04.06.2014 | 11:46
smayoo kaže:
Nisi čitao ranije komentare? Ako nisi profesionalni dizajner, ne smiješ stavljati kritiku na dizajn (općenito, pa tako ni Appleov). To smiju samo profesionalni dizajneri. Mi, obični šupci, ne smijemo.
Isto tako, kad odeš u restoran pa ti donesu nešto što ne valja, ako nisi profesionalni kuhar, ne smiješ kritizirati hranu. Lijepo budi kuš, pojedi, plati i prošeći.
Nema potrebe inače za takvim riječima, pogotovo ovdije, nikog nisam imao namjeru omalovažiti i mislim da to nisam učinio.
Svi imaju slobodu kritizirati to je jasno. Isto tako, ta kritika mora imati zdrave argumente. Svakom kritikom iznosimo (onima koj znaju) svoje znanje ili neznanje.
Sviđa mi se ili nesviđa ili ružno je nisu nikakvi argumenti.
Mnogi će se sjetiti one poslovice: Kada nešto više znaš, tek tada shvaćaš koliko malo znaš. To vrijedi svakodnevno i svakog trenutka.
Primjerice:
Osobno živim od tog "dizajna". Moram priznati nešto i znam
, ali mi ne pada napamet analizirati i kritizirati uratke Sir Ive-a jer gledajući njegove uratke (apple-a) shvaćam koliko ne znam. Da se razumijemo to nije nikakav stava ala: ja sam sljepi sljedbenik Appla pa mi je to kontra "vjere" .
Ali često vidim kako se ljudi drvljem i kamenjem bacaju, naravno bez ikakvih stručnih argumenata na njegove radove (igrom slučaja ovdje pričamo sam o njemu, ali mislim općenito).
Stoga pnavljam:
Reći o nečemu: sviđa mi se, ne sviđa mi se, volim više ovako ili onako, a kamoli ružno je
nije kritički osvrt nego osobni doživljaj.
Reći o nečemo: zbog toga i toga ovo je trebalo biti određeno ovako ili pak zbog toga i toga ovo nije trabalo biti baš ovako
je kritika.
Mislim da sam sad bio jasan svima iz svih struka koji imalo nešto znaju.
Drugi, element u priči od dizajnu applovi proizvoda, u ovom slučaju operaativnog sistema su
svi zadatci koje su imali u Applu priliko početka izrade. Kada njih uvrstimo u "jednadđbu" tada to postaje penjenje na Mount Everest....