Maverick's
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maverick's

18.11.2013 | 12:10
Meni da, odmah kad otkačim kabel.

MBP Unibody 2,4 GHz
18.11.2013 | 12:28
Na mojoj Retini se isto smanjuje. Tj. osjetim da se poveca kada ukljucim kabel...
18.11.2013 | 14:52
Meni je to uredno radilo na SL, ali sada jok, iako je označeno "Slightly dim the display while on battery power"
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2013 | 12:34
Instalirao sam Mavericks na iMac. Čista instalacija i razočaran sam do besvjesti Ono što je meni najvažnije to je nestalo netragom. iMovie je totalno usran. Nema više opcije za označavanje chaptera, veza sa iDVD se izgubila i na silu hoće moje projekte da prebaci na iCloud iako mi ta opcija totalno glupa i nepotrebna jer sve video uratke ubacim u iTunes medijateku ili pak spržim DVD. To sa iCloudom je možda ok za kratke clipove, ali sigurno ne i za video dužine veće od 20 minuta. Strašno!!! Pored svega još su sad napravili da iMovie radi poseban folder u koji sprema sve evente i projekte baš kako to iPhoto radi sa slikama. Kakva debilana! Prije sam mogao ručno kopirati i micati evente i projekte, a sad ovo...

Rad sa vanjskim WD diskovima je ok jer se sada uopće ne uspavljuju pa ne moram čekati da se pokrenu kad ih zatrebam nakon kraće pauze, ali je problem da se ne uspavljuju ni onda kad stavim iMaca da spava. Naravno WDdiskManager nije kompatibilan sa Mavericsom što jednim dijelom zamjeram i Appleu, ali i Western Digitalu!!!

iTunes i dalje voli progutati svu memoriju kad se pokrenu jer onda stalno nešto šaraju po disku gdje se nalazi medijateka, a ni Safari nije nevinašce pa stalno raste i papa memoriju. Dakle, po tom pitanju ništa novo.

Ovo mi je i više nego dovoljno da se vratim starom dobrom ML i to još dok mi je sve na vanjskim WD diskovima dostupno, jer sam čitao po netu da jako puno korisnika ima problema sa Mavericksom i vanjskim WD diskovima i mnogi su ostali bez podataka na njima!!

Palac dolje za Apple i ovo njihovo novo nedonošče od Mavericksa!
20.11.2013 | 12:42
Sank, ccccc, pa zašto se ljutiš na Apple? Oni su samo dalje unaprijedili tvoj omiljeni "ekosustav"!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2013 | 13:00
Hebo ih ekosustav... ovakvim skidanjem opcija i mogućnosti na kraju neće bit ni eko ni sustava... I ne znam odakle ti ta ideja da je to "moj omiljeni ekosustav"? Nemoj me još i ti zahebavat Zar je postao moj zato jer sam bio zadovoljan nekim stvarima kako rade? Ne sjećam se da sam ikada tvrdio da je super savršen, a nakon ovog izleta na ovo nedonošče od Mavericksa sad i tebe bolje razumijem zašto si se dugo vremena držao na starom dobrom Snow Leopardu...

Neću kupit novi iMac samo zato da imam zadnje verzije kojekakvog softwera, a ako na kraju shebu "eko sustav" na starijim verzijama MAC OSa pa se izgubi sva prednost zbog koje se sada držim Applea, neće mi bit teško sve to odhebat i preć na nešto drugo. Ne radi se tu o ljubavi nego o korisnosti i točka!
20.11.2013 | 13:22
Meni Mavericks super. Ja stvarno nemam problema nikakvih.

Safari moguce da guta memoriju, ali ga niti ne koristim. Moj browser je Chrome.

iTunes je smece vec godinama i niko se tome vise niti ne cudi

Poceli su vaditi stvari lagano iz njega, kao npr Books je sada zasebna aplikacija, tako da pomalo uvode reda ali ne mogu se oteti dojmu da je bloatware...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2013 | 13:57
Koliko sam u ovo kratko vrijeme uspio vidjeti Mavericks nije riješio problem s memorijom kao ni nove verzije iTunesa i Safarija. Meni iTunes nije smeće i sve radi baš onako kako želim osim tog zauzimanja memorije nakon pokretanja, a mislim da ima veze sa dodavanjem novih sadržaja u medijateku pa valjda nešto indeksira ili što god već radi. Dijeljenje medijateke u sprezi sa ATV radi super, a i sinkronizaciju sam za iđiđe stavio na čistu manualu i sve pet.

