdan OS, a do 10.6.8 su još peglali i šminkali te ubacivali neke novotarije (App Store i tako to).

Nakon toga su jednostavno preuzeli filozofiju Microsofta. Koga briga za bugove, trpaj "new features", a probleme guraj pod tepih. Ako promijene taj pristup i s 10.9 doguraju do 10.9.8 te se potrude riješiti probleme kojih, očito, ima, onda ima šanse da 10.6.8 ne ostane najbolji Mac OS kojeg su napravili.

Smayoo, pa zar nisi ti nedavno kupio novi MacBook Pro, samo non Retina.
Pa taj bi ti Maverickse trebao papati za doručak?
18.02.2014 | 21:05
Možda. Razlog zašto nisam instalirao Mavericks je taj što više ne postoji mogućnost syncanja između iPhonea i Maca ikako drugačije, nego preko iClouda. A to mi je neprihvatljivo.
18.02.2014 | 21:06
kinsif kaže:
drlovric kaže:

pa taman posla da na rMBP-u ne radi kako treba na takvoj masini i vista bi radila kako treba
cisto ne testiraju dovoljno na slabijem hardveru koji nije pretjerano star, recimo 2 do 3 godine, ali to vec neko vrijeme tako rade, pretpostavljam namjerno.
mogu ja procitati 150 testova i revjua o tome kako je 10.9 cudo i super hendla memoriju, ali onda upalim svoj mini mid2011, i vidim da 8 giga rama vise nije tako komotno za rad! a 10.7, pa i 10.8 su letili na istom hardveru.

Imao sam priliku raditi na prijateljevom MacBook Pro-u iz 2008. Core 2 duo procesor i tri gige DDR 2 memorije sa Mavericksom i sve radi kako treba i bez ikakvih problema... Na mojem Miniju iz 2011 sa 16 gigi RAM-a Mavericks se možda "rasprostre" po više memorije ali to ne znači da radi lošije... Swapa nema i sve leti... Pa nećemo se valjda voditi onom Windows filozofijom: "Stavit ću u komp što više RAM-a, i onda se diviti kako koristim samo 17% te memorije..."
Ako je RAM već unutra neka ju sistem i koristi, pa zato sam ju i kupio...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, florijan, Riba, rusty, Anonimci (495)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO