27.07.2014 | 22:05
Evo vrlo kratkog pregleda nakon provedenog dana sa Yosemite PB1
Pored instalirane DP4 verzije instalirao sam Betu na dodatni eksterni disk. Instalaciju sam izvrsio bootajuci Yosemite PB1 sa 8GB usb sticka koji se jednostavno moze kreirati (nakon downloada iz AppStore-a potrebno je prekinuti aplikaciju za instalaciju preko postojeceg Mavericksa) pokretanjem slijedecg terminalskog snippeta:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite\ Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/UNTITLED --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite\ Beta.app --nointeraction
Password:
Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 30%...100%...
Copying installer files to disk...
Copy complete.
Making disk bootable...
Copying boot files...
Copy complete.
Done.
Umjesto UNTITLED treba upisati stvarno ime sticka. Kreiranje mi je dosta dugo trajalo. Skoro sat vremena. Stick je neki jeftilen sa ebay-a pa je spor. Za svaki slucaj sam interni disk sa stable instalacijom 10.8.5 podesio da se ne mounta automatski tako da novi Spotlight ne rosta po njemu i da ne pokrece eventualno neke aplikacije sa njega. Automatsko mountanje disk-particije se moze iskljuciti dodavanjem jedne konfiguracijske linije u
/etc/fstab kroz terminal ovako:
jons-MBP:~ jmirakul$ sudo nano /etc/fstab
Password:
potrebno je upisati slijedece:
UUID=67410883-75ED-31D0-9057-B9CEBE1E4DFD none hfs rw,noauto
Snimiti file sa Ctrl-O pa Enter i na kraju izlaz sa Ctrl-X. UUID disk-particije potrebno je izmjeniti, a moze se dobiti kroz DiskUtility koristenjem Info opcije na toolbaru za odabranu particiju. Copy-Paste radi u terminalu.
Beta1 ima drugaciji build number i razlikuje se od DP4 verzije. Meni se bolje ponasa, a i Activity monitor konacno radi. Kazu da ce developer verzija imati drugaciji (cesci) plan buducih update-a. Odmah mi je upalo u oko skrivanje window scroll bara koje sam odmah iskljucio jer je po meni to u ovoj verziji neupotrebljivo. Toliko je zajebancije pogoditi kad se bar pojavljuje i kad se konacno moze scrollnuti, za pop…iti. XtraFinder dodatak standardnom Finderu za divno cudo super radi
.
iCloud Drive se pojavljuje u Finderu i u njega sam kopirao neke foldere sa fileovima. Stvar za sada kao radi ali dosta nejasno
. Nema informacije kad su podaci sinkronizirani sa iCloudom i koliko jos treba. Samo vidim da postoji internet promet. BTW root iCloud Drive-a nalazi se i lokalno na pathu:
$HOME/Library/Mobile Documents/com~apple~CloudDocs
Ne nalazim nikakvu mogucnost dobivanja tzv share-linka na fileove u iCloudDriveu (nesto slicno kao sto ima Dropbox). Nisam jos probao sinkronizaciju na drugom OS X 10.10 Macu niti sa iOS8.
Java 8 i IDE rade normalno. Poslovna eZaba ipak ne radi jer client aplikacija koja ide uz USB stick ne ocitava stick kako treba. Malo je jos prerano.
Nisam do sada puno koristio Xcode ali ovaj Xcode6 Beta4 je jako neobican u takvom minimalistickom UI izdanju. Swift language se cini OK. Moderan jezik pravo je osvjezenje nastao na idejama iza Pytona, Jave, Javascripta i naravno Objective-C.
Aplikacije tipa Mail, Calendar, iTunes i slicno nisam specijalno isprobavao je mi u ovom trenutku nisu vazne.
Toliko za sada.