Mene hebe to što su od iMovie sad napravili editor kratkih klipova jer su izbacili markiranje chaptera, a izvoz u iDVD je nestao premda je iDVD i dalje prisutan u tom "ekosustavu". Iako DVD ne radim toliko često kao prije, svejedno mi dobro dođe kad poželim video uradak pokloniti nekome tko nema hebeni Apple "ekosustav"

Pored toga sve se više bojim da će mi se jednog dana sve izbrisati i nestati sa 3 vanjska WD diska. trebao sam očito više čitati o problemima s Mavericksom prije instalacije, a ne poslije.

Zapravo, glavni razlog zašto sam se odlučio na nadogradnju jest taj što sam odlučio rastaviti tzv. "Fusion drive" koji to zapravo i nije. Pa reko, kad već idem sve na čisto instalirati ajde da stavim Mavericks. I onda ŠIPAK!!!
20.11.2013 | 14:32
Ali zar iMovie nije zaseban update, neovisan o Mavericksu?
I mislim da i nakon update iMoviea ostane i stara verzija, barem je meni ostala.
Pogledaj u Applications folder da li ti se napravio Folder "iMovie 9.0.9." i u njemu stara verzija iMoviea.
20.11.2013 | 15:02
@Sank:

Pa nitko te ne tjera da moras koristiti najnoviji iMovie koji ti ne odgovara.

Uzmi stari iMovie (ostao ti je u Apps) i peglaj dalje.

Ili bilo sto drugo za obradu videa, nije iMovie Bogom dan.

Ja koristim Final Cut Pro i iMovie mi je, blago receno, smjesan
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2013 | 15:30
Eh, da je samo iMovie u pitanju ne bi bio problem, ali tu su i ti vanjski WD diskovi koji se s Mavericksom neće uspavati nikako osim da ih svaki put prije uspavljivanja iMaca unmountam i zgasim.

Imam ja i FCP, ali mi je malo overkill za ove moje kućne videosnimke, dok je iMovie u predzadnjoj inačici sasvim ok i kad ga malo bolje proučiš ima sasvim dovoljne opcije za složit zanimljive videouratke sa zanimljivim efektima i raznim sitnicama. Pored toga radi super u sprezi sa iPhoto, iTunes i GarageBandom i super mi je kad već imam iDVD da mogu na brzaka složit DVD. Zapravo, u iMovie već sve i posložim, tako da mi u iDVD ostane srediti tek sitnice oko menija i ne moram gubiti puno vremena da dobijem sasvim pristojan proizvod. Baš nešto slično kao što sam nekad imao sa Pinnacle Studiom na PeCeju.
20.11.2013 | 18:37
Sank kaže:
Eh, da je samo iMovie u pitanju ne bi bio problem, ali tu su i ti vanjski WD diskovi koji se s Mavericksom neće uspavati nikako osim da ih svaki put prije uspavljivanja iMaca unmountam i zgasim.

Imam ja i FCP, ali mi je malo overkill za ove moje kućne videosnimke, dok je iMovie u predzadnjoj inačici sasvim ok i kad ga malo bolje proučiš ima sasvim dovoljne opcije za složit zanimljive videouratke sa zanimljivim efektima i raznim sitnicama. Pored toga radi super u sprezi sa iPhoto, iTunes i GarageBandom i super mi je kad već imam iDVD da mogu na brzaka složit DVD. Zapravo, u iMovie već sve i posložim, tako da mi u iDVD ostane srediti tek sitnice oko menija i ne moram gubiti puno vremena da dobijem sasvim pristojan proizvod. Baš nešto slično kao što sam nekad imao sa Pinnacle Studiom na PeCeju.

Ja isto imam vanjski WD disk i Mavericks i normalno mi ode u sleep mode kad i Mac pošaljem u isti... Možda je problem u tome ako koristiš one WD programe koji dolaze sa njihovim diskovima. Koliko čitam po forumima, svi koji su ostali bez podataka na WD diskovima nakon upgrade-a na Mavericks su koristili te programe... I sam WD je preporučio da se ti programi deinstaliraju pod hitno dok ne riješe stvar nekakvom zakrpom ili čime već...
Ja osobno te stvari koje dolaze sa WD diskovima odmah brišem jer sam već jednom doživio da su mi napravili velikih problema, i to još dok sam koristio Windowse.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2013 | 22:46
@Borostef
Radio sam čistu instalaciju Mavericksa, dakle ne nadogradnju i to bez instalacije WDdiskManagera i sličnih programa, a koliko sam vidio po netu, dosta se korisnika tuži na taj problem. Moji su diskovi starije generacije pa je možda i do njih i njihovog firmwarea, a kako su mi poprilično napunjeni sad bi mi bila puno veća tlaka prebacivati sadržaj na opet neki drugi disk zbog firmware nadogradnje nego se lijepo vratiti na ML. Zapravo već sam skoro sve vratio kako je i bilo, osim što nema više tobožnjeg "Fusion drivea" kojeg sam nakon godinu dana odlučio ipak rastaviti na SSD i HDD jer to baš i ne funkcionira kako je prvotno zamišljeno.
25.11.2013 | 23:17
Dali je netko primjetio probleme kod spajanja na TC-naime jako često mi puca veza i nije više stabilna kao prije ili se varam-jel ste nešto primjetili???
27.11.2013 | 00:01
Evo, izgleda da je Western Digital odlučio poraditi na problemu funkcioniranja njihovih diskova sa Mavericks-om...

"Western Digital has released a new version of its WD SmartWare hard drive software following extensive reports of data-loss on Western Digital drives after the installation of OS X Mavericks.

The MacRumors Forums, Western Digital's forums, and Apple's Support Communities all had threads about lost data after connecting Western Digital external hard drives to computers after updating to Mavericks.
WD is happy to announce the release of WD SmartWare Version 1.3.6 for Mac 10.5-10.9.

Fixed an issue related to reports of some customers, under certain conditions, experiencing data loss when updating to Apple's OS X Mavericks (10.9).
The WD SmartWare update is available for download from Western Digital's website
."
27.11.2013 | 09:13
Ajde super. Još samo da ljudi povrate sve izgubljeno sa ovim alatom i to će biti super. Imali tko kakav feedback?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.11.2013 | 10:28
Odlično za WD. No, ipak ću još sačekati dok se ne uvjerim da su stvarno riješili taj problem
27.11.2013 | 12:31
Cudim se kako to nisu mogli rijesiti u periodu 1.7. - 22.10.2014. otkako je izdan 10.9 Dev.preview. Ocito da i njih boli q sve dok se ne dogodi njesra.
10.12.2013 | 16:31
com.apple.IconServicesAgent proces

Ovo cudo mi od kada sam na Mavericksu (ranije nisam primjetio) trosi resurse nenormalno?

Ima li tko slicna iskustva i ideju kako to rijesiti?

Prema naputku Roberta (Marty Feldman:lol: ), pogasio sam i maknuo sve Appove koji su rovarili po sistemu (LogmeIn, SplashTop, Parallels remote, Soundflower i sl.), medjutim proces je i dalje prisutan,a javlja se intenzivno pri zahtjevnijim zadacima (obrada teksta, parallels i sl.).

Vidim na Apple comm. da mnogi na Mavericksu sa istim sistemskim procesom imaju identicne probleme, no rjesenja nix.
10.12.2013 | 16:49
meni je jucer usporio cijeli mac do te mjere da nisam mogao raditi na njemu. na par minuta se vratila ona frustracija iz windoze dana.

i ja sam naletio na neke apple support ali nista od toga. htio sam jucer temu otvoriti ali nisam imao vremena jer ucim. pa eto vidim sada i vi imate isti taj problem
10.12.2013 | 17:03
stefanjos kaže:
meni je jucer usporio cijeli mac do te mjere da nisam mogao raditi na njemu. na par minuta se vratila ona frustracija iz windoze dana.

i ja sam naletio na neke apple support ali nista od toga. htio sam jucer temu otvoriti ali nisam imao vremena jer ucim. pa eto vidim sada i vi imate isti taj problem

Pa valjda mozemo biti na "ti"...

To je izgleda problem koji je vezan uz Mavericks, ne nalazim da se Apple oglasio...valjda imaju vaznija posla od OS X.
Proces se moze prekinuti "ubivsi" finder ili kvitanjem samog procesa u Act. monitoru, odnosno ako se radnja koja ga ja izazvala prekine, sam se ubrzo spusti na prihvatljivu razinu potrosnje RAM-a. Svakako proces poticu uobicajene radnje koje pretpostavljaju malo visu potrosnju resursa , takodjer sam testirao ucitavsi GTA 3 (kojega, BTW, nikad ne igram al' ga imam za slucaj da se nadjem sam negdje u brodskoj kabini:cheer: ) pri igranju se javlja, kao i pri ucitavanju web stranica sa flash sadrzajem.
Problem nikako ne bi trebao biti u hardweru (16 GB RAM-a, Haswell procesor).
10.12.2013 | 18:01
ma ja svima na vi dok mi se suprotno ne kaze

ja sam probao u activity monitoru pogasiti to par puta, ali nece, ni s quitom ni force quitom
nakon toga sam killall Dock u terminalu i valjda je nakon toga se smirilo.

a meni je odkad je mavericks gore samo žderačina rama. prije bi normalnim radom bilo do 9 gb slobodno a sada je uvijek na 4, a isti programi upaljeni.

a meni je 12 gb rama. :/
10.12.2013 | 19:37
stefanjos kaže:
a meni je odkad je mavericks gore samo žderačina rama. prije bi normalnim radom bilo do 9 gb slobodno a sada je uvijek na 4, a isti programi upaljeni.

a meni je 12 gb rama. :/

Isti slučaj i kod mene.
10.12.2013 | 23:48
Koristim ga na poslu od prvog dana, a od prije par dana i doma. Na sekundarnom kućnom Macu (od klinaca) je isto od prvog dana. Od problema sam primjetio jedino da malo stariji Canonov Lide skener ne radi, a lijeni su pokrpati drivere. Sve drugo mi radi ok uključujući sve meni bitne alate. Ima par stvari koje su promijenili i koje mi nisu legle, ali sve skupa mi sistem izgleda dobro i iako nisam oduševljen sasvim sigurno nisam razočaran.
11.12.2013 | 00:06
Muci me ovo sto sam naveo i to poprilicno.
Sto se tice kustomizacije i novih znacajki, nit je bolji nit je losiji od prethodnika, zapravo su promjene potpuno beznacajne po meni.

Kada se uzme u obzir navedena pretjerana potrosnja resursa dakle opca pouzdanost sustava ( a izgleda da to muci i mnoge druge korisnike sto implicira da problem nije individualan) pozelim se vratiti na ML restoreom iz vise od mjesec dana starog TM backupa. Najgore od svega je sto Apple suti i ne izdaje nikakve patcheve za ovaj "known issue".

Zapravo svi ovogodisnji upgrade-i bili su pusiona i donijeli glavobolju ( sada nakon odredjene vremenske distance)

- Windows 8.1. (katastrofa)
-OS 10.9. (lose)
-iOS 7 (moglo bi i puno bolje)
11.12.2013 | 00:12
....

Mac korisnik sam od OS 10.6. Ovaj sustav me odusevio i sve je radilo na njemu.
Na Lionu sam takodjer imao probleme nekompatibilnosti pojedinih 3rd party appova.
ML me odusevio, te je na njemu sve radilo.
Od sada preskacem sve neparne brojeve iducih apgrejda.
11.12.2013 | 10:05
Ako imate problema sa portošnjom RAM memorije, naprevite clean install, to rješava stvar
11.12.2013 | 14:26
SubZero kaže:
Ako imate problema sa portošnjom RAM memorije, naprevite clean install, to rješava stvar

Ako napravim clean install, dakle prethodno obrisem disc pa nanovo inslaliram OS X, hoce li mi odmah prepoznati TM disc na WiFi mrezi via Airport?
Ako je odgovor DA, hocu li moci izabrati selektivno foldere i datoteke za jednostavni restore u novo instalirani OS (pr. citavi iTunes library folder i sl.)?
Takodjer kako fukncionira stvar sa iCloud-om?
Ako NE, da li selektivni TM restore sljaka ako se spojim ethernet kabelom?
Jasno je da je prije brisanja disca pozeljno backupirati citavu particiju i otkaciti se iz svih clouda te deautorizirati iTunes.
11.12.2013 | 14:47
Napravi probni clean install na nekom externom disku pa ces sam najbolje vidjeti kako se ponasa.
11.12.2013 | 18:15
Ja se sjećam prelaska sa 10.5.8 na 10.6. Isto je bilo problema, mislim da sam kupio CD tek sa 10.6.4.
Tako da treba malo pričekati, sredit će oni stvar:)
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ben, Ender, florijan, Maxxy, Riba, Tito, Anonimci (426)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO